Keuken & Eten

De Beste Kaasschaaf

beste kaasschaaf

Laatste update op: 23 juni 2022

We schaven wat af met z'n allen: een Nederlander eet gemiddeld wel 17(!) kilo kaas per jaar. Een goede kaasschaaf is daarbij natuurlijk een must. Maar wat maakt een kaasschaaf nu goed? We hebben allemaal wel eens gehad dat je een plakje kaas probeert te schaven, maar er eigenlijk geen sprake meer is van een echte plak. Dat is dus een slechte kaasschaaf, die niet scherp genoeg is óf niet gemaakt is op het feit dat de plak niet kan plakken op de bovenzijde van de schaaf.

Vanwege het enorme aanbod hebben we besloten om een compleet onderzoek te verrichten naar de beste kaasschaaf op dit moment. Hierbij hebben we niet alleen gekeken naar kwaliteit van het schaven zelf; ook zaken als het handvat en het schaven van plakken van verschillende soorten kazen hebben we hierbij meegenomen. Op basis van honderden plakken kaas schaven, urenlang onderzoek en heel veel plakjes kaas zijn we eruit: wij vinden de Boska Kaasschaaf Milano Plus (Antiplak) de beste keuze op dit moment. 

Beste Keuze

boska beste kaasschaaf

Boska Kaasschaaf Milano Plus (Antiplak)

Beste kaasschaaf voor jonge kaas

Deze kaasschaaf komt bij ons als beste uit de test. Door de anti-plaklaag blijft de kaas tijdens het schaven niet plakken. Ook is er sprake van een handig kartel schaafblad, waarmee je zelf de dikte van de plakken kaas kunt bepalen.

De Boska Kaasschaaf Milano Plus (Antiplak) vinden wij de beste kaasschaaf op dit moment. Tijdens het schaven van plakken kaas kwamen we erachter dat dit een van de weinigen kaasschaven is die voorzien is van een handige antiplak-laag. Hiermee wordt voorkomen dat de plakken blijven plakken op de schaaf: zowel tijdens het schaven als het daarna eraf halen van de plakken. Wat ook bijzonder is van deze kaasschaaf is het feit dat je zelf de dikte van plakken kunt bepalen: wij merkten op dat dit met name handig kan zijn bij de wat jonge kazen. Het handvat van de kaasschaaf is gemaakt van kunststof, wat erg lekker in de hand ligt. Gaat de kaasschaaf ondanks zijn goede kwaliteit toch kapot? Dan is er sprake van 10 jaar garantie!

Ook interessant

beste kaasschaaf oude kazen

Boska Kaasschaaf Monaco+

Beste kaasschaaf voor oude kaas

Op zoek naar de beste kaasschaaf voor oude kaas? Dan kun je in onze ogen beter kiezen voor de Boska Kaasschaaf Monaco+. Deze kaasschaaf is voorzien van een speciaal blad met wafelpatroon, wat zorgt voor minder weerstand tijdens het schaven van de wat hardere kazen.

Wanneer jij met name oude kazen wil gaan schaven, kunnen wij deze Monaco+ kaasschaaf van Boska aanraden. Deze opvallende kaasschaaf is voorzien van een wafelpatroon op het blad. Wij wisten totaal niet wat we hierbij moesten verwachten, maar bij het schaven van hardere kazen bleek al snel dat dit blad zorgt voor weinig weerstand. Daarbij is de kaasschaaf net als de Milano Plus voorzien van een non-stick coating, wat er dus ook voor zorgt dat de plakken niet blijven plakken (leuke zin).

Leuk weetje: deze kaasschaaf heeft een Red Dot Award gewonnen. Dit award sleepte Boska in de wacht vanwege ‘het strakke en functionele design' van de kaasschaaf.

Budget Keuze

beste goedkope kaasschaaf

Orthex kaasschaaf

Beste goedkope kaasschaaf

Als je niet teveel geld wil betalen voor een simpele kaasschaaf, maak je naar onze mening de beste keuze met de kaasschaaf van Orthex. Dit is een kaasschaaf die met name geschikt is voor de wat jongere en zachtere kazen. Door het speciale korte blad kan de kaas nooit plakken.

Op zoek naar een goedkope kaasschaaf van goede kwaliteit? Dan kun je het beste kiezen voor de kaasschaaf van Orthex. Dit is een kaasschaaf zonder lemmet, waardoor kaasplakken nooit kunnen gaan plakken. Wat wij opvallend vonden was de flexibiliteit van het blad: je kunt gemakkelijk druk zetten tijdens het schaven om daarmee de dikte van de plakken te bepalen. Wat ook wel gezegd mag worden: in tegenstelling tot de duurdere keuzes van Boska, is het handvat van deze kaasschaaf wél voorzien van een gat, waardoor je deze dus ook gewoon op kunt hangen. Dit bleek voor een aantal onderzoekers in ons panel een extra pluspunt te zijn.

Wij zijn trouwens niet de enige die te spreken zijn over deze kaasschaaf. Bij diverse verkooppunten zijn de beoordelingen zeer goed. Kijken we bijvoorbeeld naar Bol.com, dan scoort deze kaasschaaf een 4.4/5.0 op basis van 44 reviews. Benieuwd wat men zegt? Bekijk alle reviews hier.


Waarom je ons kunt vertrouwen

Al langere tijd stond het onderzoek naar de beste kaasschaaf bij ons op de planning: zoals we in de inleiding al vermeldden wordt er in Nederland flink wat kaas geschaafd. En ook bij ons op kantoor, waar we helaas te maken hebben (lees: hadden, na het onderzoek) met een super slechte kaasschaaf. De plakken bleven gelijk plakken – als er al hele plakken vanaf kwamen – waardoor de kaasschaaf door sommigen zelfs vervangen werd voor een simpel mesje. Dit mag natuurlijk niet de bedoeling zijn.

We hebben besloten om een grondig en waardevol onderzoek te verrichten, zoals je dat van ons mag verwachten. We hebben de populairste kaasschaven op een rij gezet door te kijken naar het aanbod en de populariteit daarvan bij verschillende verkooppunten. Niet alleen bij populaire en grote webshops als Bol.com, maar juist ook bij specialistische webshops als Meesterslijpers.nl.

We hebben gesproken met kaasspecialisten op lokale markten voor ons onderzoek

Daarnaast hebben we ook een rondje op twee lokale markten gedaan: in Nieuwkoop en Leiden. We hebben navraag gedaan bij kaasspecialisten over welke kaasschaven zij zelf gebruiken en welke zij zouden aanbevelen. Daarbij hebben we via deze persoonlijke gesprekken ook veel informatie ingewonnen over de behoeftes die kunnen spelen bij een kaasschaaf en waar je zoal op moet letten. Pas hier werd het voor ons ook duidelijk dat er een beste kaasschaaf voor jonge kaas is, wat niet zozeer de beste keuze hoeft te zijn voor oude kazen. Voor ons reden genoeg om dit dus op te splitsen in bovenstaande onderzoeksresultaten.

We sluiten onze verantwoording graag af met het volgende: ik ben geen kaasboer die zijn eigen schaaf keurt. Wij hebben bij Alstu! de volledige onafhankelijkheid en vrijheid om alle kaasschaven te onderzoeken. En ja: we kunnen een vergoeding krijgen bij een verkoop wat plaatsvindt naar aanleiding van ons onderzoek, maar hier laten we ons – vanzelfsprekend – niet door beïnvloeden. Ik raad je aan om meer over Alstu! te lezen en te weten te komen over onze unieke en onafhankelijke aanpak.

Voor wie is dit interessant?

Een kaasschaaf kan bij niemand ontbreken in de keukenlade: wie eet er immers geen kaas in Nederland? Met gemiddeld 17 kilo kaas per jaar, schaven we wat af met z'n allen. Uit ervaring kunnen wij mededelen dat het hebben van een slechte kaasschaaf enorm irritant kan zijn. Daarbij bleek in gesprekken met mensen in ons eigen netwerk, dat een kaasschaaf lang niet altijd alleen gebruikt wordt voor het schaven van kaas. Wat dacht je bijvoorbeeld van de volgende producten:

 • Komkommers: met een kaasschaaf kun je perfecte dunne plakjes snijden
 • Groenten: je kunt met kaasschaven ook op eenvoudige wijze groenten schilllen
 • Zelfgemaakte chips: met een kaasschaaf kun je ook perfecte plakjes van een aardappel schillen
kaasschaaf voor iedereen interessant

Een kaasschaaf kan niet ontbreken in de keuken

Beste kaasschaaf voor voor jonge kaas versus oude kaas

Als er smaken verschillen is het wel bij kaas. Zo heb je liefhebbers van oude kazen, maar heb je ook mensen die liever een super zachte jonge kaas in de koelkast hebben liggen. Wij hebben in ons onderzoek geprobeerd rekening te houden met beiden: zo hebben we de beste kaasschaaf voor jonge kaas (Boska Milano Plus) en de beste kaasschaaf voor oude kaas (Boska Monaco+) uitgelicht. Daarbij hebben we ook rekening gehouden met een wat kleiner budget: de beste goedkope kaasschaaf (Orthex kaasschaaf), een goede keuze voor degenen die niet te diep in de buidel wil tasten.

Hoe we de kaasschaven onderzocht hebben

Zoals we daarnet aangaven, zijn we van te voren ten rade gegaan bij kaasspecialisten. Wat zijn zaken waar we goed op moesten letten tijdens ons onderzoek? Wat zijn grote pluspunten bij kaasschaven en wat zorgt er nu voor dat we perfecte plakjes kaas schaaf kunnen schaven? Door deze gesprekken hebben we een waardevolle onderzoeksmethodologie op touw kunnen zetten.

We hebben in ons onderzoek naar de beste kaasschaaf (voor zowel jonge als oude kazen) gekeken naar de volgende punten:

 • Scherpte: hoe scherp is de kaasschaaf tijdens het schaven?
 • Comfort: houdt de kaasschaaf goed vast en gaat het schaven eenvoudig en makkelijk?
 • Dikte: hoe dik zijn de plakken? Is het lemmet flexibel, zodat we dikte zelf kunnen bepalen?
 • Prijs: hoe zit het met de prijs van de kaasschaven? Is dit veel duurder dan andere varianten?
 • Beoordelingen: hoe spreken anderen over deze specifieke kaasschaven? Bij grote webshops als Bol.com, maar ook bij specialisten als Meesterslijpers.nl?

Naast enorm veel deksresearch, hebben we de populairste kaasschaven zelf getest. We hebben dat gedaan door ook verschillende soorten kazen in huis te halen: van keiharde oude kazen tot superzachte jonge kazen (we hadden geluk dat we het in de populaire periode van de Graskaas hebben uitgevoerd). We hebben hiervoor ook gekeken naar reeds gedaan onderzoek door bijvoorbeeld Keurmeesters. Benieuwd hoe zij het onderzoek uit hebben gevoerd? Bekijk dan de video hieronder! SPOILER-ALERT: grappig, de Boska Milano kaasschaaf komt ook daar als beste kaasschaaf uit de test :).

Onze randvoorwaarden voor de beste kaasschaaf

Waar moet de beste kaasschaaf in onze ogen minimaal aan voldoen? Net als bij onze onderzoeksmethodologie hebben we veel gehad aan gesprekken met specialisten, maar juist ook met de gebruiker. De jij en ik, die dagelijks te maken hebben met het schaven van kaas. In onze ogen dient de beste kaasschaaf minimaal te voldoen aan de volgende factoren:

 • Zorgt voor mooie plakken die niet scheuren
 • Is scherp genoeg om makkelijk door de kaas te gaan
 • Plakken kaas blijven niet plakken op de kaasschaaf
 • Schaaft niet te dunne, maar zeker ook niet te dikke plakken
 • Is niet duurder dan € 20,- 
 • Houdt lekker vast en is niet te zwaar in de hand

De kaasschaven die wij dus bestempelen als de beste kaasschaaf bovenaan het onderzoek, voldoen allen aan bovenstaande punten. Mocht jij van mening zijn dat we een bepaald punt missen, wat juist zorgt voor een nog beter en waardevol onderzoeksresultaat? Laat dan onderaan deze pagina een reactie achter, zodat het onderzoek naar de beste kaasschaaf kunnen aanscherpen.

Deze kaasschaven hebben we getest

 We hebben bij shops als Bol.com en Meesterslijpers.nl gekeken naar het totale aanbod aan kaasschaven. Leuk weetje: alleen bij Bol.com zijn al meer dan 150 kaasschaven te ontdekken (bekijk hier alle varianten). Door goed te kijken naar de populariteit in combinatie met goede beoordelingen en reviews, hebben we het enorme aanbod terug kunnen brengen naar een mooie top 10 kaasschaven. 

Top 10 kaasschaven: deze 10 kaasschaven hebben we onderzocht

In grote lijnen zijn er 10 kaasschaven die op basis van ons deskresearch er tussenuit springen om kans te maken op de titel ‘beste kaasschaaf'. Het gaat om de volgende 10 kaasschaven, die we dus onderzocht hebben (willekeurige volgorde):

Heb jij een andere kaasschaaf in de keukenlade liggen die wij zeker mee hadden moeten nemen in ons onderzoek? Of ben je benieuwd hoe een specifiek model wat jij nu voor ogen hebt zou scoren in ons onderzoek? Stuur ons dan een berichtje, zodat we bij de volgende update ook die éne kaasschaaf kunnen gaan testen!

Wat je in de gaten moet houden voor de beste kaasschaaf

Als je ná ons onderzoek nog even verder wil zoeken naar de beste kaasschaaf, dan hebben wij nog wat aanvullende tips voor je. Bekijk onderstaande tips en vind daarmee een kaasschaaf die past bij jouw wensen en behoeftes:

 • Kaasschaaf voor jonge kaas: ga dan voor een kaasschaaf zonder lemmet of check of er sprake is van een antiplak-laag op de kaasschaaf
 • Kaasschaaf voor oude kaas: ga voor een variant met een patroon op het blad, zodat deze makkelijker door hardere kazen gaat

Algemene tips, ongeacht voor welke soort kaas je de kaasschaaf gaat gebruiken:

 • Check beoordelingen: kijk altijd hoe andere spreken over een specifieke kaasschaaf die jij wellicht voor ogen hebt
 • Vergelijk prijzen: het is natuurlijk altijd slim en aan te raden om even goed de prijzen te vergelijken bij andere shops

Mocht je er niet uitkomen of aanvullende vragen hebben over ons onderzoek, kun je ons altijd een berichtje sturen of een reactie achterlaten. We hebben als doel om jou te helpen bij het maken van de beste keuze! 

Ontdek meer
Keuken & Eten

De Beste Kaasfonduepan

Huis & TuinKeuken & Eten

De Beste Braadpan

ElektronicaKeuken & Eten

De Beste Grillplaat

HobbyHuis & TuinKeuken & Eten

Beste koekenpannen voor inductie

1 Reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *