Huis & Tuin

De Beste Terrasreiniger en Patiocleaner

de beste terrasreiniger uitkiezen en kopen

Laatste update op: 23 juni 2022

Je kunt er niet onder uit: eens in de zoveel tijd heeft je terras een reinigingsbeurt nodig. En nadat je dat gedaan hebt en de aanslag, mos en algen hebt verwijderd, ziet deze er weer als nieuw uit. Met een terrasreiniger of patiocleaner maak je deze klus een stuk gemakkelijker, maar het kan ook met de hand. Er is dus best veel keuze. Wij van Alstu.nl hebben alle opties voor je op een rijtje gezet, zodat je een terrasreiniger koopt die bij jouw situatie past.

In het kort

 • Er worden terrasreinigers aangeboden door verschillende merken. Ze worden ook wel hogedrukreinigers genoemd. Je kiest ze uit op merk, op waterdruk, op verbruik, op het type motor, op de lengte van de slang en de aanwezigheid van een reinigingsmiddelentank.
 • De belangrijkste eigenschap om op te letten is de waterdruk. Hoe groter je terras en hoe zwaarder de klus, hoe hoger de waterdruk die je nodig hebt. Deze eigenschap (de druk) wordt uitgedrukt in aantal bar. De beste terrasreinigers hebben een waterdruk van meer dan 140 bar, een watergekoelde motor en verschillende kopstukken, zoals een patiocleaner en een spuitlans.
 • Gaat het om een klein oppervlak? Overweeg het terras dan met de hand schoon te maken. 

Onze keuze beste terrasreiniger

karcher k4 full control home hogedrukreiniger

Kärcher K4 Full Control Home terrasreiniger

[130 bar – 30 m ² per uur] Deze hogedrukreiniger heeft verschillende opzetstukken waardoor je de terrasreiniger onder andere kan worden gebruikt voor het reinigen van terrassen, tuinmeubelen, muren en auto’s. De Kärcher wordt beoordeeld met 4,6 van de 5 sterren. Hoewel er veel terrasreinigers met meer bar op de markt zijn, is deze goed betaalbaar. Overweeg bij de grotere klus een K5, K6 of K7.

 

Voor het zwaardere werk

karcher k5 hogedrukreiniger en terrasreiiger

Kärcher K5 terrasreiniger

[145 bar – 40 m² per uur] Deze Kärcher K5 is iets duurder dan de door ons aangeraden K4, en daar krijg je wat extra druk voor terug. Voor wie grotere of viezere  oppervlaktes schoon moet maken, kan het lonen om voor dit model te gaan. In 2019 werd deze hogedrukreiniger als beste getest door de Consumentenbond.

 

karcher hogedrukreinigers verschillen

 

Ook interessant

Nilfisk terrasreiniger

Nilfisk E145.4-9 PAD Xtra terrasreiniger

[145 bar] Deze Nilfisk is een alternatief voor de Kärcher terrasreinigers. Met name tijdens prijsacties van Nilfisk (die hebben soms een cashback actie lopen) kan de prijs van dit model interessant zijn. 

 

Gevoelige ondergrond (houten terras)

patiocleaner

Kärcher Terrasreiniger PCL 4

[druk: 10 bar, 2 borstelrollen voor houten oppervlakken, 2 sproeiers] Als je een mooi houten terras hebt, dan is de hoge hoeveelheid bar van een hogedrukreiniger vaak schadelijk. Je beschadigt dan het hout waardoor het ruwer wordt en er meer vuil en groene aanslag op achterblijft. Deze machine werkt met borstels en is in dit geval een uitstekende keuze!

 

Met de hand

terrasreiniger

Ecostyle terrasreiniger

Heb je een niet al te groot oppervlak wat je schoon wil krijgen? Overweeg dan om geen hogedrukreiniger te kopen, maar het gewoon met de hand te doen. Dat kan met een borstel en een ecologische terrasreiniger. Zo spaar je behoorlijk wat uit. We raden overigens af om met chemische middelen of azijn aan de slag te gaan. Dit is erg schadelijk voor de bodem van je tuin.

 

Over terrasreinigers

 

terrasreiniger voor tegels

Een terrasreiniger is een uitstekend middel om tegels mee schoon te krijgen. Ook groene aanslag kun je van je terras verwijderen.

Terrasreinigers zijn specifiek bedoeld voor het reinigen van je terras, schutting, vlonders en andere grote oppervlakten. Ze werken door water met hoge druk tegen het oppervlak te spuiten waardoor aanslag, mos en algen worden weggespoeld. Hierdoor zijn terrasreinigers ecologisch verantwoord, omdat je er geen schadelijke producten mee hoeft te gebruiken. Het reinigen wordt gedaan door de hogedruk en niet door een schoonmaakmiddel.

Bekende merken terrasreinigers zijn onder andere Nilfisk, Bosch en Kärcher. De prijs die je betaalt wordt bepaald door de kracht van de machine. Hoe hoger de druk, hoe beter de motor en hoe meer extra opties, hoe duurder de prijs.

Elk terras heeft minimaal jaarlijks een schoonmaakbeurt nodig, maar terrasreinigers zijn ook voor het reinigen van andere oppervlakten en zelfs de auto erg geschikt. Het is een apparaat dat jou het leven aanzienlijk gemakkelijker kan maken.

Welke verschillende soorten terrasreinigers zijn er?

Het is het gemakkelijkste om de soorten terrasreinigers in te delen aan de hand van het soort klus dat je ermee wilt kunnen doen.

 • Basis terrasreiniger (100-120 bar)
  Voor het reinigen van een oppervlak van maximaal 30 vierkante meter en voor andere lichte reinigingsklussen is een basis terrasreiniger ideaal.
 • Medium terrasreiniger (120-130 bar)
  Heb je zwaardere klussen voor je terrasreiniger of een oppervlak van 30 tot 50 vierkante meter, dan schaf je beter een grotere medium terrasreiniger aan.
  Krachtige terrasreiniger (140 bar en hoger)
  Dit type terrasreiniger is ideaal als je oppervlakten van meer dan 50 vierkante meter wilt kunnen schoonmaken, als je je apparaat intensief wilt gaan gebruiken en als je er zware werkzaamheden mee uit wilt kunnen voeren.

Terrasreinigers kopen: waar moet je op letten?

 1. Waterdruk
  Hoe hoger de waterdruk, hoe krachtiger de straal en dus hoe beter het apparaat reinigt. Let er wel op dat voor sommige oppervlakten een te hoge waterdruk schade kan veroorzaken. Daarom is het goed om een terrasreiniger aan te schaffen met een regelbare waterstraal.
 2. Het type motor
  Door de motor juist uit te kiezen beïnvloed je het geluidsniveau van het apparaat en ook de levensduur. Een universele motor met koolborstels zal sneller slijten en maken meer lawaai. Inductiemotoren hebben een langere levensduur en zijn stiller. Watergekoelde motoren slijten het minst snel.
 3. Het verbruik
  Aan het verbruik, or de wateropbrengst, zie je hoeveel water de terrasreiniger gebruikt per uur. Bij krachtige terrasreinigers moet dor hoger liggen dan bij basis reinigers. Als dat niet zo is, zal het reinigende vermogen worden beïnvloed. Standaard terrasreinigers hebben een verbruik van minder dan 500 liter per uur terwijl dat bij de meest krachtige reinigers boven de 650 liter ligt.
 4. Wel of geen reinigingsmiddelentank
  Sommige terrasreinigers hebben een tank die je kunt vullen met een reinigingsmiddel en die dat met het water vermengen terwijl je het apparaat gebruikt. Dat kan het reinigen vergemakkelijken en versnellen, maar het is wel slechter voor het milieu.
 5. De lengte van de slang
  Een laatst belangrijk punt om op te letten is de lengte van de slang. Het zou erg vervelend zijn dat je een terrasreiniger hebt aangeschaft waarmee je niet je gehele terras kan bereiken. De lengte van de slang varieert van 4 tot wel 20 meter.

Laat je niet direct verleiden door lage prijzen. Een terrasreiniger met te weinig bar is niet altijd geschikt voor het reinigen van het terras.

Samenvatting

Een terrasreiniger uitkiezen is dus afhankelijk van een aantal factoren. Het beste kijk je naar het soort reinigingsklussen die je ermee uit wilt voeren en hoe vaak je dat wilt doen. Voor lichte klussen en het reinigen van kleine oppervlakten hoef je geen fortuin uit te geven aan de beste terrasreiniger en kun je gerust een minder bekend merk kiezen met wat minder waterdruk.

Wil je echter grote oppervlakten efficiënt en snel kunnen reinigen, wil je de terrasreiniger vaak gebruiken en dat voor zwaardere klussen, dan is het beter om een duurder exemplaar te kiezen met een goede motor, een hoge waterdruk en een hoog verbruik. Deze gaan langer mee, reinigen beter en zullen je aanzienlijk veel tijd besparen. 

We hebben ook nog een artikel met enkele alternatieven die het beste helpen bij het verwijderen van groene aanslag.

 

 

Ontdek meer
Huis & Tuin

Het Beste Middel Tegen Groene Aanslag op Tegels

Huis & Tuin

De Beste Kerstboomstandaard

Huis & Tuin

De Beste Slimme Kerstboomverlichting

Huis & Tuin

De Beste IJskrabber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *