Software & Apps

Nuttige Apps voor je Smartphone

nuttige apps smarthone

Laatste update op: 23 juni 2022 Voor smartphones zijn er miljoenen apps te downloaden om meer uit je smartphone te kunnen halen. Van onmisbare chat-apps als WhatsApp en Telegram tot game apps als Angry Birds en FarmVille. Er zijn echter een paar apps die écht waarde toe voegen: denk aan een app om makkelijk apparatuur terug te vinden, om veiliger te kunnen surfen of om eenvoudig een parkeerplek te betalen. Voor Alstu! hebben we daadwerkelijk honderden uren besteedt aan het onderzoeken, downloaden en zelf voor een langere tijd ervaren van diverse nuttige apps. Welke apps zijn nu écht de moeite waard om te downloaden en maken het verschil?

VPN apps voor veiliger surfen

Hoe vaak komt het wel niet voor dat je verbinding maakt met een openbaar WiFi netwerk om te voorkomen dat je te snel je maandelijkse datalimiet hebt bereikt? Er zijn dan ook steeds vaker plekken die gratis WiFi spots aanbieden: zo kun je in de trein genieten van gratis WiFi en is hoef je tegenwoordig in restaurants of hotels nog geen eens meer te vragen om het wachtwoord. Het lijkt allemaal fijn en aantrekkelijk, maar niets is minder waar. Een openbaar WiFi netwerk is vaak onveilig en voor een hacker is het kinderlijk eenvoudig om data te onderscheppen.

Om te zorgen dat jij gewoon op een veilige manier verbinding kunt maken met openbare WiFi netwerken, kun je ervoor kiezen om verbinding te maken via een VPN. Een VPN staat voor Virtual Private Network en werkt best simpel: na het starten van een VPN verbinding, kies je een VPN server elders in de wereld. Vanaf dat moment gaat het verkeer van en naar jouw toestel via deze server en wordt de data ‘versleuteld'. Veel toegepaste vormen van encryptie bij VPN aanbieders zien we ook terug bij financiële apps: onderschepte data is niet te gebruiken door hackers. Je kunt dit vergelijken met een wir-war aan tekens en cijfers die niets betekenen.

Let bij VPN apps altijd op de ondersteuning

Voor je zomaar overgaat tot aankoop van een specifieke VPN software, is het belangrijk om te letten op de ondersteuning voor apparaten en specifieke besturingssystemen. Zo werkt lang niet elke VPN even fijn op een Chromebook en is het nog maar de vraag of de software überhaupt geschikt is voor bijvoorbeeld iOS. Bij Alstu! doen we ook onderzoek naar de beste VPN software op de markt. Op dit moment hebben we het onderzoek naar de beste VPN voor Android afgerond en zijn we achter de schermen bezig met meer onderzoeken naar de beste keuzes voor specifieke ondersteuning en toepassingen. Een algemene top lijst ontdekken met beste keuzes? Bekijk dan hier de beste VPN software in het algemeen of ontdek ze voor verschillende toepassingen of met specifieke kenmerken.

Anti-diefstal apps: vind je apparatuur makkelijk terug

Wie een iPhone heeft zal ongetwijfeld de app “Find My iPhone” kennen. Dit type applicaties wordt vaak aangeduid als anti-diefstal apps, applicaties waarmee je je apparaat terug kunt vinden. Er zijn tal van handige apps waarmee je mogelijk gestolen apparaten als laptops of tablets mee terug kunt vinden. In veel gevallen bieden de apps de mogelijkheid tot de volgende functionaliteiten:

  • Lokaliseren van apparaat
  • Op afstand meekijken met activiteiten op apparaten
  • Geluidsignaal activieren
  • Meekijken via camera (webcam)

Daarbij zijn de apps vaak voorzien van de mogelijkheid om een notificatie te sturen. Je krijgt een seintje als desbetreffend apparaat geactiveerd wordt wanneer deze als gesloten is gekenmerkt. Hiermee kun je snel actie ondernemen en er alles aan doen om je apparaat weer terug te vinden. Net als bij een VPN software is het belangrijk bij anti-diefstal apps goed te letten op de ondersteuning. Lang niet altijd is anti-diefstal software geschikt voor Macbooks of voor Android apparatuur. Daarnaast is het ook slim om te controleren voor hoeveel apparaten de software geschikt is.

Parkeer apps: ontdek en betaal een parkeerplaats

In een stad kan het soms aardig lastig zijn: een parkeerplekje vinden. Én heb je er dan een gevonden, dan is het nog de grote vraag waar die betaalpaal staat. Om het allemaal stukken makkelijker te maken zijn er parkeer apps. Met deze apps kun je eenvoudig je auto toevoegen en deze in steden toewijzen aan parkeergebieden. Hiermee hoef je dus niet meer te rommelen met kleingeld, het opzoeken van parkeerbetaalpalen óf het teruglopen naar de auto om je parkeerbewijs in het dashboard te leggen.

Er zijn tal van parkeer apps te vinden in verschillende app stores: zowel in AppStore en Google Play Store ontdekken we tientallen populaire varianten die in Nederland veelal gebruikt worden. Toch blijken ze niet allemaal even makkelijk te werken of een goede dekking te bieden in héél Nederland, iets wat in onze ogen toch wel een must is. Voor ons onderzoek naar de beste parkeer app op dit moment hebben drie weken lang de populairste parkeer apps op dit moment getest in zowel steden als dorpen. Onze conclusie: Parkmobile is de beste parkeer app op dit moment.

alle parkeer apps getest

We hebben de populairste parkeer apps getest

Apps voor bedienen van smart home apparaten

Bij Alstu! hebben we al meer dan vijf uitgebreide onderzoek verricht voor specifieke smart home apparaten. Bij elk van deze apparaten hebben we ook ingezoomd op de bediening via een smartphone en de mogelijke functionaliteiten hiervan. Zo kun je slimme apparaten koppelen en bedienen via een smart display én kun je slimme lampen in miljoenen kleuren laten schijnen met behulp van een kleurenpalet via de smartphone app. Hoewel veel smart home merken vaak hun eigen app aanbieden – om daarmee data te verkrijgen – zijn er ook tal van applicaties om nóg meer uit je apparatuur te kunnen halen.

Haal meer uit slimme lampen met smartphone apps

Hiervoor pakken we graag het voorbeeld van slimme lampen erbij, waarbij Philips Hue er met kop en schouders tussenuit springt. Hoewel de Philips Hue app al veel mogelijkheden met zich meebrengt, waaronder het wijzigen in kleuren, activeren van scenes en het groeperen van lampen, zijn er er ook andere apps die het nóg interessanter kunnen maken. Wat dacht je van het leren van kleur via de slimme lampen óf het doen van spellen via slimme verlichting van Hue? In ons onderzoek naar de beste Philips Hue apps ontdek je een complete lijst met nuttige apps voor je smartphone om meer uit je slimme lampen te kunnen halen.

2FA apps voor een extra beveiligingslaag bij het inloggen

Het is steeds belangrijk om je accounts en inloggegevens optimaal te beschermen. Met zogeheten 2FA apps, ook wel een tweestapsverificatie app genoemd, zorg je ervoor dat jij écht de enige bent die in kunt loggen op verschillende accounts. Met een tweestapsverificatie verifieer jij degene te zijn die daadwerkelijk toegang mag krijgen tot een account. Vaak kan dit in vorm van gegenereerde cijferreeksen, maar kan het ook gaan om een enkele klik op je smartphone met behulp van vingerafdruk herkenning. Onlangs deden wij onderzoek naar de beste tweestapsverificatie app op dit moment, waarbij Authy onze favoriet was.

Meer onderzoeken naar nuttige apps

Bij Alstu! besteden we veel tijd naar onderzoeken voor de categorie software en apps. Wij zijn op dit moment achter de schermen bezig met diverse onderzoeken naar specifieke applicaties en software keuzes voor verschillende toepassingen, met diverse kenmerken en met ondersteuning voor specifieke besturingssystemen. Mocht je een onderzoek missen of ons een suggestie willen doen voor een onderzoek, dan kun je ons uiteraard altijd een berichtje sturen of een reactie achterlaten!

Ontdek meer
Software & Apps

De Beste Videobel App

Software & Apps

De Beste Gratis VPN

Software & Apps

De Beste Gratis To-Do App voor Privé Gebruik

Software & Apps

De Beste Wachtwoordmanager

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *