Sport & Gezondheid

Herbruikbare Mondkapjes // De Beste Mondkapjes

herbruikbare mondkapjes kopen

Laatste update op: 23 juni 2022

Dit artikel over: “waar kan ik mondkapjes kopen?” en “wat zijn de beste mondkapjes?” heeft sinds het begin van het Coronavirus op Alstu.nl een ware rollercoaster doorgemaakt. De regels en het verschil in vraag en aanbod heeft namelijk ook veel invloed gehad op dit artikel. Waar wij in het begin nog FFP2 en FFP3 mondkapjes aan het aanraden waren is de markt volledig verandert naar de niet medische / herbruikbare mondkapjes. Zodoende zijn wij ook onze selectie gaan aanpassen. En zijn wij gaan zoeken: Wat zijn nou de beste mondkapjes voor o.a. in het openbare vervoer? En waar zijn deze eenvoudig te verkrijgen? 

Om direct maar met de deur in huis te vallen. Op dit moment is het makkelijkste en best te verkrijgen product de CE genormeerde mondkapjes bij Coolblue. En dit keer vooral door één belangrijk punt: het zijn CE genormeerde mondkapjes, type FFP2.  Daarbij kun je bij Coolblue profiteren van schaalvoordelen: hoe meer je tegelijk aanschaft, hoe goedkoper je uit bent.

Beste Keuze

mondkapje coolblue

Mondkapjes type FFP2/KN95 (Doos 50 stuks)

De mondkapjes worden geleverd in een doos van 50 stuks. Het gaat om eenmalig te gebruiken mondkapjes (wegwerp) die voorzien zijn van een FFP2 filter.

DOOS 50 stuks  BIJ COOLBLUE

De FFP2/KN95 wergwerp mondkapjes van Coolblue zijn CE genormeerd. Hiermee haal je dus goede mondkapjes in huis die uitgebreid getest zijn. In tegenstelling tot veel andere mondkapjes sluiten deze volledig aan op het gezicht. Met dit mondkapje bescherm je niet alleen anderen, maar ook jezelf met een filtration rate van 95%. De mondkapjes zijn beschikbaar vanaf 50 stuks voor € 143. Omgerekend betaal je € 2,68 per mondkapje. 

Ook interessant

mondkapjes aanbieding 100

Mondkapjes type FFP2/KN95 (Doos 100 stuks)

Wil je voordeliger uit zijn? Dan kun je tijdelijk genieten van een aanbieding bij Coolblue: een doos van 100 stuks van € 286,- voor € 265,-. Het gaat om dezelfde mondkapjes als we hierboven hebben benoemd.

DOOS 100 stuks BIJ COOLBLUE

Wanneer je er meer dan 50 mondkapjes in huis wil halen, is het slim om te gaan voor dit pakket van 100 stuks. Zoals we daarnet al aangaven hanteert Coolblue schaalvoordelen: hoe meer je aanschaft, hoe goedkoper je per stuk uit bent. Er is nu zelfs een aanbieding geldig op het pakket van 100 stuks: je betaalt geen € 286,- maar € 265,-. 

Update december 2020: Coolblue verkoopt geen mondkapjes meer. De beste mondkapjes zijn nu niet meer bij de grote webshops te verkrijgen maar wel bij Mondmaskergigant.nl

Verouderde Informatie (toen mondkapjes nog medische vereisten hadden)

Een mondkapje wordt veelal gebruikt om zaken als stof en klein vuil tegen te houden: met een het dragen van zo'n mondkapje wordt voorkomen dat het vuil de luchtwegen bereiken, met alle gevolgen van dien. Echter zijn er ook mondkapjes die beweren te beschermen tegen virussen. Je zult vast wel eens toeristen – met name van uit Aziatische landen – in Nederland gezien hebben, die standaard een mondkapje dragen. Dit doen zij om te voorkomen dat zij ziek worden: het is natuurlijk alleen nog de grote vraag of deze kapjes goed bestand zijn tegen virussen en ziektes. Zo spreekt een hoogleraar van schijnveiligheid én is volgens een woordvoerder van het RIVM een mondkapje niet geschikt voor het bieden van bescherming tegen virussen en ziektes.

Wij hebben onlangs onderzoek gedaan naar de beste mondkapjes op dit moment (waarbij het dus nog maar de vraag is of deze ook bescherming bieden tegen bijvoorbeeld het Corona virus). We hebben daarbij niet alleen gekeken naar de mate van bescherming en filtering van stoffen, maar hebben ook het comfort mee laten wegen om te komen tot het beste onderzoeksresultaat. 


Waarom je ons kan vertrouwen

Om het onderzoek naar het beste mondkapje goed te kunnen verrichten, hebben we ons eerst enkele dagen ingelezen in de wereld van deze producten. Zo is er bij mondkapjes sprake van verschillende filters met bijhorende niveaus: iets waar we voorheen nog weinig vanaf wisten. Naast ons uitgebreide deskresearch hebben we ook gesproken met diverse aanbieders van mondkapjes: dit heeft ons een beter beeld gegeven van het aanbod, de verschillende merken én veel gekozen varianten. Omdat niet alleen filters en mogelijke bescherming een rol spelen, hebben we ook honderden reviews bij websites als Bol.com en GAMMA doorgenomen om te achterhalen hoe men desbetreffend mondkapje heeft ervaren op het gebied van comfort en hergebruik.

Zo is er bij mondkapjes sprake van verschillende filters met bijhorende niveaus

Door een vooraf opgestelde randvoorwaarden te hanteren op basis van de populairste mondkapjes op dit moment, hebben we honderden varianten terug kunnen brengen. Deze randvoorwaarden zijn ontstaan op basis van gesprekken met personen in ons eigen netwerk in combinatie met ons vooronderzoek met zaken als FFP filteringsniveaus. Door vervolgens een grondige onderzoeksmethodologie los te laten op de onderzoeksselectie, denken wij de beste keuze er tussen uit te hebben gevist.

Het klopt dat er online al diverse onderzoeken te vinden zijn naar de beste mondkapjes. Zo heeft GAMMA deze top 10 samengesteld. Het enige probleem? Het zijn verkopers zelf die de beste varianten uit hun assortiment op een rij zetten. Is er een betere variant op de markt, maar wordt deze niet verkocht in desbetreffende shop? Dan zal deze niet in de top 10 naar voren komen. Het is goed om te melden dat we bij Alstu! ook kunnen verdienen aan een verkoop dat plaatsvindt naar aanleiding van ons onderzoek. Echter beïnvloed dit ons onderzoek nooit, gezien we mogelijke commissies, samenwerkingen en vergoedingen buiten ons onderzoek houden. Lees meer over Alstu! als je benieuwd bent naar onze unieke aanpak.

Voor wie is dit interessant?

Een mondkapje is eigenlijk voor iedereen interessant die mogelijk blootgesteld kan worden aan vuiligheid en/of gevaarlijke stoffen. Niet voor niets zijn er zelfs wetten die verplichten om een mondkapje te dragen bij specifieke werkzaamheden: denk aan bedrijven waar hout gezaagd of versnipperd wordt, of het werken in een laboratorium. En laten we hierin ook zeker niet de ziekenhuizen vergeten, waarbij zowel de patiënt als de arts goed beschermd blijven tegen virussen en het overbrengen hiervan middels het dragen van zo'n mondaccessoire.

Beschermen mondkapjes tegen het Corona virus?

We hebben dit onderzoek proberen toe te spitsen op mondkapjes tegen fijne stoffen en/of gevaarlijke gassen. Hoewel diverse nieuwsmedia de afgelopen dagen met koppen als ‘Mondkapjes hebben weinig zin tegen Corona-virus' (zie bijvoorbeeld dit artikel van de Telegraaf) naar voren komen, naar aanleiding van een stelling van de woordvoerder van het RIVM, blijken veel mondkapjes niet goed af te sluiten. Hierdoor is de bescherming tegen bijvoorbeeld het Corona virus minimaal, aldus de woordvoerder. Ook een hoogleraar van het UMGC zegt dat de bescherming van mondkapjes tegen virussen onzin zou zijn en spreekt zelfs van ‘schijnveiligheid'. Hier komen we later op terug bij onze randvoorwaarden van goede gezichtsmaskers.

Woordvoerder RIVM stelt: ‘Mondkapjes hebben weinig zin tegen Corona-virus'

Hoewel de gezichtsmaskers die gebruikt worden in ziekenhuizen hoogstwaarschijnlijk weinig zullen beschermen tegen virussen, zijn er ook andere varianten die wél goed afsluiten, voorzien zijn van een goed filter én die herbruikbaar zijn.

mondkapjes die niet helpen tegen virussen

Deze mondkapjes zullen waarschijnlijk weinig bescherming bieden tegen virussen

In ons onderzoek hebben we – net als velen van onze onderzoeken bij Alstu! – goed rekening gehouden met diverse wensen. Zo hebben we de beste keuze bestempeld op basis van een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Ben je bereid om wat meer te betalen voor een nóg betere bescherming, dan bieden we met onze interessante keuze een goed alternatief aan. Heb je echter te maken met een klein budget? Dan kun je ook uit de voeten met ons onderzoek naar de beste mondkapjes tegen stoffen en vuiligheid, gezien we ook een beste budget keuze hebben geselecteerd.

Onze randvoorwaarden voor goede mondkapjes

De beweringen van de RIVM woordvoerder zijn onder andere dat ze goed moeten afsluiten: dit klopt, anders heeft ook bijvoorbeeld de aanwezige FFP filter weinig tot geen zin,. Daarbij is ook de herbruikbaarheid een belangrijk onderdeel. Is het filter geschikt voor het gebruik voor een langere periode en zo niet, is er dan sprake van een vervangbaar filter? Al deze zaken hebben we op een rij gezet, evenals een minimaal filteringsvereiste. We zijn uiteindelijk gekomen tot een lijst met randvoorwaarden, waar een goed mondkapje in onze ogen minimaal zou moeten voldoen:

 • Goede aansluiting op het gezicht: het is natuurlijk ontzettend belangrijk dat de mondkapjes goed aansluiten op het gezicht. Diverse gezichtsmaskers hebben daarom een zachte rand, wat mee vormt met het gezicht wanneer het mondkapje aangetrokken wordt.
 • Voorzien van een FFP filter: een FFP filter zorgt ervoor dat de lucht eerst gefilterd wordt, voor het jouw luchtwegen bereikt. Er is vaak sprake van een FFP1, FFP2 of FFP3 filter. Iets wat noodzakelijk is, gezien de lucht anders ongezuiverd alsnog ingeademd wordt.
 • Goed draagcomfort: de gezichtsmaskers moeten ook prima zitten. Het liefst dat je amper merkt dat je zo'n mondkapje op hebt. Elastiekjes achter de oren blijken uit vele reviews na lang gebruik toch te gaan irriteren.
 • Herbruikbaarbaarheid: zoals het RIVM ook beweerde in haar eerdere stelling van haar woordvoerder, is het ontzettend belangrijk om een mondkapje vaak te vervangen. Dit is in onze ogen dan ook een belangrijke randvoorwaarde om mee te nemen: het mondkapje moet herbruikbaar zijn óf voorzien zijn van vervangbare filters. Is deze niet vervangbaar? Dan is de prijs weer een interessante weging, gezien je ze in hoge kwantiteit kunt kopen en vervolgens per keer kunt weggooien.

Waar we vooral niet naar hebben gekeken is het uiterlijk van de mondkapjes. We hebben overigens ook geen slechte beoordelingen gezien ‘omdat de mondkapjes er niet goed uitzagen'. Hoewel dit een mooi verkooponderdeel is in landen als China, waar mondkapjes als warme broodjes over de toonbank gaan, is dit voor ons onderzoek totaal niet relevant geweest.

uiterlijk mondkapjes speelt geen rol

Het uiterlijk van de mondkapjes speelt heeft niet meewogen bij ons onderzoeksresultaat.

Deze gezichtsmaskers hebben we onderzocht

We hebben in ons onderzoek gekeken naar drie verschillende gezichtsmaskers: mondkapjes met een FFP filter, halfgelaatsmaskers en wegwerp mondkapjes (die natuurlijk wel goed aansluiten). Check hieronder welke gezichtsmaskers we meegenomen hebben in ons onderzoek.

Update december 2020: Coolblue verkoopt geen mondkapjes meer. De beste mondkapjes zijn nu niet meer bij de grote webshops te verkrijgen maar wel bij Mondmaskergigant.nl

Mondkapjes met FFP filter

 • Silverline Gevormd FFP2 Gezichtsmasker
 • 3M Aura 9322+ Gezichtsmasker (FFP2)
 • 3M Aura 9332+ Gezichtsmasker (FFP3)
 • MedCap EU-FFP2 Mondkapjes met filter

Halfgelaatsmaskers

 • 3M Halfgelaatsmasker 7502 inclusief 6001CN filters
 • 3M – Masker – FFA1P2D
 • Deltaplus Halfgelaatsmasker M6400 Spry Kit
 • Moldex halfmasker A2P3 

Wegwerp mondkapjes

 • Benson Hygiënemaskers (FFP1)
 • Specktrum Mondkap FFP2
 • Dräger stofmaskers X-Plore 1330
 • Huvema FFP3 SH9360V

Wat je in de gaten moet houden

In ons onderzoek hebben we naar de beste mondkapjes in het algemeen gekeken. Het dragen van een mondkapje is geen garantie om virussen niet op te lopen. Er zijn tal van andere zaken waar je goed op moet letten om mogelijke virussen en ziektes te voorkomen. Zo is een goede hygiëne de eerste belangrijke stap. Op de website van World Health Organization (WHO) is onlangs een nieuw advies gegeven om Corona zoveel mogelijk bij je vandaan te houden in ieder geval rekening te houden met de volgende hygiëne-punten:

 • Vaak je handen reinigen: je handen zijn een grote vorm van bacterieverspreiders. Het is daarom belangrijk om je handen zoveel mogelijk te wassen en te reinigen. 
 • Vermijd contact met mogelijk virus-besmette mensen: zo wordt er geopperd om mensen te herkennen die mogelijk een virus hebben. Hoesten of niezen zij veel? Blijf daarbij zover mogelijk uit de buurt.
 • Zorg voor een goede gezondheid: natuurlijk blijft het belangrijk om je weerstand goed te houden, waarmee je lichaam sowieso beter bestand is tegen het oplopen van virussen. 

We hebben gemerkt dat er de laatste dagen een run is op gezichtsmaskers en mondkapjes. Dit komt met name door de nieuwsberichten over de verspreiding van het Corona virus. We houden – zoals we eerder aangaven – de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Ook houden we in de gaten wat experts aanraden en delen op het gebied van de bescherming van mondkapjes tegen virussen. Evenals de voorraden, nieuwe gezichtsmaskers én oplossingen. Waar nodig updaten we ons onderzoek: ben jij van mening dat ons onderzoek toe is aan vernieuwing of heb je een interessante aanvulling? Laat gerust hieronder een reactie achter.

 

Ontdek meer
Sport & GezondheidVerzorging

De Beste Neusspray

HobbySport & Gezondheid

De Beste Fietscomputer met GPS en Navigatie

ElektronicaSport & Gezondheid

De Beste Draadloze Oordopjes

Sport & Gezondheid

De Beste Eiwitshake

15 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *