ElektronicaKeuken & Eten

De Beste Grillplaat

beste grillplaat

Laatste update op: 23 juni 2022

Als er een moment is dat de grillplaat weer op tafel gezet wordt, is het wel tijdens Kerst. Een grillplaat maakt samen eten nóg gezelliger: iedereen houdt zijn eigen vlees of groenten in de gaten, onder het genot van een lekker drankje en een praatje. Dit type tafelgrill is anders dan een gourmetstel: waar je bij een gourmetstel te maken hebt met verschillende pannetjes en in sommige gevallen verschillende temperatuurlagen, is dit bij een grillplaat niet geval.

Een grillplaat wordt in veel gevallen ook wel een tafelgrill of bakplaat genoemd en wordt vaak gekenmerkt als een Teppanyaki grillplaat; een plaat die elektrisch verwarmd wordt en geschikt is om verschillend voedsel te verhitten. Online zijn er tal van grillplaten te vinden. Deze verschillen niet alleen in afmeting, maar ook op mogelijke temperaturen en met of zonder opvangbakje voor vettigheid.

Vlak voor de feestdagen hebben wij de proef op de som genomen en zijn we op zoek gegaan naar de beste grillplaat op dit moment. Hierbij hebben we rekening gehouden met belangrijke factoren van een goede grillplaat, waaronder vaatwasbestendigheid en of er sprake was van een anti-aanbaklaag.

Na het testen van diverse grillplaten zijn we eruit: wij bestempelen op dit moment de Tristar BP-2984 als de beste grillplaat voor de meeste mensen.

Beste Keuze

tristar bp 2984 grillplaat

Tristar BP-2984 Grillplaat

Wij vinden de Tristar BP-2984 de beste grillplaat voor de meeste mensen. De grillplaat is groot genoeg, is voorzien van een goede anti-aanbaklaag en heeft vaatwasser-bestendige onderdelen. Daarbij heeft hij een opvallend lang (afneembaar) snoer van 2 meter.

De Tristar BP-2984 komt het beste uit onze test. Deze grillplaat heeft een lengte van 90 centimeter, waardoor hij lekker veel ruimte biedt voor meerdere eters. Door de goede anti-aanbaklaag is het schoonmaken geen grote klus: ook de losse onderdelen van deze grillplaat, waaronder een handig vet opvangbakje kunnen gewoon in de vaatwasser.

Opvallend is het lange afneembare snoer: deze is 2 meter lang, waardoor je hij in veel gevallen makkelijk op het midden van de tafel geplaatst kan worden. Op het gebied van temperatuurregeling geniet je bij deze grillplaat van Tristar van vijf verschillende standen. In combinatie met de 2000 Watt kun je tot 250 graden Celsius bakken.

De hete plaat verplaatsen of na het bakken naar de keuken brengen? Dat kan moeiteloos dankzij de ‘cool-touch' handvatten.

Ook interessant

princess 103120 table chef xxl grillplaat

Princess 103120 Table chef Premium XXL – Grillplaat

Wanneer je op zoek bent naar een wat minder lange, maar bredere grillplaat, is de Princess 103120 Table Chef Premium XXL Grillplaat ook een interessante keuze. Een goede keuze voor de wat bredere tafels! Ook deze grillplaat is voorzien van een goede anti-aanbaklaag.

Als je een wat bredere of ronde tafel hebt, kan de keuze voor een langwerpige grillplaat minder slim zijn. Gelukkig zijn er ook goede grillplaten die wat minder lang zijn, maar een stuk breder zijn. Een interessante keuze is de Princess 103120 Table Chef Premium XXL grillplaat.

Deze grillplaat is een opvallend grote grillplaat, die voorzien is van een goede anti-aanbaklaag. Net als de Tristar BP-2984 grillplaat is er sprake van vaatwasser bestendige onderdelen. Wel is bij deze grillplaat het snoer een halve meter korter (1.5 meter), wat bij minder lange tafels geen probleem hoeft te zijn. Wat wij niet verwachtten, was dat er ook vier houten spatels geleverd worden bij deze grillplaat. Hiermee blijft de plaat goed beschermd en voorkom je krassen. Wel moet je rekening houden met een hoger prijskaartje: gemiddeld wordt deze grillplaat verkocht voor € 64,99 bij diverse webshops. 

Budget Keuze

tefal plancha cb5005 grillplaat

Tefal Plancha CB5005 grillplaat

Wanneer je genoeg hebt aan een plaat voor vier personen en niet de hoofdprijs wilt betalen voor een goede grillplaat, maak je de beste keuze met de Tefal Plancha CB5005 grillplaat.

Onze budget keuze is gevallen op de Tefal Plancha CB5005 grillplaat. Met een 4.8/5.0 op basis van 30 reviews zijn we overigens niet de enige die te spreken zijn over deze wat kleinere grillplaat. Net als bij de varianten van Tristar en Princess is er bij deze grillplaat sprake van een anti-aanbaklaag.

Daarbij zijn ook van deze plaat de onderdelen vaatwasser-bestendig. Het vet wordt netjes afgevoerd via een afvoer naar een vet-opvangbakje, die eenvoudig te legen is. Opvallend is dat het hele apparaat de vaatwasmachine in kan, als de thermostaat losgekoppeld is. De grillplaat biedt ruimte voor 4 personen, waardoor hij wel wat minder interessant is voor een groter gezelschap.


Waarom je ons kan vertrouwen

Wie eet er niet van de plaat tijdens de feestdagen? Het is in veel families een ware traditie om tijdens eerste of tweede kerstdag de grillplaat weer van zolder te halen, om vervolgens gezellig met z'n allen om de plaat zelf je vlees of groenten te bakken. Vanwege het enorme aanbod aan grillplaten, hebben we besloten om voor de feestdagen nog een grondig onderzoek uit te voeren, voor degenen die de beste keuze willen maken voor zo'n bakplaat.

Ons onderzoek komt niet uit de lucht vallen: we hebben tientallen uren besteedt aan deskresearch. Zo bleek dat lang niet iedereen dit product een grillplaat noemt, maar dat hij ook door het leven gaat als een bakplaat of een tafelplaat. Na de definitie goed in ons op te hebben genomen, zijn we in gesprek gegaan met verschillende verkopers van deze grillplaten. Dit heeft ons veel inzicht gegeven in de belangrijke factoren die meespelen bij de aanschaf: van de afmetingen tot de mogelijkheid om de verschillende onderdelen in de vaatwasser.

Op basis van deze informatie hebben we scherpe randvoorwaarden gehanteerd, waaraan dit type tafelgrill in onze ogen minimaal zou moeten voldoen. Deze randvoorwaarden hebben geresulteerd in een afgebakende onderzoeksselectie, die we uiteindelijk onder de loep hebben gehouden. Het klopt dat er online reeds beste tafelgrill tests en onderzoeken te vinden zijn. Echter zijn deze onderzoeken vaak te vinden bij webshops zelf: dit houdt in dat zij de beste keuzes op een rij hebben gezet van grillplaten die zij op dat moment zelf aanbieden.

Bij Alstu verkopen we zelf geen producten, waardoor we de volledige vrijheid hebben om alle merken en varianten naast elkaar te zetten. Hoewel we wel kunnen verdienen aan een verkoop wat plaatsvindt naar aanleiding van ons onderzoek, beïnvloed dit de onderzoekresultaten nooit. Lees meer over onze aanpak.

Voor wie is dit interessant?

Een grillplaat is voor een grote doelgroep een onmisbaar apparaat tijdens de feestdagen. Echter is zo'n bakplaat niet alleen tijdens Kerst interessant: ook wanneer je gewoon gezellig met vrienden een hapje wilt eten kun je prima kiezen om van de plaat te eten. Daarbij is zo'n grillplaat perfect als er mensen komen eten, waarbij je niet weet wat men lekker vindt. Hierbij kun je ook denken aan vegetariërs of eters met een allergie.

Net als veel andere onderzoeken van Alstu houden we altijd rekening met al onze lezers. Zo hebben we niet alleen een beste keuze geselecteerd, maar komen we ook met een interessant alternatief. Deze is vaak een wat luxueuzere variant op onze beste keuze, waar je wel iets meer voor neer moet leggen. Heb je een wat kleiner budget? Ook dan kun je goed uit de voeten met ons onderzoek naar de beste tafelgrill: zo hebben we ook een beste budget keuze bestempeld. 

Onze randvoorwaarden voor de beste grillplaten

Zoals we daarnet al aangaven in de inleiding zijn er een aantal factoren die ongelooflijk belangrijk zijn bij de keuze van de juiste grillplaat. Zo is niet alleen de afmeting van zo'n grillplaat belangrijk, ook het soort plaat (is er bijvoorbeeld sprake van een anti-aanbaklaag) en schoonmaakmogelijkheden zijn erg belangrijk. Naar aanleiding van grondig onderzoek, het lezen van honderden reviews en op basis van eigen ervaring, hebben we een aantal randvoorwaarden op een rij gezet. In onze ogen dient een goede grillplaat in ieder geval te voldoen aan de volgende punten:

 • Is geschikt voor minimaal 4 personen: bij een minder aantal kun je jezelf afvragen waarom je zo'n grillplaat dan aan zou schaffen. Deze apparaten zijn juist met de kerstdagen enorm populair. Wanneer je een bakplaat voor minimaal 4 personen hebt kun je er alsnog prima van eten met z'n tweeën, maar heb je ook prima grootte als er eters komen.
 • Is voorzien van een anti-aanbaklaag: geloof het of niet, maar er zijn veel grillplaten die niet voorzien zijn van een grillplaat. Niet alleen bak het vlees snel vast aan de plaat, ook is het schoonmaken van de bakplaten een aardige klus.
 • Vet afvoer: de bakplaat moet voorzien zijn van een manier om vet af te voeren. Een pré hierbij is een vet opvangbakje, zodat je dit makkelijk weg kunt gooien na het bakken en de plaat schoon kunt vegen.
 • Instelbare temperatuur: een tafelgrill moet voorzien zijn van een verstelbare temperatuur regelaar, zodat er verschillende gerechten op bereid kunnen worden en er rekening gehouden kan worden met de hoeveelheid vlees op de plaat.

Naast bovenstaande vereisten in onze ogen, zijn er ook nog een aantal punten die zorgen voor een extra grote glimlach. Zo kan het interessant zijn als de onderdelen van de grillplaat vaatwasser bestendig zijn en dat het snoer afneembaar is.

uitneembaar vetopvang bankje grillplaat

Een uitneembaar vet opvangbakje bij een grillplaat is een groot pluspunt.

In het kort: betekenis Teppanyaki Grillplaat

 Graag lichten we de term Teppanyaki Grillplaat kort toe. Veelal worden grillplaten namelijk gekenmerkt als een Teppanyaki variant. Teppanyaki is een Japanse grillplaat die voorzien kan zijn van een ijzeren of roestvrij stalen plaat, die verhit wordt. De plaat staat erom bekend om super snel op te warmen, waarna je dus gelijk aan de slag kunt met het bakken van verschillende gerechten. De temperatuur wordt vaak ingesteld met een temperatuurregelaar, die op zijn beurt elektrische verwarmingselementen activeert. Vaak is er sprake van een minimale temperatuur van 45 tot 50 graden Celsius tot een maximum van 250 graden Celsius.

Deze grillplaten hebben we getest

Door de randvoorwaarden te hanteren op honderden tafelgrills die online verkrijgbaar zijn, hebben we een afgebakende onderzoeksselectie weten te bereiken van 9 interessante grillplaten. Onderstaande tafelgrills hebben we onderworpen aan onze beste tafelgrill test.

 • Fritel Teppanyaki plaat XXL
 • Tristar BP-2834 Grillplaat
 • Bestron ABP604 XXL Grillplaat
 • Princess 102325 – Table Chef XXL – Grillplaat
 • Princess 103120 Table chef Premium XXL – Grillplaat
 • Bodin Griddle 102318 – Grillplaat
 • Griddle Teppanyaki – Grillplaat
 • Tristar BP-2984 – Grillplaat
 • Tefal Plancha CB5005

Het kan natuurlijk voorkomen dat we een specifiek model over het hoofd hebben gezien, waar jij juist een goede ervaring mee hebt. Wanneer jij van mening bent dat er een specifieke grillplaat mist in onze onderzoeksselectie en wij deze zeker óók moeten testen, stuur ons dan gerust een bericht.

Wat je in de gaten moet houden

Als je na het lezen van ons onderzoek en test naar de beste grillplaat er nog niet helemaal over uit bent en nog verder gaat zoeken, is het slim om de volgende tips mee te nemen bij je zoektocht.

 • Check voor hoeveel personen de grillplaat geschikt is: bedenk hoeveel mensen jij minimaal over de vloer kunt krijgen als je gaat eten van de plaat. Hou hierbij ook rekening met je huidige tafelgrootte. 
 • Ga altijd voor een grillplaat met vaatwasser bestendige onderdelen: uit ervaringen kunnen wij delen dat het handmatig afwassen van zoveel vette onderdelen een naar karweitje is. Ga daarom altijd voor een model met een onderdelen die in de vaatwasser schoongemaakt kunnen worden.
 • Controleer de snoerlengte en bepaal of dit voldoende is: een grillplaat moet natuurlijk midden op de tafel kunnen staan. Voorkom dat je een grillplaat in huis haalt die dit vanwege een te kort snoer niet redt.
 • Lees altijd reviews en beoordelingen van eerdere kopers: in ons onderzoek hebben we honderden reviews gecheckt, die mee hebben geteld voor de bestempeling van de beste grillplaat op dit moment. Wij raden je aan dit ook altijd zelf te doen, voor welk product dan ook.

Mocht je naar aanleiding van ons onderzoek nog vragen hebben, laat het ons gerust weten. Uiteraard houden we de ontwikkelingen van grillplaten nauwlettend in de gaten en updaten we ons onderzoek waar nodig. 

Ontdek meer
Keuken & Eten

De Beste Kaasfonduepan

CadeausElektronicaHobby

De beste spelcomputer

CadeausElektronica

Kerstverlichting slim maken? Onze tips!

Huis & TuinKeuken & Eten

De Beste Braadpan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *