Hobby

De Beste Bordspellen

beste bordspellen onderzoek

Laatste update op: 23 juni 2022

De herfst komt er weer aan, dus tijd voor een onderzoek naar de beste bordspellen. We hebben 72 uur onderzoek gedaan naar meer dan 100 verschillende soorten bordspellen en hebben de populairste spellen zelf gespeeld. Hiervoor hebben we met meerdere auteurs van Alstu.nl om de tafel gezeten, hebben we verschillende gezelschapsspellen mee naar huis genomen om ze ook te spelen met kids. En hebben we vrienden en kennissen in onze eigen kringen gevraagd naar hun favoriete bordspellen.

Verder hebben we forums als Bordspelmania.eu afgespeurd op keuzes van echte bordspelfans en hebben we bij grote webshops als bol.com honderden reviews doorgelezen van de bestverkochte bordspellen om er achter te komen wat nou de beste bordspellen zijn voor een leuk avondje thuis.

Bordspellen verschillen enorm van elkaar: er zijn strategische bordspellen, spellen waarbij je creatief moet nadenken om te kunnen winnen én spellen die vooral leuk zijn voor kinderen. Het is dan ook in onze ogen onmogelijk om één bordspel te selecteren als beste keuze.

We hebben er dan ook voor gekozen om voor elk type bordspel te kiezen voor de beste keuze in onze ogen. Zo bestempelen we bijvoorbeeld Mens Erger Je Niet als beste klassieke bordspel, maar scoort Carcassonne weer beter als strategisch bordspel. Deze gids is een mooi begin om voor elk type bordspel een leuke variant te vinden

Bekijk onderstaand onze favorieten die wij bestempelen als beste bordspellen.


Beste interactieve bordspel

Bij een interactief bordspel maak je niet alleen gebruik van elkaar, maar ook van verschillende tools. Er zijn steeds meer bordspellen die gebruik maken van vernieuwde technologie: zo zijn er diverse bordspellen die ondersteund kunnen worden met een applicatie op een smartphone of tablet. Zo krijg je een interactief bordspel.

Op dit moment bestempelen wij Scotland Yard Master als beste keuze voor een interactief bordspel.

Ondersteuning met een app: Scotland Yard Master 

Scotland Yard is bij velen al bekend, maar ken je ook de ‘Master' editie? Bij deze vernieuwde versie van het bordspel is er sprake van nog meer interactie door de ondersteuning via een app op je tablet of smartphone. Met de app kunnen spelers om en om stappen zetten, worden er specifieke acties onthouden en zijn er zelfs gebouwen op het bordspel in 3D te bewonderen.

scotland yard bordspel

 

scotland yard master

Scotland Yard Master

Scotland Yard Master is een vernieuwde editie van het klassieke bordspel. Er is nu ondersteuning mogelijk met een applicatie op de tablet, wat het spel nog interactiever maakt.

Hoe het wordt gespeeld: Bij Scotland Yard dient Mister X, een voortvluchtige in Londen, onderschept te worden. Een van de spelers kiest ervoor om Mister X te zijn, die uit handen moet zien te blijven van de detectives van Scotland Yard, de overige spelers. De spelers die Mister X moeten onderscheppen hebben 24 speelbeurten de tijd om erachter te komen waar hij of zij zich bevindt.

De posities van zowel de detectives als Mister X veranderen elke beurt, waarbij de actuele plek van Mister X periodiek gedeeld wordt met de detectives. De posities van de detectives blijven het gehele spel geheim, waarmee het mogelijk wordt dat Mister X dus in de val kan lopen.

Bij het spel is samenwerken enorm belangrijk. De ondersteuning van de app maakt veel spelelementen stukken makkelijker: zo kan er via de tablet een positie op de kaart gekozen worden, worden het aantal beurten netjes bijgehouden en zijn er leuke effecten te ontdekken. Zo worden belangrijke gebouwen op het bordspel driedimensionaal op het tablet-scherm. 

Waarom de beste keuze: het spel trok onze aandacht door de ondersteuning via een app. Dit maakt de interactie onderling en met het spel zelf nóg interessanter. Daarbij ziet het bordspel er ook super goed uit: de kaart van Londen is gedetailleerd en kan zelfs met ondersteuning van de app in 3D bewonderd worden.

Wat wij ook belangrijk vonden: het spel blijft leuk, ook als je het vaker speelt. 

Aantal spelers: 2-6 spelers
Duur van het spel: 60 minuten
Leeftijden: Vanaf 9 jaar

Beste strategische bordspel 

Bij een strategisch bordspel is nadenken over toekomstige acties van je tegenstanders een must. Ook is er vaak een puzzel-element terug te vinden in de speelwijze en worden er gespeeld met meerdere spelers. In tegenstelling tot wat velen denken, hoeven strategische bordspellen niet altijd ‘moeilijk' te zijn. De beste keuze? Dat is wat ons betreft het avontuurlijke Carcassonne!

Avontuurlijk legspel: Carcassonne 

Onze favoriet op het gebied van strategische bordspellen is Carcassonne. Het avontuurlijke spel bestaat uit verschillende landtegels, die door ze strategische neer te leggen samen een compleet landschap vormen. Juist door andere te kunnen dwarsbomen is het een goede keuze voor een bordspel waarbij er strategisch gespeeld moet worden worden. 

carcassonne bordspel

carcassonne

Carcassonne

Een avontuurlijk bordspel, waarbij de verschillende landtegels zorgen voor een compleet landschap. Wie bezet de meeste gebieden van Carcassonne?

Hoe het wordt gespeeld: Carcassonne is een ‘legspel', waarbij de spelers met verschillende stukken landschap het dorp Carcassonne opbouwen. De landtegels bestaan uit gebieden van het dorp: wegen, stukken dorp en gebieden met kerken erop. De bedoeling van het spel is dat er ‘afgemaakte' gebieden, waaronder wegen of dorpen/steden, in bezit genomen worden door een spelers.

De speler die de meeste gebieden bezet, heeft gewonnen. Het is de kunst om de zogeheten ‘horigen‘, waarvan een speler er 7 krijgt, op de juiste momenten te gebruiken om gebieden te bezetten. Te snel horigen op gebieden zetten, kan ervoor zorgen dat je snel door de mogelijkheden heen bent.

Waarom de beste keuze: wij vinden dit bordspel de beste keuze, omdat het zowel voor jong en oud een makkelijk te spelen spel is. Het is simpel om het spel te spelen, maar door zelf strategisch na te denken kun je het de andere spelers aardig moeilijk maken. Het oog wil ook wat: het spel is grafisch mooi vormgegeven en het blijft leuk om te spelen, doordat de combinaties van de landtegels werkelijk oneindig zijn.

Aantal spelers: 2-5 spelers
Duur van het spel: 35 minuten
Leeftijden: Vanaf 7 jaar

Beste klassieke bordspel

Klassieke bordspellen blijven leuk: ze doen weer eventjes denken aan vroeger bij oma thuis spelletjes speled. Dat klassieke en retro bordspellen nog steeds populair zijn blijkt ook wel uit een klein rondje op de grotere webshops: bordspellen als Mens Erger Je Niet blijven opnieuw uitgebracht worden in tal van uitvoeringen.

Leuk weetje: alleen op bol.com zijn er al meer dan 15 verschillende soorten typen Mens Erger Je niet!

De échte klassieker: Mens Erger Je Niet

mens erger je niet bordspel

 

mens erger je niet

Mens Erger je Niet!

Het klassieke bordspel wat natuurlijk iedereen kent! Wie heeft als eerst zijn pionnen allemaal binnen?

Hoe het wordt gespeeld: dit is misschien wel het meest simpel te spelen spel. Iedere speler krijgt 4 pionnen, waarmee zij zo snel mogelijk een heel rondje om het bord moeten spelen. Het spel wordt gespeeld met één dobbelsteen. Het spel begint met alle 4 de pionnen in de thuisbasis. Er mag pas een pion op het speelveld gezet worden als een speler 6 heeft gegooid.

Bij het gooien van 6 mag de speler tevens opnieuw de dobbelsteen werpen. Maar let op: wanneer een speler op hetzelfde plekje komt te staan als de positie van een andere speler, wordt de pion teruggezet in de thuisbasis. De andere speler moet dan weer het hele rondje opnieuw maken (vandaar ook de naam Mens Erger Je Niet).

Het bordspel heeft vaak twee zijden, een voor vier spelers en een kant voor 6 spelers. Het spel is al te spelen vanaf twee spelers.

Waarom de beste keuze: Mens Erger Je Niet hebben wij als beste klassieke bordspel geselecteerd, vanwege de eenvoudigheid van het spel. Het is zo simpel, dat je er geen lange spelregels voor hoeft door te nemen. Ook blijft het een uitdaging om anderen nét voor de finish van het bord te stoten, waarmee het een onvoorspelbaar spel blijft. Hoe vaak je het ook speelt! Ook dit heeft er voor gezorgd dat het onze favoriet is: het is voor hele jonge kids tot senioren leuk om te spelen.

Aantal spelers: 2-6 spelers
Duur van het spel: 20 minuten
Leeftijden: Vanaf 6 jaar

Beste familie bordspel 

Als er een moment is om een bordspel op de tafel te leggen, is het wel op een gezellige zondagmiddag met de hele familie. Bij een familie bordspel is het belangrijk dat zowel jong als oud het spel snappen en dat de leeftijd geen invloed hoeft te zijn op de mogelijkheid tot winst. Met andere woorden: er moet ook een beetje een gelukselement in zitten. Er zijn tal van familie bordspellen verkrijgbaar, die ook vaker ‘gezelschapsspellen' genoemd worden. In ons onderzoek komt Monopoly op dit moment als beste keuze uit de bus. 

Leuk voor de hele familie: Monopoly

Onze favoriet voor een familie bordspel is Monopoly. Het misschien wel meest bekende bordspel is leuk voor de hele familie, duurt lang genoeg om er een middag mee zoet te zijn en is zowel voor jonge kids als ouderen een geweldig leuk spel om zo nu en dan te spelen. 

monopoly bordspel

 

monopoly

Monopoly

Monopoly is en blijft  de beste keuze voor een bordspel voor de hele familie. Nooit hetzelfde spel en genoeg verschillende elementen voor urenlang plezier. Deze versie is voorzien van nieuwe pionnen!

Hoe het wordt gespeeld: bij Monopoly is het doel om zoveel mogelijk hotels te beheren in verschillende bekende grote straten in Nederlandse steden, om daarmee ‘huur' te rekenen voor een speler tijdens een beurt op een beheerde straat komt te staan.

Elke speler krijgt een pion (ik wil de schoen zijn!), waarmee hij of zij het bordspel rond kan lopen. Het spel wordt gespeeld met twee dobbelstenen, waarbij de speler zich verplaatst naar het aantal gegooide ogen. Wanneer een speler op een straat terecht komt, mag hij of zij deze kopen, waarna hij op een later moment hotels kan plaatsen.

Het aantal hotels op een straat bepaalt het de betalen bedrag door een andere speler wanneer deze op de straat komt te staan. Naast het beheren van hotels en het bezitten van straten, zijn er ook kanskaarten waarmee het spel meer spelelementen bevat. 

Waarom de beste keuze: Monopoly is al jarenlang favoriet en niet alleen in Nederland: onderzoek toont aan dit het sinds de introductie in 1935 wereldwijd het bestverkochte bordspel aller tijden is. En dat is niet gek: het spel is leuk voor jong en oud en is vooral 'tijdloos'. Het blijft ontzettend leuk om te spelen, omdat het altijd de grote vraag is wie als eerst de Kalverstraat bezit en wie uiteindelijk zijn eigen ‘monopolie' op weet te bouwen. Het spel is leuk voor jong en oud en biedt met 120 minuten aan gemiddelde speeltijd een complete middag aan plezier! 

Aantal spelers: 2-6 spelers
Duur van het spel: 120 minuten
Leeftijden: Vanaf 8 jaar

Beste creatieve bordspel

Een bordspel waarbij je ook je creativiteit kwijt kunt zien we zelden. Toch zijn er aan paar gezelschapspellen waarbij je creativiteit de vrije loop kunt laten en waarbij niet alleen de strategie belangrijk is, maar ook het oog op passen en meten. Wij hebben de afgelopen periode een bordspel meerdere malen gespeeld, omdat deze zo leuk was en vooral creatief inzicht vereiste. De beste keuze voor een creatief bordspel? Dat is toch wel Patchwork op dit moment!

Maak je eigen deken: Patchwork

Ken jij die prachtige vintage vloerkleden die bestaan uit verschillende lappen stof die samen een geheel vormen? Dit heet Patchwork! En hiervan is ook een interessant bordspel op de markt gebracht, waarmee je met verschillende lapjes stof (niet van echt stof natuurlijk) een deken moet zien te maken op strategische wijze.  

patchwork bordspel

 

patchwork

Patchwork

Een leuk creatief bordspel, waarbij je moet proberen om zoveel mogelijk ‘patches' op je dekentableau te leggen.

Hoe het wordt gespeeld: Patchwork wordt gespeeld met minimaal en maximaal twee spelers. Het is dus geen spel voor de hele familie. Het spel bestaat uit een verschillende stukjes stof die je moet verzamelen om een complete deken (7×7) in elkaar te puzzelen. Elk stukje stof heeft een ‘verwerkingstijd' en is voorzien van een aantal knopen, die het puntentotaal van de speler zijn.

De verwerkingstijd wordt betaald met knopen, waardoor het verkrijgen van een extra lapje stof weer een investering is. In het begin van het spel worden de lapjes stof rondom het bord gelegd, waarbij de speler een lapje stof mag kiezen wat aan het bordspel kruist waar hij of zij zich op dat moment bevindt.

Waarom de beste keuze: het spel is eenvoudig om te spelen en biedt veel speelplezier. Het is onze creatieve favoriet, omdat je met verschillende stukjes stof moet puzzelen om tot een goed passende deken te kunnen komen.

Daarbij is het spel ook mooi vormgegeven: de lapjes stof zien er allemaal anders uit, hoewel dit niet nodig had geweest voor de spelvorm. Wel jammer is dat het spel met maximaal twee spelers gespeeld kan worden en niet met de hele familie.

Aantal spelers: 2-2 spelers
Duur van het spel: 15 minuten
Leeftijden: Vanaf 8 jaar

Beste tactische bordspel 

Een bordspel waar je goed tactisch moet handelen en veel moet nadenken is leuk! Er zijn op dit moment tientallen tactische bordspellen te vinden in diverse webshops die met name verschillen in het design, het aantal spelers en de minimale leeftijd. We hebben bordspellen getest, waarbij we letterlijk een halve dag bezig waren met het ‘snappen' van de spelregels.

Er zijn ook varianten waarbij de spelregels zo lastig waren dat we meer naar het spelregelformulier hebben gekeken dan naar het bordspel zelf. Geen goede keuzes, vinden wij! Toch hebben wij een beste keuze ontdekt, die jij hoogstwaarschijnlijk zelf kent of wel eens voorbij hebt horen komen: Catan!

Langste handelroute of zoveel mogelijk steden: Catan!

catan bordspel

 

Catan

De allernieuwste versie van Catan! Nu voorzien van miniaturen en een compleet vernieuwd artwork waarmee het spel nog mooier wordt.

Hoe het wordt gespeeld: het spel bestaat uit een bordspel, het eiland Catan. Met diverse 6 hoekige tegels die bestaan uit weides, gebergte, akkers en bossen. Elke speler begint met twee dorpen. De speler die aan de beurt is gooit met twee dobbelstenen om daarmee te bepalen welke speler specifieke grondstoffen krijgt. Dit is afhankelijk van de positie van de dorpen van de speler die dobbelstenen werpt.

De grondstoffen kunnen vervolgens verhandeld worden: dit kan met spelers onderling of met de bank. Zo kan steen voor 2x hout geruild worden. Het ruilen is noodzaak, omdat niet alle grondstoffen te krijgen zijn en je deze wel nodig hebt voor het bouwen van dorpen of het realiseren van handelsroutes. Dorpen en steden leveren vervolgens weer grondstoffen op voor de speler.

Het spel bestaat daarnaast uit speciale ‘ontwikkelingskaarten‘ waarmee spelers speciale acties kunnen doen. De dorpen en steden leveren niet alleen grondstoffen op, maar zijn ook punten waard, evenals aaneengeschakelde handelsroutes, waarmee de speler die als eerst tien punten heeft verzameld het spel wint. Let op: in het spel sluipt ook een struikrover rond die complete landschappen kan leegroven…

Waarom de beste keuze: wat wij erg belangrijk vinden bij een tactisch bordspel, is dat het spel bij elke keer spelen totaal anders is. Anders zou het een kwestie van oefenen zijn, waarbij de beste speler er constant met de winst vandoor gaat. Bij Catan hebben ze hier goed rekening mee gehouden: het eiland wordt constant anders ingericht door de variabele tegels.

Hierdoor is geen een potje Catan hetzelfde. Daarbij kunnen spelers op verschillende manieren winnen: creëer je de langste handelroute of ga je voor zoveel mogelijk steden? Wij vinden de vernieuwde versie van Catan geweldig. Deze is voorzien van miniaturen en ook de eiland tegels zien er nu nog strakker uit.

We hebben het spel met veel plezier gespeeld en zullen dit zeker nog vaker gaan spelen. Trek wel wat tijd uit voor het spel: met een gemiddelde speeltijd van anderhalf uur neemt het wel wat tijd in beslag.

Aantal spelers: 3-4 spelers
Duur van het spel: 90 minuten
Leeftijden: Vanaf 10 jaar

Beste bordspel met kinderen

Een bordspel spelen met kinderen? Dan wil je natuurlijk niet met ellendig lange en lastige spelregels te maken hebben en dient het spel ook voor kinderen aantrekkelijk vorm gegeven te zijn. Denk aan leuke figuurtjes, kleine kaartjes en leuke fun factor. Er zijn tal van bordspellen voor kinderen beschikbaar, maar één daarvan trok onze aandacht. Betoverende Doolfhof biedt veel plezier, is leuk vormgegeven én duurt niet te lang.

Ontsnap uit het doolhof en verzamel jouw figuren: Betoverende Doolfhof

betovernde doolhof bordspel

 

Betoverende Doolhof (Glow in the Dark)

Het inmiddels 30 jaar oude spel is nu beschikbaar in een speciale glow-in-the-dark variant, waarmee het nog leuker wordt om het te spelen (in het donker)!

Hoe het wordt gespeeld: Betoverende Doolhof bestaat uit een bordspel met deels vastgemaakte tegels. De rest van de tegels worden er los ingelegd, die vervolgens geschoven kunnen worden door met een tegel een hele rij te verplaatsen. Elke speler krijgt een aantal kaartjes met daarop verschillende figuren, die refereren naar figuren op tegels van het doolhof.

Het is de bedoeling om de tegels zo te schuiven, dat er een pad ontstaat naar het figuur en de speler het figuur op zijn of haar kaartje kan verzamelen. De pionnen van de spelers staan op tegels in het doolhof, waardoor andere spelers wegen naar figuren kan blokkeren.

De figuren op de kaartjes mogen niet allemaal tegelijk bekeken worden door een speler: hij of zij mag enkel het bovenste kaartje bekijken totdat deze figuur gescoord is. Ook mogen spelers van elkaar de kaartjes niet bekijken, wat het een onvoorspelbaar spel maakt.

Waarom de beste keuze: Betoverende doolfhof is een van de beste bordspellen voor kinderen in onze ogen, doordat het letterlijk kinderlijk eenvoudig te spelen is. Er zijn geen lastige spelregels aanwezig en kinderen kunnen gelijk beginnen met spelen.

Het spel is fraai vormgegeven en biedt met leuke speelse figuren een leuk design voor kinderen. Met een gemiddelde speeltijd van 30 minuten is de spanningsboog perfect en zal er weinig tot geen sprake zijn verveling! Ook hebben we in ons onderzoek ontdekt dat het spel constant opnieuw uitgebracht wordt met nieuwe varianten: zo is er nu dus een mooie Glow in the Dark variant, wat het bordspel nóg leuker maakt voor kids.

Aantal spelers: 2-4 spelers
Duur van het spel: 30 minuten
Leeftijden: Vanaf 6 jaar

Beste fantasierijke bordspel

De zoektocht naar het beste fantasy bordspel was misschien wel het lastigste. Ik (Robbert) heb samen met Bram tientallen bordspellen getest waarvan wij dachten dat er mogelijkheden bestonden voor het inbrengen van je eigen fantasie. Toch bleek dat veel spelen vanwege spelregels en speelwijzen niets te maken hadden met eigen fantasie. Hierbij wil ik graag ook de opmerking maken dat het niet gaat om fantasierijke spellen op het gebied van draken en elfjes, maar fantasierijk op het gebied van het toepassen van je eigen ‘fantasierijke gedachtes'. De beste (en leukste) op dit moment: DiXit!

Denk out of the box en breng je fantasie tot leven: DiXit

dixit bordspel

 

dixit

DiXit

Denk out-of-the-box en laat je fantasie de vrije loop. Dit is het basisspel van DiXit, die je op een later moment uit kan breiden met nieuwe kaarten.

Hoe het wordt gespeeld: DiXit is een zeer eenvoudig te spelen bordspel. Het spel bestaat uit verschillende kaarten met daarop afbeeldingen die verschillende betekenissen kunnen hebben. Elke speler heeft constant vier kaarten, die niet getoond mogen worden aan andere spelers.

Wanneer een speler aan de beurt is, mag deze een boodschap of zin bedenken die te maken kan hebben met zijn kaartje en legt deze ondersteboven op de tafel. Andere spelers leggen vervolgens ook een kaart op tafel waarvan zij denken dat andere spelers die kunnen aanwijzen als dé kaart die te maken heeft met de boodschap. Wanneer elke speler zijn kaart omgedraaid op tafel heeft gelegd, worden deze gehusseld, zodat het niet te achterhalen is welke kaart de speler van de boodschap op tafel heeft gelegd.

De kaarten worden vervolgens omgedraaid, waarbij de spelers (zonder de speler die de boodschap heeft verzonnen) moeten raden welke kaart hoort bij desbetreffende boodschap. Het is de kunst voor de speler die aan de beurt is, om de boodschap niet te lastig en niet te makkelijk te maken.

Wanneer geen een speler zijn kaart aanwijst als de kaart, verdient hij of zij geen punten. Wanneer men echter allemaal kiest voor zijn of haar kaart, krijgt de speler eveneens geen punten. Het aantal punten van de speler zijn ook het aantal stappen wat zijn of haar pion zet op het speelbord. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk naar de rivier te lopen en degene die dat het eerst doet, wint het spel.

Waarom de beste keuze: Wij zijn werkelijk helemaal weg van DiXit en hebben het intussen al tientallen keren gespeeld. Ook toen het onderzoek al af was. Het spel blijft leuk, vanwege de vele nietszeggende kaartjes. Omdat iedereen een eigen beeld heeft bij een tekening, is elke keer spelen weer helemaal anders.

Het blijft daarbij ook een leuke uitdaging om de boodschap niet te lastig en niet te makkelijk te maken. Het spel bevat ook geen lange of lastige spelregels, waardoor het voor jong en oud leuk is om te spelen.

Groen licht voor de beste keuze op het gebied van fantasierijke bordspellen! Houd er wel rekening mee dat het spel met minimaal drie spelers gespeeld kan worden: anders kan men altijd het kaartje raden van de speler ;). Het wordt in onze ogen op basis van ervaring en door het spel te testen met meerdere spelers, pas echt leuk met 5 of 6 spelers!

Aantal spelers: 3-6 spelers
Duur van het spel: 30 minuten
Leeftijden: Vanaf 8 jaar

Hoe wij geselecteerd en getest hebben

Voor de selectie van de onderzochte bordspellen hebben we alle auteurs van Alstu.nl gevraagd naar hun populairste keuzes en bordspellen die zij veelal spelen. Daarbij hebben we de lijst aangevuld met tips en favorieten van onze kennissen en vrienden. Niet alleen in onze eigen kringen zijn we op zoek gegaan naar interessante mogelijke beste bordspellen: we hebben op grotere webshops als bol.com het totale spellenaanbod gefilterd op de best verkochte soorten en hebben hiervoor honderden reviews doorgelezen.

Ook hebben we grondig onderzoek gedaan in een van de grootste bordspel forums van Nederland: Bordspelmania.eu, waar bordspel-fans hun ervaringen met specifieke spellen delen elkaar voorzien van tips. 

Gehanteerde randvoorwaarden voor een ‘bordspel'

Om te zorgen voor een afbakening van ons onderzoek, hebben we ook randvoorwaarden gecreëerd voor een ‘bordspel'. Want wanneer is het nou een bordspel? Wij hebben enkel bordspellen en gezelschapsspellen onderzocht die voldoen aan de volgende – door ons opgestelde – voorwaarden:

  • Het spel moet daadwerkelijk een bordspel hebben: we zijn veel spellen tegengekomen die gekenmerkt werden als bordspel, maar waar alleen gebruik gemaakt werd van kaarten. Wij hebben deze niet meegenomen in ons onderzoek, gezien het in onze ogen geen écht bordspel is. Sorry Jan Willem, maar dat was ook de reden dat Weerwolven niet in ons onderzoek naar voren komt! 🙂 
  • Het spel is geschikt voor meerdere leeftijden: zoals je wellicht hebt gemerkt in ons onderzoek, hebben we geen spellen per doelgroep gekenmerkt als beste keuze (al hoewel het beste bordspel met kinderen hier wel aardig bij in de buurt komt). Daarom hebben we goed gekeken naar de diversiteit in geschikte leeftijden, zodat beste keuzes in ons onderzoek voor praktisch iedereen een beste keuze is. Van jong tot oud!
  • Kwaliteit en geen after-market bordspellen: je kent ze wel, die dozen met 100 in 1 bordspellen. Deze hebben we niet meegenomen in ons onderzoek, omdat ze dat in onze ogen simpelweg niet waard zijn. Vaak gaat het hier om slecht nagemaakte bordspellen die lastig te gebruiken zijn en waar nihil aandacht is besteed aan zaken als vormgeving en design. Ja, ook dit vonden wij belangrijk bij ons onderzoek.

Elk spel hebben we daadwerkelijk gespeeld

Zoals je wellicht hebt gezien hebben we bij elk spel een eigen foto bijgevoegd. Dit hebben wij kunnen doen, omdat we de spellen zelf daadwerkelijk gespeeld hebben. Hiermee hebben we een goed beeld gekregen van de verschillende spellen en hebben we onder andere getest of de gemiddelde speeltijd wel klopt én of een spel wel echt leuk is voor verschillende leeftijden. Voor dat laatste hebben we ook echt bordspellen met kids gespeeld, zodat wij een beeld hebben gekregen van de mate van plezier bij kinderen.

Kenmerken van de leukste bordspellen in onze ogen

In het kort hebben we goed gekeken naar de volgende belangrijke kenmerken van een bordspel, om daarmee te bepalen of het een goede keuze is voor een specifiek type bordspel:

  • Geschikte leeftijden: is het spel zowel leuk voor kinderen als ouderen? En als het spel bijvoorbeeld voor kinderen bedoeld zou zijn: is er dan geen sprake van lastige spelregels of moeilijk te begrijpen strategieën?
  • Design en vormgeving: zoals ik net al een beetje liet vallen hebben wij ook goed gekeken naar de uitvoering en het design van de verschillende bordspellen. Het is écht van positieve invloed op het spelen als een bordspel mooi is vormgegeven. Dit hadden we bijvoorbeeld bij Catan, die we voor dit onderzoek al jaren speelden. De nieuwe variant is qua regelgeving exact hetzelfde als de versie van jaren ervoor, maar door de nieuwe vormgeving en aanwezige miniaturen vond ik spel veel leuker om te spelen.
  • Speeltijd: een spel wat je binnen 5 minuten uitspeelt is in onze ogen geen waardevol en leuk bordspel. Aan de andere kant moet je ook niet een hele dag bezig hoeven zijn om te komen tot een winnaar. Door de bordspellen zelf te spelen konden we goed inschatten of de gemiddelde speeltijd goed was: was deze niet te lang of te kort? Dit was natuurlijk ook afhankelijk van het type bordspel. Anderhalf uur Monopoly spelen is prima, hoewel dit veel te lang zou zijn bij een potje Mens Erger Je niet.

Tip: voor iedereen die gek is op spelletjes hebben we ook uitgezocht welke spelcomputer de beste spelcomputer is.

Ontdek meer
Hobby

Top 10 grootste puzzels

Hobby

De Moeilijkste Puzzel(s)

CadeausElektronicaHobby

De beste spelcomputer

HobbyReizen

De Beste Schoensmeer

5 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *