Huis & Tuin

De Beste Kerstboomstandaard

beste kerstboomstandaard

Laatste update op: 30 november 2022

Wanneer je een échte boom verkiest boven een kunstkerstboom, geniet je elke dag van een lekkere dennengeur. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken over de jaarlijkse opslag van de boom én ben je vaak minder kwijt bij de aanschaf van de boom. Echter is er wel een groot nadeel bij een échte boom: hoe zorg je dat deze netjes overeind blijft staan? Waar je bij een kunstkerstboom geniet van stabiliteit, is dit bij een boom – met of zonder kluit – een heel ander verhaal. Gelukkig zijn er zogeheten kerstboomstandaarden. Met zo'n kerstboomstandaard zorg je ervoor dat de boom stabiel blijft staan: je zet de boom in de standaard en schroeft vanaf verschillende kanten de boom aan de onderzijde vast.

Er zijn veel verschillende kerstboomstandaarden te vinden: met en zonder pot, met grote schroeven of een kant-en-klaar klik-systeem. Om je op weg te helpen bij het maken van de beste keuze, hebben we onderzoek gedaan naar de beste kerstboomstandaard op dit moment. Na het vastschroeven van tientallen bomen en het testen op stabiliteit zijn we eruit: wij vinden de Famiflora Kerstboomvoet de beste kerstboomstandaard op dit moment.  

Beste Keuze

Kerstboomstandaard

Famiflora Kerstboomstandaard

Deze kerstboomstandaard van Famiflora scoort het beste in ons onderzoek. De boom staat zeer stabiel, doordat je de boom simpelweg in het systeem kunt klikken met een voetpedaal.

In ons onderzoek komt de Famiflora Kerstboomstandaard als beste uit de test. Bij deze kerstboomstandaard hoef je niet onder de boom te kruipen om de kerstboom recht te laten staan: je zet de boom erin en je kunt eenvoudig met een voetpedaal de boom vastzetten. Om te voorkomen dat het voetpedaal los schiet als de boom al enige tijd staat, is er een handig vergrendel mechanisme ingebouwd bij het voetpedaal. Het waterreservoir is met 3 liter opvallend groot. Deze standaard is geschikt voor bomen tot 2,2 meter, wat een prima lengte is voor de meeste woningen.

Ook interessant

waterreservoir

Kerstboomstandaard met Waterreservoir

Een andere interessante keuze is de kerstboomstandaard van Fhs met waterreservoir. Dankzij het unieke systeem klik je eenvoudig de kerstboom in de standaard, zonder hiervoor zelf handmatig aan te hoeven schroeven.

Wij zijn ook zeer te spreken over de Kerstboomvoet met waterreservoir. In tegenstelling tot veel andere standaarden, kun je de boom er gewoon in klikken, waarna hij gelijk stabiel blijft staan. Het niet zelf hoeven aandraaien van klemmen is echt een groot voordeel bij deze kerstboomvoet. Daarbij kan je het waterreservoir vol laten lopen waarna de boom nog steviger staat. Dit werkt voor bomen tot aan 3 meter.

Goed om te melden: in onze eerste versie hadden we ook de kerstboom voet van Black & Decker met een soortgelijk systeem opgenomen als interessant alternatief. Echter heeft deze standaard van Super Grip die van de troon gestoten, gezien de prijs van de Black & Decker bijna verdubbeld is, nadat wij ons onderzoek publiceerde.

Budget Keuze

beste kerstboomstandaard elho

Elho Nordman Kerstboomstandaard

Als je niet de hoofdprijs wilt betalen voor enkel een kerstboomstandaard, maak je in onze ogen de beste keuze met de Elho Kerstboomstandaard. Bij deze standaard kun je de boom handmatig vastzetten met drie klemmen.

Voor we begonnen aan ons onderzoek, hadden we verwacht dat een automatisch kliksysteem beter zou werken dan handmatig aandraaien van klemmen. Echter bleek dat door de oneffenheden van de stam van kerstbomen, in sommige gevallen juist het zelf bepalen van de druk op specifieke kanten van de kerstboom kan zorgen voor een rechte en stabiele boom. De Elho Nordman Kerstboomstandaard heeft daarnaast een prima grootte waterreservoir van 2,5 liter en is geschikt voor de meeste bomen: de bomen kunnen maximaal 3 meter zijn, wat hoog genoeg is. Daarbij is de prijs van ongeveer 25 Euro opvallend scherp in vergelijking met andere kerstboomstandaarden.


Waarom je ons kan vertrouwen

Voor het onderzoek naar de beste kerstboomstandaard hebben we flink wat standaarden bekeken, getest en onderworpen aan verschillende kerstbomen met diverse diameters. Daarbij hebben we van te voren deskresearch gedaan naar de verschillende soorten op de markt. Wat ons hierbij opviel, is dat er onwijs veel merkloze kerstboom standaarden zijn. Apart.

Naast het vooronderzoek en het daadwerkelijk zelf testen van de standaarden, zijn we ook ten rade gegaan bij de lokale Intratuin. We hebben onafhankelijk advies ingewonnen voor een goede kerstboomvoet. Waar zou deze aan moeten voldoen en wat zijn punten waar we goed naar moeten kijken, voor we zomaar overgaan tot aanschaf van zo'n voet? Op basis van deze gesprekken en onderzoeken zijn randvoorwaarden ontstaan: punten waar een goede kerstboomstandaard aan zou moeten voldoen om in aanmerking te kunnen komen tot de beste keuze selectie. 

Bij Alstu nemen we altijd de tijd voor ons onderzoek. We lezen ons in, ontdekken de markt van het product wat we onderzoeken – kerstboomvoeten in dit geval – en gaan waar mogelijk in gesprek met experts en onafhankelijke aanbieders. Dit geeft ons de volle vrijheid, in tegenstelling tot webshops, om alle kerstboomvoeten naast elkaar te vergelijken. Hoewel we bij Alstu wel kunnen verdienen aan een verkoop naar aanleiding van ons onderzoek, laten we hier ons nooit door beïnvloeden. Ik heb als onderzoeker zelfs geen inzicht in mogelijke verdiensten of samenwerkingen. Meer over onze aanpak kun je hier lezen.

Voor wie is dit interessant?

Een kerstboomstandaard is voor iedereen interessant die dit jaar een echte kerstboom in huis haalt. Hoewel het zelfgemaakte houten kruis er elk jaar weer bij gepakt wordt, kan het slimmer zijn om nu eens echt te zorgen voor een kaarsrechte kerstboom, die daarnaast gedurende periode op zijn plek blijft staan. Ook voor woningen met huisdieren kan zo'n kerstboomstandaard een aangenaam voordeel zijn, gezien de kerstboom bij een goede standaard echt rechtop blijft staan.

Om ons onderzoek zo relevant mogelijk te maken voor de meeste mensen, hebben we onderscheid gemaakt uit drie keuzes: we hebben de beste keuze in onze ogen uitgelicht, maar bieden ook een interessant alternatief voor degenen die niet onder de kerstboom willen (of kunnen) kruipen. Daarbij hebben we ook een budget-alternatief onderzocht, met het oog op de portemonnee tijdens deze dure decembermaand. 

Onze randvoorwaarden voor goede kerstboomstandaarden

Voor we zijn gestart met het onderzoek, hebben we eerst vooronderzoek gedaan naar de verschillende soorten kerstboomstandaarden op de markt. Natuurlijk kennen we allemaal de handgemaakte houten kruizen, die onder de kerstboom geschroefd kunnen worden. Dit zijn niet dé kerstboomvoeten waar met dit onderzoek op doelen. Daarnaast zijn we ook tot de conclusie gekomen dat standaarden zonder waterreservoir in veel gevallen geen goede keuze zijn: door een boom water te geven is bijvoorbeeld de kans op het verliezen van naalden minder groot, iets wat met een standaard zonder reservoir lastig wordt. 

Naast ons onderzoek, zijn we ook de lokale Intratuin binnengelopen om advies in te winnen voor het kopen van een goede kerstboomstandaard. De combinatie van ons vooronderzoek en het ingewonnen advies heeft geresulteerd in de volgende randvoorwaarden voor een goede kerstboomstandaard:

 • Is voorzien van een waterreservoir van minimaal 2 liter
 • Is geschikt voor een boom minimaal 2 meter
 • Is geschikt voor een stam met een minimale diameter van 15 centimeter
 • Is verstelbaar om een kerstboom goed vast te kunnen zetten

Deze standaarden hebben we getest

Door onze randvoorwaarden te hanteren bij het afbakenen van een interessante onderzoeksselectie, zijn we gekomen tot 10 kerstboomstandaarden die we uiteindelijk hebben getest. Het ging hier om modellen waarbij je handmatig de de klemmen moest verstellen, tot automatische kliksystemen met en zonder voetpedalen. We zetten de geteste kerstboomvoeten op een rij:

 • Black & Decker Kerstboomvoet
 • Holly Jolly Kerstboomstandaard
 • Sunware Kerstboomstandaard
 • FHS Kerstboomstandaard
 • Nordic Collection Kerstboomvoet
 • Maxx Kerstboomstandaard
 • Elho Nordman Kerstboomvoet
 • Krinner Comfort Kerstboomstandaard
 • Kerstboomstandaard Start 1 (Intratuin)
 • Super Grip Kerstboomstandaard

Mocht jij van mening zijn dat wij een interessante kerstboomstandaard over het hoofd hebben gezien, laat het ons dan vooral weten, zodat we ook dat model mee kunnen nemen in onze volgende update.

Wat je in de gaten moet houden

Wanneer je op zoek gaat naar een geschikte standaard voor je kerstboom, is het goed om niet alleen rekening te houden met uiterlijk van de voet. Sterker nog: dit is het minst belangrijke. We zetten de kenmerken op een rij om in jouw situatie de beste kerstboomstandaard te scoren:

 • De maximale lengte van de kerstboom: controleer altijd hoe hoog de boom maximaal mag zijn. Doe je dit niet, dan is er kans de standaard de boom niet recht op zijn plek kan houden.
 • Kijk naar de maximale diameter van de stam: dit wordt bij elke kerstboomvoet aangegeven. Wanneer je dit niet goed checkt, heb je de kans dat de stam niet in de standaard past.
 • Check het waterreservoir: zoals we aangaven bij onze randvoorwaarden moet je ongeveer rekening houden met een waterreservoir van minimaal 2 liter. Dit is voldoende om niet constant bij te hoeven vullen.
 • Ga voor een kerstboomvoet mét waterreservoir: daarbij is het sowieso verstandig om te gaan voor een kerstboomstandaard met reservoir voor het water. Dit voorkomt tevens ook in veel gevallen uitvallende haren (wanneer je de boom niet voorziet van water).

Daarbij blijft het natuurlijk slim om rekening te houden met de manier van bevestiging. Doe je dit liever niet met de hand, dan zou je in onze ogen beter kunnen kiezen voor een kliksysteem. Alstu!

Ontdek meer
Huis & Tuin

Het Beste Middel Tegen Groene Aanslag op Tegels

Huis & Tuin

De Beste Slimme Kerstboomverlichting

Huis & Tuin

De Beste IJskrabber

Huis & Tuin

De Beste Regenton

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *