Software & Apps

De Beste Parkeer App

de beste parkeer app

Laatste update op: 23 juni 2022

Na het parkeren op zoek moeten gaan naar een parkeerautomaat is verleden tijd. Met diverse parkeer apps ben je in staat om vanaf je smartphone direct de parkeerplek van je auto te betalen. Je hoeft hierbij ook geen parkeerbon in je dashboard te leggen en je kunt eenvoudig achteraf betalen. Op dit moment zijn er twaalf populaire parkeer apps in Nederland. Wij hebben de afgelopen drie weken 230 uur onderzoek gedaan naar de beste parkeer app van dit moment. Op basis van ons onderzoek zijn we tot de conclusie gekomen dat Parkmobile de beste parkeer app is. 

 

Onze Keuze

 

parkmobile parkeer app

Parkmobile

Bij Parkmobile is de app het meest gebruiksvriendelijk en is er in tegenstelling tot andere parkeer apps sprake van een duidelijke gebiedsafbakening binnen steden.

 

Parkmobile komt in ons onderzoek als beste uit de test. De app is zeer eenvoudig te gebruiken en enorm overzichtelijk. Wat vaak een probleem kan zijn, is dat een stad bestaat uit verschillende gebieden met diverse parkeertarieven. Hier blinkt deze parkeer app in uit: dankzij duidelijk afgebakende stedelijke gebieden, is het in een oogopslag duidelijk of je moet betalen voor de parkeerplek of niet. De prijzen voor een parkeertransactie zijn bij Parkmobile relatief laag: je betaalt buiten de parkeertarieven om een standaard bedrag € 0,27 per parkeertransactie. Wat ook een enorm pluspunt is van Parkmobile is dat je als gebruiker van van de app toegang krijgt tot zogeheten ‘Parkbee' garages. Deze garages zijn vaak te vinden in grote steden, waar het parkeertarief relatief hoog is. Uit onderzoek is gebleken dat het parkeren in Parkbee garages in veel gevallen tot 70% scheelt tot de het reguliere parkeertarief. Ook kun je kun als gebruiker van tevoren een plek reserveren, waardoor je nooit lang hoeft te zoeken naar een parkeerplek. Om het nog aantrekkelijker te maken biedt Parkmobile een abonnement aan: hiermee kun je goedkoper uit zijn wanneer je veel parkeertransacties doet. Tot slot is Parkmobile als een van de weinigen apps in bijna heel Nederland te gebruiken, waardoor het een geschikte keuze is voor de meeste mensen. Zelfs in een groot gedeelte van België is Parkmobile bruikbaar. Onderzoek naar de ervaringen van gebruikers toont ook een positief beeld: de applicatie krijgt gemiddeld 4.25 van de 5 sterren. Hiermee staat de app in de top 3 best beoordeelde parkeer apps in Nederland.

Ook interessant

 

filtsmeister parkeer app

Flitsmeister

De nieuwe parkeer applicatie van Flitsmeister is ook een interessante keuze. Je hebt hiermee een complete app die je zowel van A naar B brengt, als hulp biedt bij het betalen van een parkeerplek.

De nieuwe functie in de Flitsmeister app maakt het mogelijk om eenvoudig te betalen voor een parkeerplek. Hiermee wordt het een alles-in-een applicatie: je kunt zowel van A naar B rijden, komt erachter waar flitsplaten te staan én kunt bij het uiteindelijk parkeren eenvoudig betalen. Het grote voordeel hiervan is dat je niet voor een simpel ritje drie verschillende applicaties op je smartphone hoeft te downloaden en te gebruiken. De werking van het betalen voor een plek is via Flitsmeister kinderlijk eenvoudig en is aardig vergelijkbaar met die van Parkmobile. Flitsmeister is compleet gratis te downloaden. De kosten van een parkeertransactie zijn iets lager dan die van Parkmobile: je betaalt standaard € 0,25 per transactie, wat € 0,02 goedkoper is dan Parkmobile. Dat Flitsmeister een goede keuze is, blijkt uit een onderzoek naar de beoordelingen van gebruikers: gemiddeld scoort de app 4.7 van de 5 sterren. Hierbij moeten we natuurlijk wel de opmerking maken dat ook enkel gebruikers van de flitsdienst ook beoordelingen hebben gegeven. Dit hoeft dus niet alleen van toepassing te zijn op de parkeerfunctie van de applicatie.

Budget Keuze

 

easy2pay parkeer app

Ease2Pay 

De Ease2Pay parkeer app komt als meest voordelige keuze uit de test. Deze parkeer app rekent in tegenstelling tot andere apps geen standaard transactiekosten.

De beste budget keuze voor een parkeer app is Ease2Pay. Deze betaal- en parkeer app rekent in tegenstelling tot andere applicaties voor parkeren geen transactiekosten. De app zelf is ook geheel gratis te downloaden op zowel iOS als Android toestellen. Je dient bij deze app wel rekening te houden met het feit dat persoonlijke gegevens als locaties hoogstwaarschijnlijk verkocht worden: de app geeft in de Privacy Policy aan dat ‘de producten en diensten aangeboden kunnen worden, door bepaalde persoonsgegevens te verwerken'. De Ease2Pay ervaringen van andere gebruikers zijn ook goed: deze app scoort onder gebruikers een relatief goede score in zowel de AppStore als de Google Play Store: gemiddeld krijgt de app 3.4 van de maximale 5 sterren. De app zelf is ook eenvoudig in gebruik, maar scoort wat minder punten op duidelijkheid. Wij hebben ervaren dat het soms wat lastig kon zijn om in te schatten of je nu wel of niet moest betalen in een specifieke zone. 

 


Waarom je ons kan vertrouwen

Doordat we zelf dagelijks gebruik maken van vervoer per auto, zijn we in staat geweest om verschillende parkeer apps uitgebreid te testen. We hebben de twaalf verschillende parkeer apps daadwerkelijk allemaal getest op de belangrijkste kenmerken: van de eenvoudigheid van de app tot de eventuele kosten per parkeertransactie. Om te zorgen voor een waardevol onderzoek, hebben we met twee medewerkers van Alstu.nl de parkeer apps getest, zodat we ook specifieke (stedelijke) gebieden onderling hebben kunnen vergelijken. Zo zijn we in staat geweest om in het onderzoek goed te kijken naar de beschikbare parkeerinformatie bij kleinere gebieden/dorpen als Alphen aan den Rijn tot grote parkeerzones in steden als Leiden.  

We hebben in het onderzoek waarde gehecht aan het voorkomen van beïnvloeding vooraf. Mede hierom hebben we zaken als reviews en beoordelingen van huidige gebruikers pas achteraf gedaan, zodat we konden checken of onze mening en ervaringen aansloten bij die van actuele gebruikers. Ook hebben we scherpe randvoorwaarden gehanteerd bij de selectie van de parkeer apps: zo kan een app onwijs goed zijn, maar als deze slechts 10% van de gebieden in Nederland dekt, is het geen beste keuze. 

Voor wie is dit?

Een parkeer app is zeker niet alleen interessant voor degene die vaak heen en weer reist voor zijn of haar werk. Ook voor incidentele bezoekjes bij kennissen of vrienden in een dorp of stad verderop is een parkeer app vaak enorm interessant. Dit komt met name door de grote veranderingen in het parkeerbeleid bij veel steden. Zo werd er twee jaar geleden een grote verandering in het parkeerbeleid in Leiden ingevoerd: de stad werd opgeknipt in drie verschillende zones en alles werd ‘betaald parkeren'. Ik (Bram) heb persoonlijk meegemaakt dat het zonder goede parkeer app aardig lastig kan zijn om er bijvoorbeeld achter te komen in welke zone je nu geparkeerd staat. 

Ook als je geen liefhebber bent van veel kleingeld in je zakken, is het hebben van parkeer app op je smartphone ook interessant. Daarbij hoef je nooit meer je kenteken te onthouden: je zet deze in een keer in de parkeer app en selecteert deze als je wilt betalen voor een parkeer app. 

Hoe hebben we geselecteerd en getest?

Voor het onderzoek naar de beste parkeer app hebben we in totaal 12 verschillende parkeer apps uitgebreid onderzocht We hebben voor het tot stand komen van deze onderzoekselectie een aantal randvoorwaarden voor een parkeer app gehanteerd:

 • De parkeer app is Nederland te gebruiken
 • De app is te gebruiken op iOS en Android toestellen
 • De parkeerapplicatie is gratis te downloaden

Voor we begonnen met het verzamelen van een onderzoekselectie, hadden we in eerste instantie ook de randvoorwaarde dat de app een 100% parkeer app zou moeten zijn. Echter hebben we deze voorwaarde verworpen, doordat we een trend hebben ontdekt in apps die de functionaliteiten uitbreidde voor het betalen van parkeerkosten. Flitsmeister is hier een goed voorbeeld van: de app staat bekend om de notificaties voor snelheidsmetingen, maar biedt sinds begin dit jaar ook de mogelijkheid om te betalen voor een parkeerplek. Onderaan de streep zijn er dus 12 parkeer apps overgebleven die we hebben getest:

 • ParkMobile
 • YellowBrick
 • SMSparking
 • ANWB Parking
 • Parksen
 • On The Go
 • EasyPark
 • Ease2Pay
 • Flitsmeister
 • TanQyoupark
alle parkeer apps getest

We hebben alle parkeer apps getest (en ja ik moet me telefoon opladen)

We hebben de verschillende apps getest met twee verschillende auteurs van Alstu.nl. Hiervoor heeft iemand de apps getest die woont in een kleiner gebied, Alphen aan den Rijn, en iemand die woont in een grotere stad, Leiden. Hiermee konden we goed kijken of een parkeer app niet alleen duidelijkheid bood in grote steden, maar ook bij nauwe, vaak slecht bereikbare straatjes, waar wél betaald moet worden voor een parkeerplek. We hebben het onderzoek toegespitst op belangrijke kenmerken van een parkeer app:

 • De gebruiksvriendelijkheid van de parkeer app: het was opvallend om te zien een zelfde app grote verschillen in scores haalde bij verschillende app stores. Zo kreeg Ease2Pay een 2.7 van de 5 sterren in de Google Play Store, hoewel deze een 4.1 scoorde onder de gebruikers van de iOS versie van de app. Hierdoor hebben we ook gebruik gemaakt van twee verschillende versies van de app met twee verschillende smartphones (iPhone 6S en de Samsung Galaxy J8).
 • De bereikbaarheid van de dienst: online zijn we veel klachten tegengekomen over de slechte bereikbaarheid bij diverse parkeerdiensten. Het is belangrijk om snel in contact te kunnen komen, mocht bijvoorbeeld de app vastlopen als je wilt stoppen met betalen. We hebben ook daadwerkelijk getest hoe snel een aanbieder van een parkeer app ons telefonisch te woord stond.
 • De kosten van de parkeer app: het kostenplaatje was natuurlijk ook onwijs belangrijk. We hebben goed gekeken naar de kosten per parkeertransactie. Ook mogelijkheden voor veel-gebruikers hebben we onderzocht. Zo hebben we gekeken naar de verschillende abonnementen en nog belangrijker: in hoeverre deze interessant zijn. Met andere woorden: na hoeveel keer parkeren is zo'n abonnement nu echt van toegevoegde waarde?

Na het daadwerkelijk ondervinden van de mogelijkheden van de applicatie hebben we uiteindelijk ook ingezoomd op de beoordeling van gebruikers. Hiervoor hebben we zowel reviews en beoordelingen gelezen in de Google Play Store, als in de AppStore. 

Onze keuze: Parkmobile parkeer app

 

Onze Keuze

 

parkmobile parkeer app

Parkmobile

Zeer eenvoudig te gebruiken en voor vaste gebruikers die vaker parkeren ook veel mooie voordelen: maak gebruik van een voordelig abonnement en reserveer een parkeerplekje in een Parkbee garage! 

In ons onderzoek komt Parkmobile als de beste parkeer app uit de test. Deze applicatie vinden we het meest makkelijk werken en is werkelijk kinderlijk eenvoudig te bedienen. In tegenstelling tot veel andere apps die we hebben getest, is dit de enige app die veel duidelijkheid verschaft voor specifieke parkeerzones. Zo hebben we zelfs in Leiden op een grens van twee zones gestaan (B en B1) en wist de app beter te precies aan te geven welke zone het was. Op het moment van testen had ik het geluk dat er een handhaver van Gemeente Leiden voorbij kwam, zodat ik direct kon verifiëren of dit klopte.

Naast de positieve ervaring van de app zelf, biedt Parkmobile interessante mogelijkheden om dure parkeerkosten in stedelijke gebieden te voorkomen. Hiermee is deze app ook de beste keuze voor mensen die vaker parkeren in grote steden. Dankzij de mogelijkheid om te kunnen parkeren in Parkbee garages, kun je daadwerkelijk tot 70% besparen op je parkeerkosten. Zo betaal je bij de Parkbee Garage in Amsterdam (Overtoom) € 3,25 per uur, terwijl je in ditzelfde gebied buiten de Parkbee Garage om € 6,- per uur kwijt bent. 

Ten slotte is de app ook de beste keuze voor degene die vaker dan 9 keer per maand parkeren. Voor de vaste gebruikers biedt Parkmobile namelijk de mogelijkheid voor een abonnement. Je betaalt dan € 2,50 per maand in plaats van de € 0,27 kosten per parkeertransactie.

Kosten per parkeer app

We hebben in het onderzoek goed gekeken naar de verschillende kosten per parkeer app. Hierbij hebben we de parkeerkosten per transactie bekeken, de eventuele kosten van een abonnement, de kosten voor het toevoegen van een extra kenteken én de mogelijke inschrijfkosten die sommige apps hanteren. We hebben alle onderzoeksresultaten in onderstaand overzicht genoteerd.

Parkeer appPer TransactieAbonnement (p.m.)Extra KentekenExtra Inschrijving
ParkMobile€ 0,27€ 2,50€ 1,-Geen
YellowBrick€ 0,34€ 3,00€ 2,50Geen
SMSParking€ 0,30€ 1,85 (+ € 0,16 per transactie)€ 0,00€ 5,-
ANWB Parking€ 0,28€ 2,20€ 0,00Geen
Parksen€ 0,24€ 1,90€ 0,00Geen
On The Go€ 0,22Geen€ 0,00Geen
EasyPark€ 0,25€ 1,99€ 0,00Geen
Ease2Pay€ 0,00Geen€ 0,00Geen
Flitsmeister€ 0,25Geen€ 0,00Geen
TanQyoupark€ 0,20Geen€ 0,00Geen

Wanneer is een parkeerabonnement interessant?

Diverse aanbieders van parkeer apps bieden de mogelijkheid voor een abonnement aan. Hierbij betaal je een vast bedrag per maand, in plaats van de individuele kosten per parkeertransactie. Let op: het gaat hier dus om kosten buiten het parkeertarief om. Een abonnement is niet altijd interessant: zo kun je goedkoper uit zijn als je minder parkeert om geen abonnement af te nemen. 

We hebben berekend wanneer een abonnement op een parkeer applicatie pas interessant wordt per aanbieder. 

 • Parkmobile: interessant vanaf 10 parkeertransacties per maand
 • YellowBrick: interessant vanaf 9 parkeertransacties per maand
 • SMSparking: interessant vanaf 13 parkeertransacties per maand
 • ANWB Parking: interessant vanaf 8 parkeertransacties per maand
 • Parksen: interessant vanaf 8 parkeertransacties per maand
 • EasyPark: interessant vanaf 8 parkeertransacties per maand

Bereikbaarheid van parkeer app aanbieders

In ons onderzoek naar reviews en beoordelingen van eerdere gebruikers, zijn heel wat problemen te lezen over de slechte bereikbaarheid van verschillende aanbieders. Toch is dit wel degelijk een belangrijk onderdeel voor de keuze van een goede aanbieder: wanneer jij de parkeertransactie wilt stoppen, maar dit niet mogelijk is vanwege een eventuele storing, wil je natuurlijk zo snel mogelijk in contact komen. Of andersom: je wilt je auto op een betaalde parkeerplek zetten, maar hebt om onverklaarbare reden geen toegang tot de gegevens om je auto in te boeken. 

Daarom hebben we in ons onderzoek gekeken naar de verschillende contactmogelijkheden. Is er bijvoorbeeld sprake van een noodnummer of kan een aanbieder alleen maar via een verstopt contactenformulier via de website in contact komen? Bekijk de resultaten:

 • ParkMobile: WhatsApp, Telefonisch
 • YellowBrick: Telefonisch
 • SMSparking: Telefonisch, E-Mail
 • ANWB Parking: Telefonisch
 • Parksen: Teruggebeld worden
 • On The Go: E-Mail
 • EasyPark: Telefonisch
 • Ease2Pay: E-Mail
 • Flitsmeister: E-Mail
 • TanQyoupark: Telefonisch

Beoordeling van parkeer app gebruikers

Zowel voor het zelf ondervinden van de verschillende software varianten van een specifieke parkeer app, als bij de reviews en ervaringen van consumenten hebben we gekeken naar de iOS en de Android variant. Hierbij hebben we daadwerkelijk honderden reviews doorgelezen van gebruikers van parkeer apps. We hebben de gemiddelde score berekend die een applicatie heeft gekregen van eerdere gebruikers.

Parkeer appGoogle PlayAppStore
ParkMobile4.1/5.04.4/5.0
YellowBrick3.8/5.04.2/5.0
SMSParking2.2/5.02.5/5.0
ANWB Parking4.2/5.04.2/5.0
Parksen2.8/5.03.6/5.0
On The Go1.4/5.01.3/5.0
EasyPark3.5/5.04.1/5.0
Ease2Pay2.7/5.04.1/5.0
Flitsmeister4.6/5.04.8/5.0
TanQyoupark3.7/5.04.3/5.0

Wat moet je in de gaten houden?

Het is fijn dat je meestal voor een parkeer app niet hoeft te betalen om er gebruik van te kunnen maken. Je betaalt vaak enkel per parkeertransactie. Toch wil je straks één goede app op je smartphone hebben staan, die je continu opnieuw kunt gebruiken, zonder er in de toekomst nog na over te hoeven denken. Het is dan belangrijk om goed te kijken naar de dekking van de parkeer app in gebieden waar jij zoal naar toe gaat: helaas bieden niet alle applicaties een complete ondersteuning in alle Nederlandse steden of dorpen.

Ook is de rekensom voor een abonnement interessant voor degene die hun auto vaker betaald parkeren: bedenk hoeveel keer je gemiddeld je auto op een betaalde parkeerplek zet en check of dit meer of minder is dan de minimale parkeersom wanneer een abonnement interessant begint te worden. Ook zaken als toegang tot een goedkope parkeergarage in de buurt waarvan je je auto normaal parkeert, zijn slim om mee te nemen bij je keuze voor een parkeer app.

Ontdek meer
Software & Apps

De Beste Videobel App

Software & Apps

De Beste Gratis VPN

Software & Apps

De Beste Gratis To-Do App voor Privé Gebruik

Software & Apps

De Beste Wachtwoordmanager

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *