Geld

De Beste Creditcard voor Studenten

beste credit card voor studenten

Laatste update op: 23 juni 2022

Wanneer je als student op zoek bent naar een geschikte creditcard, kun je al snel tegen problemen aanlopen. Vaak dien je een een minimum inkomen te hebben om überhaupt in aanmerking te komen voor het aanvragen van een creditcard óf zijn er leeftijdsgebonden regels. Een probleem voor studenten, gezien er vaak sprake is van een laag- of geen inkomen. Gelukkig zijn er banken die speciale studenten creditcards aanbieden: vaak hoeft er geen sprake te zijn van een hoog minimum inkomen en zijn de jaarlijkse kosten veel lager dan reguliere credit cards. Wel heb je bij deze creditcards vaak een lager bestedingslimiet, wat voor studenten echter meestal geen probleem hoeft te zijn.

Bij Alstu zijn we op zoek gegaan naar de beste creditcard voor studenten. Waar je bij creditcards vaak geniet van leuke extra's als een welkomstbonus of een bonus als je een bepaald bedrag besteedt in een maand, zijn deze pluspunten natuurlijk veel minder relevant voor studenten. Voor dit onderzoek hebben we ons juist gefocust op factoren als jaarlijkse kosten, mogelijke minimale inkomens en bestedingslimieten. Na het vergelijken van zeven populaire jongeren/studenten creditcards zijn we eruit: wij denken dat de Prepaid Mastercard de beste creditcard voor studenten (en meest veilige keuze) op dit moment is.

Beste Keuze

visa classic prepaid mastercard

Prepaid Mastercard

De Prepaid Mastercard is in onze ogen de beste keuze voor studenten. Je bepaalt hier zelf hoeveel geld je erop stort, waardoor je nooit meer kan uitgeven dan je daadwerkelijk hebt. Doordat je niet te maken hebt met een bestedingslimiet vindt er ook geen financiële toetsing plaats.

De Prepaid Mastercard werkt net even iets anders dan regulier creditcards: waar je bij een normale creditcard een bestedingslimiet hebt, bepaal je met deze prepaid-variant zelf hoeveel erop staat. Dit is juist voor studenten een groot voordeel: zo hoef je je nooit zorgen te maken dat je teveel uitgeeft én vindt er ook geen financiële toetsing plaats. Goed als je bijvoorbeeld (nog) geen baan hebt. Met de kaart geniet je overigens van nog meer extra voordelen: zo zijn je online aankopen in veel gevallen 180 dagen verzekerd én geniet je van diverse verzekeringen als je een buitenlandse reis betaald met deze Mastercard.

Ook interessant

rabobank rabocard

Rabobank Rabocard

De Rabobank noemt haar creditcard de Rabocard: ook voor niet-studenten. Echter is deze keuze ook een interessante keuze voor gebruikers van een studentenrekening bij Rabobank: de jaarlijkse kosten zijn dan erg laag en de aanvraag is simpel.

Als je als student op dit moment gebruik maakt van een studentenpakket bij Rabobank, is de keuze voor de Rabocard – de creditcard van de Rabobank – een interessant keuze. Je betaalt doordat je reeds een rekening hebt lopen minder per jaar, wat interessant is voor studenten. Daarbij is de Rabocard eenvoudig aan te vragen als je dus al in het bezit bent van een studentenrekening: ook de koppeling met je rekening werkt fijn, waardoor je via internetbankieren eenvoudig inzicht hebt in je uitgaven. Voor studenten hanteert Rabobank een speciale prijs: € 15 per jaar, wat een prima prijs is als we dit vergelijken met andere aanbieders. Je hebt met deze kaart als student een bestedingslimiet van € 1000,-.

Budget Keuze

ing studenten creditcard

ING Studenten Creditcard

De beste budget keuze is de ING Studenten Creditcard. Je dient hiervoor wel in het bezit te zijn van een studentenrekening bij deze bank om hem aan te kunnen vragen. Met een prijs van € 12,50 per maand zeer scherp geprijsd voor een creditcard met voordelen voor studenten.

Als je op dit moment een studentenrekening hebt bij ING is deze beste budget keuze zeer interessant. Deze creditcard kun je aanvragen als je zo'n rekening hebt, waarmee hij gelijk gekoppeld wordt voor eenvoudige inzage in je activiteiten met de kaart. Waar je wel rekening mee moet houden is dat deze kaart vanaf 18 jaar aangevraagd kan worden en dat je studiefinanciering gestort wordt op de rekening waarbij je hem aanvraagt. ING heeft hier een minimale eis van € 250 studiefinanciering voor aangesteld. Op het gebied van jaarlijkse kosten scoort deze studenten creditcard van ING zeer goed: met een prijs van € 12,50 is hij zeer scherp geprijsd voor studenten.


Waarom je ons kan vertrouwen

Eerder deden we bij Alstu grondig onderzoek naar de beste creditcard in het algemeen. We merkten bij dit onderzoek dat veel factoren afhankelijk zijn van het specifieke gebruik van een creditcard. Wil je bijvoorbeeld een creditcard met name gaan gebruiken op vakantie óf ben je op zoek naar een kaart waarbij er niet gekeken wordt naar je inkomen? Door het eerdere onderzoek hebben we besloten om ook voor specifieke doeleinden onderzoek te verrichten.

We hebben ons dagenlang verdiept in de voordelen voor studenten bij specifieke creditcards

Juist door ons te focussen op de belangrijke factoren in specifieke gevallen (voor studenten kijken we bijvoorbeeld veel minder naar een bonus als je een minimaal bedrag uit zou geven) is ons onderzoek ontzettend waardevol. In dit onderzoek hebben we gesproken met verschillende studenten om erachter te komen wat de meest belangrijke behoeftes zijn. Ook hebben we ons dagenlang verdiept in de verschillende mogelijkheden, de voordelen van specifieke kaarten én hebben we contact opgenomen met aanbieders van deze creditcards.

Hoewel we bij Alstu kunnen verdienen aan een afsluiting van een creditcard naar aanleiding van ons onderzoek, zal dit nooit van invloed zijn op onze onderzoeksresultaten. In tegenstelling tot bijvoorbeeld banken zelf, hebben wij de volledige vrijheid om daadwerkelijk alle interessante creditcards voor studenten naast elkaar te leggen. Wil je meer te weten komen over onze aanpak? Lees dan meer over Alstu!

Voor wie is dit onderzoek interessant?

Hoewel we bij Alstu altijd op zoek gaan naar de beste keuzes voor de meeste mensen, komt het zo nu en dan ook voor dat we een gerichter onderzoek uitvoeren. In dit geval is het onderzoek eigenlijk alleen interessant voor studenten. Ben jij geen student, maar wel op zoek naar een creditcard? Dan is dit onderzoek niet interessant voor jou. Zoals we daarnet aangaven zijn we juist voor dit onderzoek op zoek gegaan naar de beste keuzes voor studenten, waarbij we juist hebben ingezoomd op voordelen voor deze doelgroep.

Uiteraard houden we binnen de groep studenten wel rekening met een breder publiek. Een beste keuze is vaak niet de enige keuze waar je een goede stap mee zet: in het geval van creditcards kun je bijvoorbeeld reeds een rekening hebben geopend bij een bank die een interessante kaart aanbiedt. Zo ook in dit geval, waarbij we de Rabocard hebben uitgelicht als de beste keuze voor studenten met een studentenrekening bij Rabobank. En natuurlijk houden we – helemaal bij studenten (hier bedoelen we niets negatiefs mee ;)) – ook rekening met een wat lager budget. Daarom hebben we ook een beste budget keuze, deze creditcard van ING in dit geval, uitgelicht.

Om er zeker van te zijn dat ons onderzoek interessant is voor studenten die reeds onderzoek hebben gedaan, maar niet weten of die ene creditcard wel een goede keuze is, komen we later in dit onderzoek terug met een lijstje van kaarten die we onder de loep hebben gehouden. Mocht jij van mening zijn dat er een kaart ontbreekt of ben je op zoek naar de beste keuze voor een specifieke rekening: schroom niet om ons een berichtje te sturen of om een reactie achter te laten onderaan het onderzoek.

Waarom een creditcard voor studenten?

Graag hechten we nog even aandacht aan de vraag waarom een creditcard voor studenten een interessant betaalmiddel zou kunnen zijn. Op basis van diverse interviews blijkt dat een groot gedeelte van studenten vaker in het buitenland stage loopt of dit van plan is tijdens een minor. Zoals je wellicht weet is een van de grote voordelen van een creditcard dat je er overal ter wereld mee kunt betalen. Sterker nog: vaak dien je het boeken van bijvoorbeeld een hotel in het buitenland zelfs in het bezit te zijn van deze kaart.

Vaak wordt er gedacht dat een creditcard helemaal niet afgesloten kan worden door studenten. We kregen opmerkingen te horen als ‘Maar dan moet je toch een hoog inkomen hebben?' en ‘Dat kan toch pas alleen als je een vaste baan hebt?'. Dit is bij veel creditcard verstekkers echter helemaal niet het geval: zo wordt er minder gekeken naar een hoog minimaal inkomen, maar heb je wel te maken met een laag bestedingslimiet. Dit laatste is in onze ogen echter niet zo'n groot nadeel voor studenten, gezien we natuurlijk niet van plan zijn om met een creditcard meer uit te geven dan nodig is.

Onze randvoorwaarden voor studenten creditcards

We kunnen het blijven zeggen: een studenten creditcard keuze is totaal anders dan wanneer je op zoek bent naar de beste keuze voor vakanties of voor zakelijke doeleinden. Door flink wat onderzoek te doen bij de mogelijkheden van banken zelf, maar ook bij verstrekkers als ICS, ANWB en zelfs webshops als Bijenkorf, hebben we een goed beeld gekregen van de mogelijkheden voor degenen die nog in de schoolbanken zitten.

Op basis van ons deskresearch hebben we randvoorwaarden opgesteld. Punten die wij belangrijk achten voor studenten. We zetten ze op een rij:

 • Er is geen hoog inkomen nodig voor het afsluiten
 • Er hoeft geen sprake te zijn van een hoog bestedingslimiet
 • De maandelijkse kosten zijn relatief laag

Daarbij zijn er ook nog punten waar we juist niet naar gekeken hebben. De volgende aspecten hebben niet meegewogen bij het selecteren van te onderzoeken creditcards, evenals het uiteindelijke onderzoeksresultaat:

 • Een mogelijke vergoeding of bonus bij minimale uitgaven
 • Een hoog bestedingslimiet 
 • Een welkomstbonus of aanbieding
 • Cashback acties of spaarprogramma's

Opmerking: in ons onderzoek merkten we op dat er vaak een maximale leeftijd geldt voor het aanvragen van een creditcard voor studenten. Vaak moet je rekening houden met een maximale leeftijd van 25 jaar om een speciale studenten of jongeren variant aan te kunnen vragen.

Deze creditcards voor studenten hebben we onderzocht

Door de eerder benoemde randvoorwaarden te hanteren voor het afbakenen van een waardevolle onderzoeksselectie, zijn we gekomen tot zes interessante opties die we met elkaar vergeleken hebben. Het gaat om de volgend creditcards:

 • SNS Studenten Creditcard
 • ANWB Visa Card Jongeren
 • Visa World Card
 • Rabocard
 • ING Studenten Creditcard
 • Prepaid Mastercard (Classic)
 • ANB Amro Studenten Creditcard

Zoals je kunt zien is er vaak sprake van een studenten kenmerk in de naam van de kaart, maar hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Zo is er bij Rabocard geen specifieke benoeming voor deze doelgroep en noemt ANWB het simpelweg een jongeren kaart, omdat de kaart voor de wat jongere doelgroep interessant is (waaronder dus studenten).

Wat je in de gaten moet houden

Wanneer je van plan bent om een creditcard af te sluiten, moet je goed weten wat deze kaart precies is en waarin hij verschilt van bijvoorbeeld de pinpas. We raden je aan om ons artikel te lezen waarom een creditcard wél en juist niét interessant zou kunnen zijn. We bespreken daar alle voor- en nadelen die per persoon anders kunnen zijn. Geef jij bijvoorbeeld snel geld uit en ben je impulsief bij een rondje door je favoriete webshop? Dan is de keuze voor dit betaalmiddel misschien wat minder slim.

Graag geven we je nog mee dat we hebben gemerkt in het onderzoek dat met name de creditcards die aangeboden worden door banken zelf alleen interessant zijn als je er reeds een rekening hebt lopen. Een goed voorbeeld is de Rabocard van Rabobank, die in onze ogen de beste keuze is als je daar al een studentenrekening hebt lopen. Doe altijd onderzoek bij je huidige bank en check welke voordelen dit met zich meebrengt in jouw situatie.

Tenslotte ronden we het onderzoek af met de opmerking dat onze research nooit stopt. We houden de markt van creditcards nauwlettend in de gaten en houden ook nieuwe spelers op de markt waar mogelijk onder het vergrootglas. Wanneer dit van invloed is op onze huidige onderzoeksresultaten, zullen wij ons onderzoek updaten en dit aankondigen bovenaan het onderzoek. Mocht jij van mening zijn dat het onderzoek reeds toe is aan vernieuwing: laat het ons weten.

Ontdek meer
Geld

Goedkoop Tanken: Groot Onderzoek 2020

Geld

Waarom een creditcard? De belangrijkste redenen!

ElektronicaGeld

De Beste Google Nest Cyber Monday Aanbiedingen

Geld

De Beste Zakelijke Rekening voor Startende ZZP'ers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *