ElektronicaHuis & Tuin

Onmisbare smart home gadgets

onmisbare smart home gadgets

Laatste update op: 23 juni 2022 Een smart home is vandaag de dag steeds normaler: met spraak je lampen aansturen via een smart speaker én terwijl je op vakantie bent communiceren met de postbezorger die voor de deur staat middels een slimme deurbel. Veel van deze smart home gadgets maken het huis daadwerkelijk een stuk slimmer, maar lang niet allemaal. Neem bijvoorbeeld een slimme koffiemachine: een bakje koffie zetten via je smartphone lijkt interessant, totdat je even stil staat bij het feit dat je koffie niet meer heet zal zijn én je zeker niet moet vergeten om er een leeg kopje onder te zetten. Naar aanleiding van honderden uren onderzoek voor diverse beste lijsten voor Alstu! zetten we op een rij wat écht onmisbare smart home gadgets zijn.

Slimme deurbel: veilig én handig

Een slimme deurbel is misschien wel één van de meest sprekende smart home voorbeelden. Een slimme deurbel – ook wel een video deurbel genoemd – is een deurbel die vaak voorzien is van een camera. Door een mogelijke koppeling van de deurbel met je smartphone, krijg je een melding zodra er iemand aanbelt en wordt de camera geactiveerd. Doordat deze slimme deurbellen ook vaak voorzien zijn van de mogelijkheid tot tweeweg-communicatie, kun je zowel zien, horen en spreken. In veel verschillende situaties kan dit erg handig zijn: denk aan een postbezorger waar je tegen kunt zeggen dat hij het pakketje in de schuur kan leggen of je visite om te melden dat je nét onder de douche vandaan komt.

Wij doen actief onderzoek naar de beste slimme deurbel. Hierin gaan we verder dan het vergelijken van de videokwaliteit: ook mogelijke abonnementsvormen houden we onder de loep.

Slim alarmsysteem: 24/7 monitoren met notificaties

Slimme alarmsystemen zijn van veel toegevoegde waarde binnen een smart home. Dit type alarmsystemen zijn meer dan een bewegingsmelder en een sirene: dankzij de koppeling met andere smart home apparatuur en smartphones, kun je complete scenario's realiseren voor een veel betere beveiliging van je slimme woning. Zo zijn er vaak binnen en buiten modules terug te vinden in deze alarmsystemen, waardoor je zowel de tuin als de woonkamer nauwlettend in de gaten kunt houden. Juist binnen een smart home zijn de voordelen van een slim alarmsysteem enorm, gezien een slimme woning vaak gevuld is met prijzige apparatuur.

Dit type alarmsystemen zijn meer dan een bewegingsmelder en een sirene

Doordat de systemen vaak de mogelijkheid bieden om activiteitenzones in te stellen en rekening te houden met huisdieren, kun je loze meldingen doen voorkomen. In ons recente onderzoek naar het beste alarmsysteem, bleek dat je wel goed moet letten op mogelijke abonnementen. Niet altijd kun je 100% gebruik maken van alle functionaliteiten zonder een abonnement. Benieuwd naar de beste keuze? Check dan ons onderzoek naar het beste alarmsysteem zonder abonnement en beveilig je eigendommen.

Slim deurslot: vergrendel je woning op afstand

Laten we nog even in de smart home beveiligingshoek blijven. Zo is een slim deurslot ook een interessante en in onze ogen een onmisbare smart home gadget op dit moment. Een slim deurslot schuif je vaak makkelijk over je huidige slot heen, waardoor je niet hoeft te ‘hakken en te breken'. De grootste voordelen van een slim deurslot, is dat je deze kunt aansturen met je smartphone. Op die manier kun je als je twijfelt elders checken of je woning vergrendeld is. Daarnaast kun je ook andere digitaal toegang geven: hierdoor hou je altijd bij wie je woning betreden heeft en is er nooit meer de kans om reservesleutels te vergeten of hierbij het overzicht te verliezen.

Veel voordelen voor gebruikers van AirBnB

Met name voor AirBnB gebruikers blijkt een slim deurslot veel uitkomsten te bieden. Waar huurders normaal gesproken af dienen te spreken met de verhuurder om de sleutel in ontvangst te nemen, kan de eigenaar nu de huurder tijdelijk toegang tot de woning. Het is fijn om te weten dat een huurder in een specifieke data range toegang heeft en daarna niet meer. Daarbij is dus – nogmaals – de kans het verliezen van sleutels niet meer aanwezig. In ons onderzoek voor het beste slimme deurslot kwamen we er tevens achter dat veel slimme slotenmerken als Nuki zelfs een integratie hebben gebouwd voor deelplatformen als AirBnB.

Smart speaker en/of – display

Binnen een smart home is het bedienen van apparaten met spraakopdrachten vaak mogelijk. Dit komt doordat apparaten ondersteuning kunnen bieden voor smart home platformen als Nest of Alexa. Het beste voorbeeld hiervan is het aansturen van slimme lampen met behulp van een voice-command: “Hé Google, zet de lampen boven de eetkamer aan!”. Voor het kunnen aansturen met spraak heb je een smart speaker en/of – display nodig. Het bekendste voorbeeld hiervan is Google Home, die tegenwoordig door het leven gaat als Google Nest. Sinds oktober 2018 is Google Assistant, de spraakassistent onder de motorkap, Nederlands ondersteund. Hierdoor kun je er Nederlands mee communiceren. Naast het bedienen van spraak, kun je een smart speaker of display ook gebruiken voor het opvragen van informatie. Hierbij kun je denken aan de actuele weersverwachting, verkeersdrukte van werk naar huis óf de betekenis van het woordje ‘alstu'.

In een keuken is een smart display dan ook nog interessanter dan een slimme luidspreker, gezien deze voorzien is van een scherm. Hierbij krijg je bij het opvragen van informatie niet alleen hoorbare informatie, maar ook visuele beelden. Dit kan erg handig zijn bij het doorlopen van stappenplannen voor recepten of het kijken van een YouTube video aan de keukentafel. Check het beste smart display in ons actuele onderzoek.

Let bij smart home gadgets altijd op de ondersteuning

Niet altijd zijn smart home gadgets met spraak te bedienen. Wij raden je dan ook altijd aan, wanneer je dit wenst, om goed onderzoek te doen naar de ondersteuning voor spraakassistenten als Google Assistant of Amazon Alexa. Vaak staat dit duidelijk aangegeven op de verpakking met logo en tekst, bijvoorbeeld “Talk with Google Assistant!“. Vanwege de grote populariteit van het Nederlandse Google Assistant, hebben wij onlangs besloten onderzoek te laten verrichten naar de beste smart speaker met Google Assistant.

Slimme lampen voor specifieke sferen in diverse situaties

De grootste sfeermaker in een smart home zijn slimme lampen. Met slimme verlichting zijn de mogelijkheden eindeloos: zo kunnen ze vaak in ontelbaar veel kleuren schijnen, zijn ze onderling te groeperen én kun je ze laten reageren op specifieke data wanneer je ze koppelt met andere smart home gadgets. Door ze te koppelen met je smartphone en/of met een slimme luidspreker, kun je ze zowel op afstand bedienen als met spraak. Op het gebied van veiligheid is er ook veel te halen: zo bestaat er de mogelijkheid om smart lampen te koppelen met slimme rookmelders. Wordt er 's nachts rook gedetecteerd in de woning, dan kunnen de lampen op de juiste lichtintensiteit aanspringen, zodat je veilig de woning kunt verlaten.

In ons huidige onderzoek naar de beste slimme lampen springt Philips Hue als merk bovenuit. Naast de hoge kwaliteit van de lampen is de ondersteuning bij dit merk het beste: zo kun je ze bedienen met Google Assistant en zijn er via smart home applicatie IFTTT eindeloos veel scenario's te bedenken. Krijg je een mail van de belastingdienst? Dan kun je de lampen rood laten knipperen. Ook zijn er tal van Hue apps waarmee je nog meer uit deze smart lampen kunt halen.

Slimme thermostaat: op eenvoudige wijze besparen

Dat onmisbare smart home gadgets niet alleen op het gebied van beveiliging en entertainment gegroepeerd kunnen worden, bewijst de slimme thermostaat. Een slimme thermostaat maakt het besparen op onnodige stookkosten zeer eenvoudig. Vaak hoef je hier zelfs helemaal niets voor te doen: veel smart home thermostaten zijn zelflerend, waardoor ze op den duur jouw leefpatroon gaan herkennen en hier slim rekening mee houden. Dit wordt vaak gecombineerd met geofencing, een techniek waarbij er via je gekoppelde smartphone rekening gehouden wordt met je locatie. Ga jij van huis, dan wordt de verwarming automatisch uitgeschakeld. Kom jij van het werk weer in een specifieke straal rondom jouw woning dan verwarmt de slimme thermostaat op tijd je woning, zodat jij altijd met de juiste temperaturen thuiskomt. Check ons huidige research voor de beste slimme thermostaat op dit moment.

Ontdek meer
Huis & Tuin

Het Beste Middel Tegen Groene Aanslag op Tegels

CadeausElektronicaHobby

De beste spelcomputer

Huis & Tuin

De Beste Kerstboomstandaard

CadeausElektronica

Kerstverlichting slim maken? Onze tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *