Elektronica

De Beste Slimme Deurbel

de beste slimme deurbel onderzoek

Laatste update op: 23 juni 2022

Update: naar aanleiding van onze eerste versie van het onderzoek naar de beste deurbel met camera zonder abonnement, kregen we toch vragen binnen over abonnementen. Onder andere over de Ring deurbel abonnement kosten. We hebben het onderzoek aangevuld met de abonnement kosten van Ring en Nest, met de bijhorende extra's.

Nooit meer een pakketje missen als de postbezorger aan de deur staat als je niet thuis bent? Of precies weten wie er aanbelt als je op vakantie bent, om te kunnen zeggen dat je er even niet bent? Dan is een slimme deurbel voor jou de oplossing. Een slimme deurbel – ook wel een video deurbel genaamd – is een deurbel die vaak voorzien is van een camera, waarmee je live mee kunt kijken via je smartphone of tablet. Er zijn veel verschillende slimme deurbellen op de markt: zo zijn ze er ook met verschillende camera's, voedingsbronnen en abonnementen. In dit onderzoek zijn we name op zoek gegaan naar de beste slimme deurbel zonder abonnement.

We hebben een week lang zeven populaire slimme deurbellen uitgebreid getest en komen tot de conclusie dat de Ring Video Deurbel 2 de beste slimme deurbel voor de meeste mensen is.

Onze Keuze

 

ring videodeurbel 2 is de beste budget keuze

Ring Video Deurbel 2

De Ring Video Deurbel 2 is onwijs makkelijk te installeren en is ook zonder abonnement een hele goede keuze. Deze slimme deurbel is makkelijk te koppelen met een grote hoeveelheid andere smart home producten en is voorzien van een 1080 HD groot-hoekcamera. Daarnaast is er ook sprake van tweeweg-communicatie, zodat je kunt communiceren met degene die aanbelt.

Op dit moment komt de Ring Video Deurbel 2 als beste uit ons onderzoek. Deze slimme deurbel is – in tegenstelling tot veel andere slimme videodeurbellen – zonder bedrading te installeren. Je hoeft dus niet te knoeien met de huidige bedrading en aansluiting of een dure installateur in te schakelen om de Ring Video Deurbel 2 te monteren. Daarnaast is het ons opgevallen dat deze deurbel goed te integreren is in een smart home, vanwege de vele koppelingen met andere smart home merken en producten. Zonder abonnement kun je gewoon live meekijken en communiceren met degene die voor de deur staat. Wanneer je echter gebruik wilt maken van het maken van opnames en de mogelijkheid om beelden terug te kunnen kijken, dien je wel een abonnement aan te schaffen. Deze kost € 3,- per maand per apparaat of € 30,- voor een heel jaar. Een ander punt waar we over te spreken waren is de diefstal garantie: mocht je Ring Video Deurbel 2 gestolen worden, terwijl deze op de juiste wijze gemonteerd is, stuurt Ring je kosteloos een nieuwe deurbel toe.

Ook interessant

 

nest hello videodeurbel is ook interessant

Nest Hello videodeurbel

Een andere slimme deurel die ons goed is bevallen is de Nest Hello video deurbel. Deze deurbel is eenvoudig te koppelen met Google Assistant en kan zelfs herkennen wie er voor de deur staat. Hoewel deze slimme deurbel uitblinkt in de hoeveelheid functionaliteiten, waaronder activiteitenzones en automatische antwoorden, moet je je afvragen of dit benodigd is in jouw situatie.

Een andere interessante keuze voor een slimme deurbel is de Nest Hello video deurbel. Deze deurbel is wat slimmer dan de meesten deurbellen: zo kan deze gezichten herkennen en jou laten weten of er iemand voor de deur staat die je kent. Daarnaast is er ook sprake van de mogelijkheid voor activiteitenzones, zodat je niet constant een melding krijgt als iemand langsloopt op de stoep. Ook kan deze deurbel eenvoudig een verbinding maken met domotica platformen als Google Nest, waardoor je hem kunt opnemen in geautomatiseerde smart home scenario's. Een kleine kanttekening bij deze video deurbel, is dat je pas combinatie met een abonnement (€ 5,- per maand) optimaal gebruik kunt maken van de mogelijkheden en dat de installatie wat lastiger is dan de Ring Video Deurbel 2. Dit in combinatie met de grote hoeveelheid ‘extra's' waarbij je je moet afvragen of dit in jouw situatie benodigd is, heeft ervoor gezorgd dat dit niet zozeer de beste keuze is in onze ogen, maar wel een interessante optie.

Budget Keuze

 

ring video deurbel 1

Ring Video Deurbel 1

Een goed budget alternatief is de Ring Video Deurbel 1, de eerste generatie slimme deurbel van Ring. Net als de Ring Video Deurbel 2 is de installatie makkelijk (werkt op batterijen) en doet deze deurbel wat je mag verwachten van een slimme variant. Wel lever je in op onder andere de beeldkwaliteit.

De Ring Video Deurbel 1 is de beste budget keuze op dit moment. Deze slimme deurbel doet wat hij moet doen: je kunt live meekijken wie er aanbelt en hiermee communiceren via twee-weg communciatie. Daarbij kun je hem – uiteraard – koppelen met je smartphone of tablet om notificaties te ontvangen wanneer iemand aanbelt. Hoewel de prijs van € 99,- zeer aantrekkelijk is, lever je wel wat in op onder andere de beeldkwaliteit van de camera: zo is er geen sprake van een 1080 HD camera, zoals dit bij de Ring Video Deurbel 2 wel het geval is, maar een 720 HD. Toch kunnen wij mededelen dat dit alsnog voldoende is om goed mee te kunnen kijken. Net als bij de tweede generatie dien je wel een abonnement aan te schaffen als je optimaal gebruik wilt maken van video-opslag en de mogelijkheid om beelden een maand lang terug te kunnen kijken. Ook hiervoor zijn de kosten € 3,- per maand.

 


Waarom je ons kan vertrouwen

Voor het onderzoek hebben we zeven verschillende slimme deurbellen uitgebreid getest. We hebben daadwerkelijk alle functionaliteiten onderzocht: van de beeldprestaties bij daglicht en nacht, tot en met de mogelijkheid om videobeelden op te slaan. En ja, we hebben dus zeven keer een slimme deurbel moeten monteren én demonteren.

Voor onze selectie van slimme deurbellen hebben we niet alleen gekeken naar de bekendste merken als Ring en Nest, maar hebben we juist ook minder bekende varianten meegenomen in ons onderzoek. We hebben hierbij wel gebruik gemaakt van randvoorwaarden, die we straks toelichten.

Voor wie is een slimme deurbel (zonder abonnement) interessant?

Een slimme deurbel is een interessante gadget voor degene die willen genieten van twee grote voordelen: een betere beveiliging en altijd en overal ter wereld kunnen communiceren met degene die voor de deur staat. Daarbij is het ook een super interessante toevoeging voor mensen die zijn gestart met het slimmer maken van hun woning. Een slimme deurbel is vaak eenvoudig te koppelen met andere smart home producten, waardoor deze opgenomen kan worden in smart home scenario's.

Een slimme deurbel is vaak eenvoudig te koppelen met andere smart home producten

Ook is een deurbel met app interessant voor degenen die niet veel thuis zijn en online shoppen. Niet is zo vervelend als thuiskomen en een briefje van de postbezorger te vinden met ‘We hebben je gemist!‘. Dit is verleden tijd met een slimme deurbel: kom gelijk in contact met de bezorger als deze aanbelt en vraag hem het pakketje elders neer te leggen of te bezorgen.

Met abonnement kan interessant zijn

Hoewel we het onderzoek hebben toegespitst op het gebruik van een slimme deurbel met camera zonder abonnement, kan het natuurlijk ook interessant zijn om wél onderzoek te doen naar de mogelijke kosten. In het geval van ons onderzoek, hebben we te maken met twee verschillende merken: Nest en Ring. We zetten de abonnement kosten per merk op een rij.

Ring deurbel abonnement kosten

Bij Ring wordt het abonnement ‘Ring Protect' genoemd. Er zijn verschillende pakketten (plans) die je af kunt nemen. Hoewel je een Ring deurbel tot op zekere hoogte ook zonder abonnement kunt gebruiken, kan het interessant zijn om toch een abonnement te overwegen. Zo kun je altijd opnames terugkijken, kun je video's opslaan én delen en krijg je bij het meest uitgebreide pakket zelfs 10% korting op aanvullende Ring apparaten (handig voor uitbreiding). 

 • Ring zonder abonnement gebruiken: € 0,-
 • Ring Basic Plan (één apparaat): € 3,- per maand of € 30,- per jaar
 • Ring Plus Plan (voor hele huis): € 10,- per maand of € 100,- per jaar

Bij het Ring Basic Plan geniet je van 30 dagen terugkijken van de videogeschiedenis, het delen en opslaan van video's en het maken van snapshots. Dit abonnement is geldig voor één apparaat. Wil je nog een stapje verder? Dan kun je kiezen voor het Plus abonnement voor al je apparaten: hier heb je als extraatje 10% korting op andere Ring apparaten én is er sprake van een verlengde garantie voor alle apparaten. 

In onderstaande video van Ring zelf worden de extra's van een abonnement in kaart gebracht.

Nest deurbel abonnement kosten

Bij Nest heet het abonnement ‘Nest Aware'. Net als bij Ring kun je de deurbel met camera zonder abonnement gebruiken, maar geniet je van extra voordelen als je wél een abonnement hebt. Zo kun je altijd bij je opgeslagen video's en kun je altijd terugkijken wat er zich af heeft gespeeld voor je deur.

Ring heeft één abonnement, waar je € 5,- per maand voor kwijt bent. Hierbij geniet je van de volgende extra's:

 • Videogeschiedenis overal terugkijken: waar je ook bent of wanneer dan ook, je kunt met het Nest abonnement altijd de opgenomen video's terugkijken. De data wordt opgeslagen in de cloud.
 • Herinneringen en videoclips: het kan natuurlijk voorkomen dat er wat bijzonders of grappigs opgenomen wordt door de deurbel met camera. Met herinneringen en videoclips kun je de beelden voor altijd opslaan en delen via bijvoorbeeld mail of social media. Ook kun je time-lapse video's maken.
 • Meldingen: een notificatie ontvangen als er iemand voor je deur staat mét een foto van desbetreffende persoon? Ook dan kan het abonnement een interessante keuze zijn. 

Hoe wij getest hebben

Bij Alstu.nl nemen wij ons onderzoek altijd heel serieus en proberen we alle interessante functionaliteiten grondig onder de loep te houden. Dit hebben we ook gedaan bij het onderzoek naar de beste slimme deurbel. We hebben eerst een selectie gemaakt van slimme deurbellen. Dit hebben we gedaan door alle deurbellen op een rij te zetten. Degene die sowieso al niet aangeraden worden door een slechte beveiliging, hebben we direct weggestreept.

Definitie slimme deurbel

We hebben opgemerkt dat steeds vaker een deurbel als slim bestempelt wordt, terwijl modellen in onze ogen helemaal niet zo slim zijn. Zo wordt bijvoorbeeld een draadloze deurbel als ‘smart' variant aangeboden, terwijl deze niet te koppelen is met andere producten én deze bijvoorbeeld niet voorzien is van een camera.

Om het onderzoek relevant te houden en geen scheve vergelijkingen te maken, hebben we voor de selectie van slimme deurbellen een aantal criteria toegepast. Een slimme deurbel voldoet in onze ogen aan de volgende zaken:

 • Voorzien van een HD camera
 • Te koppelen met een applicatie
 • Twee-wegcommunicatie (video en geluid)
 • Integratie mogelijkheden binnen een smart home
 • Zonder abonnement aan te schaffen
 • Ondersteuning voor smart home platformen, bijvoorbeeld Google Home

Als een deurbel niet voldoet aan bovenstaande eisen, is het in onze ogen geen slimme variant. Noot: échte smart home kenners zijn in staat om ook een draadloze bluetooth deurbel slim te maken, maar dit hebben we niet mee laten wegen bij onze selectie.

Slimme deurbellen die wij hebben getest

Naar aanleiding van bovengenoemde randvoorwaarden bij de definitie van een slimme deurbel, zijn er zeven modellen overgebleven die we hebben onderzocht. 

 • Nest Hello videodeurbel
 • Doorbird
 • Ring videodeurbel 1
 • Ring videodeurbel 2
 • EKEN doorbell V5
 • Ring videodeurbel PRO
 • Smanos smart videodeurbel DB-20

De totstandkoming van de score

Alle zeven deurbellen hebben we afzonderlijk van elkaar getest. We hebben hierbij een dag uitgetrokken voor elke deurbel, zodat we deze hebben kunnen testen bij daglicht en in het donker. In ons onderzoek hebben we scores toegekend aan de volgende eigenschappen:

 • Beeldkwaliteit: is er sprake van een scherp beeld? We hebben gekeken naar de kwaliteit bij veel, weinig en slecht zicht.
 • Communicatie: we hebben ondervonden hoe duidelijk er te communiceren is met elke deurbel. Zowel op spraak als beeld hebben we dit getest.
 • Koppelingen: ook hebben we goed gekeken naar mogelijke koppelingen. Dit is belangrijk voor de toekomst, zodat we niet over een jaar een nieuwe slimme deurbel hoeven te kopen.
 • Notificaties en applicatie: elke deurbel heeft zijn eigen applicatie. We hebben deze op alle manieren getest: van gebruiksvriendelijkheid tot de verschillende ‘extra' mogelijkheden.
 • Wel of geen abonnement: ook de keuze voor een abonnement is leidend geweest tijdens ons onderzoek. Als er sprake was van een abonnement, hebben we gekeken naar de maandelijkse prijzen en de extra functionaliteiten waar je dan van geniet.
 • De afmetingen en het design: het oog wilt ook wat, daarom hebben we ook gekeken naar het design van de deurbel. Ook niet heel onbelangrijk zijn de afmetingen. Zo werd in ons onderzoek duidelijk dat veel slimme deurbellen zo groot zijn, dat deze niet op de deurlijsten pasten.
 • Montage: we hebben gekeken of de deurbel draadloos of bedraad aangesloten dient te worden en in hoeverre dit lastig kan zijn. 

Opmerking: graag wil ik toelichten dat er bij veel smart deurbellen monteurs ingeschakeld kunnen worden voor een additioneel bedrag. In ons onderzoek hebben we hier niet naar gekeken: we hebben juist gecheckt hoe lastig het eventueel zelf is om de deurbel te monteren.

onderzoek naar afmetingen van slimme deurbel

We hebben onderzocht of een slimme deurbel wel mooi op de gemiddelde deurlijst gemonteerd kan worden

Slimme deurbellen specificaties

Om je een goed beeld te geven van de specificaties per slimme deurbel, heb ik de belangrijkste in onderstaand overzicht naast elkaar gezet.

Slimme deurbelResolutieAbonnementInstallatieExtra
Nest HelloFull HDJaLastigNiet storen functie
DoorbirdFull HDNeeLastigNeemt foto
Ring videodeurbel 1720 HDJaMakkelijkMontageset
Ring videodeurbel 2Full HDJaMakkelijkVerschillende frontjes
Ring ProFull HDJaLastigInclusief Gong
Smanos VideodeurbelFull HDJaLastigBack-up batterij
EKEN doorbell V5720 HDNeeMakkelijkInclusief Gong

Waar je rekening mee met houden

Bij een slimme deurbel zijn er een aantal zaken waar je goed rekening mee met houden. Dit heeft met name te maken met de Nederlandse wetgeving: zo mag je niet constant opnames maken als je zelf niet mee kijkt én mag je enkel je eigendommen filmen. Ook het laten weten dat er gefilmd wordt is een must. Diverse slimme deurbellen worden dan ook geleverd met een speciale sticker die de degene die aanbelt notificeert over het feit dat deze opgenomen wordt. 

Slimme deurbel zonder abonnement vaak interessanter

Bij een slimme deurbel abonnement kun je vaak genieten van oneindig opnemen en opslag van videobeelden in de cloud. Echter is laat de Nederlandse wetgeving dus niet toe dat er constant op openbare plekken gefilmd wordt op momenten dat je zelf niet meekijkt. De scheidingslijn van een openbare plek is vaak lastig te bepalen: negen van de tien Nederlandse tuinen grenzen aan een stoep of autoweg, waarbij je dus indirect al op een openbaar terrein aan het filmen bent.

Hier wachten wij met ‘smart' op: Eufy Deurbel

We updaten ons onderzoek constant. Zo hebben we 2 december onze research aangepast, omdat de Doorbird – die toen als beste keuze gekenmerkt stond – met bijna € 100,- verhoogd was in prijs. We verwachten begin 2020 een nieuwe update, gezien dan de langverwachte Eufy Deurbel naar Nederland komt. In ons vooronderzoek verwachten wij dat deze slimme deurbel (die tevens zonder abonnement terugkijken mogelijk maakt), kans maakt om als beste keuze bestempeld te gaan worden.

Ontdek meer
CadeausElektronicaHobby

De beste spelcomputer

CadeausElektronica

Kerstverlichting slim maken? Onze tips!

ElektronicaKeuken & Eten

De Beste Grillplaat

ElektronicaHuis & Tuin

De Beste Accuboormachine

7 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *