Laatste update op: 23 juni 2022
Veel mensen hebben een druk leven waarin een hoop ‘dingetjes’ de revue passeren. Dit zijn vaak kleine taken die je wel even moet doen maar op het eerste gezicht niet urgent zijn. Vaak blijven deze dingen in je achterhoofd zweven en worden ze op de lange baan geschoven met het risico om vergeten te worden. Een goede Een to-do list kan dan een uitkomst zijn. Door taken op te schrijven vergeet je minder en kun je gestructureerd de dingen doen die je moet doen. Dit draagt bij aan productiviteit en het is prettig om deze uit je gedachten te hebben.
Een to-do lijstje kun je natuurlijk op een papiertje bijhouden maar er zijn ook hele mooie alternatieven voor op de mobiele telefoon. De verschillende to-do apps op de markt bieden tal van extra functionaliteiten zoals: koppelingen met e-mail of agenda, pushberichten en het delen van to-do’s met anderen.
De keuze voor de beste to-do app is niet snel gemaakt. Er zijn veel verschillende apps met functionaliteiten die aansluiten op verschillende behoeften. We hebben 16 apps gedownload en geprobeerd om te achterhalen wat voor ons de beste to-do app is. Onze keuze is gevallen op Tick Tick.
Onze Keuze
TickTick
TickTick is wat ons betreft de meest intuïtieve app met precies de opties die je in een to-do app zoekt. Een strak en overzichtelijk design maken het plaatje wat ons betreft compleet.
De app TickTick is onze nummer 1 keuze. TickTick doet precies wat we zoeken in een app. Alle basis functionaliteiten en niet te veel poespas. Als je naar het ontwerp kijkt zou je bijna denken dat de app door Google ontwikkeld is (die overigens zelf ook een goede app hebben). De app is het meest intuïtief en biedt in de gratis versie voldoende opties. We vinden het erg handig dat je ook met je stem taken kunt toevoegen. Door de + knop wat langer ingedrukt te houden, start de steminvoer die erg goed werkt. Het delen van taken en het invoeren van herhaaltaken gaat ook erg eenvoudig.
Ook interessant
Microsoft To Do
Microsoft To Do is gemaakt door de mensen van het bekende Wunderlist dat enige tijd geleden door Microsoft is overgenomen. In deze app maak je eerst een lijst aan die je daarna kunt vullen met to-do's.
De Microsoft To Do app is heel erg vergelijkbaar met TickTick en werkt prettig. Het grootste voordeel is dat Microsoft volledig gratis te gebruiken is en je dus nergens knopjes hebt waar je het aantal opties ter betaling kunt uitbreiden. Een nadeel hierbij is dat je wel bent aangewezen op een Microsoft account en agenda koppeling met outlook. Dus fervente Gmail gebruikers die een agenda koppeling willen, kunnen misschien beter een andere app overwegen. Een ander ding waar we tegenaan liepen is dat je to-do’s altijd op een lijst dient te plaatsen. Je kunt ze niet los aanmaken, waardoor de app minder soepel werkt dan andere aanbieders. Ondanks een rijtje nadelen vinden we het een hele goede app die zeker het overwegen waard is. Het design is mooi en als je veel met lijstjes en een goede structuur wilt werken, steekt Microsoft To-Do handig in elkaar.
Ook interessant
Google Tasks
Google Tasks is perfect voor als je een hele eenvoudige to-do app zoekt waar je to-do's kunt aanmaken en afvinken. Het is de meest eenvoudige to-do app in de markt en daarom ook zeer geschikt in dagelijks gebruik.
Google Tasks steekt heel erg simpel en intuïtief in elkaar en daarin schuilt ook de grote kracht van dit product. Er kan geen enkele andere app op tegen hoe eenvoudig je to-do’s toevoegt en afvinkt. Op de agenda na, is alle overbodige poespas is uit de app gehaald. Hierdoor zal Google Tasks voor mensen die op zoek zijn naar een afstreeplijstje wat ons betreft de beste to-do app zijn. Als je op zoek bent naar een app met een deelfunctie of die lijsten op onderwerp kan maken, dan kun je beter een andere app zoeken. De app is verder volledig gratis.
Ook interessant
Any Do
Any.do is een app die is erg geschikt is voor privé gebruik. De app werkt erg goed bij alledaagse taken en to-do’s. De boodschappenlijst is een nuttige en leuke toevoeging.
Any.Do is een eenvoudige app voor to-do`s en dat maakt de app erg geschikt voor privé gebruik. Dit wordt versterkt doordat er bijvoorbeeld ook een functie inzit waarmee je boodschappenlijstjes bij kunt houden. Dankzij de inspreekfunctie en de deels voor ingevulde taken, kun je snel met deze applicatie werken.
Ons Onderzoek
Waarom je ons kan vertrouwen
Als auteur van dit artikel moet ik aangeven dat ik geen eerdere ervaringen heb met to-do apps maar dat ik een uitgebreide zoektocht heb gedaan voor het vinden van een juiste app om mijn privé leven georganiseerder te krijgen. Ik ben begonnen op diverse websites om te kijken welke apps goede reviews kregen. Al snel kwam ik erachter dat het aanbod behoorlijk groot is en heb ik een voorselectie gemaakt van 16 apps. Deze heb ik gedownload om te kijken of ze aan mijn verwachting voldeden. Gedurende 2 weken heb ik de apps in gebruik getest samen met andere redacteuren van Alstu! (hier kom ik straks uitgebreid op terug).
Voor wie is dit onderzoek?
We zijn zelf druk met werk, een druk gezinsleven en een groot verbouwproject voor de deur. Dan is het fijn dat ik met mijn partner kan samenwerken in een to-do app. Er passeren heel veel verschillende dingen de revue. Een spreekbeurt voor de oudste, een kapotte lamp van de afzuigkap vervangen, tientallen keuzes maken voor het nieuwe huis en onthouden welke van de 3 vuilnisbakken klaar moeten worden gezet. Dat is maar een voorbeeld over hoe het bij ons speelt. Als je ook dit soort dingen in je privé leven ervaart en je zo nu en dan hierin een steek laat vallen, dan kan dit Alstu! artikel voor jou een oplossing zijn.
Hoe we geselecteerd hebben
Het aanbod van de to-do apps is best groot. Ze doen min of meer allemaal hetzelfde, maar de ene is veel meer geschikt voor projectmatig werk (bijvoorbeeld trello), dan voor het simpel afvinken van to do’s ( Google tasks). Daarnaast zie je ook wel een verschil in apps die handig zijn voor privé en voor werk. Ik ben op zoek gegaan naar een app voor privé gebruik. Bij voorkeur moet de app gratis te gebruiken zijn maar met beperkte jaarlijkse kosten ben ik ook akkoord.
Een to do app moet voor ons bevatten:
- Eenvoudig taken toevoegen en afstrepen
- De mogelijkheid om to-do ’s te categoriseren
- Agenda functie of koppeling
- De mogelijkheid voor het toevoegen van herhaaltaken
- Een prettig en intuïtief design
Deze wachtwoordmanagers hebben we getest
Op beste to-do-list app:
Ook interessant:
Deze apps hebben we ook bekeken
- Remember the milk
- To Do lijst
- Toodledoo
- Habitica
- To Doist
- Trello
- Google Keep
- Tasks
- Ntask
- Wunderlist
Hoe we de To Do apps getest hebben
Het testen van de verschillende to-do apps was een interessante klus: om te voorkomen dat ik de kluts kwijtraakte met de te testen to-do apps, heb ik besloten om meerdere redacteuren van Alstu! in te schakelen. Meerdere testers hebben een van de verschillende to-do apps uit onze onderzoeksselectie uitgebreid getest. Hierbij is er met name gekeken naar:
- Gebruiksgemak: hoe makkelijk is de software te gebruiken? In onze ogen moet de software zo makkelijk mogelijk zijn.
- Overzicht: misschien wel een van de belangrijkste factoren van een goede to-do app. Hoe minder toeters en bellen, hoe beter!
- Ondersteuning: is er een makkelijke synchronisatie mogelijk met andere apparaten, zodat je altijd en overal je To Do lijsten kunt bijwerken? Ook de ondersteuning voor specifieke besturingssystemen hebben we hierbij onderzocht.
- Gebruik: hoewel we hebben geselecteerd op to-do apps voor privé gebruik, kan het zijn dat sommigen naar aanleiding van daadwerkelijk gebruiken tóch meer thuishoren bij zakelijk gebruik (dit bleek bijvoorbeeld bij Trello). We hebben daarom ook nog steeds goed beoordeeld of de apps voor privé gebruik interessant zijn.
- Prijzen: zoals ik eerder aangaf gaat mijn voorkeur uit voor een gratis variant, hoewel een zacht prijsje het in mijn ogen wel waard kan zijn, mits de to-do app voldoet aan onze kwaliteitseisen. Om de stempel op de beste te kunnen zetten hebben we ook gekeken naar de prijzen en of deze mogelijke prijs het in dat geval waard was.
Door alle punten hierboven te beoordelen bij elke applicatie, hebben we gezamenlijk een goed beeld gekregen van het aanbod en de kwaliteit hiervan. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in bovenstaand onderzoeksresultaat. We duiken dieper in op onze keuzes.
Uitgebreidere informatie over onze keuze: Tick Tick
Onze Keuze
TickTick
TickTick is wat ons betreft de meest intuïtieve app met precies de opties die je in een to-do app zoekt. Een strak en overzichtelijk design maken het plaatje wat ons betreft compleet.
Kenmerken & Functionaliteiten
- Koppelen aan kalender
- Intuïtief
- Snel stem gestuurd to-do's toevoegen
- Zelf tags aanmaken
- Gebruik zonder e-mail tenzij je een kalender wilt toevoegen
- Prio of foto bijlage toevoegen
- Personen uitnodigen per lijst of taak
- Planning voor de dag maken
Kosten: Gratis of $27.99 voor de premium versie.
Geschikt voor: Windows, Android telefoon en tablet, Iphone en Ipad, Mac, Web en Chrome extentie.
Uitgebreidere informatie over: Microsoft To-Do, Google Tasks, Any.do
Ook interessant
Microsoft To-Do
Microsoft To Do is gemaakt door de mensen van het bekende Wunderlist dat enige tijd geleden door Microsoft is overgenomen. In deze app maak je eerst een lijst aan die je daarna kunt vullen met to-do's.
Kenmerken & Functionaliteiten
- Taken management aan de hand van dagen
- Taken toevoegen op basis van to-do lijsten
- Aanpassen van kleuren voor een beter overzicht
- Het delen van lijsten is mogelijk
- Office 365 integratie
- Groepen van takenlijsten aanmaken
- To-do's als belangrijk weergeven
- Eenvoudig te begrijpen
- Gratis te gebruiken (alle functies)
Kosten: Gratis
Geschikt voor: Windows, Android, Mac OS, iOS
Ook interessant
Google Tasks
Google Tasks is perfect voor als je een hele eenvoudige to-do app zoekt waar je to-do's kunt aanmaken en afvinken. Het is de meest eenvoudige to-do app in de markt en daarom ook zeer geschikt in dagelijks gebruik.
Kenmerken & Functionaliteiten
- Taken management en subtaken
- Zeer eenvoudig en simpel in gebruik.
- To-do's voorzien van een datum en verloopdatum
- Synchroniseren met Gmail en Google Calendar
- Gratis
Kosten: Gratis
Geschikt voor: iOS, Android, Windows, Mac, Web, Linux
Ook interessant
Any.do
Any.do is een app die is erg geschikt is voor privé gebruik. De app werkt erg goed bij alledaagse taken en to-do’s. De boodschappenlijst is een nuttige en leuke toevoeging.
Kenmerken & Functionaliteiten
- Reminders en to-do`s met spraak toevoegen
- Standaard acties in menu
- Andere personen uitnodigen
- Zelf labels aanmaken
- Planning maken mogelijk
- Optie om agenda`s toe te voegen
- Alleen login met email
Kosten: Gratis of $5,99 per maand voor de premium versie.
Geschikt, of bijna gereed voor: Android, iPhone, tablet, Mac, Web, Siri, Amazon Alexa, Google Assistant, Windows, Chrome, Firefox, Apple Watch, Wear OS, Slack, Desktop
Andere apps voor het maken van to-do lijsten die we bekeken hebben:
To do lijst
Waar andere apps je laten betalen voor extra functies, vraagt ToDo-Lijst je geld voor het laten weghalen van vervelend gepositioneerde reclames die het gebruik van de app behoorlijk in de weg zitten. Als we deze reclame buiten beschouwing laten, werkt de app op zich goed maar we zijn niet overdonderd enthousiast. Vergelijken met de andere aanbieders haalt To-do-lijst het niet op zowel design als functioneel vlak.
Kosten: Gratis of eenmalig €5,99 voor het verwijderen van de advertenties
Geschikt voor: Android, iOS
2DO
De app 2Do doet een goede poging en heeft de basis functionaliteiten prima op orde. Je kunt to do’s plaatsen op o.a. ‘vandaag’, werk, privé of in een eigen gemaakte smart lijst. Het is helaas niet goed mogelijk om met anderen te delen.
Het overzicht van de verschillende functionaliteiten is voor verbetering vatbaar. Verkeerde vertalingen en het gebruik van Nederlands en Engels door elkaar dragen ook niet bij aan het gebruik. Daarbij legt het design het af tegen andere bestaande apps. De concurrentie is gewoon beter.
Kosten: Gratis of eenmalig €10,99 om naar pro te gaan
Geschikt voor: Android, iPhone, Mac, Android
Toodledoo
Een unieke functie van Toodledo is dat de to do’s in het hoofdscherm worden gerangschikt op prioriteitsniveau. Een to-do is eenvoudig ingevoerd en hieronder kun je diverse subtaken en notities aanmaken. Deze kun je desgewenst onder een zelf aangemaakte lijst plaatsen. Toodledoo beschikt ook over een habits sectie. Dit zijn terugkerende taken of to-do’s die je kunt koppelen aan een agenda. De gratis versie bevat geen storende elementen die je de betaalde versie willen inlokken en deze is daardoor prima te gebruiken. Als je er iets meer uit wil halen kun je de betaalde versie nemen. Je kunt dan gebruik maken van meerdere functionaliteiten en bijvoorbeeld taken delen met anderen.
Kosten: Gratis of $2,99 per maand aan standaard & $4,99 per maand voor Plus.
Geschikt voor: iOS, Android, desktop
Habitica
In de Habitica app kun je punten verdienen en nieuwe kleertjes voor je poppetje kopen met deze punten als je voldoende taken hebt volbracht. Binnen de tijd natuurlijk. Op deze wijze maakt de app iets leuks van vervelende to-do’s. Daarnaast krijg je punten als je slechte gewoontes afleert.
Hoewel we zelf niet vies zijn van een beetje gamification vinden we het in deze app iets teveel de overhand hebben. Als je het leuk vindt om een lifestyle rondom zoiets te bouwen, dan is dit zeker wél iets voor jou. Je kunt het misschien wel vergelijken met de populaire gezondheids apps die je belonen als je voldoende stappen hebt gezet. Alleen gaat dit om het volbrengen van taken.
Kosten: Gratis
Geschikt voor: iOS, Android, desktop
Google keep
Als je on the go graag notities en reminders bijhoudt, dan kan Google Keep wat voor je zijn. Waar Google tasks een echte to-do app is, is Google keep een programma waarmee je snel foto’s maakt, bewerkt en notities toevoegt. Daarnaast biedt Google Keep de mogelijkheid om een checklijst aan te maken die je ook als to-do lijst kunt gebruiken. Google Keep is een handige app voor als je vaak notities maakt. Als je op zoek bent naar een echte to-do app, dan kun je beter een andere app kiezen.
Kosten: Gratis
Geschikt voor: iOS, Android, Web
Remember the Milk
Remember The Milk is in de basis een goede to-do app waarmee je eenvoudig taken toevoegt. Je hebt na het maken van de taak 8 opties om toe te voegen: Begindatum, einddatum, prioriteit niveau, plaatsen in een lijst, een label, een herhaling, locatie toevoegen, duur, personen. Deze functies zijn handig, maar als je er eenmaal eentje hebt aangeklikt, kun je niet eenvoudig terug (dat doe je met backspace) en klik je vaak de taak weg. Dit zal misschien wennen zijn, maar vond ik dusdanig hinderlijk dat ik de app niet prettig vond werken. Een ander nadeel is dat de functies van de uitgebreide versie van de app erg zichtbaar zijn waardoor je vaak naar de pro versie moet
Kosten: Gratis of $39,99 per jaar voor de pro versie.
Geschikt voor: iOS, Android, Windows, Mac, Web, Linux
Trello
Trello is een handige takenmanager die vanwege de opbouw handig is voor grotere taken dan enkel to-do’s afvinken. Je kunt in Trello meerdere verticale lijsten maken die je een eigen naam kunt geven. Onder die lijsten maak je aparte kaarten aan. Binnen deze kaarten, die je dus als de to-do’s kunt zien, kun je communiceren, labels toevoegen, attachments toevoegen, een datum koppelen, een checklist maken en heb je nog een aantal andere functionaliteiten. Binnen teams is dit en erg handige app die met name op desktop goed uit de bus komt. Voor simpele to-do lijsten is deze software wat mij betreft nét iets te uitgebreid. Voor de wat grote projecten in je leven is deze dan wel weer erg geschikt.
Kosten: Gratis of $9,99 voor Business Class en $20,83 voor Enterprise.
Geschikt voor: Android, iOS, Web
Wat je in de gaten moet houden
Veel tot do apps hebben ook een desktop en tablet versie. Ik heb (vooralsnog)) alleen de apps voor op de mobiele telefoon bekeken. De reden hiervoor is dat we de to-do lijst in de privé situatie willen gebruiken en niet als uitgebreide projectmanager. Dat laatste is doorgaans praktischer op een desktop. In de toekomst zullen we hier wellicht naar kijken.
Iedere app vult weer andere behoeftes in
Zoals eerder ook al aangegeven, zijn er erg veel apps beschikbaar die min of meer hetzelfde doen. Kleine nuances in de app zorgen er echter voor dat deze wel of niet voor jou werkbaar is. Het is dus ook goed om de korte samenvattingen door te nemen van de apps die we allemaal behandeld hebben. Misschien springt er eentje tussenuit die je ook wil testen.
We hopen dat ons onderzoek je geholpen heeft bij het maken van de beste keuze! Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, laat gerust een reactie achter. Alstu!