Huis & Tuin

De Beste Verticuteerhark

De beste verticuteerhark

Laatste update op: 23 juni 2022

Als je een (klein) gazon hebt, dan is een verticuteerhark een onmisbaar gereedschap voor het onderhoud ervan. Je harkt mos, onkruid en dood gras uit je gazon en brengt lucht bij het gras dat wel gezond is. Er zijn een aantal verschillende verticuteerharken op de markt. Bij Alstu.nl helpen we je bij het maken van de beste keuze.

In het kort

 • Met een verticuteerhark kun je een klein gazon handmatig verticuteren of de kleine klusjes uitvoeren als je een groot gazon hebt en daar je machine niet voor de dag wilt halen. Er worden standard verticuteerharken aangeboden, tweezijdige harken en harken op rollers. De keuze die je maakt hangt af van je budget, de gebruikersvriendelijkheid die je nodig hebt en het soort werkzaamheden die je ermee uit wilt kunnen voeren.
 • Als je een verticuteerhark aanschaft is het verstandig om te letten op het materiaal. De levensduur hangt sterk af van de kwaliteit van de tanden. Harken van roestvrij metaal gaan aanzienlijk langer mee. Ook is het goed om te bedenken hoeveel oppervlak je met je hark wilt kunnen verticuteren. Is dit groot, dan maakt een hark op rollers je het leven aanzienlijk gemakkelijker. Vergeet ook niet om te controleren of je ook een steel nodig hebt. Soms is deze bijgevoegd en andere keren moet je deze zelf aanschaffen.
 • Een hark met twee zijden is bijzonder handig, want je gebruikt de ene kant om diep in je gazon door te dringen en de andere kant om het gazon schoon te vegen.

 

Onze keuze verticuteerhark

verticuteerhark Gardena

Gardena combisystem verticuteerhark – 350mm

Deze tweezijdige verticuteerhark is kwalitatief en handig. Wij vinden het een extra voordeel dat het losse opzetstuk te verwisselen is met andere gereedschappen van Gardena. Zoals: de bezem, hark, sterfrees, schoffel en meer. Vergeet de steel niet aan te schaffen als je deze nog niet hebt.

 

Voordelige keuze

goedkope verticuteerhark

Welkoop Verticuteerhark

Bij Welkoop vind je een goedkope verticuteerhark die prima voldoet als je een niet al te groot gazon hebt en je de hark maar beperkt gebruikt. 

 

Ook handig

verticuteerhark Gardena op rollen

Gardena combisystem verticuteerboy

Een handig alternatief voor de tweezijdige hark is de verticuteerhark op rollers. Zo snijd je precies op de juiste diepte de wortels door. Overtollig mos weghalen gaat iets lastiger, dus wij raden deze Verticuteerboy vooral aan voor gazons die er doorgaans goed bij liggen. Het losse opzetstuk is te verwisselen is met andere gereedschappen van Gardena. Zoals: de bezem, hark, sterfrees, schoffel en meer. Vergeet de steel niet aan te schaffen als je deze nog niet hebt.


Over verticuteren en verticuteerharken

Tweezijdige verticuteerhark

Een tweezijdige verticuteerhark waarbij één zijde wordt gebruikt om overtollig mos en onkruid weg te halen, en de andere zijde om de wortels van het gras in te snijden.

Wil je een mooi en gezond gazon, dan is het verstandig om deze in de lente en de herfst te verticuteren. Het is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je gras en hiervoor gebruik je een verticuteerhark. Met de hark snijd je in de grond waardoor de wortels van mos en onkruid worden doorgesneden en het gras voorzien wordt van zuurstof. Nog op zoek naar graszaad? Bekijk dan eens onze post over het beste graszaad.

De ongewenste plantjes en het dode gras hark je daarna gemakkelijk uit je gazon. Wat overblijft, is het gezonde gras dat weer optimaal van zuurstof en voedingsstoffen wordt voorzien. Dat komt je gazon ten goede en deze ziet er daarna weer op en top uit. 

Verticuteerharken worden handmatig bediend, dus voor kleine gazons zijn ze ideaal. Heb je een groot gazon, dan gebruik je het beste een verticuteermachine en de hark om kleine plekjes bij te werken her en der.

Er is een vrij grote keuze in verticuteerharken. Allereerst worden ze aangeboden in verschillende prijs- en kwaliteitsklassen, maar zijn er ook harken met twee kanten en harken met rollers om je meer functies te geven en het werk te verlichten. Het is dus goed om even na te denken over wat de beste verticuteerhark is voor jou.

Welke verschillende soorten verticuteerhark zijn er?

 • Standaard verticuteerhark

Een standaard verticuteerhark heeft één zijde. Deze zijde bestaat uit een aantal lange scherpe tanden met of zonder een haak eraan. Hiermee ga je diep door je gazon om deze te onderhouden en ongewenste planten te verwijderen.

Pluspunten

 • Goed betaalbaar
 • Gemakkelijk in gebruik
 • Zelf een steel toe te voegen die past bij je lengte
 • Bij goede kwaliteit een lange levensduur

minpunten

 • Heeft één functionaliteit
 • Veel werk kan zwaar zijn

 • Tweezijdige verticuteerhark

Pluspunten

 • Erg gemakkelijk in gebruik
 • Twee zijden voor grover en fijner werk
 • Zelf een steel toe te voegen die past bij je lengte
 • Bij goede kwaliteit een lange levensduur

minpunten

 • Iets duurder dan een standaard hark
 • Veel werk kan zwaar zijn

Een tweezijdige verticuteerhark kun je omdraaien. De ene kant bevat dezelfde scherpe en lange tanden als een standaard verticuteerhark en de andere zijde heeft kleinere tanden. Zo kun je met één hark het grove en het fijne werk combineren.

 • Verticuteerhark op rollers

Pluspunten

 • Het werk is lichter
 • Controle over de snijdiepte van de tanden
 • Bijzonder gebruikersvriendelijk
 • Bij goede kwaliteit een lange levensduur

minpunten

 • De duurste optie
 • Veel mos/onkruid wegharken gaat lastiger

Met een verticuteerhark op rollers is het werk minder zwaar. Door de rollers glijdt de hark soepel over de grond en word jij verlicht. Deze verticuteerhark bevat één zijde met scherpe tanden. De wielen zorgen er niet alleen voor dat het werk gemakkelijker is, maar ook dat de tanden niet te diep de grond in gaan.

Verticuteerhark kopen: waar moet je op letten?

 1. Het materiaal
  Bij het aanschaffen van een verticuteerhark is het bijzonder belangrijk dat het materiaal van de tanden van hoge kwaliteit en roestvrij is. Werk je met nat gras of laat je je hark per abuis een keer buiten liggen, dan vormt er zich geen roest. Ook blijven de tanden dan langer scherp en is de levensduur veel beter. Bezuinigen op het materiaal is dus geen verstandige optie.
 2. Wat kun je ermee?
  Met een eenzijdige verticuteerhark doe je voornamelijk het zware werk en dat is dus het aanbrengen van de groeven in de bodem. Je verwijdert het overtollige plantenmateriaal daarna met een gewone tuinhark. Kies je voor een tweezijdige verticuteerhark, dan doe je beide met één stuk gereedschap. Je hebt dan wat meer controle over je werk en kunt afwisselen tussen de grove en de fijne kant.
 3. Gebruikersgemak
  Werken met een verticuteerhark met rollers is een stuk lichter. De rollers bewegen de hark soepel over je gazon en zorgen ervoor dat de tanden precies diep genoeg doordringen. Heb je grotere oppervlakten te onderhouden of heb je minder kracht, dan is een verticuteerhark met rollers geen slechte optie.
 4. Wel of geen steel
  Niet alle verticuteerharken worden automatisch voorzien van een steel. Door voor een hark zonder steel te kiezen, moet je die dus nog aanschaffen. Dat kost extra geld, maar geeft je wel de mogelijkheid om een steel te kopen met de juiste lengte zodat je werkhouding goed is.

Twee handige video's over verticuteren met een verticuteerhark

Tuin met veel mos herstellen:

Deze verticuteerhark werd gebruikt in de bovenstaande video

Verticuteerhark uit de video

verticuteerhark Gardena

Gardena verticuteerhark

Deze tweezijdige verticuteerhark is kwalitatief en handig. Wij vinden het een extra voordeel dat het losse opzetstuk te verwisselen is met andere gereedschappen van Gardena. Zoals: de bezem, hark, sterfrees, schoffel en meer. Vergeet de steel niet aan te schaffen als je deze nog niet hebt.


De basis van het verticuteren:

Samenvatting

Verticuteren is één van de onderhoudswerkzaamheden die een gazon nodig heeft. Met een goede verticuteerhark doe je deze gemakkelijk zelf en hoef je daar geen hovenier voor in te schakelen. Aangezien je twee keer per jaar moet verticuteren, is het verstandig om daar een kwalitatieve hark voor aan te schaffen.

Dat doe je door te kijken naar het materiaal waarvan deze gemaakt is. Geperste en verzinkte tanden gemaakt van roestvrij staal gaan langer mee, roesten niet en blijven langer scherp.

Vervolgens moet je nadenken over wat je met de hark wilt kunnen doen. Er zijn tweezijdige harken waarmee je grover en fijner verticuteert en harkt, wat gemakkelijk is, want je combineert twee klussen met één stuk gereedschap. Voor meer controle over de diepte waarmee de tanden snijden en minder zwaar werk is een verticuteerhark op rollen een goed idee.

De meeste verticuteerharken die je aantreft bevatten nog geen steel. Kies een steel uit die past bij je lengte en die een goede werkhouding bevordert. En na het verticuteren van het gras kan natuurlijk de tuinslang er op.

Ontdek meer
Huis & Tuin

Het Beste Middel Tegen Groene Aanslag op Tegels

Huis & Tuin

De Beste Kerstboomstandaard

Huis & Tuin

De Beste Slimme Kerstboomverlichting

Huis & Tuin

De Beste IJskrabber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *