Verzorging

Beste Desinfecterende Handgel Alcohol

beste desinfecterende handgel

Laatste update op: 23 juni 2022

Update 25-5-2020: de voorraad van alcholhoudende handgel is op dit moment weer beter dan voorheen. Supermarkten hebben weer genoeg en ook bij diverse online aanbieders lijkt de schaarste in alcoholhoudende handgel voor nu voorbij te zijn. Bekijk hier een actueel overzicht van de voorraad bij Bol.com.

Wanneer je bacteriën wilt vermijden is een van de eerste stappen het wassen van je handen. Hoewel er vaak gebruik gemaakt wordt van zeep om de handen te wassen, is dit niet altijd even effectief. Zo doodt zeep vaak geen bacteriën en virussen, maar lost oliën van de huid op waardoor je de bacteriën eraf kunt spoelen. Een meer effectieve manier is desinfecterende handgel. Hierbij doodt het alcohol de bacteriën, virussen en veel andere micro-organismen. Echter spreken experts wel van het volgende: bij het gebruiken van desinfecterende handgel kunnen ook gezonde bacteriën gedood worden.

Vanwege het enorme aanbod in handgels en de prioriteit op dit moment om jezelf optimaal te beschermen tegen virussen (Corona virus) en andere bacteriën zijn we op onderzoek uitgegaan naar de beste desinfecterende handgel op dit moment. Wij bestempelen Herôme Desinfectiegel als de beste keuze voor de meeste mensen.

Beste Keuze

desinfectiegel herome

Herôme Desinfectiegel

Wij bestempelen de desinfectiegel van Herôme als de beste keuze. Deze gel is speciaal bedoeld ter voorkoming van virussen en besmetting.

Je handen goed ontsmetten kan met deze desinfectiegel van Herôme. De gel is voorzien van alcohol, wat bacterie-dodend werkt en andere micro-organismen vernietigd. De gel is gebaseerd op alcohol volgens de EN1500 norm. Het naspoelen van de handen met water is niet nodig: de gel trekt in de handen, wat ook nodig is voor een optimaal resultaat. Opvallend is dat de flacons in verschillende formaten verkrijgbaar, vanaf 75 milliliter.

Ook interessant

careplus clean desinfectiegel

Careplus Clean 

Op zoek naar een desinfectie handgel die je eenvoudig in je tas kunt stoppen? Dan is deze 30 milliliter verpakking een goede keuze.

Een desinfectiegel in je handtas (of rugzak) kan natuurlijk nooit kwaad. Na een bezoekje in de stad even je handen ontsmetten of voor het aanschuiven in een restaurant even je handen opfrissen! Deze flacon van Careplus Clean is verkrijgbaar in een 30 milliliter formaat, waardoor je hem makkelijk mee kunt nemen. Deze desinfecterende handgel is voorzien van aloë vera: in tegenstelling tot veel andere alcoholhoudende handgels drogen hiermee je handen niet uit.


Waarom je ons kan vertrouwen

Bij het onderzoek naar de beste desinfecterende handgel hebben we ons flink verdiept in de werking van deze gels. Ook beweringen van experts hebben we meegenomen voor het creëeren van een goed beeld van de agressiviteit van het middel. Doodt dit type gel daadwerkelijk alle bacteriën, of is dat groot praat van de producenten?

Daarbij hebben we ons verdiept in het aanbod in handgels. Waar verschillen deze in, hoe zit het met de ingrediënten (denk aan het alcoholpercentage) en waar zijn deze middelen allemaal te koop? Door ook goed te kijken bij webshops, hebben we ook ons beeld verbreedt op het gebied van ervaringen met specifieke middelen. We hebben tientallen reviews doorgelezen van desinfecterende handgels die we opgenomen hebben in onze onderzoeksselectie.

Bij Alstu verkopen we zelf geen producten. Dankzij onze onafhankelijkheid kunnen we daadwerkelijk alle soorten handgels op een rij zetten en deze onderwerpen aan ons onderzoek. Dit in tegenstelling tot verkopers van deze beschermende middelen die enkel het aanbod op nemen in beste lijstjes of top 10 overzichten. Mocht je meer willen weten over onze aanpak, check dan meer over Alstu!

Voor wie is dit interessant?

Desinfecterende handgel is voor een groot publiek een interessant product. Iedereen die zijn of haar handen grondig wilt ontsmetten en daarmee de kans op het overbrengen van bacteriën of virussen via de handen wil beperken, kan uit de voeten met dit type handgel.

Het is wel goed om te weten dat alleen het snel opsmeren van deze handgel, nog niet gelijk hoeft te zorgen voor ontsmette handen. Zo is het belangrijk om te weten dat:

  • de handgel pas goed werkt als de handen niet vuil zijn;
  • de desinfecterende gel ingesmeerd moet worden tot de handen droog zijn;
  • alcohol heeft niet altijd een vernietigend effect op alle bacteriën

Een goed voorbeeld van het laatste puntje is de ‘Clostridium' bacterie; op dit type bacterie heeft alcohol volgens Wetenschap in Beeld geen schadelijke werking.

Hoe werkt desinfecterende handgel?

De werking van desinfecterende handgel is bijzonder. Door het hoge alcoholpercentage (vaak meer dan 60%) worden bacteriën als het ware ‘opgeblazen'. Het celmembraan – wat bestaat uit eiwitten en vetten – wordt kapot gemaakt door alcohol, wat op beiden stoffen een schadelijk effect heeft.

Door het hoge alcoholpercentage (vaak meer dan 60%) worden bacteriën als het ware vernietigd

Zelf desinfecterende handgel maken

Bij Alstu krijgen we veel de vraag binnen of je zelf ook desinfecterende handgel kunt maken. Dat kan zeker: dit is niet alleen goed om de schaarste te omzeilen; hiermee beperk je ook het feit dat consumenten de handgel wegkapen voor het personeel in de zorg of andere belangrijke beroepen in deze roerige tijd. 

Voor het maken van desinfecterende handgel met alcohol heb je eigenlijk twee ingrediënten nodig: alcohol (96%, kun je onder andere kopen bij Kruidvat) en aloë vera gel. Meng de twee ingrediënten door elkaar in een schone bak of kom en zorg ervoor dat het wel een gel blijft. Het is daarbij belangrijk om een goede balans te vinden voor de hoeveelheid alcohol: teveel alcohol kan zorgen voor schade aan de huid, waardoor handcreme weer sneller nodig zal zijn om je handen weer goed te verzorgen. Te weinig alcohol zorgt echter voor een slechte kwaliteit zelfgemaakte handgel.

Desinfecterende handgel of handzeep?

Een grote vraag die speelt bij het schoonmaken en grondig ontsmetten van handen, is of je beter gebruik zou kunnen maken van handgel of handzeep. Zo spreken diverse experts (waaronder De Gezondheidsraad in dit artikel op het AD) dat desinfecterende handgel ook gezonde bacteriën kan doden op de huid. 

Het klopt dat handzeep ook gebruikt kan worden voor het ontsmetten van handen, maar het is goed om te beseffen dat de zeep zelf niet ontsmettend werkt. Zeep dood geen bacteriën of virussen, maar zorgt ervoor dat zaken als oliën van de huid oplossen. Door na het inzepen van de handen ze af te spoelen, worden de bacteriën er van afgespoeld. 

handzeep vs handgel

Handzeep doodt geen bacteriën of virussen, maar maakt het afspoelen van deze micro-organismen wel mogelijk.

Wat je in de gaten moet houden

Naast het reinigen en ontsmetten van handen zijn er nog veel meer manieren om virussen en bacteriën zover mogelijk buiten de deur te houden. Zo deden we voor Alstu eerder onderzoek naar de beste mondkapjes en de beste wegwerphandschoenen.

Daarbij is het goed om je handen ook op de volgende manieren, na het ontsmetten, zo goed mogelijk schoon te houden en contact te vermijden:

  • Als je niest of hoest, doe dit dan in je elleboog
  • Vermijd het geven van handen
  • Blijf uit de buurt van mensen die niezen of hoesten
  • Gebruik papieren zakdoekjes in plaats van stoffen varianten
  • Draag waar nodig wegwerphandschoenen om jezelf en anderen te beschermen
  • Bij het wassen van je handen; droog af met papieren doek (eenmalig gebruiken)

We verwachten dat de prijzen en beschikbaarheid van de desinfecterende handgel enorm zal fluctueren. Dit voorspellen wij op basis van de trend in mondkapjes, die sinds het uitbreken van het Coronavirus bijna overal uitverkocht zijn óf tien keer over de kop zijn gegaan met de verkoopprijs. Wij proberen ons onderzoek zoveel mogelijk up to date te houden en monitoren de markt nauwkeurig. Mocht je van mening zijn dat ons onderzoek toe is aan vernieuwing of heb je feedback; stuur ons dan vooral een berichtje of laat een reactie achter onder het onderzoek.

Eerdere updates:

Update 7-4-2020: op dit moment is de voorraad van alcholhoudende handgel bij diverse aanbieders enorm schaars. Dit zorgt voor grote prijswijzigingen en artikelen die ineens niet meer beschikbaar zijn. Wij proberen ons artikel up to date te houden, maar merken dat de prijzen en de beschikbaarheden constant in beweging zijn en komende tijd zullen blijven. Bekijk hier een actueel overzicht van de voorraad bij Bol.com.

Ontdek meer
Verzorging

De Beste Deodorant

Sport & GezondheidVerzorging

De Beste Neusspray

Verzorging

De Beste Zilvershampoo

Verzorging

De Beste Mascara onder de 20 euro

5 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *