Sport & GezondheidVerzorging

De Beste Anti-Roos Shampoo voor Mannen

beste antiroos shampoo voor mannen

Laatste update op: 23 juni 2022

Het kan aardig vervelend zijn: hoofdroos. Bij hoofdroos zie je vaak witte kleine schilfertjes op de hoofdhuid en tussen de haren zitten. Deze schilfertjes zijn oude huidcellen die los zijn gelaten van de hoofdhuid. Gelukkig is er een hele makkelijk oplossing op van hoofdroos af te komen: antiroos shampoo! Er zijn tientallen merken die speciale varianten op de markt hebben gebracht die allemaal hetzelfde doel hebben: zorgen dat die vervelende witte schilfertjes verdwijnen en dat de hoofdhuid goed gevoed wordt. 

Vanwege de grote hoeveelheid antiroos shampoos zijn we op zoek gegaan naar de beste keuze op dit moment. We hebben ons onderzoek toegespitst op de beste keuzes voor mannen. Er wordt bij shampoo namelijk veelal onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen: of dit een marketing-trucje is of niet, ontdek je ook in ons onderzoek! Na grondig onderzoek en diepgaande gesprekken met onder andere kappers en huidspecialisten weten wij het zeker: Sebamed Anti-Roos Shampoo is de beste antiroos shampoo die op dit moment te verkrijgen is. 

Onze Keuze

sebamed antiroos shampoo

Sebamed Anti-Roos Shampoo

De antiroos shampoo van Sebamed komt als beste keuze naar voren in ons onderzoek. Deze shampoo reinigt op een milde wijze de hoofdhuid en verlicht eventuele irritatie. Dankzij een pH-waarde van 5,5 wordt de weerstand van de huid versterkt waarmee de kans op irritatie wordt verkleind.

Sebamed Anti-Roos Shampoo bestempelen wij op dit moment als de beste antiroos shampoo voor mannen. In tegenstelling tot veel andere antiroos shampoos reinigt deze shampoo op milde wijze, wat de kans op irritatie sterk verminderd. Daarbij is er sprake van een pH-waarde van 5,5, waarmee de kans op een verbeterde weerstand van de huid veelal een gevolg is na het gebruiken van de shampoo. Voor 400 milliliter betaal je € 9,99, wat in vergelijking met merken als Head and Shoulders wel een stuk duurder is. Echter heb je maar weinig nodig van de shampoo en is anti-roos shampoo natuurlijk niet voor dagelijks gebruik. In reviews bij het product op webshops als Bol.com lezen we dezelfde ervaring als die wij hadden in ons onderzoek: na de eerste keer gebruik te hebben gemaakt van Sebamed Anti-Roos shampoo wordt het gevoel van jeuk direct verminderd. Wat wij tevens opvallend vonden was de geur: in tegenstelling tot veel andere antiroos shampoos rook deze wél lekker en fris.

Budget Keuze

head and shoulders antiroos shampoo

Head and Shoulders Classic 2-in-1

De Head and Shoulders Classic 2-in-1 anti-roos shampoo is al jarenlang een populaire keuze. Deze antiroosshampoo is een goede budget keuze, gezien er vaak voordelige pakketten te koop zijn. Sinds kort is er een vernieuwde formule, waarbij er sprake is van 0% Parabenen.

Als er een merk is die het meest bekend is vanwege haar antiroos shampoos, is het wel Head and Shoulders. Jarenlang is Head and Shoulders een veelgemaakte keuze voor antiroosshampoos. Ook in onze eigen kringen merkten we dat velen standaard een fles in de badkamer hebben staan. Wij hebben de Head and Shoulders Classic 2-in-1 bestempeld als de beste budget keuze. Eerlijk is eerlijk: dit komt vanwege de vernieuwde formule, die minder agressief is dan de eerdere variant. Er zijn bij de nieuwe formule geen parabenen meer te vinden in de shampoo, wat volgens vele wetenschappers voordelig voor de gezondheid zou zijn (later in onze onderzoeksmethodologie meer hierover). Daarbij is dit een van de weinige anti-roos shampoos die ook voorzien is van een conditioner. Hiermee haal je dus twee oplossingen tegelijk in huis. Ook deze shampoo heeft geen vervelende geur en ruikt verfrissend en schoon. Met name vanwege de grote voordeelpakketten die we tegen zijn gekomen bij diverse webshops zorgen voor de bestempeling als beste budget keuze.

Extra krachtig

resdan antiroos shampoo

Resdan Anti-roos

Voor de wat agressievere vormen van hoofdroos zijn er ook wat krachtigere oplossingen. De beste keuze in onze ogen is de antiroos shampoo van Resdan. De shampoo is onder andere voorzien van Salicylzuur, wat roos bestrijdt en de hoofdhuid reinigt.

De mate van hoofdroos kan verschillen per persoon. Wanneer er sprake is van een agressievere vorm van hoofdroos, die niet makkelijk weggaat met de standaard antiroos shampoos van merken als Andrélon of Alpecin, bestaan er ook krachtigere shampoos. In onze ogen is de Resdan Anti-roos de meest krachtige anti-roos shampoo op de markt. In de shampoo is Salicylzuur verwerkt, wat zorgt voor een effectieve bestrijding van roos. Hiermee is de kans dat hoofdroos snel terugkeert minimaal. Doordat de shampoo ook voorzien is van menthol, voelt de hoofdhuid na het behandelen weer lekker fris en koel aan. Persoonlijk vonden wij deze shampoo wel het minst lekker ruiken: niet mannelijk, iets wat wel relevant kan zijn bij de beste antiroos shampoo voor mannen. Vooralsnog vinden wij dit een minder belangrijke eigenschap als je enorm veel last hebt van roos: het gaat in dit geval puur om de effectiviteit van de shampoo. Bij deze shampoo moet je wel rekening houden met een hoger prijskaartje: voor slechts 125 milliliter ben je € 11,84 kwijt. Dit met stip de duurste anti-roos shampoo voor mannen uit ons onderzoek.


Waarom je ons kan vertrouwen

Hoewel we liever onderzoek doen naar de beste slimme deurbel of de beste activity tracker, hoort dit er natuurlijk ook bij! Gezondheid is een belangrijk punt en ook bij Alstu.nl verliezen we dit niet uit het oog. Of het nu gaat om gadgets of om shampoos: wij nemen ons onderzoek altijd serieus en zorgen ervoor dat het waardevol is voor jou als lezer. Voor het onderzoek naar de beste antiroos shampoo voor mannen was het wat lastiger om test personen te vinden en vond het onderzoek ook over een langere periode plaats: je kunt immers niet elke dag je haar wassen met antiroos shampoo. En als de hoofdroos verdwenen is met een goede shampoo, kunnen we niet andere shampoos bij dezelfde persoon blijven testen.

Dit onderzoek heeft dan ook meer plaatsgevonden achter het bureau: we hebben met verschillende verkopers van deze shampoos gesproken over de werking van antiroos shampoos en hebben ons verdiept in de ingrediënten van de shampoo. Zaken als Parabenen en Salicylzuur hebben meegewogen in onze onderzoeken. We hebben van alle antiroos shampoos uit onderzoek de complete ingrediënten lijst bekeken en hebben mede daardoor een rangschikking kunnen maken van beste keuzes. Ook in onze eigen kringen zijn we op onderzoek uit gegaan: hoofdroos is immers veelvoorkomend en zeker niet iets om je voor te schamen. Ook dit heeft ons beeld van veelgemaakte keuzes versterkt, evenals behoeftes die spelen bij het voorkomen van hoofdroos. In tegenstelling tot veel andere beste antiroos shampoos lijsten op het web, hebben wij ons onderzoek specifiek toegespitst op mannen. We vinden het namelijk belangrijk dat de shampoo ook lekker ruikt voor de man. Toch was dit lang niet altijd de belangrijkste factor: zo keken we bij de meest krachtigste keuze veel minder naar de geur van de shampoo.

Voor wie is dit onderzoek?

Zoals ik al in de inleiding aangaf, is dit onderzoek specifiek bedoeld voor mannen die last hebben van hoofdroos. Hoewel vrouwen ook prima dezelfde antiroos shampoo kunnen gebruiken, hebben we het onderzoek toegespitst op mannen. Dit heeft met name te maken met geur en de lengte van het haar (veelal kort bij mannen en natuurlijk lang bij vrouwen). Het onderzoek is overigens ook goed geschikt voor degenen die hun hoofdhuid preventief willen beschermen tegen hoofdroos: in ons onderzoek bleek dat veel mannen nog steeds meermaals per maand blijven wassen met een antiroos shampoo om te voorkomen dat de roos terugkeert. 

Daarbij is het goed om te vermelden dat niet iedereen evenveel last ervaart van hoofdroos. De één heeft enorm veel last van jeuk en hoofdhuid irritatie zonder veel zichtbare huidschilfers, terwijl een ander juiste omgekeerd last ervaart: weinig jeuk, maar veel zichtbaarheid van hoofdroos tussen de haren en op de hoofdhuid. In ons onderzoek hebben we tevens rekening gehouden met het budget van de koper: zo hebben we ook een budget keuze geselecteerd. Noot: dit hoeft zeker niet de goedkoopste keuze te zijn, maar is het voordeligst in combinatie met de veiligheid en effectiviteit van de antiroos shampoo.

Hoe hebben we geselecteerd?

Er zijn wel meer dan honderd verschillende antiroos shampoos op de markt verkrijgbaar. Deze verschillen niet allen in ingrediënten, maar ook in doeltreffendheid en volumes. Voor we zijn gestart met het daadwerkelijk testen van de antiroos shampoos, hebben we een onderzoeksselectie afgebakend. Het meest belangrijke van het afbakenen was het voldoen aan de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en de Europese Cosmeticaverodering (1223/2009/EG). Dit is dan ook een logische zet binnen ons onderzoek: shampoos die hier niet aan voldoen mogen niet verkocht worden in Nederland en kunnen niet als ‘veilig' worden bestempeld. Iets wat wij natuurlijk ontzettend belangrijk vinden.

Onderzoeksselectie: welke laptophoezen hebben we onderzocht?

We zijn uitgekomen op 7 interessante antiroos shampoos voor mannen:

 • Head and Shoulders Classic 2-in-1 antiroos shampoo
 • Resdan Anti-roos Forte Kuur
 • Huismerk Kruidvat Antiroos Shampoo
 • Alpecin Cafeïne Shampoo (Dubbeleffect)
 • Sebamed Anti-Roos Shampoo
 • Sanex Shampoo Antiroos
 • Andrélon Antiroos

Hoewel er bij veel shampoos altijd een mannen en vrouwen variant beschikbaar is, is er bij antiroos shampoo vaak sprake van unisex keuzes. Vooralsnog hebben wij de proef op de som genomen en hebben we alle antiroos shampoos ook beoordeeld op geur. Is deze bijvoorbeeld niet te vrouwelijk? Nogmaals wil ik hier duidelijk maken dat dit niet altijd het belangrijkste onderzoeksfactor is geweest: bij de keuze voor het meest krachtige middel kreeg de geur een veel lagere weging.

Onderzoeksmethodologie beste antiroos shampoo voor mannen

In ons onderzoek naar de beste antiroos shampoo voor mannen hebben we veelal advies ingewonnen van experts, maar hebben we zelf ook diepgaand onderzoek verricht op mogelijke stoffen die aanwezig zijn bij antiroos shampoos. De aanwezigheid van de volgende stoffen hebben we uitgebreid onderzocht bij de antiroos shampoos voor mannen in onze onderzoeksselectie:

 • Parabenen: dit is een chemische samenstelling die met name wordt toegevoegd als conserveermiddel in shampoos.Hoewel het de houdbaarheidsdatum ten goede komt, zijn er al ruim 20 jaar discussies over de mogelijke gezondheidsschade die Parabenen met zich mee kunnen brengen. Steeds meer merken – waaronder Head and Shoulders – vermelden nu op de verpakking dat er 0% parabenen aanwezig zijn. 
 • Siliconen: deze stoffen ontdek je vaak in de ingrediëntenlijst die eindigen op ‘cone'. Deze stoffen worden in olie-vorm toegevoegd in shampoos en zorgen voor dat je haar gladder aanvoelt.
 • Sodium Lauryl Sulfaten (SLS): kan zorgen voor huidirritatie, maar zorgt wel voor een goede reiniging van de hoofdhuid. Hierdoor kan het haar wel stugger aanvoelen, waardoor er bij shampoos met SLS vaak een conditioner wordt toegevoegd.
 • Ammonium Lauryl Sulfaat (ALS): is met name terug te zien bij biologische producten. Het wordt vaak als vervanger gebruikt voor Sodium Lauryl Sulfaten.
 • Ammonium Laureth Sulfaat (ALES): dit type sulfaten komt overeen met de Sodium Lauryl Sulfaten, maar zijn minder agressief dan SLS.
 • Salicylzuur: met name in antiroosshampoos kom je vaker salicylzuur tegen. Deze toevoeging zorgt ervoor dat de hoornlaag van de huid zacht wordt, waardoor eventuele huidschilfers makkelijker loslaten. Met name bij de wat krachtigere antiroos shampoos is deze toevoeging vaak terug te vinden. 

Naast het onderzoeken van de aanwezigen stoffen als sulfaten en parabenen, hebben we ook de volgende factoren meegenomen in ons onderzoek:

 • Geur: omdat we het onderzoek hebben toegespitst op mannen, was het belangrijk om ook de geur mee te nemen. Was deze lekker fris en schoon? En was de geur niet te vrouwelijk?
 • Gevoel: het gevoel van de shampoo bleek ook een interessante onderzoeksfactor. Lang niet alle shampoo schuimende evenveel, iets wat veel personen in ons onderzoek tóch als behoefte naar voren lieten komen.
 • Resultaat: hoe snel is de roos verdwenen? En is er na een keer douchen als sprake van een verlichting van jeuk en een vermindering van irritatie? Ook de dagen na het douchen hebben we dit bekeken: hoelang bleef de hoofdroos weg?
 • Prijs: niet geheel onbelangrijk is natuurlijk de prijs. Wat betaal je nu voor een specifieke antiroos shampoo? En zijn er ook voordelige pakketten te koop bij verschillende winkels?
ingrediënten onderzoek beste antiroos shampoo

Ingrediëntenlijst van Head and Shoulders 2-in-1 Classic uit ons onderzoek.

Wat moet je in de gaten houden bij een antiroos shampoos?

Bij het ontdekken van de juiste antiroos shampoo zijn er nog wat tips die ik je graag mee wil geven. Zo blijft het in mijn ogen belangrijk om bij langdurige last van hoofdroos of hardnekkige vormen hiervan, altijd het advies van de dokter te volgen. Er zijn vaak aangepaste shampoos mogelijk die speciaal voor jou gemaakt kunnen worden. Ik heb zelf bijvoorbeeld last van een parfum-allergie, iets wat onwijs lastig kan worden als ik online op zoek moet gaan naar de beste keuze. Bekijk onze aanvullende tips op een rij:

 • Advies van dokter: breng bij twijfel altijd een bezoekje aan de dokter en volg diens advies op. 
 • Gebruik nooit teveel: antiroos shampoo is niet voor dagelijks gebruik. Vaak zitten er meerdere agressieve middelen in die bij weinig gebruik geen kwaad kunnen, maar niet goed zijn voor de hoofdhuid en het haar bij langdurig gebruik.
 • Koop niet over de grens: in ons onderzoek hebben we onze onderzoekselectie bepaalt op basis van de NVWA en de Europese Cosmeticaverodering (1223/2009/EG). Koop nooit zomaar antiroos shampoos over de grens, hier kunnen niet goedgekeurde stoffen inzitten. 
 • Scoor voordeelpakketten: ga altijd op zoek naar voordelige pakketten. In onze budgetkeuze ontdek je bijvoorbeeld een super voordelig pakket van Head and Shoulders, wat vele euro's kan schelen op het totale aankoopbedrag.
 • Ruik in de winkel: het kan nooit kwaad om in de winkel ook even te ruiken naar de shampoo. Lang niet alle antiroos shampoo ruikt namelijk even lekker…

Wij proberen het onderzoek naar de beste antiroos shampoo voor mannen zo waardevol mogelijk te houden. Mocht jij aanvullingen hebben op onze onderzoeksmethode of aanpak, dan is jouw feedback altijd welkom. Stuur ons vooral een berichtje

 

Ontdek meer
Verzorging

De Beste Deodorant

Sport & GezondheidVerzorging

De Beste Neusspray

Verzorging

De Beste Zilvershampoo

Verzorging

De Beste Mascara onder de 20 euro

7 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *