Verzorging

De Beste Zilvershampoo

beste zilvershampoo

Laatste update op: 17 april 2023

Iedereen die blond, grijs of wit haar heeft -of dit nu met een beetje hulp van de kapper is of niet- weet dat één product een absolute must is om je haren stralend blond of grijs te houden: zilvershampoo. Van het kleuren van je haren, zonlicht of zwembadwater met een hoog chloorgehalte kan je blonde, grijze of witte haar namelijk een ongewenste gele of oranje gloed krijgen. Het wassen met een zilvershampoo helpt je lokken weer hun frisse koele blonde, grijze of witte kleur te geven. Koele blonde of grijze haren -zowel natuurlijk als de granny grey look-, zijn de afgelopen jaren als haarstijl alleen maar populairder geworden.

Niet gek dus dat het assortiment aan zilvershampoos of no yellow shampoos enorm gegroeid is. Zilvershampoos zijn er in alle prijsklassen en kennen een verschillende intensiteit. Maar welke shampoo is nou echt effectief, het prettigst in gebruik en heeft de beste prijs-kwaliteit verhouding? Wij besloten tien verschillende shampoos, van kappersmerken tot merken die te vinden zijn bij de lokale drogist, met elkaar te vergelijken op werking, gebruik en prijs. Met inmiddels bijna paarse haren, weten we precies welke zilvershampoo wat ons betreft als beste uit de test komt!

Voor ons onderzoek hebben we tien zilvershampoos in een prijsklasse variërend tussen de 4 en 24 euro getest op werking, gebruik en prijs-kwaliteitverhouding. Omdat we benieuwd waren of de zilvershampoos die vooral via kapperszaken worden verkocht, echt verschillen van de shampoos die je bij je drogist om de hoek koopt, hebben we verschillende shampoos uit beide categorieën in ons onderzoek opgenomen. Alle shampoos uit deze test zijn eenvoudig online te bestellen. Om je niet te lang in spanning te laten zitten, verklappen we je alvast onze ultieme favoriete zilvershampoo: de Fudge Professional Clean Blonde Violet-toning shampoo!

Beste Keuze

fudge beste zilvershampoo

Fudge Professional Clean Blonde Violet-toning shampoo

Hij schuimt goed, geeft niet af, ruikt prima en weet je haar in een paar minuten tijd een prachtige asblonde tot grijze toon te geven. Mooie bijkomstigheid: de shampoo is vrij van parabenen en behalve vriendelijk voor je haar ook vriendelijk voor dieren: de Fudge Professional Clean Blonde Violet-toning shampoo wordt namelijk geproduceerd zonder dat er een proefdier aan te pas komt!.

Even rondspeuren op het internet leert ons dat de Fudge Professional Clean Blonde Violet-toning shampoo in meer lijstjes bovenaan verschijnt. Vaak is de Fudge hierbij verwikkeld in een nek-aan-nekrace met Fanola No Yellow aangezien beide shampoos een zeer hoog pigmentatiegehalte kennen, waarbij het Italiaanse Fanola nóg geconcentreerder is. Echter, qua overall verzorging is de Fudge shampoo net wat completer. Bovendien is de shampoo prettig in gebruik en zeer effectief. Een klein beetje shampoo is voldoende om je blonde of grijze haren in no time op te frissen. En kleur je je haren granny grey? Dan is dit een perfect product om je grijze haar in trendy staat te houden.

Al is de Fudge geen kleurshampoo, bij intensief gebruik kun je er wel een paarse gloed mee creëren. Sommige gebruikers geven aan deze shampoo liever met handschoenen aan in te masseren. Zelf hebben wij de ervaring dat even goed je handen wassen na het inzepen ook prima werkt. Het is een van de duurdere shampoos in de lijst, maar omdat je per keer slechts een kleine hoeveelheid shampoo nodig hebt, doe je wel lang met deze handige tube. Een laatste fijne bijkomstigheid is dat Fudge ook een bijpassende conditioner heeft ontwikkeld. Zo kun je je haar extra verzorging geven binnen dezelfde lijn. Handig!

Budget keuze

beste zilvershampoo budget

Schwarzkopf Silver reflex

Van alle shampoos die we getest hebben, komt deze ‘drogist’-shampoo van Schwarzkopf als absolute winnaar uit de bus. De Schwarzkopf Silver Reflex zilvershampoo laat een hoge paarsblauwe pigmentatie zien en kent een hoge werkingskracht. Afhankelijk van hoe lang je deze shampoo laat inwerken, krijg je een mooi asblond of grijs resultaat. Van de zilvershampoos waar ongeveer hetzelfde prijskaartje aan hangt, is deze shampoo wat ons betreft dan ook de beste keuze!.

Het Duitse Schwarzkopf heeft een productlijn bedoeld voor de verkoop in kapperszaken en een lijn die je terugvindt in de schappen van de drogist. De zilvershampoo is in beide productlijnen vertegenwoordigd. Hoewel de ‘kappersshampoo’ Schwarzkopf Bonacure Silver shampoo meer verzorging biedt, is de Schwarzkopf Silver Reflex shampoo qua effect vergelijkbaar. De dikkere paarsblauwe shampoo oogt geconcentreerd en verandert in combinatie met water in een prettig lilakleurig schuim.

Heeft je haar behoefte aan een extra krachtige behandeling? Masseer de shampoo dan in op droog haar en laat deze een kwartier intrekken. Spoel je haar daarna goed uit en voilà: een asblond/grijs resultaat. Sla je je shampoo graag tegen een nog voordeligere prijs in? Houd dan de acties bij de grotere drogisten in de gaten en koop je shampoo met korting of tijdens een 1 + 1 actie. Bij Bol.com ontdek je nu een voordelig pakket van 5 flacons.

Vegan Keuze

maria nila zilvershampoo vegan

Maria Nila Sheer Silver Shampoo

Ga jij voor natuurlijke producten, maar wil je wel kunnen rekenen op een shampoo die jouw blonde of grijze haren opfrist en gele of oranje tinten laat verdwijnen? Dan is de 100% vegan zilvershampoo van Maria Nila een goede keuze. De Maria Nila Sheer Silver shampoo ruikt heerlijk, is prettig in het gebruik, gebaseerd op natuurlijke ingrediënten, diervriendelijk, volledig vrij van parabenen en sulfaten én zacht voor je haar!

Het Zweedse merk Maria Nila richt zich sterk op natuurlijke, 100% vegan producten die op diervriendelijke en zo duurzaam mogelijke wijze worden geproduceerd. Deze zilvershampoo bevat violetpigmenten en braamextracten om de gele gloed uit je haar te verdrijven. Omdat de shampoo geen sulfaten bevat, is deze vriendelijk voor de gevoelige hoofdhuid.

Hoewel we de verpakking van de shampoos niet mee hebben genomen in onze beoordeling, moet hier toch even worden gezegd dat deze fles er simpel maar smaakvol uitziet en een fijne aanwinst vormt voor iedere badkamer. Ander voordeel is dat je ook hier de productlijn kunt uitbreiden met een bijpassende conditioner en haarmasker. Al met al is de Maria Nila Sheer Silver shampoo wat ons betreft dé keuze wanneer je gaat voor de natuurlijke, vegan lifestyle!


Waarom je ons kan vertrouwen

Om een gedegen onderzoek te kunnen doen, zijn we ons als reeds ervaren gebruikers extra gaan verdiepen in het product ‘zilvershampoo’. Zo kwamen we tot de conclusie dat zilvershampoo ook wel vaker no yellow shampoo, paarse shampoo, blauwe shampoo, anti yellow shampoo of toning shampoo genoemd.

Zilvershampoos zijn paars of blauw van kleur. Een zilvershampoo wordt vooral gebruikt om gele of oranje tinten uit het haar te spoelen of om je haar een koele tint te geven. Een blauwe shampoo biedt het beste tegenwicht aan oranje tinten en een paarse shampoo aan gele tinten. Een zilvershampoo is geen kleurshampoo, al kunnen sommige shampoos je haar na langdurig en intensief gebruik wel een paarse gloed geven. Dit effect is altijd tijdelijk, na twee keer wassen met en gewone shampoo is de paarse gloed vaak alweer verdwenen.

Een blauwe shampoo biedt het beste tegenwicht aan oranje tinten en een paarse shampoo aan gele tinten.

Voor wie is dit interessant?

Dit onderzoek is interessant voor iedereen -zowel dames als heren- met natuurlijk of gekleurd blond, grijs of wit haar. Maar ook wanneer je highlights, balayage of een coupe soleil hebt, is regelmatig gebruik van een zilvershampoo noodzakelijk voor een frisse blonde of grijze look. Verder heeft het aantal nieuwe zilvershampoos de afgelopen jaren zo’n toevlucht genomen, dat er inmiddels heel wat fijne, dier- en huidvriendelijke producten bij zijn gekomen die er gewoon op wachten om door jou ontdekt te worden. Wie weet vind je na het lezen van deze blog wel de meest effectieve, perfecte vegan of ideale budget shampoo die helemaal past bij jouw leefstijl!

Hoe hebben we zilvershampoos geselecteerd?

Om het aanbod van tientallen zilvershampoos terug te brengen naar tien populaire zilvershampoos voor ons onderzoek, hebben we als onderzoekteam (bestaande uit vijf testpersonen, met haren variërend van lichtblond tot beginnend grijs en wit haar) geput uit onze eigen favoriete merken, navraag gedaan bij verschillende kapperszaken en een eindeloos aantal reviews naast elkaar gelegd. Zoals gezegd waren we benieuwd of er echt merkbare verschillen zijn tussen de duurdere merken zilvershampoo en de minder prijzige zilvershampoos.

Bovendien willen we met ons onderzoek van toegevoegde waarde zijn voor gebruikers met uiteenlopende budgetten en voorkeuren. Daarom hebben we een zo breed mogelijk assortiment zilvershampoos in de prijsklasse tussen 4 en 24 euro gedurende een maand getest op werking, gebruik en prijs-kwaliteit verhouding. Uiteraard hebben we ter vergelijking de prijzen daarbij omgerekend naar een prijs per 100 ml.

Onze randvoorwaarden

 • Zilvershampoo en no yellow: onder de testshampoos bevinden zich ook no yellow shampoos. Eigenlijk is de zilvershampoo specifiek bedoeld voor grijs haar en de no yellow shampoo voor blond haar. In de praktijk kunnen beiden echter gebruikt worden door iedereen met natuurlijk of gekleurd blond, grijs of wit haar.
 • Verkrijgbaarheid: alle zilvershampoos die we hebben getest, zijn online te bestellen.
 • Effectiviteit: in ons onderzoek hebben we ons vooral gericht op de effectiviteit van de verschillende shampoos. Daarbij hebben we gekeken naar de mate en snelheid waarmee het gewenste resultaat (opgefrist blond of grijs haar zonder geeltonen) werd behaald. Voorwaarde hierbij was een zichtbaar verschil na 5 wasbeurten.
 • Verzorging: naast paarse pigmenten bevat een zilvershampoo ook ingrediënten die het haar schoon wassen. Een zilvershampoo is per definitie echter geen verzorgende shampoo en vooral bedoeld om afwisselend te gebruiken met een voedende shampoo of in combinatie met een product dat het haar wél verzorgt. Daarom hebben we het aspect ‘verzorging’ in ons onderzoek minder zwaar mee laten wegen.
 • Maximumprijs: we willen een gevarieerd aanbod testen, maar vinden 25 euro een goede maximumprijs voor een shampoo in het luxe segment. Daarbij moeten we opmerken dat we ons onderzoek hebben gebaseerd op standaardprijzen. Wanneer je online goed speurt, shop je in de praktijk veel shampoos tegen een aantrekkelijke korting. Ook worden shampoos vaak goedkoper wanneer je er een grotere flacon of meerdere producten tegelijkertijd van koopt.
 • Vegan/proefdiervrij: in onze test wilden we minimaal één product testen dat vegan en/of dierproefvrij is. Dit is gelukt: we hebben zeker 2 producten in onze test opgenomen die aan deze voorwaarde voldoen.

Deze zilvershampoos hebben we getest

 • Fudge Professional Clean Blonde Violet-toning shampoo (Beste keuze)
 • Fanola No yellow
 • Maria Nila Sheer Silver Shampoo (Vegan keuze)
 • Schwarzkopf Bonacure Silver
 • Schwarzkopf Silver reflex (Budget keuze)
 • L’Oréal Professionnel Serie expert Magnesium Silver
 • Andrélon Zilver Care
 • GUHL Zilverglans en verzorging
 • Goldwell Dualsenses Silver Shampoo
 • Etos Silver shampoo

Naast deze tien zilvershampoos zijn er nog heel veel andere merken zilvershampoo waar je uit kunt kiezen. In dit geval hebben we gekozen voor een mix van luxe producten met positieve reviews en bekende shampoos uit het reguliere segment die allemaal online eenvoudig te bestellen zijn.

alle zilvershampoos uit ons onderzoek

Alle zilvershampoos uit ons onderzoek

Wat je in de gaten moet houden

Zoals je ziet, zijn zilvershampoos in de meest uiteenlopende varianten verkrijgbaar. Welk type zilvershampoo het beste bij jou past, hangt samen met je budget, je persoonlijke voorkeuren en je haar- en huidtype. Verder gebruiken sommige mensen bij voorkeur een product dat in kapperszaken wordt verkocht en gaan anderen eerder voor een effectieve zilvershampoo van de drogist in de buurt.

Wat bij zilvershampoos ook meespeelt, is de intensiteit van het product: ga je het liefst voor een super intensieve shampoo of neem je liever iets minder risico wat betreft het ‘paars’ door kunnen slaan? En hoe belangrijk vind je het dat een product vrij is van parabenen of dat het geproduceerd wordt op een diervriendelijke wijze?

Om te bepalen welke zilvershampoo past bij jou, kun je de volgende punten meewegen in je jacht op de fijnste zilvershampoo:

 • Intensiteit
 • Paarse of blauwe shampoo (paars voor gele tinten en blauw voor oranje)
 • Werkingstijd
 • Duur van effect
 • Wel of niet veganistisch
 • Proefdiervrij
 • Vrij van sulfaten, parabenen en/of siliconen
 • Budget

Onze onderzoeken zijn transparant, oprecht en up-to-date maar het testen van zilvershampoos blijft natuurlijk mensenwerk, waarbij persoonlijke voorkeuren mee kunnen spelen. Mis jij ‘jouw’ vertrouwde en absolute topper op het gebied van zilvershampoo in deze lijst? Deel jouw tip dan met ons in een reactie onder dit artikel of stuur ons een berichtje.

Ontdek meer
Verzorging

De Beste Deodorant

Sport & GezondheidVerzorging

De Beste Neusspray

Verzorging

De Beste Mascara onder de 20 euro

Verzorging

De Beste Concealer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *