ElektronicaHobby

De Beste E-reader voor Nederlandse Boeken

beste e-reader voor nederlandse boeken

Laatste update op: 23 juni 2022

Boeken worden steeds vaker digitaal gelezen via een e-reader. Het lezen van e-books in plaats van papieren boeken biedt dan ook enkele voordelen: zo hoef je op vakantie geen gewicht in te leveren door een stapel boeken mee te hoeven slepen én heb je met speciale abonnementen toegang tot een complete bibliotheek aan verschillende (zeldzame) literatuur. Ook kun je bij diverse e-books de lettergrootte aanpassen of deze wijzigen naar een voor jou fijn-leesbare variant. Het is echter de vraag welke e-reader je het beste kunt kiezen als je voornamelijk Nederlandse boeken wilt gaan lezen. Zo is het maar net de vraag of een specifiek merk e-reader te koppelen is met een online e-book aanbieder als Bol.com. E-books van Kindle (Amazon) zijn bijvoorbeeld niet te koppelen met een Bol.com account, waardoor boeken die je daar aanschaft niet te lezen zijn op dit merk e-readers.

Dit artikel kreeg kritiek op twitter:  https://twitter.com/bramschulting/status/1185147044056436737 . We gaan hier intern goed kijken naar deze kritiek en dit artikel staat hoog op de agenda voor een goede review. Tot deze review zal dit artikel het met deze rode tekst moeten doen. Heb je zelf ook kritiek op dit artikel? Laat het weten in de reacties of op Twitter! Feedback is in deze fase bijzonder waardevol!

Vanwege de vele vragen die hierbij ontstaan hebben we besloten om onderzoek te doen naar de beste e-reader voor Nederlandse boeken. We hebben hierbij gekeken naar de verschillende online abonnementen (waaronder Kobo Plus) in combinatie met diverse e-books: hiermee ontdek je dus gelijk de beste combinatie. Na het analyseren van complete e-book bibliotheken op Nederlandse literatuur én het uitgebreid testen van diverse e-readers zijn we eruit: wij vinden de Kobo Aura H20 (edition 2) de beste e-reader voor Nederlandse boeken voor de meeste mensen!

Beste keuze

kobo aura h20 edition 2 e-reader

Kobo Aura H20 (edition 2)

De Kobo Aura H20 (edition 2) komt in ons onderzoek als beste keuze naar voren. De waterdichte en compacte e-reader leest erg fijn en is te koppelen met webshops als Bol.com. Met een speciaal Kobo Plus abonnement heb je toegang tot ongelooflijk veel Nederlandse boeken en kun je onbeperkt lezen.

De Kobo Aura H20 (edition 2) komt bij ons als beste uit de test. Dit is een van de weinige e-readers die waterdicht is, waardoor je er met een gerust hart mee bij het zwembad kunt zitten. De Aura H20 edition is voorzien van een 6.8 inch beeldscherm, wat naar onze ervaring prima leest. Dankzij de nieuwste schermverlichtingstechniek van Kobo – de ComfortLight Pro techniek – krijg je geen last van je ogen en ziet een pagina op de e-reader er nét uit als een echte bladzijde uit een boek. Dankzij het gewicht van slechts 207 gram is er sprake van een lichtgewicht e-reader, wat erg fijn is tijdens het lezen.

Beste budget keuze

kobo clara hd e-reader nederlandse boeken

Kobo Clara HD

Met een gemiddelde verkoopprijs van € 129,99 is de Kobo Clara HD een prachtige budget keuze. Deze e-reader is geschikt voor Nederlandse literatuur die je bijvoorbeeld aanschaft bij Bol.com of in combinatie met een Kobo Plus abonnement. Met 6 inch is hij wel een tikje kleiner dan de Aura H20 (edition) in onze beste keuze.

Niet de hoofdprijs betalen voor je nieuwe e-reader? Dan kun je in onze ogen het beste kiezen voor de Kobo Clara HD. Met een prijs van € 129,99 is het één van de goedkoopste e-readers van Kobo; het merk waarmee je eenvoudig Nederlandse boeken kunt lezen vanwege de koppelingen met webshops als Bol.com. Wel moet je bij de Kobo Clara HD rekening houden met een wat kleiner beeldscherm: met een 6 inch beeldscherm is deze te klein als je grote letters toepast bij het lezen. Je moet dan wat vaker bladeren. Qua opslag scoort de Clara HD ook goed: je geniet van een opslag voor zo'n 6.000 boeken! In tegenstelling tot andere modellen van Kobo is deze variant helaas niet waterdicht. Wel geniet je net als bij de Aura H20 (edition 2) van ComfortLight Pro.

Beste voor ouderen

kobo forma voor ouderen

Kobo Forma

De Kobo Forma is de beste e-reader voor ouderen in onze ogen. Het scherm is met 8 inch groter dan andere keuzes én is voorzien van extra fysieke knoppen om door de boeken te bladeren. Wel is de Kobo Forma met een prijskaartje van € 279,99 niet de goedkoopste keuze.

In ons onderzoek hebben we ook tijd besteed aan de beste e-reader voor ouderen. Hierin blinkt de Kobo Forma uit als beste keuze: het scherm met 8 inch is stukken groter dan bijvoorbeeld de Klara HD en de Aura H20 (edition 2), waardoor het overzichtelijker lezen is. Daarbij is deze e-reader ook voorzien van fysieke knoppen: het bladeren door boeken kan hiermee aangenamer zijn voor ouderen, die het drukken op het scherm willen vermijden. Opvallend is dat de Forma – ondanks zijn grotere afmeting – enorm licht én slank is. De e-reader voelt prettig aan tijdens het lezen. De e-reader kan zowel verticaal als horizontaal gebruikt worden. Net als de Kobo Aura H20 (edition 2) is de Forma waterdicht en voorzien van ComfortLight Pro schermverlichting.


Waarom je ons kan vertrouwen

Een onderzoek naar de beste e-reader voor Nederlandse boeken, hoe ziet dat eruit bij Alstu.nl? Serieus! Elk onderzoek dat wij doen, of het nu gaat om de beste slimme stekker of de beste anti-roos shampoo voor mannen, nemen wij ontzettend serieus. We doen er alles aan om het zo waardevol mogelijk te maken voor de meeste mensen. Wij zetten niet zomaar een rijtje e-readers voor Nederlandse boeken op een rij, zonder hier een onderzoeksverantwoording bij te leveren. Zoals je kunt zien bestaat uit zo'n 80% van dit artikel uit de beschrijving van onze methodologie, iets waar wij veel waarde aan hechten.

Voor dit onderzoek hebben wij zelf verschillende e-readers getest op diverse factoren. Deze factoren hebben we op kunnen stellen door deskresearch te verrichten voor e-readers en door in gesprek te gaan met aanbieders hiervan. Zo hebben we uitgebreid advies ingewonnen door meermaals telefonisch contact te hebben gehad met specialisten van webshops als Bol.com en Coolblue, maar hebben we ook gesproken met reeds eigenaren van e-readers: wat vinden zij belangrijk en waar lopen zij wellicht ná hun aankoop tegenaan? Met deze factoren zijn we zelf op pad gegaan met de e-readers uit onze onderzoeksselectie: zo hebben we het beeldscherm getest in verschillende situaties, hebben we het gewicht en afmetingen op ‘comfort' beoordeeld én hebben we goed gekeken naar mogelijke koppelingen en abonnementen voor het lezen van Nederlandse boeken.

Bij Alstu.nl kunnen wij verdienen aan een verkoop van een e-reader die plaatsvindt naar aanleiding van een door ons uitgelicht product. Wij zijn hier altijd transparant in. Het is echter wel goed om te weten dat dit onze onderzoeksresultaten nooit zal en kan beïnvloeden: wij – redacteuren – hebben geen inzicht in samenwerkingen of mogelijke vergoedingen. Kom meer te weten over Alstu.nl en onze aanpak!

Voor wie is dit onderzoek?

Een e-reader is voor een grote doelgroep onwijs interessant. In de inleiding benoemde we al het grote voordeel dat je met een e-reader geen stapels boeken meer mee hoeft te slepen. Echter zijn er nog veel meer voordelen voor het lezen van e-books, die voor velen kunnen zorgen voor een grote vorm van toegevoegde waarde:

 • Minder gewicht: met name bij reizen kan een e-reader erg interessant zijn. Er hoeven geen stapels boeken meegezeuld worden en er hoeven geen afwegingen gemaakt te worden welke boeken wél en niet mee gaan op reis.
 • Goedkoper: een e-book is vaak enkele euro's goedkoper dan papieren boeken. Daarbij is er geen sprake van verzendkosten of leveringstijden. Hoewel je moet investeren in een e-reader, heb je dit na ongeveer 10 boeken lezen er al weer uit.
 • Alle boeken bij de hand: je hoeft niet meer lang te zoeken naar dat ene boek, vaak zijn er abonnementen waarmee je ook toegang krijgt tot de wat zeldzamere literatuur.
 • Onbeperkt lezen: wij noemden enkele abonnementen gekscherend de ‘Netflix voor boeken'. Vaak kun je onbeperkt boeken lezen voor een vast bedrag per maand.

Daarbij maken we graag nog de opmerking dat een e-reader geschikter is om e-books mee te lezen dan tablets als een iPad. Bij een e-reader is vaak sprake van speciale verlichting, waardoor het voor je ogen hetzelfde aanvoelt als het lezen van een normaal boek. Dus ook voor mensen die reeds in het bezit zijn van een tablet is dit onderzoek alsnog interessant. Het onderzoek is misschien iets minder interessant voor degenen die ook internationale literatuur willen lezen, gezien we onze research specifiek hebben toegepast op het lezen van Nederlandse boeken.

Hoe hebben we de e-readers voor ons onderzoek geselecteerd?

Zoals we eerder aangaven, hebben we – voor we zijn gestart met ons onderzoek – gesprekken gevoerd met specialisten en reeds gebruikers van e-readers. Dit heeft ons een goed beeld gegeven van de belangrijke factoren die meespelen bij de keuze voor een e-reader. Zo bleek niet alleen het gewicht en het beeldscherm belangrijk te zijn: ook koppelingsmogelijkheden met webshops als Bol.com bleken hierin erg interessant te zijn. Aan de hand van het groeperen van veelgenoemde factoren, hebben we randvoorwaarden opgesteld. 

We zijn in de bekendere webshops op zoek gegaan naar het aanbod van e-readers. Hierin sprongen merken als Kobo en Kindle gelijk naar voren. Van de honderden e-readers van tientallen merken hebben we afgebakende onderzoeksselectie weten te creëren. 

Randvoorwaarden voor goede e-readers voor Nederlandse boeken

De randvoorwaarden die wij hebben toegepast op het selecteren van modellen die wij meenamen in ons onderzoek naar de beste e-reader voor Nederlandse boeken waren als volgt:

 • Te koppelen aan webshops met Nederlandse e-books als Bol.com
 • Verkrijgbaar bij grotere webshops
 • Een échte e-reader, dus geen tablets
 • Krijgen een goede beoordeling in diverse webshops
 • Bieden abonnement mogelijkheden voor onbeperkt lezen van Nederlandse literatuur
 • Biedt ondersteuning voor aansluiting op zowel Windows als Mac apparatuur

Aan de hand van bovenstaande voorwaarden vielen gelijk enkele e-reader merken af. Zo is bijvoorbeeld Kindle van Amazon niet te koppelen met Bol.com. Hoewel de e-readers van Kindle erg goede keuzes kunnen zijn als e-reader in het algemeen, zijn ze niet interessant voor het onderzoek naar de beste voor Nederlandse boeken.

Onderzoeksselectie van e-readers

Uiteindelijk hebben we 8 verschillende e-readers opgenomen in onze onderzoeksselectie, die wij hebben getest op verschillende factoren. We zetten ze op een rij in onderstaand overzicht met bijhorende factoren.

E-ReaderSchermgrootteOpslagcapaciteitPrijs
Kobo Clara HD6 inch8 GB€ 129,99
Kobo Aura H20 (edition 2)6.8 inch8 GB€ 179,99
Kobo Libra H207 inch8 GB€ 179,99
Kobo Forma8 inch8 GB€ 279,99
Pocketbook Touch HD 36 inch16 GB€ 159,99
Pocketbook Touch Lux 46 inch8 GB€ 119,99
Pocketbook Inkpad 37.8 inch8 GB€ 229,99
Sony PRS-T3 e-reader6 inch2 GB€ 99,99

Zoals je kunt zien is het aantal merken erg beperkt gebleven. Dit is het resultaat van de beperking voor Nederlandse literatuur. Kobo springt met kop en schouders boven andere merken uit als het gaat om een goede keuze voor een e-reader voor Nederlandse lezers. Zo is biedt het speciale Kobo Plus abonnement de mogelijkheid van het (onbeperkt) lezen van duizenden Nederlandse boeken.

Onderzoeksmethodologie: hoe we de e-readers getest hebben

Voor het bestempelen van de beste e-reader voor Nederlandse boeken hebben we elke e-reader uitgebreid getest. Dit ging verder dan enkel het lezen van boeken onder verschillende omstandigheden: zo hebben we dus ook goed ingezoomd op koppelingsmogelijkheden met Bol.com, abonnementen, het beeldscherm en het comfort van de e-readers. We bespreken elke stap in onze onderzoeksmethodologie in het kort.

Koppelingen en abonnementen voor Nederlandse boeken

Vanwege het feit dat we ons onderzoek hebben toegespitst op het lezen van Nederlandse boeken, is de mogelijkheid van koppelingen met webshops als Bol.com een belangrijk vereiste. Kobo maakt het bijvoorbeeld mogelijk om je Bol.com account te koppelen: al je gekochte boeken staan gelijk op je e-reader, nadat je inlogt. Dit bleek ook in gesprekken een belangrijk onderdeel te zijn. We hebben daarom goed gekeken hoe makkelijk of moeilijk een koppeling te maken was. Was een koppeling te lastig? Dan hebben we ook gecheckt hoe het zat met de ondersteuning voor computers (Mac en Windows).

Beeldscherm van de e-readers: belichting, grootte en reflectie

Het lezen van boeken vindt vaak in verschillende situaties plaats. Denk aan het lezen van een boek onderweg in de trein, in de woonkamer met een bakje thee of voor het slapengaan in het donker in de slaapkamer. Om te kunnen bepalen hoe ‘goed' een beeldscherm scoort, hebben we daarom de verschillende e-readers getest in de volgende situaties:

 • Buiten: hoe zit met bijvoorbeeld de reflectie van zonlicht? Is het scherm ook bij veel licht eenvoudig af te lezen en past deze zich aan, aan het omgevingslicht?
 • Slaapkamer: als we te maken hebben met een niet zo fel nachtlampje. Hoe makkelijk is de e-reader dan nog af te lezen? Is deze ook niet te fel, zodat we last krijgen van onze ogen?
 • Donker: hoewel het nooit slim is om in het compleet donker te gaan lezen, hebben we dit toch getest. Elke e-reader hebben afgelezen in het pikkedonker om te checken hoe het gesteld was met de kwaliteit van het beeldscherm.
 • Woonkamer: ook voor de reflectie bij ‘normaal' licht hebben we de e-readers getest op kwaliteit in de woonkamer.

Onderstaande afbeelding laat duidelijk zien hoe het gesteld was met de Kobo Aura H20 (edition 2), de beste keuze uit ons onderzoek.

e-readers scherm test

We hebben het display van verschillende e-books in de voornaamste situaties getest

Levensduur: oplaadtijd en maximale accuduur

Een e-reader werkt uiteraard draadloos. Onder de motorkap van zo'n elektronisch boek is dan ook een accu te vinden, die vaak wekenlang mee kan gaan. We hebben van elke e-reader uit ons onderzoek gemeten hoe lang deze bij normaal gebruik mee ging en hoe snel deze – na helemaal leeg te zijn – weer opgeladen was .

Bediening van e-readers

De bediening van een e-reader geschiedt vaak via het touch-screen. Om het onderzoek naar de beste keuze voor Nederlandse boeken interessant te maken voor een bredere doelgroep, hebben we ook onderzoek gedaan naar de beste keuze voor ouderen. Bij ouderen bleek de bediening via fysieke knoppen een belangrijke factor. We hebben daarom niet alleen gekeken naar de makkelijkheid van de bediening via het scherm, maar ook via fysieke knoppen. Mede hierdoor kwam bijvoorbeeld de Kobo Forma als beste e-reader voor ouderen uit de bus.

Naast algemene bediening hebben we ook onderzocht welke aanpassingsmogelijkheden de gebruikers geboden worden. Kobo lijkt hierin de beste: je kunt bij een Kobo e-reader op verschillende manieren aangeven hoe jij verder wilt bladeren: door onderaan het scherm te klikken, in het midden of bovenaan. Dit bleek erg fijn te zijn: diverse redacteuren die dit onderzoek hebben verricht bleken allemaal een andere manier erg prettig te vinden. Het is dan fijn dat je niet gebonden bent aan één specifieke manier van bediening.

Behuizing: grootte, gewicht en comfort van de e-readers

Elke webshop die e-readers verkoopt biedt een lijst met specificaties per model. Hierin ontdek je vaak de standaard zaken als gewicht en grootte. Allemaal leuk en aardig, maar het is nog maar de vraag hoe zwaar bijvoorbeeld 207 gram daadwerkelijk is bij het lezen met een e-reader. Om ons onderzoek nauwkeurig te laten verlopen hebben we elke e-reader eerst goed nagewogen en opgemeten (het daadwerkelijke gewicht bleek in veel gevallen te verschillen met de productspecificaties die bij webshops vermeld werden).

gewicht en comfort test beste e-reader

We hebben het gewicht en de afmetingen per e-reader nauwkeurig gecheckt en beoordeeld.

Wat moet je in de gaten bij een e-reader voor Nederlandse literatuur?

Als je op zoek gaat naar een geschikte e-reader dien je altijd goed onderzoek te doen naar de verschillende keuzes. Met bovenstaand onderzoek ontdek je snel de beste keuze voor Nederlandse boeken, maar wellicht ben jij ook op zoek naar een model die bijvoorbeeld goed geschikt is voor een koppeling met Amazon voor het lezen van Amerikaanse boeken. Check daarom altijd koppeling mogelijkheden met webshops, zodat je eenvoudig kunt inloggen met je webshop-account, waarna je de boeken gelijk op je e-reader ziet verschijnen. Ook is het goed om voor jezelf altijd de rekensom te maken of een onbeperkt lezen abonnement interessant kan zijn. Vaak betaal je nog geen € 10,- per maand voor een onbeperkte hoeveelheid boeken. Sterker nog: nieuw gelanceerde boeken staan vaak dezelfde dag nog in deze online bibliotheken. Als je meer dan twee boeken per maand lees heb je de kosten er al direct uit.

Tenslotte geven we je nog één goede tip mee. In ons onderzoek merkten wij op dat het beeldscherm van veel e-readers aan blijft staan. Bij Kobo blijft bijvoorbeeld de kaft van het e-book wat je aan het lezen bent afgebeeld staan op het display als je gestopt bent met lezen. Hoewel dit minimale energie vereist van een e-reader (en zelfs beter is dan in- en uitschakelen) raden wij toch aan om te kijken naar een speciale hoes voor je e-reader. Hiermee wordt het beeldscherm gedeactiveerd als je hem dichtklapt én gelijk weer geactiveerd op de juiste pagina waar je gebleven bent als je deze openklapt. Daarbij is je e-reader ook gelijk goed beschermd! 

Mocht je naar aanleiding van ons onderzoek naar de beste e-reader voor Nederlandse boeken vragen of opmerkingen hebben, kun je altijd een reactie achterlaten. Ook als je van mening bent dat ons onderzoek toe is aan een update: op die manier houden we samen ons onderzoek up-to-date, interessant en waardevol!

Ontdek meer
Hobby

Top 10 grootste puzzels

Hobby

De Moeilijkste Puzzel(s)

CadeausElektronicaHobby

De beste spelcomputer

HobbyReizen

De Beste Schoensmeer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *