Sport & Gezondheid

De Beste Oordoppen voor Slapen

beste oordoppen slapen

Laatste update op: 23 juni 2022

Dat een goede nachtrust belangrijk is voor je gezondheid is bekend. Hoewel je nog op tijd naar bed kunt gaan en je telefoon in de woonkamer laat liggen, in plaats van op je nachtkastje, zijn er nog altijd omgevingsfactoren die bij kunnen dragen aan een slechte nachtrust. Zo kun je een snurkende partner hebben óf is slaapkamer grenzend aan een drukke weg. Een goede oplossing om mogelijke geluidshinder zoveel mogelijk te beperken is het indoen van oordoppen. Er zijn in grote lijn twee soorten oordoppen voor slapen: universele (eenmalig gebruik of herbruikbaar) en op maat oordoppen voor slapen, ook wel otoplastieken genoemd. Het grote verschil tussen deze twee soorten is de mate van geluidsdemping: bij otoplastieken is de demping – vanwege het feit dat de oordoppen op maat goed aansluiten in het oor – vaak hoger dan bij universele varianten.

We zijn op onderzoek uit gegaan naar het aanbod van universele oordoppen die het geluid goed dempen tijdens het slapen. Hiervoor hebben we populaire en makkelijk verkrijgbare oordoppen getest op verschillende factoren: van het niveau aan geluidsdemping tot hoe lekker de oordoppen zitten. Na het vergelijken van diverse oordopjes zijn we eruit: wij vinden de universele Mack's Pillow Soft Earplugs de beste oordoppen voor slapen op dit moment.

Beste Keuze

macks safesound original

Mack's SafeSound Original

Deze oordoppen van Mack's Pillow komen het beste uit onze test. De oordoppen zitten niet hinderlijk, dempen genoeg geluiden om lekker te kunnen slapen en zijn niet ontzettend prijzig.

Hoewel het ontzettend lastig is gebleken om op zoek te gaan naar de beste keuze (praktisch onmogelijk omdat elk oor anders is) denken we wel dat de Mack's Pillow Soft Earplugs de beste keuze is voor de meeste mensen. Deze oordoppen zijn met name bedoeld om het geluid van bijvoorbeeld snurken tijdens het slapen sterk te verminderen. De oordopjes zitten fijn en scoren internationaal op het gebied van beoordelingen erg goed bij diverse verkooppunten. Van het merk Mack's zijn ook diverse varianten voor specifieke doeleinden beschikbaar, waaronder een variant voor de wat kleinere oren en speciale oordoppen voor slapen voor kinderen.

Ook interessant

herriestoppers classic

Herriestoppers Classic

De slaap oordopjes van Herriestoppers mag niet ontbreken in onze keuzes. Deze oordoppen zijn extreem zacht en voel je bijna niet zitten.

Bij het testen van de verschillende oordoppen voor slapen in ons onderzoek viel het ons gelijk op dat de oordoppen Herriestoppers Classic enorm zacht aanvoelde. Bij het instoppen bij de oren waren de oordoppen na een tijdje niet meer voelbaar. De oordoppen sluiten goed af en dempen daarmee goed de geluiden van buitenaf. De prijs ligt nagenoeg bij de Mack's Pillow Soft Earplugs. Deze oordoppen zijn herbruikbaar, maar kunnen maximaal driemaal gebruikt worden. We hebben deze oordoppen niet als beste gekenmerkt, omdat deze een stuk duurder zijn dan de Mack's SafeSound Original.

Budget Keuze

etos oordopjes slapen

Etos Slaap Oordopjes

Wanneer je niet teveel wilt betalen voor oordopjes die je niet elke nacht hoeft te gebruiken, kun je in onze ogen het beste kiezen voor de slaap oordopjes van de Etos.

Dat goede oordopjes – die je incidenteel wilt gebruiken – niet duur hoeven te zijn bewijst Etos. De slaap oordopjes van Etos zijn speciaal bedoeld om geluid te dempen, waaronder snurken of lawaai van de aangrenzende straat. De oordopjes dien je eerst samen te knijpen en vervolgens in je oor te schuiven, waarna ze uitzetten en de gehoorbuis afsluiten. De oordopjes kun je bij Etos aanschaffen voor € 2,19 voor drie paar, waarbij je ook nog een handig opbergdoosje krijgt.


Waarom je ons kan vertrouwen

Bij Alstu staat een transparant, eerlijk en waardevol onderzoek voorop. Hiervoor hanteren we bij alle onderzoeken van Alstu altijd een grondige onderzoeksmethodologie. We hebben voor dit onderzoek naar de beste oordoppen voor slapen gesproken met reeds gebruikers van oordoppen voor een goede nachtrust in ons eigen netwerk, maar hebben ook daadwerkelijk honderden beoordelingen van specifieke oordoppen doorgenomen bij diverse (specialistische) verkooppunten. Daarbij zijn we ook op onderzoek uitgegaan bij verkopers van dit type (universele) slaap oordoppen. Goede voorbeelden hiervan zijn Alpine Hearing Protection en Pluggerz, met uitgebreide productinformatie en randinformatie over het resultaat van dit type oordoppen voor je oren en geluidsdemping.

We hebben eerder onderzoek uitgevoerd naar de beste festival oordopjes: hierbij rees op de redactie gelijk de vraag hoe het gesteld zou zijn met de keuze voor slaapvarianten. Waar je bij festival oordoppen hoopt op een goed balans tussen demping, maar het nog steeds kunnen horen van goede muziek, is het bij slaap oordoppen een kwestie van zo goed mogelijk dempen. We hebben van alle oordoppen in ons onderzoek gekeken naar de maximale geluidsdemping. Echter zijn we nog veel verder gegaan dan dat: zo hebben we ook gevoeld hoe de oordoppen zitten. Zitten ze irritant en is slapen op je zij bijna onmogelijk (het bleek bij een aantal oordopjes het geval doordat ze uitstaken) of voel je ze helemaal niet? 

Online zijn er verschillende ‘onderzoeken' te vinden met hetzelfde doel: het uitlichten van de beste keuze voor slaap oordopjes. Echter blijkt in ons vooronderzoek dat het hier vaak gaat om verkooppunten of merken zelf die het resultaat delen. Bij Alstu verkopen we zelf geen oordoppen: dit geeft ons de volledige vrijheid om daadwerkelijk alle interessante modellen onder de loep te houden en deze eerlijk met elkaar te vergelijken. Hoewel we bij Alstu.nl wel kunnen verdienen aan oordoppen die naar aanleiding van ons onderzoek verkocht worden, zal dit ons onderzoekresultaat nooit beïnvloeden. Check meer over Alstu en onze aanpak.

Voor wie is dit interessant?

Oordoppen voor slapen hoeven lang niet altijd op maat gemaakt te worden. In ons onderzoek zijn we op zoek gegaan naar de beste oordoppen voor slapen die gekenmerkt zijn als universeel: iedereen zou deze oordoppen in moeten kunnen doen, hoe groot, klein of breed je oren ook zijn. Universele oordoppen zijn niet enorm prijzig, waardoor het ook voor iedereen laagdrempelig is om een setje aan te schaffen.

Om aan te tonen waarom een setje oordoppen in het lade van je nachtkastje eigenlijk altijd interessant is, zetten we wat veel voorkomende soorten geluidshinder in en rondom de slaapkamer op een rij:

 • Snurkende partner
 • Woning in een drukke omgeving
 • Geruis van huishoudelijke apparatuur
 • Stormend weer
 • Wekker van andere bewoners in de woning
 • Feestje of verjaardag van buren

Echter is het gebruik van oordoppen niet altijd een permanent goede oplossing. Zo was een tijdje geleden in de Volkskrant een artikel over snurken te lezen, waar Reinier de Groot van het Nederlands Slaap Instituut wees op de nadelen van het gebruik van oordoppen: “Het nadeel van oordopjes is dat je met gesloten oren slaapt en dan hoor je jezelf weer. Bovendien is de kans op beschadiging van je gehoorgang groot“, aldus de Groot in de landelijke krant.

Daarbij is het ontdekken van de absolute beste keuze voor iedereen in onze ogen onmogelijk. Geen oor is hetzelfde, sterker nog: zelfs de oren van één persoonlijk verschillen altijd van elkaar. Een goede optie is het gebruik van schuim oordoppen: deze kun je samendrukken, in je oor doen en vervolgens laten uitzetten. Hoewel er beweerd wordt dat dit voor iedereen en voor elk oor de perfecte oplossing zou zijn, is in onze ogen niet altijd waar. Het kan altijd voorkomen dat deze oordoppen niet altijd even lekker zitten, eruit schieten of te weinig dempen.   

Om het onderzoek voor zoveel mogelijk mensen interessant te maken, zijn we – net als veel andere onderzoeken van Alstu – op zoek gegaan naar de beste keuze voor de meeste mensen, maar bieden we ook een interessant alternatief. Daarnaast houden we ook rekening met een wat een kleiner budget: we hebben een beste budget keuze geselecteerd. Dit hoeft zeker niet de goedkoopste te zijn, maar het is de beste koop vanwege een goede prijs/kwaliteitsverhouding. 

Onze randvoorwaarden voor slaap oordoppen in ons onderzoek

Tijdens ons deskresearch en gesprekken met reeds gebruikers van oordoppen is een duidelijk beeld ontstaan van spelende behoeftes en wensen bij oordopjes om beter te kunnen slapen. Zo zouden oordopjes niet uit mogen steken, moeten ze niet voelbaar zijn én moeten ze zo geluiddempend mogelijk zijn. Opvallend was dat het niet altijd nodig is om gebruik te hoeven maken van herbruikbare varianten: met herbruikbare oordoppen dien je ze regelmatig te reinigen, wat nog al een gedoe kan zijn. Daarbij zijn grootverpakkingen van oordoppen vaak niet enorm prijzig als we dit terugrekenen naar de prijs per paar. Om te komen tot een afgebakende onderzoeksselectie hebben we uiteindelijk de volgende randvoorwaarden gehanteerd:

 • Oordoppen moeten geluid goed dempen
 • De oordoppen mogen niet uitsteken, zodat je ook op je zij kunt slapen
 • Oordopjes moeten gekenmerkt zijn voor het gebruik bij slapen (dus geen festival varianten)
 • Moeten reeds een goede beoordeling hebben bij verschillende verkooppunten
 • Dempen minimaal 20dB

schuim foam oordoppen slapen

Zo hebben we getest

Het testen van de verschillende oordoppen hebben we zo eerlijk en neutraal mogelijk proberen te doen. Maar ja, hoe test je oordoppen op de mate van geluidsdemping als je slaapt? We stonden ervan versteld, maar een bron als YouTube blijkt vol te staan met snurk-simulaties. Dit was voor ons de perfecte mogelijkheid om de oordoppen in te doen en te controleren op de mate van geluidsdemping bij de situatie snurken. Door af te gaan op de gemiddelde decibel aan geluid bij snurken (Hoorcentrum Westerkwartier beschrijft in haar decibel-index een minimaal niveau van 75 en een maximaal niveau van 110 dB bij snurken) konden we het geluid simuleren. Ditzelfde hebben we toegepast bij andere situaties, waaronder stormgeluiden, verkeersgeluiden en geluiden van bijvoorbeeld buren.

Naast het testen van verschillende oordoppen we – zoals we eerder aangaven – ook onderzoek gedaan naar beoordelingen van eerdere gebruikers. Hoewel er online honderden oordoppen aangeboden worden, zijn ze lang niet allemaal even bekend en gebruikt. Hoewel we voor het afbakenen van onze onderzoeksselectie geselecteerd hebben op oordoppen voor slapen met een goede beoordeling, hebben we lang niet altijd elke review serieus kunnen nemen. Opmerkingen als ‘gekocht en werken prima' hebben we aan ons voorbij laten gaan. Nogmaals: elke oor is anders en de ultieme beste oordoppen voor alle mensen is een onmogelijke zaak. Door juist in te zoomen op beoordelingen en meningen bij specifieke gebruikssituaties denken wij gekomen te zijn tot het beste onderzoeksresultaat voor de meeste mensen.

Wat moet je in de gaten houden?

Graag lichten we nog even extra toe dat het gebruiken van oordoppen voor een betere nachtrust geen permanente oplossing is. Als je echt slaapproblemen hebt zijn oordoppen vaak niet dé oplossing. Daarbij kunnen oordoppen niet altijd even hygiënisch zijn, wat kan leiden tot een slechter gehoor en ophoping van bijvoorbeeld oorsmeer. Goed onderhoud van herbruikbare oordopjes is een vereiste en wegwerp oordopjes voor slapen zijn dan ook écht bedoeld om na een keer weg te worden gegooid.

Wij houden de ontwikkelingen rondom oordoppen nauwlettend in de gaten. Zo verschijnen er bijvoorbeeld steeds vaker oordoppen met filter, zodat gesnurk grotendeels gedempt wordt, maar je nog wel gewoon je wekker kunt horen. Wanneer nieuwe innovaties kunnen zorgen voor een veranderend onderzoeksresultaat, zullen wij ons onderzoek updaten. Bovenaan het onderzoek ontdek je de laatste update-datum. Mocht jij van mening zijn dat ons onderzoek toe is aan vernieuwing of als je feedback hebt: laat gerust een reactie achter hieronder of stuur ons een berichtje.

Ontdek meer
Sport & GezondheidVerzorging

De Beste Neusspray

HobbySport & Gezondheid

De Beste Fietscomputer met GPS en Navigatie

ElektronicaSport & Gezondheid

De Beste Draadloze Oordopjes

Sport & Gezondheid

De Beste Eiwitshake

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *