ElektronicaKantoor

De Beste Smart Speaker met Google Assistant

beste smart speaker google assistant

Laatste update op: 23 juni 2022

Communiceren met een speaker is vandaag de dag normaal: met zogeheten smart speakers kun je niet alleen interactie voeren, je kunt er ook apparaten mee bedienen via spraakopdrachten. Onder de motorkap van zo'n slimme speaker is een spraakassistent te vinden. Hierin blinken twee spraakassistenten als populaire keuze uit: Google Assistant en Amazon Alexa. In Nederland is Google Assistant verreweg de populairste keuze en dat is niet gek: sinds oktober vorig jaar is deze voice-assistant Nederlands ondersteund. Hierdoor kun je er Nederlands mee communiceren, dit in tegenstelling tot Alexa die tot op de dag van vandaag nog geen Nederlands spreekt.

Vanwege de grote hoeveelheid keuzes die je kunt maken, hebben we besloten onderzoek te doen naar de beste smart speaker die uitgerust is met Google Assistant. Voor het onderzoek hebben we tientallen smart speakers getest: hoewel Google Assistant op elke smart speaker nagenoeg dezelfde functionaliteiten biedt, kan de kwaliteit van de speaker wel verschillen. Na de smart speakers uit onze onderzoeksselectie in verschillende situaties uitgebreid te hebben getest zijn we eruit: wij denken dat de Google Nest Hub de beste smart speaker met Google Assistant op dit moment is. Hoewel de Nest Hub van Google aangeduid wordt als een display, is het een smart speaker met een extra toevoeging van een handig touch-screen.

Beste keuze

google nest hub

Google Nest Hub

De Google Nest Hub bestempelen wij op dit moment de beste smart speaker met Google Assistant op dit moment. Het is een smart speaker met scherm, waardoor je ook visueel informatie tot je kunt nemen. Daarbij is het ook handig om niet alleen muziek te luisteren, maar ook mee te kijken via bijvoorbeeld YouTube.

De Google Nest Hub komt bij ons als beste smart speaker met Google Assistant uit de test. Het is een smart speaker voorzien van een extra display, wat hem uitermate handig maakt op plaatsen als in de keuken. De Google Nest Hub is uiteraard voorzien van Google Assistant, die sinds oktober vorig jaar Nederlands ondersteund is. In tegenstelling tot andere smart speakers met Google Assistant, kun je dankzij de aanwezigheid van het display ook meekijken met de informatie die verschaft wordt. Dit is voordelig bij bijvoorbeeld het opvragen van gerechten, maar ook bij het luisteren én kijken van filmpjes op YouTube. Dit laatste bleek in onze test nog een extra voordeel te zijn: waar je bij een Google Home of Google Home Mini YouTube Premium abonnee dient te zijn, kun je bij de Google Nest Hub gewoon gebruik maken van de videodienst. 

Budget keuze

google home mini

Google Home Mini

Niet teveel betalen voor een smart speaker? Dan kun je het beste kiezen voor de Google Home Mini. Hoewel deze smart speaker nog geen € 50,- kost, geniet je volop van de mogelijkheden met Google Assistant. Je levert bij deze kleine smart speaker van Google wel in op de geluidsbeleving, wat stukken minder is als de Google Nest hub of zijn grote broer de Google Home.

 

Upgrade keuze

google home

Google Home

Geniet van een beter geluid? Dan kun je ook kiezen voor de Google Home, het grote broertje van de Google Home Mini. De prijs van de Google Home is een stukje hoger dan de kleinere variant, maar is met een gemiddelde verkoopprijs van € 89,- nog steeds enorm scherp geprijsd.

De allergoedkoopste Google Assistant smart speaker van kwaliteit is de Google Home Mini. Deze slimme speaker is tevens een van de kleinste smart speakers op de markt, waarmee deze smart home gadget onopvallend een plaatsje kan krijgen in de woning. In ons onderzoek werd duidelijk dat de Google Home Mini dezelfde functionaliteiten biedt als de Google Nest Hub, alleen ontbreekt hierbij natuurlijk wel een display. Wat wel een klein minpuntje was is de bediening van de smart speaker: zo zijn bijvoorbeeld de volume knoppen ‘onzichtbaar' en kan het soms lastig zijn om de Google Home Mini fysiek te bedienen. Ook op de geluidsbeleving lever je duidelijk in: een Google Nest Hub scoort beter op geluid, waardoor dat weer een geschiktere keuze is voor het luisteren van muziek of het afspelen van video's.

Wanneer je het ietsjes groter aan wilt pakken, maar niet zit te wachten op een extra display, kan een upgrade naar de reguliere Google Home een goede stap zijn. Dit was de eerste smart speaker met Google Assistant die geïntroduceerd werd door de Amerikaanse tech-gigant. Met een prijs van € 99,- is hij nog steeds goedkoper dan de Nest Hub, terwijl ze op het gebied van geluidsbeleving aardig dicht bij elkaar komen. 

Ook interessant

sonos one

Sonos One

Het geluid van de Sonos One is prachtig, waarmee deze smart speaker met Google Assistant een interessante keuze is als je de speaker met name wilt gebruiken voor het afspelen van muzieklijsten. Wel heeft de Sonos One een hoger prijskaartje dan andere smart speakers: gemiddeld betaal je hier € 229,- voor.

Dankzij de recente update van Google Assistant ondersteuning op verschillende Sonos speakers, heeft de Sonos One een plekje bemachtigd als interessante keuze in ons onderzoek naar de beste smart speaker met Google Assistant. Sonos is al jarenlang een expert op het gebied van geluidsapparatuur en dat blijkt ook in onze testen: het geluid op de Sonos One was simpelweg het allermooiste en meest krachtige. De Sonos One werkt met twee verschillende spraakassistenten: mocht je ook smart home apparatuur wat compatibel is met Amazon Alexa willen bedienen met spraak, kan dit ook met de Sonos One. We hebben deze smart speaker met Google Assistant niet als beste keuze voor de meeste mensen bestempeld vanwege de hogere prijs: voor een Sonos One betaal je gemiddeld € 229,-, wat toch wel fors is voor een slimme luidspreker. 


Waarom je ons kan vertrouwen

Al enkele jaren volgen wij de ontwikkelingen op het gebied van smart home apparatuur op de voet. Een smart home apparaat wat hier met kop en schouders bovenuit steekt is wel de slimme speaker. Er zijn tientallen merken die speakers op de markt brengen die voorzien zijn van een voice-assistant, die allen beweren het beste te zijn. Bij Alstu.nl blijven we neutraal: wij verkopen zelf geen smart speakers, waardoor we de volledige vrijheid hebben om alle smart speakers op dit moment eens goed naast elkaar te leggen en deze te vergelijken op basis van belangrijke factoren.

Deze belangrijke factoren hebben wij niet zomaar op een rij gezet: we zijn in gesprek gegaan met verschillende smart home experts en hebben zowel eigenaren als niet-eigenaren van smart speakers gevraagd wat zij belangrijk vinden bij zo'n slimme luidspreker. Na diverse interviews en gesprekken hebben we een goed beeld gekregen van factoren die wij in ons onderzoek hebben onderzocht. Van het uiterlijk van de smart speaker tot en met de fysieke bediening. We hebben de verschillende factoren gegroepeerd, waardoor we een duidelijke onderzoeksmethodologie hebben kunnen toepassen. Hier gaan we straks dieper op in.

Het is ook goed om nogmaals te benadrukken dat we bij Alstu.nl zelf geen slimme speakers verkopen. Tijdens ons onderzoek naar de beste smart speaker met Google Assistant vonden we op het internet een handje vol websites die ook de beste keuzes op een rij hebben gezet. Dit bleken echter in veel gevallen webshops zelf te zijn. In veel gevallen stonden – in onze ogen – goede smart speakers niet in deze top 10 lijsten, omdat ze niet verkocht werden in de webwinkel. Bij Alstu.nl kunnen we wel een commissie ontvangen wanneer een verkoop plaatsvindt naar aanleiding van ons onderzoek. Echter beïnvloed dit ons onderzoeksresultaat nooit: zelf (Robbert) heb ik geen inzichten in verdiensten of samenwerkingen, waardoor ik simpelweg de échte beste keuzes op een rij kan zetten. Of we hier nu aan kunnen verdienen of niet. Wanneer je meer te weten wilt komen over onze aanpak, raad ik je aan om meer over Alstu.nl te lezen.

Voor wie is dit onderzoek?

Een smart speaker is voor een hele grote doelgroep interessant. Het is namelijk niet alleen gadget om het actuele weer op te vragen, maar je kunt er ook andere apparaten mee bedienen via spraakopdrachten. Hoewel dit smart home product veelal terug te vinden is bij slimme woningen met bijvoorbeeld slimme lampen, kan een smart speaker met Google Assistant ook zeer interessant zijn voor ouderen of mindervaliden. Er hoeft bijvoorbeeld niet meer opgestaan te worden om het licht aan te doen wanneer er slimme lampen gekoppeld worden met de smart speaker óf er kan via een smart display als de Google Nest Hub eenvoudig meegekeken worden met de camera van een slimme deurbel. 

Wij hebben ons onderzoek zo interessant mogelijk gemaakt voor de meeste mensen door meerdere beste keuzes bij diverse wensen op een rijtje te zetten. Zo hebben we een beste keuze voor de meeste mensen, maar houden we via de beste budget keuze ook rekening met mensen met een wat kleiner budget. Gelukkig bleek in ons onderzoek dan ook dat de prijsrange van smart speakers met Google Assistant enorm breed is: ze zijn er al vanaf €50,-, maar je kunt ze ook aanschaffen tegen een prijs van meer dan € 2500,- (echt waar, de Harman Kardon Citation Tower).

Hoe hebben we de smart speakers geselecteerd?

Zoals we eerder aangaven zijn er vandaag de dag tientallen smart speakers die voorzien zijn van Google Assistant onder de motorkap. Om ons onderzoek goed af te bakenen hebben we eerst een selectie gemaakt van de smart speakers die wij mee hebben genomen in ons onderzoek. We hebben daarvoor eerst gekeken wat het totale aanbod van smart speakers in Nederland was. Na dit op een rij te hebben gezet, hebben we deze gefilterd op strikte randvoorwaarden. Zo is het natuurlijk van groot belang dat de slimme speaker voorzien is van Google Assistant. Op basis van gesprekken met experts (waaronder van MijnSpeaker.nl en Coolblue.nl) bleken de volgende randvoorwaarden belangrijk voor een smart speaker met Google Assistant:

 • Is voorzien van Google Assistant: uiteraard moet de smart speaker voorzien zijn van Google Assistant (Nederlands). Dit is leidend in ons onderzoek.
 • Heeft een bereik van minimaal 5 meter: om optimaal te kunnen genieten van een slimme luidspreker, moet je er niet altijd heel dichtbij hoeven staan. We hebben daarom een randvoorwaarde van een minimaal bereik van 5 meter gehanteerd.
 • Is niet duurder dan € 300,-: een smart speaker is een éxtra toevoeging in een woning, laten velen weten. Het is daarom niet interessant om beste keuzes boven de € 300,- op een rij te zetten. Smart speakers van € 2500,- hebben vaak Google Assistant als éxtraatje, maar vervullen onderaan de streep een ander belangrijk doel. Bijvoorbeeld als home-cinema opstelling.
 • Voorzien van multiroom: de smart speaker moet de mogelijkheid bieden voor multiroom, zodat er meerdere speakers mee gekoppeld kunnen worden. Dit kan erg handig zijn als een smart speaker gebruikt gaat worden voor muziek, om hiermee meerdere speakers het geluid af te kunnen laten spelen.
 • Is niet enorm groot en ‘lomp': ook blijkt de grootte van een smart speaker een grote rol te spelen. Een kleinere smart speaker valt minder op, waardoor deze interessant kan zijn voor het wegwerken van apparatuur. Een iets grotere kan echter wel weer zorgen voor een betere geluidsbeleving vanwege de vaak betere aanwezige speakers. Een te grote smart speaker verliest zijn doel en is vaak een ander soort speaker met Google Assistant als extra voordeel.

Naast onze randvoorwaarden zijn er natuurlijk ook zaken die geen invloed hebben gehad op het vaststellen van een onderzoeksselectie. We zetten ze op een rij:

 • Aansluiting: er zijn ook draadloze smart speakers met Google Assistant op de markt. Wij vinden echter dat dit niet meespeelt bij een beste keuze, gezien een smart speaker veelal gebruikt wordt als bediening in een smart home. Hij zal bijna altijd een vast plekje krijgen in de kamer en daarom niet veel meegenomen worden.
 • Waterdichtheid: ook blijken er waterdichte smart speakers te zijn. Ook dit maakte voor ons onderzoek niet uit, gezien we niet op zoek zijn gegaan naar bijvoorbeeld de beste keuzes voor onder de douche (een weinig toegepaste plaats voor slimme speakers).
 • Voorzien van meerdere spraakassistenten: als er ook sprake is van Alexa, is dit een leuke eigenschap. Echter is dit geen must, gezien veel smart home producten werken met Google Assistant en deze voice-assistant in tegenstelling tot Alexa Nederlands spreekt.
 • Wel of geen display: smart speakers zijn er ook met displays. Deze worden ook wel smart displays genoemd. Merken als Archos en Google bieden modellen aan met Google Assistant. Ze zijn interessant en kunnen meegenomen worden in het onderzoek.

Wanneer je geïnteresseerd ben in een slim display, is het interessant om een kijkje te nemen bij het onderzoek naar het beste smart display. Hier hebben we specifiek onderzoek gedaan naar smart displays.

Onderzoeksselectie: deze smart speakers hebben we onderzocht

In Nederland zijn er tientallen smart speakers met Google Assistant die je bij diverse webshops kunt kopen. De volgende modellen springen daar meestal uit als populaire keuzes:

 • Google Home Mini
 • Google Home
 • Google Nest Hub
 • JBL Link 10
 • JBL Link 20
 • JBL Link 300
 • JBL Link 500
 • Harman Kardon Citation One
 • Harman Kardon Citation 100
 • Harman Kardon Citation 300
 • Harman Kardon Citation 500
 • Harman Kardon Citation Tower
 • Archos Hello 5
 • Archos Hello 7
 • Archos Hello 10
 • Mobvoi TicHome Mini
 • Sonos One

Zoals je kunt zien zijn dit 17 verschillende smart speakers van 5 verschillende merken. Hiervan hebben we gelijk al een aantal weg kunnen schuiven. Zo is de Harman Kardon Citation Tower met een verkoopprijs van € 2500,- nooit de beste keuze voor de meeste mensen. Ditzelfde geldt voor de 300 en 500-modellen van Harman Kardon en JBL. Dit type speakers zijn meer bedoeld als speakers en niet specifiek voor het bedienen van smart home apparatuur, hoewel dit wel behoort tot de mogelijkheden. We hebben alle modellen daarbij ook onderzocht op de beoordelingen in grotere webshops als Bol.com en Coolblue. We hebben ons onderzoek uiteindelijk toegepast op de volgende smart speakers met Google Assistant:

 • Google Home Mini
 • Google Home
 • Google Nest Hub
 • JBL Link 10
 • JBL Link 20
 • Harman Kardon Citation One
 • Harman Kardon Citation 100
 • Sonos One

Onderzoeksmethodologie beste smart speaker met Google Assistant

Voor het uitvoeren van een waardevol onderzoek hebben we een verantwoorde onderzoeksmethodologie toegepast. Zoals we daarnet al aangaven hebben we diverse gesprekken gevoerd met experts om erachter te komen wat een smart speaker nu een goede keuze maakt of niet. Hoewel velen de geluidsbeleving bij een speaker benoemen als belangrijkste factor, blijkt bij een smart speaker ook de bediening en zaken als het bereik (om je stem te kunnen ontvangen) niet vergeten te worden. We hebben daarom bij elke van de acht smart speakers de onderzoeksfactoren grondig onderzocht. Bekijk hoe we elk onderdeel uitgevoerd hebben in ons onderzoek naar de beste keuze. Check daarbij ook direct hoe de verschillende smart speakers gescoord hebben op de verschillende onderdelen.

Bediening van de smart speaker: met spraak en fysiek

Het eerste wat we onderzocht hebben bij de verschillende Google Assistant smart speakers is de bediening. Hoe makkelijk is bijvoorbeeld het geluid van de speaker zelf te bedienen óf hoe snel reageert de speaker op het aan- en uitzetten van gekoppelde slimme lampen? Al snel bleek dat het voor het bedienen van gekoppelde smart home producten niet uitmaakte welke smart speaker we hiervoor gebruikte. Google Assistant is Google Assistant, ongeacht op welke speaker deze te vinden is. 

Waar de smart speakers wel enorm van elkaar verschilden op het gebied van bediening, was de fysieke bediening. Hierin bleek de Google Home Mini slecht te scoren: we moesten in veel gevallen meerdere keren klikken op de bovenzijde van de kleine slimme speaker om de geluidsknoppen te vinden. In tegenstelling tot alle andere smart speakers zijn deze bij de Google Home Mini onder de stoffen behuizing te vinden, waardoor ze ‘onzichtbaar' zijn. De Google Nest Hub kwam hier als beste uit de test: deze is voorzien van een display, waardoor je makkelijk kunt navigeren tussen je smart home apparaten en het geluid zowel met spraak als fysiek makkelijk kunt bedienen. De overige speakers bieden met handige (zichtbare) drukknoppen op boven- of achterzijden prima mogelijkheden om bijvoorbeeld het geluid met de hand te kunnen bedienen.

bediening van de smart speaker

De enige fysiek-mogelijke bediening van Google Home Mini.

Bereik van de smart speaker: van welke afstand kan Google Assistant jou nog verstaan?

Het bereik van de smart speaker met Google Assistant bleek een belangrijke meespelende factor voor de aanschaf van zo'n slimme speaker. We hebben daarom alle acht de smart speakers getest op het maximale bereik: hoever kunnen wij van de smart speakers staan, zonder dat deze ons niet meer verstaat? We hebben dit getest met de volgende regels:

 • Spreken op normaal volume; niet schreeuwen
 • Testen op afstanden
 • Testen vanuit verschillende kamers (met tussenkomst van muren en deuren)
 • Zo min mogelijk achtergrond geluid

Praktisch alle smart speakers uit onze onderzoeksselectie scoorde enorm goed. De Sonos One bleek hierin uit te blinken: zelfs van een verdieping hoger wist deze smart speaker ons nog te verstaan in de woonkamer zonder te hoeven schreeuwen. Geen enkele smart speaker was te bereiken vanaf de zolder, wat in onze ogen ook niet meer dan logisch is. De Google Home Mini scoorde in vergelijking met de Google Home wat minder op het ‘verstaan' van spraakopdrachten. Door ons te verdiepen in de specificaties van de Mini-variant kwamen we erachter dat dit te wijden is aan een microfoon minder. Waar Google Home er twee heeft, is dit bij de Google Home één microfoon.

Geluidsbeleving: bedoeld voor luisteren van muziek?

We hebben ook de geluidsbeleving goed getest. We hebben hiervoor de smart speakers verschillende muziekstijlen af laten spelen (zowel via Spotify als via YouTube). Van klassiek tot hardstyle om hiermee een goed idee te krijgen van het maximale volume, contrasten en zaken als de bass. De volgende vijf speakers scoorden hierin het allerbeste:

 • JBL Link 10
 • JBL Link 20
 • Harman Kardon Citation ONe
 • Harman Kardon Citation 100
 • Sonos One

Wel willen we hierbij de opmerking maken dat de smart speakers in ons onderzoek zijn gefilterd op multiroom. Hierbij kunnen de speakers dus gekoppeld worden aan andere speakers, zodat het geluid eenvoudig opgekrikt kan worden. Daarbij wordt een smart speaker niet altijd voor het luisteren van muziek gekocht, maar is het bedienen van apparaten met spraak of het gebruik van een persoonlijke assistent veelal de behoefte.

Prijs van de smart speakers

Om ook te kunnen onderzoeken wat de beste budget keuze is, hebben we natuurlijk ook de gemiddelde verkoopprijzen van de smart speakers met Google Assistant naast elkaar gelegd. Bekijk in onderstaand overzicht de verschillende prijzen.

Smart SpeakerGemiddelde Verkoopprijs
Google Home Mini€ 59,99
Google Home€ 99,99
Google Nest Hub€ 129,99
JBL Link 10€ 78,99
JBL Link 20€ 115,99
Harman Kardon Citation One€ 199,99
Harman Kardon Citation 100€ 299,99
Sonos One€ 229,99

Wat moet je in de gaten bij de aanschaf van een smart speaker?

Bij de aanschaf van een smart speaker moet je altijd goed letten op het ondersteuning voor een specifiek smart home platform. Hoewel we in dit onderzoek specifiek ingegaan zijn op de mogelijkheden voor Google Assistant, kun jij smart home apparaten in huis hebben die enkel compatibel zijn met Alexa. Vaak ontdek je op de verpakking een duidelijk logo waarmee de smart speaker compatibel is. In het geval van Google Assistant ontdek je ‘Talks with Google' op de productverpakking.

Daarbij is het goed om te weten dat er op dit moment veel gaande is op het gebied van slimme speakers. De afgelopen periode is er veel negatieve berichtgeving gepubliceerd over het feit dat bedrijven als Amazon en Google mee zouden luisteren met smart speakers, zelfs als deze niet gebruikt zouden worden. We raden je daarom altijd aan om heel goed te kijken naar de privacy-instellingen. Afgelopen week (moment van schrijven) hebben zowel Amazon als Google aangekondigd om hun privacy instellingen eenvoudiger te maken voor de eindgebruiker. 

Tenslotte is het goed om te weten dat wij de ontwikkelingen rondom smart speakers en eventuele issues op de voet volgen. Een nieuwe ontwikkeling of introductie kan zorgen voor een ander onderzoekresultaat, waardoor wij ook dit onderzoek in de toekomst zullen blijven updaten. Mocht jij van mening zijn dat ons onderzoek toe is aan een update of als je ons wilt voorzien van feedback, stellen wij het op prijs als je een reactie achterlaat!

Ontdek meer
CadeausElektronicaHobby

De beste spelcomputer

CadeausElektronica

Kerstverlichting slim maken? Onze tips!

ElektronicaKeuken & Eten

De Beste Grillplaat

Kantoor

Het Beste Zit Sta Bureau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *