Huis & Tuin

De Beste Slimme Kerstboomverlichting

beste slimme kerstboomverlichting

Laatste update op: 17 november 2022

De gezelligste dagen van het jaar staan weer om de hoek: het is weer bijna Kerst! Toch zal het dit jaar anders dan anders zijn: als gevolg het coronavirus kunnen we niet met de familie bij elkaar op bezoek gaan en wordt het afgeraden om veel pad te gaan. Tijd om je huis dus extra leuk op te vrolijken, wat goed mogelijk is met kerstboomverlichting. Sterker nog: er is tegenwoordig slimme kerstboomverlichting, waarbij je zelf bepaald in welke kleuren de lampjes schijnen. Soms zelfs per LED lampje, zodat je hele patronen kunt realiseren.

Toen we onlangs hoorde dat Lidl sinds kort ook slimme kerstboomverlichting verkoopt, werden we nieuwsgierig naar alle mogelijkheden. We hebben onderzoek gedaan naar de beste slimme kerstboomverlichting. We hebben gekeken naar de mogelijkheden, ondersteuning en natuurlijk ook de prijs. Na het testen van verschillende kerstboomverlichting die je kunt bedienen met je smartphone (en heel wat uit lampjes uit de knoop te hebben gehaald) zijn we eruit: wij bestempelen de lampjes van Twinkly als de beste slimme kerstboomverlichting.

 

Onze Keuze

twinkly slimme kerstverlichting beste keuze

Twinkly kerstverlichting

Twinkly kerstverlichting is de beste kerstboomverlichting in onze ogen. De kerstverlichting werkt op WiFi, heeft een muzieksensor en is geschikt voor binnen en buiten.

 

Twinkly kerstverlichting was een van de eerste varianten op de markt. Sommige noemen het ook wel de échte slimme kerstboomverlichting. Wij bestempelen deze kerstboomverlichting van Twinkly als de beste. De verlichting is namelijk per LED lampje in te stellen. Een mooi pluspunt is dat de lampjes werken via WiFi; je hoeft dus geen dure bridge of gateway aan te schaffen om de lampjes te laten werken. Opvallend is dat het lichtsnoer ook voorzien is van een muzieksensor; hiermee kan de kerstboomverlichting gaan reageren op muziek wat een toffe toevoeging is die we elders nergens tegekomen.

De kerstboomverlichting is verkrijgbaar in verschillende afmetingen, ook weer iets wat we niet tegenkomen bij alternatieven. Middels een timer kun je lampjes op vaste momenten aan- of uitschakelen, zodat jij niet meer onder boom hoeft te kruipen om ze aan te zetten. Heb je meerdere Twinkly lichtslingers? Dan kun je ze virtueel aan elkaar knopen om zo een complete kerstshow te realiseren. 

Een extra groot voordeel is dat de lampjes ook geschikt zijn voor buiten. Met een IP44 IP-certificering kunnen ze ook gewoon aan gevel van het huis gehangen worden. Hoewel de kerstverlichting van Twinkly wat duurder is dan andere merken, hebben we hier wel te maken met de verlichting met de meeste mogelijkheden.

 

Budget Keuze

lidl slimme kerstboomverlichting

Lidl slimme kerstboomverlichting

Wil je niet teveel betalen voor slimme kerstboomverlichting? Dan maak je in onze ogen een slimme keuze met de kerstboomverlichting van Lidl

Voor zo'n drie tientjes minder dan de beste keuze, ontdek je slimme kerstboomverlichting van Lidl. Ja: de supermarkt voor je dagelijkse boodschappen verkoopt sinds kort (27 november 2020 om precies te zijn) smart home producten. En een opvallend product daarbij is de slimme kerstboomverlichting. Deze variant heeft wellicht geen muzieksensor zoals we die tegenkomen bij Twinkly, maar is zeker niet dom. De slimme lampen werken via Zigbee, wat betekent dat de kans op storing (interferentie) binnen je woning minimaal zal zijn.

Wat opvallend is, is dat deze kerstboomverlichting werkt met Google Assistant; je kunt ze dus bedienen met spraakopdrachten als je een smart speaker of smart display hebt met deze voice assistant onder de motorkap. Daarbij zijn de lampjes – net als bij Twinkly – individueel te in te stellen. Geen zin om zelf effecten in te stellen? Dan heb je via de app keuze uit 16 3D-lichteffecten. Zo heb je keuze uit een lichtgolf of een ‘flakkerend kleurenspel', zoals Lidl dit zelf noemt.

Een nadeel: de lampjes zijn alleen verkrijgbaar in een slinger van 200 LED lampjes. In tegenstelling tot Twinkly heb je geen keuze uit een grotere of kleinere variant. Daarbij is het vanwege de Zigbee frequentie een vereiste dat je een Lidl Gateway hebt; deze zorgt voor een virtuele brug van Zigbee naar je WiFi netwerk.


Waarom kun je mij vertrouwen

Bij Alstu.nl nemen we elk onderzoek serieus: of het nu gaat om een simpele kaasschaaf of een multifunctionele slimme kerstboomverlichting in dit geval. Voor we starten met het onderzoek naar de beste keuze doen we veel vooronderzoek: zo spreken we met verkopers en huidige & potentiële gebruikers om ons beeld over het product flink te versterken. Zo krijgen we een beter idee van spelende behoeftes vanuit de consument, maar ook een goed idee van de mogelijkheden bij een aanbieder. 

Voor het onderzoek naar de beste slimme kerstboomverlichting hebben we onder andere gesproken met smart home experts, maar zijn we ook binnen ons eigen netwerk te raden gegaan: want, wat willen we nu eigenlijk allemaal kunnen met kerstboomverlichting? Is het simpel aan en uit kunnen zetten op afstand (zodat we niet onder de boom hoeven te kruipen) al genoeg óf willen we ook écht alle lampjes individueel kunnen bedienen? Ook verdiepten we ons eerder in klassieke kerstverlichting slim maken. Hierin bleek dat een slimme stekker hiervoor een goede zet is.

Voor het onderzoek naar de beste slimme kerstboomverlichting hebben we onder andere gesproken met smart home experts

Het klopt dat we bij Alstu.nl kunnen verdienen aan verkopen die plaatsvinden naar aanleiding van ons onderzoek. Echter waarborgen we de betrouwbaarheid van onze onderzoeken door de mogelijke samenwerkingen geen invloed te laten hebben onze onderzoeksresultaten. Hoe wij dit waarborgen en meer over onze unieke aanpak lees je op de over ons pagina.

Voor wie is dit interessant?

Iedereen die een kerstboom in huis heeft staan, zal op zoek gaan naar kerstboomverlichting. Als je kerstboom eenmaal staat (bekijk hier de beste kerstboomstandaard om te zorgen dat hij vervolgens niet meer omvalt) wil je de boom zo leuk mogelijk versieren. Slimme kerstboomverlichting kan daarbij erg interessant zijn: de bediening vindt veelal plaats via de smartphone, waardoor je op afstand op de lampjes aan en uit kunt zetten.

Maar dat is lang niet alles: zo blijkt de kerstboomverlichting in veel gevallen ook in scenes meegenomen worden, kunnen er patronen geselecteerd worden en kan bij sommige varianten zelfs elk afzonderlijke LED lampje bediend worden. Omdat de kerstboomverlichting geen moeilijke installatie vereist is het in onze ogen een interessant product voor iedereen. Je hoeft tegenwoordig geen ICT-er meer te zijn om je kerstboomverlichting te programmeren.

Je hoeft tegenwoordig geen ICT-er meer te zijn om je kerstboomverlichting te programmeren

Benieuwd naar de beste keuze (Twinkly kerstverlichting) in actie? Bekijk dan onderstaande video van Svend Diesel op YouTube.

Randvoorwaarden voor ‘slimme' kerstverlichting

Als we kijken naar het totale aanbod in slimme kerstlampjes is dat nog best wel nihil. Toch hebben we besloten om randvoorwaarden op een rij te zetten, om te voorkomen dat we appels met peren vergelijken. In onze ogen dient slimme kerstverlichting te voldoen aan de volgende kenmerken:

 • Lampjes zijn te bedienen via een app
 • De verlichting is in kettingvorm (dus geen gordijn) zodat ze in de boom gehangen kunnen worden
 • Ze zijn verkrijgbaar via Nederlandse aanbieders
 • Er kunnen verschillende kleuren ingesteld worden (dus niet alleen aan/uitzetten)

Daarbij hebben we ons ook verdiept in reviews en beoordelingen. Dit heeft ervoor gezorgd dat we ‘rommel' van kwaliteit hebben gescheiden en dat we geen slechte kwaliteit in huis halen (met alle gevolgen van dien).

Onderzoekselectie slimme kerstboomverlichting

Op basis van de daarnet benoemde randvoorwaarden voor slimme kerstboomverlichting, hebben we een onderzoekselectie weten samen te stellen. De volgende slimme kerstverlichting hebben we onderworpen aan ons onderzoek:

 • Lidl Slimme kerstboomverlichting (bekijk)
 • Twinkly slimme kerstboomverlichting (bekijk)
 • FlinQ slimme kerstverlichting (bekijk)
 • Nince Slimm kerstboom verlichting (bekijk)
 • BELIFE smart kerstverlichting (bekijk)

Ben jij van mening dat wij een goede keuze voor kerstboomlampjes met slimme eigenschappen over het hoofd hebben gezien? Neem dan contact op met onze redactie óf laat een reactie achter onderaan de pagina, zodat we ons onderzoek kunnen uitbreiden.

Wat moet je in de gaten houden?

Er zijn een aantal zaken waar je goed op moet letten voor je zomaar slimme kerstboomverlichting aanschaft. We zetten wat kooptips op een rij om je te helpen bij het maken van de beste keuze:

 • Check de lengte van de verlichtingsketting 
 • Bekijk de functies en mogelijkheden
 • Controleer of een bridge (gateway) noodzakelijk is voor een volledige werking
 • Ga na of jouw smartphone compatibel is met de verlichting

Als je bovenstaande zaken checkt zul je de kans flink verkleinen op een miskoop. We hopen dat ons onderzoek je geholpen heeft! Alstu!

Ontdek meer
Huis & Tuin

Het Beste Middel Tegen Groene Aanslag op Tegels

Huis & Tuin

De Beste Kerstboomstandaard

Huis & Tuin

De Beste IJskrabber

Huis & Tuin

De Beste Regenton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *