Baby & KindElektronica

De Beste Elektrische Bakfiets

de beste elektrische bakfiets

Laatste update op: 23 juni 2022

De elektrische bakfiets wordt steeds populairder, onder meer omdat het een praktisch vervoer middel is, en de elektromotor het gebruiksgemak en comfort flink verbeterd. En op deze manier hoef je niet voor elk ritje de auto te pakken. Ook is het een stuk makkelijker dan een gewone bakfiets, en een een stuk veiliger dan een kar achter de fiets. Zodoende riep de ADAC, de Duitse automobielclub, de bakfiets uit als de veiligste manier om kinderen te vervoeren.

Ook is het natuurlijk een goede vorm van lichaamsbeweging én hoef je niet meer urenlang te zoeken naar een parkeerplek. Wij hebben onlangs onderzoek gedaan naar de beste keuze voor een elektrische bakfiets. Na heel wat kilometers en desk research zijn we eruit: wij denken dat de Urban Arrow de beste elektrische bakfiets is voor de meeste ouders!

 

Onze Keuze

 

urban arrow bakfiets beste uit de test

Urban Arrow

De Urban Arrow komt in ons onderzoek als beste elektrische bakfiets naar voren. Deze bakfiets is het snelst opgeladen, behaalt de hoogste snelheid en heeft de grootste actieradius

 

Wij denken dat de Urban Arrow de beste keuze is voor een elektrische bakfiets. De bakfiets is geschikt voor maximaal vier kinderen en heeft de grootste actieradius bij volle belading: je kunt zonder op te hoeven laden 50 kilometer fietsen. Als we kijken naar de oplaadtijd van de accu scoort de Urban Arrow ook goed: in slechts 3,5 uur is de accu volledig opgeladen. 

Opvallend is dat je niet handmatig hoeft te schakelen bij de Urban Arrow. Dankzij de ingebouwde Nuvinci traploze versnelling in de versnellingsnaaf wordt er continue doorgeschakeld. De bakfiets heeft in totaal 7 versnellingen, wat we tegenkomen bij bijna alle elektrische bakfietsen. Wil je ook extra boodschapjes meenemen naast een volle belading van vier kinderen? Dan kun je optioneel een bagagedrager aanschaffen.

De snelheid van deze elektrische bakfiets is begrenst op 25,9 kilometer. Toch kunnen we op basis van onze eigen ervaringen zeggen dat deze begrenzing niet helemaal klopt. Zo hebben we snelheden behaald van 28 tot 29 kilometer per uur. 

Ook interessant

 

johnny loco elektrische bakfiets

Johnny Loco Elektrische bakfiets – Dutch delight

De Johnny Loco Elektrische bakfiets – Dutch delight is ook een interessante keuze. Met een actieradius van 45 kilometer en een oplaadtijd van 4 uur scoort ook dit model veel punten

Johnny Loco is een opvallende bakfiets die voorzien is van een bak waar 2 tot 4 kinderen in kunnen. Wanneer je een capaciteit voor 4 kinderen wilt hebben, dien je een extra zitje aan te schaffen. Deze bakfiets heeft er vier uur nodig om de accu volledig op te laden, wat een stukje langer is dan de Urban Arrow. Qua actieradius kun je met de Johnny Loco Elektrische bakfiets – Dutch Delight eenvoudig 45 kilometer rijden zonder de accu op te hoeven laden. Ook bij deze bakfiets ontdekken we 7 versnellingen.

Kleine opmerking: bij Johnny Loco is echter geen bagagedrager te vinden: mocht je de bakfiets altijd met 4 kinderen gebruiken kun je dus niet eenvoudig boodschappen meenemen. Daarbij is deze bakfiets van twee wielen aan de voorzijde bij de bak. Hiermee kan de bakfiets soms te breed zijn voor palen op fietspaden en bij inhalen van ander verkeer.

Budget Keuze

 

babboe city e

Babboe City E

Wanneer je nooit meer dan twee kinderen hoeft te vervoeren is de Babboe City E de beste budget keuze op dit moment

De beste budget keuze is de Babboe City E. Hoewel € 2199,- niet ‘goedkoop' is, is het een zeer lage prijs in vergelijking met andere elektrische bakfietsen met nagenoeg dezelfde specificaties. Deze elektrische bakfiets biedt echter plek voor maximaal twee kids. De actieradius van de Babboe City E schommelt tussen de 40 (zonder kinderen) tot maximaal 60 kilometer. De accu heeft ongeveer 5 uur nodig om volledig opgeladen te worden, wat een stukje langer is dan andere modellen. Deze elektrische bakfiets is standaard voorzien van een bagagedrager die maximaal 25 kilogram kan dragen. 

 


Waarom je ons kan vertrouwen

Voor het onderzoek hebben we vijf populaire elektrische bakfietsen grondig getest. Zo hebben we daadwerkelijk meer dan 1500 kilometers gemaakt met de Urban Arrow en hebben we urenlang desk research verricht naar de exacte specificaties per bakfiets. Voor de selectie van de elektrische bakfietsen die we hebben onderzocht, zijn we we opzoek gegaan naar de populairste modellen op dit moment. Hiervoor hebben we niet alleen gekeken naar het totale aanbod, maar hebben we ook goed gekeken naar de reviews en beoordelingen van eerdere kopers.

Wat we veelal tegengekomen zijn tijdens ons onderzoek zijn ‘beste lijstjes' met elektrische bakfietsen van webshops zelf. Dit is zeker interessant, maar we ontdekken hier vaak enkel de modellen die een fietsen aanbieder zelf verkoopt. Bij Alstu.nl verkopen we zelf geen artikelen als bakfietsen, waardoor wij het totale aanbod naast elkaar zetten, ongeacht waar deze verkocht worden.

Ook kun je bij verschillende vergelijkingssites selecties bekijken van de beste elektrische bakfietsen op dit moment. Hierbij worden vaak enkel bakfietsen uitgelicht waar aan verdiend kan worden op een commissie basis. Wij doen dit niet: de bakfietsen die wij uitlichten als de beste keuze is een resultaat van ons onderzoek, of we hier nu aan verdienen of niet.

Voor wie is dit?

Heb je een hekel aan het urenlang moeten zoeken naar een parkeerplekje? Liever met de fiets je kinderen wegbrengen in plaats van met de vervuilende auto door de stad rijden? Dan is de elektrische bakfiets het vervoersmiddel waar je naar op zoek bent! Een elektrische bakfiets zorgt voor vrijheid, altijd een plekje om te parkeren en vooral een groenere leefomgeving. En natuurlijk zorgt het ook voor je dagelijkse dosis lichaamsbeweging. 

Niet alleen voor mensen in een drukke stad is de bakfiets een uitvinding: we hebben elektrische bakfietsen getest met een actieradius van meer dan 50 kilometer, wat hem ook zeer geschikt maakt voor langere afstanden door de polder of voor een ritje naar de zwemles in het dorp verderop. Ook is het een interessant vervoersmiddel voor de niet enorme sportievelingen: dankzij de elektrische motor is er bij bijna alle modellen sprake van een trapondersteuning. Hiermee hoef je minder inspanning te leveren voor het behalen van hogere snelheden: of er nu twee of vier kinderen in de bak zitten.

Hoe hebben we geselecteerd?

Elektrische bakfietsen worden steeds populairder en dat is te merken in het aanbod. Op dit moment zijn er meer dan 100 verschillende bakfietsen die elektrisch aangedreven worden. Om te zorgen voor een selectie van bakfietsen die we hebben onderzocht, hebben we eerst gekeken naar de bestverkochte modellen op grotere webshops als Fietsenwinkel.nl en Bakfiets.nl. Ook bij specifieke merken van bakfietsen hebben we onderzoek gedaan naar ervaringen. Zo hebben we alleen bij Babboe.nl al meer dan 30 verschillende bakfiets ervaringen doorgelezen van onder meer Mommytalks.nl en Mamaliefde.nl.

Elektrische bakfietsen bieden een uiteenlopende capaciteit voor kinderen. In ons onderzoek hebben we ons gefocust op modellen die een capaciteit bieden voor 2 tot 4 kinderen, wat bij de meesten shops de standaard grootte is van elektrische bakfietsen. Dit is ook best logisch: bij het vervoeren van één kind is een bakfiets overbodig en kun je wellicht beter kiezen voor een kinderzitje voor- of achterop de fiets. 

Bij de selectie stond natuurlijk de veiligheid en stabiliteit van de bakfietsen hoog in het vaandel. Daarom hebben we ons gefocust op elektrische bakfietsen die:

  • Sowieso voorzien zijn van een twee-punts gordel  
  • Voorzien zijn van twee handremmen (voor en achter)
  • In rust stand stabiel staan en waar kinderen makkelijk in kunnen stappen

Voor de eerste versie van dit onderzoek hebben we vijf elektrische bakfietsen geselecteerd die het meest populair en relevant zijn op dit moment. We hebben de Babboe City E, Babboe Curve E, Vogue Carry, Johnny Loco en de Urban Arrow uitgebreid getest. 

Hoe wij getest hebben

Na het selecteren van de bakfietsen hebben we eerst alle bakfietsen onder de loep gelegd ben ik (Robbert Tigchelaar) dieper in gegaan op de specificaties van de bakfietsen. Eerst heb ik gekeken naar de maximale capaciteit voor kinderen, wat in mijn ogen een van eerste kenmerken is waar je naar moet kijken voor je een bakfiets koopt. Daarna heb ik de actieradius bekeken bij een volle belading, een lege bak en bij normaal gebruik. Met normaal gebruik doel ik op het gebruik van de elektrische bakfiets op normaal fietstempo (20 kilometer per uur) en bij een gemiddelde belading (2 tot 4 kinderen). 

Na het op een rij zetten van de maximale actieradius van elke bakfiets, heb ik onderzoek gedaan naar de gehele oplaadtijd van de accu. Ja, het is een elektrische bakfiets, dus na het behalen van de  maximale actieradius is deze leeg en moet deze opgeladen worden. Het is me opgevallen dat bijna elke bakfiets minimaal 4 uur nodig heeft om volledig opgeladen te worden, hoewel de Urban Arrow hier een half uur korter over doet. Het stukje research naar de versnellingen kostte mij niet veel tijd: elke bakfiets is voorzien van 7 versnellingen, hoewel ook hier de Urban Arrow ertussen uit springt: hierbij is er dankzij de ingebouwde Nuvinci traploze versnelling in de versnellingsnaaf sprake van een automatische versnelling. 

Wat ik vervolgens onderzocht heb is de bagagedrager. Niet allen bakfietsen zijn standaard voorzien van een bagagedrager: bij deze modellen heb ik wel gekeken of hier een mogelijkheid voor was én hoe het gesteld was met de maximale belastbaarheid. Uiteindelijk heb ik ook de gemiddelde prijzen van de webshops berekend waar desbetreffende elektrische bakfiets te koop is. Dit is uiteindelijk ook belangrijk geweest voor het bepalen van de beste budget keuze en het bepalen van de prijs/kwaliteitsverhouding per bakfiets.

Onze keuze: Urban Arrow bakfiets

Foto: de Urban Arrow getest door Jelle

Onze Keuze

 

urban arrow bakfiets beste uit de test

Urban Arrow

Op zowel de actieradius als de oplaadtijd denken wij dat dit de beste elektrische bakfiets op dit moment is

De naam Urban Arrow laat al een beetje merken dat we hier te maken hebben met een elektrische bakfiets die zeer geschikt is voor ritjes in drukke stedelijke gebieden. De elektrische bakfiets is ontwikkeld en geproduceerd in Nederland en heeft bijna direct na de introductie in 2010 de toonaangevende Eurobike Award in de wacht gesleept. In 2016 is de Urban Arrow flink vernieuwd: zo is er nu sprake van krachtige Bosch motoren en kun je kiezen uit drie verschillende uitvoeringen: de ActivePlus (standaard motor), de Performance (een sterkere motor) en de Performance SX (super krachtige motor).

Welke motor je het beste kunt kiezen, is afhankelijk van het soort oppervlakte wat je vaker fietst. Als het gaat om normale straten en fietspaden in steden, is de standaard ActivePlus motor een prima keuze. Heb je vaker te maken met heuveltjes of bijvoorbeeld het op en af fietsen van dijken, dan is de upgrade naar een Performance motor aan te raden. Voor de echt heuvelachtige gebieden is de Performance SX een prettige uitbreiding: hiermee kun je met gemak hellingen oprijden, zonder dat je hiervoor extra inspanning hoeft te leveren.

We hebben met de Urban Arrow inmiddels zelf ruim 1500 km gereden en zijn erg positief. Deze elektrische bakfiets is enigszins duur, maar zijn geld wat ons betreft waard. Hij is snel, licht, staat stabiel en behoorlijk robuust. Aanvankelijk waren we bang dat we de bak snel zouden beschadigen omdat deze uit een soort van piepschuim is opgetrokken, maar in de praktijk blijkt dit erg stevig te zijn.

De fiets rijdt erg makkelijk en snel. In de praktijk kun je eenvoudig langdurig op een kruissnelheid van 26km per uur blijven. Schakelen gaat in een continu systeem door middel van een draaiknop. Dat werkt erg comfortabel. De fiets beschikt over meerdere elektrische standen. Deze kun je met een knopje links op het stuur hoger of lager zetten. In ons geval staat deze nagenoeg altijd in de turbo stand, maar draaien we deze terug als de batterij leeg dreigt te gaan. Hiermee verhoog je je actieradius aanzienlijk.

De Urban Arrow beschikt verder over een losse computermodule waarmee je de fiets kunt bedienen. Hierin vind je ook wat statistieken en de actieradius. De fietsverlichting is ook eenvoudig met een knopje op deze computer te bedienen.

We hebben gekozen voor de standaard remmen. Je kunt de duurdere variant nemen, die nog krachtiger schijnen te zijn, maar de standaard versie voldoet wat ons betreft erg goed en de bakfiets staat snel stil. De regenkap is er makkelijk op en af te zetten, maar neemt wel wat ruimte in als je deze los bewaart.

Van de accessoires hebben we de beugels getest waar de Maxi Cosi in kan. Hier waren we absoluut niet enthousiast over omdat de baby erg heen en weer schudt in de Maxi Cosi. Ook na het iets leeg laten lopen van de banden, bleef dit gebeuren. We hebben bekeken of het mogelijk was om de Maxi Cosi op de bagagedrager te vervoeren, maar de lokale fietsenmaker raadde ook het gebruik van de Maxi Cosi op de bagagedrager af. Dit probleem is dusdanig dat we hebben besloten om het systeem niet meer te gebruiken en de baby in de draagdoek te vervoeren. Dat is wel een belangrijke informatie voor wie de bakfiets wil aanschaffen om een kleine baby in te vervoeren.

Met een totaalgewicht van 40 kilogram is het niet een enorm lichte fiets, maar zeker ook niet zwaar. Dankzij de brede standaard recht onder de bak blijft de fiets, ondanks zijn gewicht prima op zijn plek staan en kunnen de kinderen er makkelijk en veilig instappen. Dankzij de tweepunts-gordel blijven de kinderen veilig op hun plek zitten tijdens een ritje.

De elektrische bakfiets heeft een actieradius van 50 kilometer, wat de hoogste actieradius is die ik ben tegenkomen bij de geselecteerde bakfietsen. Niet alleen hiermee springt de Urban Arrow ertussen uit: ook de oplaadtijd is het snelst. In slechts 3,5 uur is de accu weer opgeladen en kun je weer op het zadel springen. 

Elektrische bakfietsen op een rij

Ik heb alle onderzoeksfactoren van de elektrische bakfietsen uit mijn onderzoek op een rij gezet.

KenmerkBabboe City EBabboe Curve EJohnny LocoVogue CarryUrban Arrow
Capaciteit242-444
Actieradius40 km40 km45 km30 km50 km
Oplaadtijd4-6 uur4-6 uur4 uur4 uur3,5 uur
Versnellingen77777, automatisch
BagagedragerJaJaNeeJaNee, optioneel
Max. Snelheid25 km/u25 km/u24 km/u25 km/u25,9 km/u
Adviesprijs€ 2199€ 2399€ 4119€ 2399€ 4390

Wat moet je in de gaten houden?

Bij het kopen van een elektrische bakfiets zijn natuurlijk zaken als de capaciteit en de actieradius belangrijke factoren waar je goed naar moet kijken. Toch zijn er nog een aantal extra factoren die bij een bakfiets met een motor belangrijk zijn. Zo dient een elektrische motor vaak onderhouden te worden: vaak krijg je bij een aanbieder de mogelijkheid om dit met een gereduceerd tarief te kunnen doen wanneer je de bakfiets daar aanschaft. 

Proefrit en Verzekering

Als je veel twijfelt over een specifieke elektrische bakfiets, bieden diverse fietsenzaken aan om de fiets een aantal dagen te mogen testen. Dit kan je een beter beeld geven van een elektrische bakfiets en of dit aansluit op jouw wensen. Ook kan het geen kwaad om de bakfiets na aankoop goed te verzekeren. In veel gevallen gaat het namelijk om een best grote aanschafwaarde. Het valt me op dat fietsenmerken met elektrische bakfietsen steeds vaker speciale ‘bakfietsverzekeringen' aanbieden. 

Ontdek meer
CadeausElektronicaHobby

De beste spelcomputer

CadeausElektronica

Kerstverlichting slim maken? Onze tips!

ElektronicaKeuken & Eten

De Beste Grillplaat

ElektronicaHuis & Tuin

De Beste Accuboormachine

6 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *