Keuken & EtenSoftware & Apps

De Beste Supermarkt App

beste supermarkt app

Laatste update op: 23 juni 2022

Steeds vaker bieden supermarkten de mogelijkheid om de boodschappen te kunnen bestellen via een app op je smartphone. Bijna elke supermarkt heeft zijn eigen applicatie, waar je vaak niet alleen boodschappen kunt bestellen, maar ook online boodschappenlijstjes kunt maken of waarmee je notificaties kunt krijgen van interessante aanbiedingen. Hoewel je voorkeur waarschijnlijk uit zal gaan naar een app van een supermarkt in jouw omgeving, kan het toch lonen om verder te kijken: zo zijn er vaak enorme verschillen op het gebied van een minimaal bestelbedrag en gebruiksvriendelijkheid van de app.

Wij hebben de proef op de som genomen en zijn op zoek gegaan naar de beste supermarkt app van dit moment. We hebben diverse – belangrijke – factoren van een supermarkt app onder de loep gehouden: van de gebruiksvriendelijkheid van de software tot kosten voor de bezorging of het minimale bestelbedrag. Na het daadwerkelijk gebruiken van de populairste supermarkt apps én gesprekken met app-ontwikkelaars zijn we eruit: wij bestempelen Appie van Albert Heijn als de beste supermarkt app op dit moment.

Onze Keuze

appie supermarkt app

Appie van Albert Heijn

Appie van Albert Heijn komt als beste supermarkt app uit ons onderzoek. De app is erg overzichtelijk, werkt simpel (je kunt bijvoorbeeld makkelijk een boodschappenlijstje maken) en heeft veel extra functies, waaronder een integratie met je Albert Heijn bonuskaart.

Wat ons betreft voldoet de beste supermarkt app aan een aantal eisen. Het gebruik ervan moet eenvoudig zijn, iedereen moet snappen hoe het werkt. Er moeten aanbiedingen en recepten in te vinden zijn, dit zorgt ervoor dat je maar één app nodig hebt voor alles omtrent thuis eten. En je moet de boodschappen kunnen bestellen. Dit alles kan de supermarkt app van de Albert Heijn bieden. En dat ook nog eens in een mooi jasje. Het lijkt misschien de voor de hand liggende keuze, maar AH heeft wat ons betreft weer bewezen dat ze hun zaakjes goed op orde hebben

Ook interessant 

too good to go

Too Good To Go

Niet onnodig eten weggooien én besparen op je supermarktaankopen? Dan is Too Good To Go een zeer interessante keuze als supermarkt app. Deze nieuwe app ‘red maaltijden' door producten die normaal gesproken aan het eind van de dag weggegooid worden, tegen een gereduceerd bedrag aan te bieden.

Sinds januari 2019 is Too Good To Go in Nederland actief en hebben zij al 23.581.113 maaltijden gered. “Wat houdt dat in, een maaltijd redden?” zal je zeggen. Het zit zo. In restaurants, bakkerijen, maar ook supermarkten wordt nog altijd teveel eten weggegooid. Dit eten is nog houdbaar tot dezelfde of de volgende dag, maar kan niet meer verkocht worden. Too Good To Go zorgt ervoor dat je dit eten voor 20%-30% van de originele prijs op kunt halen aan het eind van de dag. In de app zie je de bedrijven bij jou in de buurt die al meedoen en wat ze vragen voor het eten dat zij over hebben. Hier kan je jouw pakket bestellen. Ideaal als je het ons vraagt!

Budget Keuze

picnic supermarkt app

Picnic

Zonder app geen Picnic: alleen via de app kunnen er boodschappen gedaan worden bij supermarkt Picnic. Dankzij de laagste prijsgarantie in combinatie met de eenvoudigheid van de app, de beste budget keuze in onze ogen.

Zoals benoemd bovenaan het onderzoek zal het bestellen van boodschappen in de toekomst vele malen groter zijn dan dat het nu is. De belangrijkste criteria om ergens te bestellen zijn dan prijs en aanbod. Picnic heeft dit al erg vroeg ingezien en hebben dus ook geen fysieke winkels. Er kan alleen besteld worden vanuit de app. Door de laagste prijs garantie van Picnic weet jij dat je altijd de beste prijs betaalt voor jouw boodschappen, en dat is ook bewezen in dit onderzoek van de Consumentenbond. Hier is te zien dat A-merken bij Picnic gemiddeld 5% goedkoper zijn dan andere supermarkten. Verder is de app erg eenvoudig in het gebruik en is de bezorging altijd goed op orde. Dit is de reden dat wij dit als de beste budget supermarkt app zien.

 


Waarom je ons kan vertrouwen

Zelf ben ik verantwoordelijk voor de marketing en deels ook voor de ontwikkeling van de foodies.com app. Bij het ontwikkelen van deze app ben ik erachter gekomen wat er allemaal komt kijken bij het maken van een goede app. Het gebruiken van een bepaalde kleur kan ervoor zorgen dat niemand jouw app gebruikt. Of juist wel. Door altijd op de hoogte te blijven van de trends en ontwikkelingen in de food-scene was ik al bekend met een groot aantal van deze supermarkt apps, dit belooft jou als lezer hopelijk een hoop tijd in het uitzoeken welke de beste is.

Om dit onderzoek uit te voeren heb ik alle (ja echt, alle) supermarkt apps gedownload en gebruikt. In deze app heb ik geprobeerd recepten en aanbiedingen te vinden, gekeken naar de gebruiksvriendelijkheid en een bestelling geplaatst. In de verschillende apps ben ik door alle categorieën gegaan en heb ik ze doorgespit alsof er ergens een schat te vinden was. Dit heeft er wel voor gezorgd dat ik alle (soms erg kleine) verschillen tussen de apps merkte en hierdoor kon bepalen of de app een 7 of een 8 kreeg. Naast het testen van de apps ben ik alle reviews gaan lezen over de apps. Wat viel andere mensen op? Is de supermarkt innovatief en gaan ze in op de vragen van de gebruikers? Deze scores zijn meegenomen in mijn eindoordeel.

Voor wie is dit onderzoek?

Iedereen die geïnteresseerd is in het laten bezorgen van boodschappen, in aanbiedingen van supermarkten of in apps over het algemeen. Voor ons gelden ze alledrie. De supermarkt app gaat alleen maar groter en belangrijker worden, dat is de reden dat we dit onderzoek nu hebben gedaan. Het is in de meeste supermarkt apps nu ook mogelijk om je boodschappen te scannen met de app en ook met je telefoon af te rekenen. Tot nu toe hebben we nog niet gemerkt dat hier veel animo voor is, maar we kunnen ons voorstellen dat dit de oplossing gaat zijn wanneer kassameisjes en -jongens gaan verdwijnen. Wat in een aantal gevallen in Nederland al gebeurt.

Onze randvoorwaarden voor een supermarkt app

Praktisch iedere supermarktketen heeft tegenwoordig een eigen app. Degene die ontbreken zijn: Poiesz; Nettorama; MCD en de Vomar. Zoals je kunt zien, zijn dit ook niet de grootste ketens die Nederland kent.

We hebben het niet verplicht gesteld om boodschappen te kunnen bestellen in de app. Zoals je in het overzicht onderaan het artikel ziet zouden in dit geval de Lidl, ALDI en Dirk niet meedoen.

Onderzoeksmethodologie beste supermarkt app

Omdat wij onszelf wel kundig, maar niet heilig verklaren hebben wij grondig onderzoek gedaan naar de beste supermarkt app. Dit alles begon met gesprekken met specialisten op het gebied. ​Hierna zijn we over gegaan tot de online reviews die er op dit moment zijn en uiteindelijk hebben wij alle apps één voor één gebruikt.

Naar aanleiding van een gesprek met een app ontwikkelaar zijn we meer te weten gekomen over de meest belangrijke aspecten van een app waar je misschien niet in eerste instantie aan denkt. De mogelijkheid tot het opslaan van standaard lijstjes is bijvoorbeeld een functie die niet in iedere app voor komt, maar wel belangrijk is voor het blijven gebruiken hiervan. Uit online reviews werden vooral negatieve reacties gehaald die betrekking hadden op de minder goed ontwikkelde apps.

Tijdens het gebruik van de apps werden de grootste stappen gezet. Door onszelf specifieke taken te geven kon het best vergeleken worden. Allereerst werd er gekeken naar de lay-out van de app en het gebruik ervan. Is dit intuïtief? Doet de app wat je verwacht? Hierna werd afgevinkt of de aanbiedingen in de app te vinden zijn en of er recepten aanwezig zijn. Na het checken van deze punten probeerden we een bestelling te plaatsen. Hier was belangrijk wat het minimum bestelbedrag is, hoe hoog de bezorgkosten zijn en wanneer er op zijn vroegst geleverd kon worden. Dit laatste was moeilijk te vinden.

Supermarkt AppGebruiksvriendelijkheidReceptenAanbiedingen
Ekoplaza8/10JaJa
PicNic9/10NeeJa
Appie9/10JaJa
Jumbo7/10JaJa
Lidl & Lidl Plus5/10NeeJa
DEEN7/10JaJa
Plus7/10JaJa
Aldi5/10NeeJa
Dirk8/10NeeJa
SPAR City7/10NeeJa
Coop7/10JaJa
Hoogvliet6/10NeeJa

Hoe heeft iedere supermarkt app gescoord?

Ekoplaza 8.5

De Ekoplaza app volledig te gebruiken moet er een account aangemaakt worden. Voor dit account worden veel gegevens gevraagd, zelfs een telefoonnummer. De app zelf ziet er goed uit, in de stijl van de winkels. Het is mogelijk om boodschappen te doen via de scanner in de app en het is mogelijk te bestellen. Aanbiedingen en recepten zijn te vinden. Uiteraard is de Ekoplaza app de beste wanneer je gaat voor de meest duurzame keuze.

Picnic 9.2

De Picnic app is volledig gefocust op het bestellen van jouw boodschappen. Je ziet het volledige assortiment op een mooie manier, erg fris en wit. Er zijn een aantal erg positieve punten aan de app te benoemen. Je kunt tot 22 uur kunt bestellen om jouw boodschappen de volgende dag in huis te hebben. Bij de bestelling van meerdere producten van dezelfde soort krijg je 10 cent korting. Wanneer je hebt besteld krijg je een tijdsslot van 1 uur waarin jouw boodschappen sowieso bezorgd worden. Enige nadelen die kleven aan de app zijn de afwezigheid van recepten, een onvolledig assortiment (ten opzichte van AH en Jumbo) en de beschikbaarheid van de service. Nog niet in heel Nederland is het mogelijk om te bestellen bij Picnic.

Appie: 9.4

De Albert Heijn heeft zichzelf overtroffen in de supermarkt app die zij ontwikkeld hebben. Door een overzichtelijke lay-out is het direct duidelijk waar je moet zijn voor verschillende doeleinden. En dit is belangrijk aangezien zij veel hebben om op te klikken. Er zijn winacties, Bonus producten, recepten en zelfs Allerhande boxen. Bestellen is erg gemakkelijk, maar kan pas bij een bestelling van minimaal 50 euro.

Jumbo: 7.4

De Jumbo app wordt niet echt aantrekkelijk gevonden. Het Jumbo-geel in combinatie met een gek lettertype en lege homepage zorgen ervoor dat dit niet onze favoriet is. Jumbo heeft uiteraard wel een uitgebreid aanbod met goede prijzen wat in hun voordeel werkt. Recepten zijn aanwezig, evenals aanbiedingen. Dit zorgt ervoor dat deze app toch een ruime voldoende krijgt. Bestellen is mogelijk, maar pas vanaf 50 euro, net als bij de Albert Heijn.

Lidl & Lidl Plus: 5.6

De Lidl app is gefocust op aanbiedingen en speciale assortimenten. De app straalt Duitse degelijkheid uit en is vrij minimalistisch. Wanneer je voor het boodschappen doen wilt zien welke aanbiedingen op dit moment van kracht zijn is de Lidl app goed. Er is geen mogelijkheid tot bestellen. Een positief punt aan de Lidl, dat er ook voor zorgt dat het een voldoende scoort is de aanwezigheid van de Lidl Plus app. In deze app vind je nóg meer kortingen, ook gepersonaliseerd. Een app voor de echte kortingsjager dus!

DEEN: 7.8

De DEEN app heeft ons positief verrast! In één oogopslag is te zien welke categorieën aan te klikken vallen binnen de app. Naast het bestellen van boodschappen en bloemen is het mogelijk om de categorie ‘vers’ aan te klikken. Hier staan de beste mogelijkheden wanneer je groot in wilt kopen voor een goede prijs. De reden dat deze app niet de beste is geworden komt door de lay- out. De kleuren die worden gebruikt zorgen er niet voor dat je met plezier door de app scrollt. Hiernaast werkt het aantikken van de bepaalde iconen niet altijd even goed.

PLUS: 6.7

De PLUS app kan het best omschreven worden als statisch. Op de homepage kan niet gescrolld worden. Hiernaast werken niet alle handelingen in de app zoals je verwacht. Wel is het mogelijk om te bestellen, dit gaat vrij handig. Hierbij komt dat je kunt bestellen zonder minimumbedrag. Ook wanneer je even zin hebt in iets simpels kan je bestellen. Hier komen dan wel 6 euro’s bestelkosten bij. Wanneer groen, paars en rood jouw kleuren zijn is de PLUS app een aanrader!

ALDI: 5.1

De enige onvoldoende in dit onderzoek wordt gescoord door de app van de ALDI. Bij het openen al dachten wij op kantoor dat we in de 90’s waren beland. De opbouw van de app is onhandig, dit wordt namelijk per merk producten gedaan in plaats van de standaard, namelijk per categorie. Hiernaast vallen foto’s weg en werken sommige links niet. Geen aanrader wat ons betreft.

Dirk: 7.5

De Dirk app heeft een vriendelijke uitstraling die ons aanstaat. Het rood met de kleine mannetjes onderaan de pagina bevalt ons wel. Wat ons ook bevalt aan deze app is de mogelijkheid om jouw eigen Dirk te kiezen. Hier zijn ze niet uniek in, maar wat wel erg fijn is, is dat het assortiment direct wordt overgenomen. Wanneer jij een lijstje aanmaakt met producten die niet in Jouw Dirk te verkrijgen zijn, zie je dit direct. Verder is het leuk om te zien dat de producten op een andere manier worden gepresenteerd, dit is vernieuwend.

SPAR City: 6.7

​ De SPAR City app is ideaal wanneer je weet dat je langs een SPAR City komt en nog geen boodschappen hebt gedaan voor vanavond/vanmiddag. In deze app kan je aanbiedingen vinden die maar tijdelijk geldig zijn. De meeste tussen de 3 en 8 uur. Wanneer je je telefoon scant kan je leuke kortingen ontvangen op geselecteerde producten. Mocht je de app willen gebruiken voor meer dan dit, dan wordt het minder leuk. Recepten zijn namelijk te vinden, maar erg diep in de app. Hiernaast is het niet mogelijk om producten te zien of te bestellen. Dit kan wel via de website.

Coop: 7

Binnen de Coop app is veel tijd gestoken in de Aanbiedingen-pagina en de Recepten-pagina. Wanneer je onderweg in de trein nog niet weet wat je gaat koken is deze app dus ideaal. Ook is het mogelijk om te bestellen via de app, het bezorgen hiervan is zelfs gratis boven de 70 euro. De lay-out is redelijk, net als de rest. Vandaar een welverdiende 7.

Hoogvliet: 6

Toen wij op kantoor heel eerlijk antwoord gaven op de vraag: ‘Waar zit de dichtstbijzijnde Hoogvliet?’ moesten we bekennen dat niemand het antwoord wist. Nu zal dat meer aan ons gelegen hebben, want blijkbaar heeft de Hoogvliet nog steeds 70 vestigingen in Nederland. Over naar de app: Deze is redelijk. De homepage focust zich op aanbiedingen en ziet er redelijk uit. Ook de productenpagina is volledig en werkt redelijk. De app is niet erg snel en kan er wat beter uitzien, maar verdient wel een voldoende.

Mogelijkheid tot bestellen in de supermarkt app

Onderstaand valt te zien in welke apps boodschappen besteld kunnen worden. Zoals is te zien verschillen de supermarkten niet veel van elkaar in minimum bestelbedrag en bezorgkosten. Wel torent Picnic boven de rest uit met een minimum bestelbedrag van 25 euro zonder bezorgkosten.

Supermarkt AppBestellen mogelijkMinimaal bestelbedragBezorgkosten
EkoplazaJa€ 60€ 2,50 - € 7,50
PicNicJa€ 25Gratis
AppieJa€ 50€ 3,95 - € 12,95
JumboJa€ 50€ 3,95 - € 6,95
Lidl & Lidl PlusNeen.v.t.n.v.t.
DEENJa€ 40Gratis
PlusJan.v.t.€ 6,00
AldiNeen.v.t.n.v.t.
DirkNeen.v.t.n.v.t.
SPAR CityJa€ 50Gratis
CoopJa€ 70Gratis
HoogvlietJa€ 50€ 5,99

Wat je in de gaten moet houden

Als je een supermarkt app volop wilt gaan gebruiken, zijn er een aantal zaken waar je wel even goed rekening mee moet houden. Zo is het belangrijk om te weten dat je vaak gebonden bent aan een minimaal bestelbedrag, voor de boodschappen überhaupt bij je afgeleverd kunnen worden. Daarbij blijft het natuurlijk interessant om te kijken naar de apps van supermarkten in jouw omgeving, zodat je bij een verkeerde levering of vragen snel kunt schakelen.

Wij houden de ontwikkelingen omtrent supermarkt apps nauwlettend in de gaten. Waar nodig zullen wij ons onderzoeken updaten, je ontdekt de laatste update-datum bovenaan het onderzoek. Mocht jij van mening zijn dat ons onderzoek toe is aan vernieuwing: stuur ons gerust een berichtje of laat een reactie achter.

Ontdek meer
Keuken & Eten

De Beste Kaasfonduepan

Huis & TuinKeuken & Eten

De Beste Braadpan

ElektronicaKeuken & Eten

De Beste Grillplaat

HobbyHuis & TuinKeuken & Eten

Beste koekenpannen voor inductie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *