HobbyReizen

De Beste Wandelschoenen

de beste wandelschoenen

Laatste update op: 23 juni 2022

Even stevig doorstappen kan met goede wandelschoenen. We hebben tientallen populaire wandelschoenen op basis van scherpe randvoorwaarden teruggebracht naar een onderzoeksselectie van 8 modellen. We hebben met vier personen meer dan 800 kilometer gewandeld om uiteindelijk te concluderen dat Lowa Renegade Mid GTX waarschijnlijk de beste wandelschoenen zijn. De schoenen zijn lichtgewicht, zijn volledig stof- en waterdicht en hebben genoeg ruimte bij de tenen, waarmee ze hoogstwaarschijnlijk voor bijna elke voet geschikt zijn. 

 

Onze Keuze

 

lowa renegade gtx mid

Lowa Renegade GTX Mid

De Lowa Renegade GTX Mid komt bij ons als beste uit de test. Deze wandelschoenen zitten het lekkerste, zijn lichtgewicht bieden voldoende bescherming en zijn van goede kwaliteit.

 

De Lowa Renegade GTX Mid is al sinds de introductie in 1988 een begrip onder de wandelaars. De halfhoge wandelschoenen bieden enorm veel comfort tijdens lange en korte wandelingen. De bovenkant van de schoen is gemaakt van nubuck leer, wat met behulp van de Monowrap Support Frame in de zool van de Lowa Renegade GTX Mid zorgt voor een goede ondersteuning aan de ondervoet. Als we inzoomen op de zool gaat het om een Vibram Evo zool, waarbij we zeer te spreken waren over de goede demping en de goede grip bij vochtige oppervlaktes.

De binnenvoering van de schoen is voorzien van Gore-Tex, waarmee de schoen helemaal waterdicht is, maar alsnog goed ademt. Deze wandelschoenen vonden wij het lekkerste lopen: we hadden zelfs na een lange wandeltocht niet eens de behoefte om ze zo snel mogelijk uit te trekken.

Ook interessant

 

meindl philadelphia

Meindl Philadelphia

Een andere interessante en goede keuze zijn de Meindl Philadelphia wandelschoenen. Deze wandelschoenen zijn een stukje breder, waarmee ze zeer geschikt zijn voor mensen met een brede voet.

In ons onderzoek hebben we ook goed gekeken naar alternatieven.Het bleek dat er ontzettend veel vraag bestaat naar wandelschoenen voor de ietwat bredere voeten. Wanneer een wandelschoen te smal is, kan dit al snel zorgen voor problemen: je voeten zetten uit bij het wandelen, waardoor ze snel gaan knellen. Een goede interessante keuze voor de bredere voet zijn de Meindl Philadelphia wandelschoenen. Deze lage lichte wandelschoenen zijn zeer ademend: ook hier ontdekten we een Gore-Tex voering aan de binnenzijde van de schoen.

Dankzij het gebruik van nubuck leer aan de bovenzijde van de schoen, bieden ze goede bescherming voor zowel lange als korte wandeltochten. De schoenen hebben we tevens getest op waterdichtheid: ze zijn volledig waterdicht en bieden tevens genoeg bescherming tegen vuil.

Budget Keuze

 

lowa innox gtx

Lowa Innox GTX Lo

De  Lowa Innox GTX Lo zijn een goede budget keuze. Deze zeer lichte wandelschoenen scoren goed op stabiliteit en snelheid. 

Wanneer jij niet honderden euro's neer wilt leggen voor een paartje wandelschoenen, kun je in onze ogen het beste kiezen voor de Lowa Innox GTX LO wandelschoenen. Deze lage wandelschoenen van Lowa zijn een combinatie van comfortabele wandelschoenen en trailrunschoenen. De schoenen hebben een tussenzool, wat zorgt voor extra demping tijdens het wandelen. Dankzij de goede grip aan de onderzijde van de schoen zijn ze ook zeer geschikt voor off-road wandelingen. Hoewel de bovenkant van de schoen gemaakt is van lichtgewicht kunststof, is er alsnog sprake van een hele goede stevigheid. We ontdekten namelijk dat de monowrap-constructie bij de zool zorgt voor een optimale ondersteuning.

Wat we niet hadden verwacht was dat deze wandelschoenen een versteviging zouden hebben in de neus: dit is wel zo fijn bij wandelingen in bijvoorbeeld gebergten. Hoewel een gemiddelde prijs van € 159,95 niet ‘goedkoop' is, is het wel een stuk lagere prijs dan de gemiddelde wandelschoenen van deze kwaliteit.

 


Waarom je ons kan vertrouwen

Bij Alstu.nl doen we vaak onderzoeken waarbij interviews met experts vaak niet uit kunnen blijven. Zo ook voor dit onderzoek naar de beste wandelschoenen. We hebben een diepgaand interview gehouden met Roy Heuzen, eigenaar van wandelschoenen winkel in Bodegraven, die al sinds 1929 in de omgeving bekend staat vanwege het specialisme en de kennis op het gebied van podologie. We hebben gebruik gemaakt van zijn expertise tijdens het onderzoek.

Ook hebben we natuurlijk zelf de schoenen aangetrokken. Ik (Robbert) heb drie keer de Nijmeegse Vierdaagse met een totale afstand van 200 kilometer per editie gelopen en weet daarom hoe belangrijk het is om goede wandelschoenen te hebben voor een lange wandeling. Ik heb de verschillende edities gelopen op schoenen uit onze onderzoeksselectie. Naast mijn eigen ervaringen hebben we met nog drie wandelaars getest, waarmee ons onderzoek bestaat uit meer dan 800 afgelegde wandelkilometers. 

De schoenen zelf hebben we natuurlijk buiten het wandelen om ook uitgebreid onder de loep gehouden. Zo hebben we van diverse wandelschoenen uit onze selectie een doorsnede bekeken. Ja, de schoenen waren daadwerkelijk doorgesneden. Dit heeft ons een goed beeld gegeven over de techniek en de materialen van de verschillende wandelschoenen.

opengesneden wandelschoenen

Opengesneden wandelschoenen voor onderzoek

Voor wie is dit?

Wandelschoenen zijn zeker niet alleen geschikt voor professionele wandelaars. Veel podologen en voettherapeuten adviseren vaker goede wandelschoenen bij diverse lichamelijke klachten. Goede wandelschoenen bieden namelijk een betere stabiliteit en zorgen voor een plus op het gebied van comfort bij het wandelen: van korte tot lange afstanden.

Vanwege het feit dat veel wandelschoenen van lichtgewicht materialen gemaakt zijn, zijn ze ook makkelijk aan te trekken voor de kleinere afstanden. Je kunt ze eenvoudig meenemen voor een wandeling in het bos, maar kan ze ook urenlang aanhouden voor afstanden van tientallen kilometers. Het is ons overigens opgevallen dat de meeste wandelschoenen zowel voor dames als heren verkrijgbaar zijn, waarbij enkel verschil in kleur op te merken is.

Hoe we geselecteerd en getest hebben

selectie van de beste wandelschoenen

Er zijn daadwerkelijk honderden wandelschoenen op de markt: zelfs van specifieke types zijn er al tientallen uitvoeringen. Van lage tot hoge modellen die voorzien zijn van Gore-Tex tot wandelschoenen die volledig uitgevoerd zijn in leder en leer. Om het totale aanbod af te bakenen tot goede onderzoeksselectie, hebben we online onderzoek gedaan naar de populairste keuzes. We hebben daarvoor honderden reviews en ervaringen doorgelezen op diverse webshops van wandelschoenen. Hierin waren de webshops Bever en ANWB onze grootste informatiebron. Naast het onderzoek naar de populairste keuzes, hebben we criteria opgesteld waaraan ‘goede' wandelschoenen in onze ogen dienen te voldoen.

  • Lichtgewicht: een goede wandelschoen is niet te zwaar! Het zorgt namelijk voor snel vermoeide voeten en ook bij het snel kunnen verplaatsen zijn zware modellen niet gewenst. We hebben daarom goed gekeken naar lichtgewicht modellen en hebben te zware schoenen direct afgestreept.
  • Zitten comfortabel: natuurlijk moeten de schoenen ook ‘lekker' zitten. Daarom hebben we heel wat schoenen moeten passen met meerdere personen, om erachter te komen welke bij het passen al helemaal niet lekker zaten. 
  • Zijn waterdicht: om te zorgen dat we niet bang hoeven te zijn voor een regenbui (wat in ons land natuurlijk nog al eens voorkomt) tijdens het wandelen, hebben we enkel schoenen geselecteerd die waterdicht waren. We keken hierbij naar materialen als Gore-Tex.
  • Bieden stabiliteit: we hebben ingezoomd op de ondersteuning van de verschillende wandelschoenen. Van welke techniek wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt? Ook hebben we de inlegzolen bekeken en gecheckt of wandelschoenen gebruik maken van ondersteuningszones. 
  • Zijn ademend: dit is een beetje de tegenhanger van de waterdichtheid van de schoenen. Een schoen kan goed waterdicht zijn, maar is hij dan nog ademend genoeg? Dit is een belangrijk onderdeel geweest bij onze selectie: een niet goed ademende schoen zorgt voor overhitte voeten, wat bijvoorbeeld weer kan zorgen voor blaren.

In totaal zijn er acht verschillende wandelschoenen overgebleven waar wij het onderzoek mee hebben uitgevoerd.

Onze keuze: Lowa Renegade GTX Mid

lowa renegade gtx mid

 

Onze Keuze

 

lowa renegade gtx mid

Lowa Renegade GTX Mid

De beste wandelschoenen zijn in onze ogen de Lowa Renegade GTX Mid. Deze comfortabele wandelschoenen zijn lichtgewicht en zitten het lekkerste tijdens een lange wandeling.

De Lowa Renegade GTX Mid wandelschoenen vinden wij de beste wandelschoenen op dit moment. Deze halfhoge wandelschoenen zijn aan de bovenzijde voorzien van nubuck leer, wat zorgt voor een goede bescherming en ondersteuning. Op het gebied van bescherming biedt deze wandelschoen nog meer voordelen: zo is de schoen compleet waterdicht, waardoor je er gerust mee kunt wandelen tijdens een regenbui of bij een gebied met plassen water.

Toen we de zool van de Lowa Renegade GTX onder de loep lagen, ontdekten we het innovatie Monowrap Support Frame. Dit zorgt tezamen met het nubuck leer aan de bovenzijde voor een hele goede ondersteuning van de ondervoet. De zool zelf is gemaakt door Vibram, een Italiaanse producent van hoogwaardige rubberen zolen met goede demping en grip. 

De schoenen zijn halfhoog, waarmee ze tevens een goede ondersteuning bieden voor mensen met wat zwakkere enkels. In onze ogen de allerbeste wandelschoenen voor de meeste mensen! Wij zijn trouwens niet de enige: bij Bever, een toonaangevende winkel in outdoor artikelen, scoren deze wandelschoenen 4.3 van 5.0 sterren op basis van maar liefst 503 reviews. 

Ook interessant: Meindl Philadelphia 

meindl philadelphia

Ook interessant

 

meindl philadelphia

Meindl Philadelphia

Wanneer je wat bredere voeten hebt kan je ook goed kiezen voor de Meindl Philadelphia wandelschoenen. Deze schoenen hebben aan de voorzijde meer ruimte.

Niets is zo vervelend als wandelen met te smalle schoenen. Zelfs bij korte afstanden kan dit al snel resulteren in blaren of een onaangenaam gevoel aan de zijkanten van de voet. Gelukkig zijn er wandelschoenen die met name gemaakt zijn voor mensen met een wat bredere voet: de Meindl Philadelphia wandelschoenen. Deze van nubuck leer gemaakte schoenen vinden wij een zeer interessante keuze. Ze zijn van zeer goede kwaliteit en lopen daadwerkelijk heerlijk.

De schoenen zijn onder andere gemaakt van nubuck leer, wat zorgt voor een optimale bescherming. Ze zijn voorzien van Meindl Comfortfit, een techniek waarbij de schoen helemaal ontworpen is voor een zo comfortabel mogelijke pasvorm. Hoewel de schoen gemaakt is van leer (met name de bovenzijde) is de schoen zeker niet zwaar en hebben we te maken met een lichtgewicht wandelschoen. De voering van de schoen is van Gore-Tex, wat niet alleen zorgt voor een goede ventilatie, maar ook dat de schoen goed waterdicht is. 

Meindl zelf heeft deze wandelschoenen gecategoriseerd als Extended Comfort Footwear. Hiermee zijn de wandelschoenen zeer geschikt voor gemiddelde en warmere omstandigheden. Je hoeft bij deze schoen niet bang te zijn voor super hete voeten bij een wandeling tijdens lekker weer. Voor een prijs van gemiddeld € 199,99 haal je deze schoenen in huis, wat een prima prijs/kwaliteitsverhouding is in onze ogen. 

Budget keuze: Lowa Innox GTX LO

lowa innox gtx lo

Budget Keuze

 

lowa innox gtx

Lowa Innox GTX Lo

De Innox GTX Lo wandelschoenen van Lowa zijn de beste budget keuze. Voor een relatief lage prijs haal je goede wandelschoenen in huis die zowel stabiliteit als comfort waarborgen.

De Lowa Innox GTX Lo wandelschoenen bestempelen wij als een goede budgetkeuze. Met een gemiddelde verkoopprijs van € 159,95 is deze aanzienlijk lager geprijsd dan andere modellen van deze kwaliteit. De schoenen zijn niet voorzien van materialen als nubuck leer, maar zijn gemaakt van lichtgewicht kunststof. Dit is te merken bij het optillen van de schoenen: ze zijn zeer licht en je hebt bijna niet het gevoel dat je ze aan hebt.

Zelf heb ik drie keer de Nijmeegse Vierdaagse uitgelopen op precies deze wandelschoenen, waarmee ik uit ervaring kan zeggen dat ze echt lekker lopen. Zelfs na 50 kilometer op één dag te hebben gewandeld, had ik niet direct de behoefte om ze zo snel mogelijk uit te trekken. De wandelschoenen bieden goede ondersteuning vanwege de monowrap-constructie. Deze constructie is enkel te vinden bij Lowa schoenen en zorgt ervoor dat de zool nog meer stevigheid biedt. 

De zool van de schoen is voorzien van een extra tussenzool. Hiermee is er sprake van een zeer goede demping bij het wandelen. Ook over de grip van de schoenen zijn we zeer te spreken: ook op vochtige oppervlaktes is de kans op glijpartijen minimaal. Waar je wel rekening moet houden, is dat het hier gaat om lage wandelschoenen. Deze schoenen zijn dus wat minder geschikt voor mensen die behoefte hebben een hoge schoen bij verzwakte enkels.

Wat moet je in de gaten houden?

Als je eenmaal goede wandelschoenen op het oog hebt, zijn er nog een aantal zaken waar je goed op moet letten. Zo kan bijvoorbeeld de juiste sok de kans verminderen op bladeren: iets waar velen helaas geen rekening mee houden. Er zijn twee belangrijke onderwerpen die na het kopen van wandelschoenen belangrijk zijn: extra accessoires en het onderhoud van je schoenen. We sluiten ons onderzoek af met belangrijke tips.

  • Koop goede wandelsokken: wist je dat er speciale sokken zijn voor wandelen? Deze zijn vaak naadloos en zorgen ervoor dat je voeten goed kunnen ademenen. Dit verkleint de kans op blaren en zorgt voor het voorkomen van overhitte voeten bij een lange wandeling.  
  • Inlegzooltjes: als je reeds honderden kilometers gelopen hebt op je schoenen, zal de grip op de zolen er hoogstwaarschijnlijk nog goed opzitten. Echter kan het een ander verhaal zijn met je inlegzolen. Zorg ervoor dat je deze om de zoveel tijd laat vervangen, zodat je altijd zorgt voor een goede demping. 
  • Spray voor onderhoud: lange afstanden wandelen kan resulteert gegarandeerd in bacteriën in de wandelschoenen. Hoe goed je je voeten ook wast, je zult gaan zweten. Het is aan te raden om na het wandelen de schoenen licht in te sprayen met speciale onderhoudsspray. Hiermee worden de bacteriën direct gedood en is de kans op stinkende schoenen ook een stuk minder aanwezig.

We zijn op het moment van schrijven bezig met het testen van uitbreidingen met onze wandelschoenen selectie. Je kunt op Alstu.nl dus binnenkort een onderzoek verwachten voor de beste wandelsokken en inlegzolen. Hou ons dus in de gaten! Update: we hebben het onderzoek naar de beste wandelsokken reeds uitgevoerd!

Ontdek meer
Hobby

Top 10 grootste puzzels

Hobby

De Moeilijkste Puzzel(s)

CadeausElektronicaHobby

De beste spelcomputer

HobbyReizen

De Beste Schoensmeer

2 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *