We hebben het beste voor je uitgezocht
Sport & Gezondheid

De Beste Mondkapjes

beste mondkapje

Laatste update:

Update 2 – 26-2-2020: mondkapjes zijn bijna overal uitverkocht, er lijkt bijna geen reguliere handel en voorraad meer. Doordat er op bol.com ook veel tussenhandel plaats vindt kan er op bol.com nog wel voorraad aanwezig zijn. Let goed op de FFP2 voorwaarden en ga overweeg of je deze mondkapjes wil hebben of kies bijvoorbeeld  een mindere oplossing (FFP3 is volledig uitverkocht) of hogere prijs. Bekijk hier de bol.com FFP2 mondkapjes. Let op: twee maanden geleden kosten deze mondkapjes €2,- per stuk nu is de stukprijs gestegen naar soms wel € 30,- of hoger. 

Update 1 – 20-2-2020: We merken dat de prijzen van mondkapjes enorm fluctueren op dit moment. Door berichten over de verspreiding van het Corona virus is er een run op mondkapjes, wat helaas kan resulteren in beperkte voorraden en hogere prijzen. Wij houden het nauwlettend in de gaten en houden ons onderzoek zo up to date mogelijk.

Lees hier meer over de beste mondkapjes en waar ze voor geschikt zijn.

Een mondkapje wordt veelal gebruikt om zaken als stof en kleinvuil tegen te houden: met een het dragen van zo'n mondkapje wordt voorkomen dat het vuil de luchtwegen bereiken, met alle gevolgen van dien. Echter zijn er ook mondkapjes die beweren te beschermen tegen virussen. Je zult vast wel eens toeristen – met name van uit Aziatische landen – in Nederland gezien hebben, die standaard een mondkapje dragen. Dit doen zij om te voorkomen dat zij ziek worden: het is natuurlijk alleen nog de grote vraag of deze kapjes goed bestand zijn tegen virussen en ziektes. Zo spreekt een hoogleraar van schijnveiligheid én is volgens een woordvoerder van het RIVM een mondkapje niet geschikt voor het bieden van bescherming tegen virussen en ziektes.

Wij hebben onlangs onderzoek gedaan naar de beste mondkapjes op dit moment (waarbij het dus nog maar de vraag is of deze ook bescherming bieden tegen bijvoorbeeld het Corona virus). We hebben daarbij niet alleen gekeken naar de mate van bescherming en filtering van stoffen, maar hebben ook het comfort mee laten wegen om te komen tot het beste onderzoeksresultaat. Op basis van ons onderzoek concluderen wij dat de X3M Aura 9332+ gezichtsmaskers met FFP3-filter de beste mondkapjes voor de meeste mensen op dit moment zijn. 

Beste Keuze

3M Aura 9332+ Gezichtsmasker (FFP3)

3M Aura 9332+ Gezichtsmasker (FFP3)

Deze gezichtsmaskers van 3M zijn voorzien van een FFP3 filter, het hoogste niveau FFP filtering bij mondkapjes. De mondkapjes sluiten goed af en ventileren goed, waardoor ademhalen niet moeilijk is.

De 3M Aura 9332+ gezichtsmaskers zijn voorzien van een FFP3 filter. Dankzij de goede vorm van de mondkapjes, sluiten ze goed aan op het gezicht. Iets wat later in dit onderzoek ook een belangrijk gegeven is om in aanmerking te komen voor onze beste keuze. De mondkapjes zijn met name geschikt het bieden van bescherming tegen stoffen middels het aanwezige stoffilter. Dit in tegenstelling tot de simpele mondkapjes.

Ook interessant

3m halfgelaatsmasker mondkapje

3M Halfgelaatsmasker 7502

Het gaat hier om een halfgelaatsmasker, wat nóg beter aansluit op het gezicht (mond en neusgedeelte). Dit gezichtsmasker is voorzien van een gecombineerd stof-gasfilter. Er is sprake van een FFP2 filter. Hou wel rekening met het feit dat het hier gaat om een herbruikbaar model, waar je meer voor neerlegt dat eerder genoemde mondkapjes.

Wanneer je op zoek bent naar een herbruikbaar gezichtsmasker wat nog beter aansluit op het gezicht, is een halfgelaatsmasker een goede keuze. Met name het merk 3M biedt diverse varianten met verschillende filters (en niveaus). Op het gebied van bescherming tegen stoffen en gassen, denken wij dat deze 3M Halfgelaatsmasker 7502 als interessant alternatief gezien kan worden. Dit gezichtsmasker is namelijk voorzien van een stof-gasfilter, waardoor het een hoge mate van bescherming biedt tegen stoffen. Daarbij sluit deze mondkap goed aan op het gezicht is en normaal ademhalen (en een goede ventilatie) geen probleem..

Budget Keuze

silverline gevormd ffp2 mondkapjes

Uitverkocht Silverline Gevormd FFP2 mondkapjes

Niet teveel betalen voor mondkapjes tegen virussen, maar wel beschermd zijn? Dan zijn deze mondkapjes van Silverline een prima oplossing. De mondkapjes worden per 25 stuks aangeboden.

De gevormde FFP2 mondkapjes van Silverline zijn een goede budget keuze. Wel is er sprake van een iets minder hoog niveau filtering dan onze beste keuze. Waar je daar te maken hebt met een FFP3 is er bij deze mondkapjes een FFP2 filter te ontdekken. Qua pasvorm scoort het gezichtsmasker goed: de elastieken worden horizontaal om het hoofd getrokken, in plaats van achter de oren. Op het gebied van prijs scoren deze mondkapjes ook goed: je vindt ze bij webshops als Bol.com per 10 voor gemiddeld 34 euro. Hiermee betaal je dus 2 euro per mondkapje. Hou er wel rekening mee dat het wegwerp mondkapjes zijn.

Update: enorme prijsstijgingen en beperkte voorraden 

Vanwege enorme prijsstijgingen en beperkte voorraden is het op dit moment onmogelijk om ons beste keuzes constant te actualiseren. We raden je aan om het totale aanbod mondkopjes bij Bol.com te bekijken en rekening te houden met (Tip: gebruik de productfilters!):

 • Beschermingsklasse: Minmaal FFP2
 • Stoffilter keuring: Minimaal P2
 • Vermijd de medische mondkapjes (de simpele platte varianten)
 • Check de verpakkingsgrootte (koop er meerdere waar mogelijk voor bulkvoordeel)

Grootste tip: wees er snel bij. We hebben gemerkt dat de prijzen sinds ons onderzoek bij sommige mondkajeps driemaal over de kop zij gegaan.


Waarom je ons kan vertrouwen

Om het onderzoek naar het beste mondkapje goed te kunnen verrichten, hebben we ons eerst enkele dagen ingelezen in de wereld van deze producten. Zo is er bij mondkapjes sprake van verschillende filters met bijhorende niveaus: iets waar we voorheen nog weinig vanaf wisten. Naast ons uitgebreide deskresearch hebben we ook gesproken met diverse aanbieders van mondkapjes: dit heeft ons een beter beeld gegeven van het aanbod, de verschillende merken én veel gekozen varianten. Omdat niet alleen filters en mogelijke bescherming een rol spelen, hebben we ook honderden reviews bij websites als Bol.com en GAMMA doorgenomen om te achterhalen hoe men desbetreffend mondkapje heeft ervaren op het gebied van comfort en hergebruik.

Zo is er bij mondkapjes sprake van verschillende filters met bijhorende niveaus

Door een vooraf opgestelde randvoorwaarden te hanteren op basis van de populairste mondkapjes op dit moment, hebben we honderden varianten terug kunnen brengen. Deze randvoorwaarden zijn ontstaan op basis van gesprekken met personen in ons eigen netwerk in combinatie met ons vooronderzoek met zaken als FFP filteringsniveaus. Door vervolgens een grondige onderzoeksmethodologie los te laten op de onderzoeksselectie, denken wij de beste keuze er tussen uit te hebben gevist.

Het klopt dat er online al diverse onderzoeken te vinden zijn naar de beste mondkapjes. Zo heeft GAMMA deze top 10 samengesteld. Het enige probleem? Het zijn verkopers zelf die de beste varianten uit hun assortiment op een rij zetten. Is er een betere variant op de markt, maar wordt deze niet verkocht in desbetreffende shop? Dan zal deze niet in de top 10 naar voren komen. Het is goed om te melden dat we bij Alstu! ook kunnen verdienen aan een verkoop dat plaatsvindt naar aanleiding van ons onderzoek. Echter beïnvloed dit ons onderzoek nooit, gezien we mogelijke commissies, samenwerkingen en vergoedingen buiten ons onderzoek houden. Lees meer over Alstu! als je benieuwd bent naar onze unieke aanpak.

Voor wie is dit interessant?

Een mondkapje is eigenlijk voor iedereen interessant die mogelijk blootgesteld kan worden aan vuiligheid en/of gevaarlijke stoffen. Niet voor niets zijn er zelfs wetten die verplichten om een mondkapje te dragen bij specifieke werkzaamheden: denk aan bedrijven waar hout gezaagd of versnipperd wordt, of het werken in een laboratorium. En laten we hierin ook zeker niet de ziekenhuizen vergeten, waarbij zowel de patiënt als de arts goed beschermd blijven tegen virussen en het overbrengen hiervan middels het dragen van zo'n mondaccessoire.

Beschermen mondkapjes tegen het Corona virus?

We hebben dit onderzoek proberen toe te spitsen op mondkapjes tegen fijne stoffen en/of gevaarlijke gassen. Hoewel diverse nieuwsmedia de afgelopen dagen met koppen als ‘Mondkapjes hebben weinig zin tegen Corona-virus' (zie bijvoorbeeld dit artikel van de Telegraaf) naar voren komen, naar aanleiding van een stelling van de woordvoerder van het RIVM, blijken veel mondkapjes niet goed af te sluiten. Hierdoor is de bescherming tegen bijvoorbeeld het Corona virus minimaal, aldus de woordvoerder. Ook een hoogleraar van het UMGC zegt dat de bescherming van mondkapjes tegen virussen onzin zou zijn en spreekt zelfs van ‘schijnveiligheid'. Hier komen we later op terug bij onze randvoorwaarden van goede gezichtsmaskers.

Woordvoerder RIVM stelt: ‘Mondkapjes hebben weinig zin tegen Corona-virus'

Hoewel de gezichtsmaskers die gebruikt worden in ziekenhuizen hoogstwaarschijnlijk weinig zullen beschermen tegen virussen, zijn er ook andere varianten die wél goed afsluiten, voorzien zijn van een goed filter én die herbruikbaar zijn.

mondkapjes die niet helpen tegen virussen

Deze mondkapjes zullen waarschijnlijk weinig bescherming bieden tegen virussen

In ons onderzoek hebben we – net als velen van onze onderzoeken bij Alstu! – goed rekening gehouden met diverse wensen. Zo hebben we de beste keuze bestempeld op basis van een goede prijs/kwaliteitsverhouding. Ben je bereid om wat meer te betalen voor een nóg betere bescherming, dan bieden we met onze interessante keuze een goed alternatief aan. Heb je echter te maken met een klein budget? Dan kun je ook uit de voeten met ons onderzoek naar de beste mondkapjes tegen stoffen en vuiligheid, gezien we ook een beste budget keuze hebben geselecteerd.

Onze randvoorwaarden voor goede mondkapjes

De beweringen van de RIVM woordvoerder zijn onder andere dat ze goed moeten afsluiten: dit klopt, anders heeft ook bijvoorbeeld de aanwezige FFP filter weinig tot geen zin,. Daarbij is ook de herbruikbaarheid een belangrijk onderdeel. Is het filter geschikt voor het gebruik voor een langere periode en zo niet, is er dan sprake van een vervangbaar filter? Al deze zaken hebben we op een rij gezet, evenals een minimaal filteringsvereiste. We zijn uiteindelijk gekomen tot een lijst met randvoorwaarden, waar een goed mondkapje in onze ogen minimaal zou moeten voldoen:

 • Goede aansluiting op het gezicht: het is natuurlijk ontzettend belangrijk dat de mondkapjes goed aansluiten op het gezicht. Diverse gezichtsmaskers hebben daarom een zachte rand, wat mee vormt met het gezicht wanneer het mondkapje aangetrokken wordt.
 • Voorzien van een FFP filter: een FFP filter zorgt ervoor dat de lucht eerst gefilterd wordt, voor het jouw luchtwegen bereikt. Er is vaak sprake van een FFP1, FFP2 of FFP3 filter. Iets wat noodzakelijk is, gezien de lucht anders ongezuiverd alsnog ingeademd wordt.
 • Goed draagcomfort: de gezichtsmaskers moeten ook prima zitten. Het liefst dat je amper merkt dat je zo'n mondkapje op hebt. Elastiekjes achter de oren blijken uit vele reviews na lang gebruik toch te gaan irriteren.
 • Herbruikbaarbaarheid: zoals het RIVM ook beweerde in haar eerdere stelling van haar woordvoerder, is het ontzettend belangrijk om een mondkapje vaak te vervangen. Dit is in onze ogen dan ook een belangrijke randvoorwaarde om mee te nemen: het mondkapje moet herbruikbaar zijn óf voorzien zijn van vervangbare filters. Is deze niet vervangbaar? Dan is de prijs weer een interessante weging, gezien je ze in hoge kwantiteit kunt kopen en vervolgens per keer kunt weggooien.

Waar we vooral niet naar hebben gekeken is het uiterlijk van de mondkapjes. We hebben overigens ook geen slechte beoordelingen gezien ‘omdat de mondkapjes er niet goed uitzagen'. Hoewel dit een mooi verkooponderdeel is in landen als China, waar mondkapjes als warme broodjes over de toonbank gaan, is dit voor ons onderzoek totaal niet relevant geweest.

uiterlijk mondkapjes speelt geen rol

Het uiterlijk van de mondkapjes speelt heeft niet meewogen bij ons onderzoeksresultaat.

Deze gezichtsmaskers hebben we onderzocht

We hebben in ons onderzoek gekeken naar drie verschillende gezichtsmaskers: mondkapjes met een FFP filter, halfgelaatsmaskers en wegwerp mondkapjes (die natuurlijk wel goed aansluiten). Check hieronder welke gezichtsmaskers we meegenomen hebben in ons onderzoek.

Mondkapjes met FFP filter

 • Silverline Gevormd FFP2 Gezichtsmasker
 • 3M Aura 9322+ Gezichtsmasker (FFP2)
 • 3M Aura 9332+ Gezichtsmasker (FFP3)
 • MedCap EU-FFP2 Mondkapjes met filter

Halfgelaatsmaskers

 • 3M Halfgelaatsmasker 7502 inclusief 6001CN filters
 • 3M – Masker – FFA1P2D
 • Deltaplus Halfgelaatsmasker M6400 Spry Kit
 • Moldex halfmasker A2P3 

Wegwerp mondkapjes

 • Benson Hygiënemaskers (FFP1)
 • Specktrum Mondkap FFP2
 • Dräger stofmaskers X-Plore 1330
 • Huvema FFP3 SH9360V

Wat je in de gaten moet houden

In ons onderzoek hebben we naar de beste mondkapjes in het algemeen gekeken. Het dragen van een mondkapje is geen garantie om virussen niet op te lopen. Er zijn tal van andere zaken waar je goed op moet letten om mogelijke virussen en ziektes te voorkomen. Zo is een goede hygiëne de eerste belangrijke stap. Op de website van World Health Organization (WHO) is onlangs een nieuw advies gegeven om Corona zoveel mogelijk bij je vandaan te houden in ieder geval rekening te houden met de volgende hygiëne-punten:

 • Vaak je handen reinigen: je handen zijn een grote vorm van bacterieverspreiders. Het is daarom belangrijk om je handen zoveel mogelijk te wassen en te reinigen. De tip van onze redactie: gebruik bijvoorbeeld deze desinfecterende handlotion.
 • Vermijd contact met mogelijk virus-besmette mensen: zo wordt er geopperd om mensen te herkennen die mogelijk een virus hebben. Hoesten of niezen zij veel? Blijf daarbij zover mogelijk uit de buurt.
 • Zorg voor een goede gezondheid: natuurlijk blijft het belangrijk om je weerstand goed te houden, waarmee je lichaam sowieso beter bestand is tegen het oplopen van virussen. 

We hebben gemerkt dat er de laatste dagen een run is op gezichtsmaskers en mondkapjes. Dit komt met name door de nieuwsberichten over de verspreiding van het Corona virus. We houden – zoals we eerder aangaven – de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Ook houden we in de gaten wat experts aanraden en delen op het gebied van de bescherming van mondkapjes tegen virussen. Evenals de voorraden, nieuwe gezichtsmaskers én oplossingen. Waar nodig updaten we ons onderzoek: ben jij van mening dat ons onderzoek toe is aan vernieuwing of heb je een interessante aanvulling? Laat gerust hieronder een reactie achter.

Ontdek meer
ElektronicaHobbySport & Gezondheid

De Beste Fietscomputers met GPS Navigatie

Sport & Gezondheid

De Beste Sporthorloges voor Hardlopen

Sport & Gezondheid

De Beste Hardloopschoenen

Sport & Gezondheid

De Beste Wegwerphandschoenen

Altijd up to date?
Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief

9 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *