Keuken & Eten

Beste Sapcentrifuge en Slowjuicer

slowjuicer of sapcentrifuge

Laatste update op: 23 juni 2022

Met een sapcentrifuge maak je zelf heerlijke en gezonde sapjes van fruit, groenten en zelfs noten en tarweproducten. Er worden een groot aantal verschillende sapcentrifuges aangeboden. Alstu.nl helpt je bij het maken van de beste keuze door alle opties en mogelijkheden op een rijtje te zetten.

In het kort

  • Er zijn maar twee verschillende soorten apparaten om sap mee te maken, namelijk slowjuicers en sapcentrifuges. Dit onderscheid ontstaat doordat beide met een ander principe werken. Het is niet zo dat een slowjuicer minder snel werkt, maar de schroef draait langzamer. Deze perst het sap uit de producten terwijl een sapcentrifuge deze er juist uit slingert. Door de verschillende principes zijn beide apparaten toepasbaar voor verschillende doeleinden.
  • De keuze tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer hangt af van wat je met je apparaat wilt doen. Het is vooral geschikt voor gebruik met groenten en fruit. Het sap uit een slowjuicer bevat meer vitaminen, enzymen en mineralen, want deze blijven door het groente en fruit te kneuzen en te persen beter bewaard. Met een slowjuicer kun je ook tarwegras persen en dat kan met een sapcentrifuge niet.
  • De meest moderne sapcentrifuges en slowjuicers zorgen ervoor dat er zoveel mogelijk sap uit je producten komt en dat de voedingsstoffen zo goed mogelijk worden bewaard. Door de meerdere standen zijn ze geschikt voor harde en zachte groenten en worden de vezels en het pulp netjes apart opgevangen. Je hebt in beide gevallen snel vers sap.

 

Onze keuze voor een slowjuicer

versapers 3g

Versapers 3G

Deze bekende Versapers 3G gaat alweer wat jaren mee en is een bewezen goed model. Daardoor ook een flink stuk voordeliger dan de 4G en 5G modellen.

 

Onze keuze voor een sapcentrifuge

sapcentrifuge

Philips Viva HR1836/00 Sapcentrifuge

Met deze Philips haal je voor niet al teveel geld een hele goede machine in huis die eigenlijk precies doet wat je wil: Sapjes maken waarbij je ook nog eens de keuze hebt tussen meer sap, of juist veel vezels.  


Sapcentrifuge of slowjuicer?

Met een sapcentrifuge maak je in een handomdraai heerlijke en pure fruit- en groentesappen. Als je sap koopt in de winkel, dan worden de gezonde bestanddelen er vaak uit gefilterd en additieven toegevoegd, maar met een sapcentrifuge blijven deze zoveel mogelijk behouden. Vooral als je een slowjuicer aanschaft weet je zeker dat vitaminen, mineralen en enzymen bewaard blijven. Een slowjuicer werkt niet langzamer, zoals de naam wel suggereert, maar perst het sap uit het groente en fruit, in plaats van dat dit eruit geslingerd wordt.

Met een sapcentrifuge maak je een gezond drankje, elke dag en precies zoals jij dat wilt. Je brengt gemakkelijk meer gezonde voeding, zoals selderij, tomaten, spinazie, wortels, appels, sinaasappels en tarwegras in je dagelijkse dieet en maakt een heerlijk sapje, exact zoals jij het lekker vindt. Ook voor kinderen zijn sapcentrifuges ideaal, omdat je op die manier meerdere voedingsstoffen introduceert die ze anders misschien niet zouden eten. Houd er wel rekening mee dat je het sap uit de sapcentrifuge direct drinkt. Dit is meestal minder geschikt om te bewaren.

Verschillen tussen een sapcentrifuge en slowjuicer

  • Sapcentrifuge

het verschil tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer zit hem in het systeem dat gebruikt wordt om het sap uit de groenten en fruit te krijgen. Een sapcentrifuge werkt met een ronde schijf met mesjes. Deze draait snel rond en als het groente en fruit daarmee in contact komen stroomt het sap de ene kant op en het pulp wordt een bakje in geslingerd. Er zijn vaak verschillende standen, voor zachter en harder voedsel.

Pluspunten

  • Goedkoper dan een slowjuicer
  • Scheiding van pulp en sap
  • Verschillende standen
  • Direct een glas gezond en puur sap

Minpunten

  • Gezonde stoffen blijven minder goed bewaard
  • Niet geschikt voor alle (harde) groenten
  • Veel schoonmaakwerk achteraf

  • Slowjuicer

een slowjuicer werkt volgens een ander principe. De groentes en fruit worden samengeperst en daarna scheidt een zeef het pulp van het sap. De naam slowjuicer komt van het feit dat de schroef veel langzamer draait, niet omdat het sap minder snel uit de machine stroomt. Het geluidsniveau is daardoor lager, maar de werking is even snel. Slowjuicers zijn duurder dan sapcentrifuges en kunnen meer voedsel persen, zoals tarwegras.

Pluspunten

  • Gezonde stoffen blijven erg goed bewaard
  • Scheiding van pulp en sap
  • Direct een glas gezond en puur sap
  • Ook harde groenten en grassen mogelijk

Minpunten

  • Duurder dan sapcentrifuge
  • Veel schoonmaakwerk achteraf

Sapcentrifuge of Slowjuicer kopen: waar moet je op letten?

  • Slowjuicer of sapcentrifuge
    De eerste keuze die je waarschijnlijk maakt is of je een slowjuicer of sapcentrifuge wilt aanschaffen. De keuze wordt bepaald door je budget, door hoeveel gezonde stoffen je wilt behouden en door welke etenswaren je wilt kunnen toepassen. In beide gevallen heb je nagenoeg direct een vers glas sap, alleen de manier waarop dat gewonnen wordt is anders.
  • Het vermogen
    Hoe hoger het vermogen van je sapcentrifuge, hoe sterker deze is en hoe gemakkelijker het sap geperst kan worden. Het vermogen van een sapcentrifuge wordt uitgedrukt in Watt. Wil je je sapcentrifuge veel gebruiken, wil je grote hoeveelheden sap maken en wil je ook harde producten probleemloos kunnen gebruiken, dan is een hoger vermogen aangeraden. Het vermogen schommelt tussen 500 watt en meer dan 1000 Watt. Let op: voor slowjuicers gaat dit niet op. Je krijgt meer sap als de slowjuicer een lager vermogen heeft.
  • Wel of geen sapkan
    pulp wordt automatisch in een bak in de slowjuicer of sapcentrifuge opgevangen, maar sap niet. Hier wordt soms een sapkan voor bijgeleverd en andere keren niet. Apparaten zonder sapkan persen het sap direct in het glas dat je er onder zet. Als je je slowjuicer of sapcentrifuge veel wilt gebruiken en grote hoeveelheden sap wilt kunnen maken, dan is een sapkan handig. Let dan op de inhoud, want deze kan verschillen en ligt tussen 0,5 liter en 1,5 liter.
  • Handige extra opties
    er zijn simpele- en uitgebreide sapcentrifuges. Denk dan bijvoorbeeld aan een schuimafscheider, zodat er geen schuimlaag op je sap ontstaat of een druppelstop. Het laatste restje sap zorgt dan niet voor een rommel op tafel. Goedkopere modellen zijn vaak gemaakt van kunststof en de duurdere van RVS of aluminium.
  • Schoonmaakwerk
    Het kost best veel tijd om iedere keer de centrifuge of juicer na gebruik schoon te maken. Als je daar écht geen zin in hebt, dan moet je misschien heroverwegen om er eentje aan te schaffen. 

Samenvatting

Als je zelf heerlijke en gezonde sapjes wilt maken waar geen additieven aan zijn toegevoegd en waar exact in zit wat jij lekker vindt, dan is een slowjuicer of een sapcentrifuge een ideaal apparaat om dat mee te doen. Allereerst bepaal je of je een (goedkopere) sapcentrifuge aan wilt schaffen of een (duurdere) slowjuicer. Het verschil zit hem in het systeem waarmee het sap gewonnen wordt, niet in de snelheid waarmee het naar buiten stroomt. Over het algemeen kun je met slowjuicers meer verschillende groenten en fruit toepassen en blijven vitaminen, enzymen en mineralen beter bewaard.

Daarna ga je kijken naar hoe vaak je sap wilt maken, waarvan en hoeveel. Een sapcentrifuge met een kleiner vermogen is prima als je deze af en toe voor een glaasje sap wilt gebruiken, maar wil je grote hoeveelheden maken, ook harde groenten gebruiken en de machine regelmatig aanzetten, dan is een hoger vermogen beter. Deze regel geldt niet voor de slowjuicers, die juist meer sap leveren als het vermogen hoger is. Daarna vraag je je af of je een sapkan wilt hebben, hoe uitgebreid je wilt dat je slowjuicer of sapcentrifuge is en van welk materiaal je wilt dat deze is gemaakt. Budget speelt uiteraard ook een rol.


Als beste getest door anderen

Beste sapcentrifuge consumentenbond

  • onbekend

Beste sapcentrifuge kieskeurig

Beste slowjuicer consumentenbond

  • onbekend

Beste beste slowjuicer kieskeurig

Ontdek meer
Keuken & Eten

De Beste Kaasfonduepan

Huis & TuinKeuken & Eten

De Beste Braadpan

ElektronicaKeuken & Eten

De Beste Grillplaat

HobbyHuis & TuinKeuken & Eten

Beste koekenpannen voor inductie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *