CadeausElektronicaHobby

De beste spelcomputer

Microsoft xbox series vs ps5 vs nintendo switch

Laatste update op: 17 april 2023

Xbox Series vs Playstation 5 vs Nintendo Switch

Als je niet zo goed op de hoogte bent van de verschillen tussen spelcomputers en je wilt er eentje voor jezelf of je kind kopen, dan doe je er goed aan om dit artikel door te nemen. Wij leggen op een begrijpelijke manier uit wat de verschillen tussen de 3 populairste spelcomputers zijn zodat je de juiste keuze kunt maken. 

Eind 2020 zijn zowel Microsoft als Sony met hun nieuwe gameconsoles op de markt gekomen. Dat zijn de Microsoft Xbox Series X | S en de Sony Playstation 5. De Switch, van de derde grote fabrikant Nintendo, gaat inmiddels alweer eventjes mee. Deze spelcomputer, die ook als handheld gebruikt kan worden, kwam in maart 2017 uit. Waar de twee nieuwste consoles elkaar van de troon proberen te storen qua prestaties, bewandelt Nintendo met de Switch een andere weg. We hebben de onderstaande modellen voor je vergeleken:

De Nintendo Switch


Deze Nintendo spelcomputer die kan je zowel gebruiken op de televisie en als handheld. Dit maakt de computer ook meteen een goede keuze voor mensen die veel onderweg zijn, of voor als je vermaak zoekt voor de kinderen op de achterbank van de auto. Er zijn twee varianten van de Switch op de markt. Dat zijn de spelcomputer die op de televisie te gebruiken is en de Switch Lite, die enkel als handheld gebruikt kan worden. 

nintendo switch

Prijs Switch

Op het moment van schrijven zijn de prijzen als volgt:

Nintendo Switch

SpecsSwitch
ProcessorVier ARM Cortex-A57 cores, max 2 GHz
Grafische processor1024 flops
Geheugen4 GB
Frames p/s60 fps
Resolutie1920×1080 tot max 3840×2160 met 30fps
Opslagruimte32 GB
GeluidStereo

De prestaties van de Nintendo zijn gewoon goed maar eigenlijk van ondergeschikt belang. De game ervaring is anders dan op de andere consoles in dit artikel en de spellen zijn veelal meer cartoonachtig en niet zozeer hyperrealistisch. Hierdoor vergen de spellen ook minder van de hardware.

Nintendo Switch Lite

Een alternatief of aanvulling voor de normale Nintendo Switch is de Switch Lite. Dit nieuwe model van Nintendo kun je niet op de televisie aansluiten en is bedoeld als handheld. De Lite is handig voor onderweg of als toevoeging op de normale Switch als je graag samen speelt. De Lite biedt hetzelfde spelaanbod als de normale Nintendo Switch mits het spel de handheldstijl ondersteunt.

Spellenaanbod & exclusieve games

De ‘exclusives’ (spellen die enkel beschikbaar zijn op consoles van het betreffende merk) zijn een reden waarom veel mensen voor Nintendo kiezen. Nintendo heeft de meeste unieke spellen van alle consoles. Wie vroeger met Nintendo is opgegroeid kent ze maar al te goed. Titels van bekende game reeksen zoals Mario, Zelda en het nieuwere Pokémon zijn bij alle generaties populair.

Ook het populaire Animal Crossing is momenteel voor veel mensen een reden om te kiezen voor Nintendo. Een ander nieuw en innovatief spel dat je tegenwoordig met de switch kunt spelen is Mariokart Live. In dit spel race je op een parcours dat je in je eigen woning kunt bouwen. Deze spellen zijn dus leuk voor het hele gezin en alle leeftijden. 

Waarop moet je letten bij de aankoop?

 • Controleer of de Switch van de nieuwste generatie is. Deze heeft een betere batterij en daardoor dus een langere batterijduur. Bekijk ook welke extra’s er bij de prijs zijn inbegrepen. Bijvoorbeeld: een extra spel, controller of etui.

Pluspunten

 • Voor het hele gezin
 • Klassiek goede spellen
 • Ook voor onderweg
 • Racen door de woonkamer

Minpunten

 • Grafisch beperkt
 • Veroudert langzamerhand

Er zijn geruchten dat er in september of oktober 2021 een nieuwe Nintendo switch op de markt komt

 

Switch

nintendo switch gameconsole

Nintendo Switch

Met deze spelcomputer van Nintendo kun je op een scherm spelen dat je in je handen kunt houden, maar je kunt hem ook gebruiken als spelcomputer voor op de televisie. 

 

Switch Lite

switch lite

Nintendo Switch Lite

De Switch Lite kun je niet aansluiten op de televisie en enkel als handheld gebruiken. Je kunt wel goed samenspelen met iemand die al de Switch heeft. 


De Sony Playstation 5


Sony heeft de Playstation 5 ongeveer gelijktijdig met de Xbox op de markt gebracht. Dat zorgt voor behoorlijke concurrentie van de consoles met gelijkwaardige prijzen en prestaties. Er zijn twee verschillende modellen uitgebracht. Dat zijn de reguliere PS5 en de PS5 Digital Edition.

playstation 5

Verschil PlayStation 5 en de PS5 Digital Edition

De prestaties van beide modellen zijn hetzelfde maar de digital edition heeft geen mogelijkheid tot het afspelen van CD, DVD’s of BlueRay. Dus als je een filmfan bent, of je ruilt graag spellen, dan is de normale versie misschien de betere keuze. Ook als je veel fysieke spellen hebt liggen van de vroegere Playstations, dan is de normale versie handiger. Anderzijds kost de blue-ray speler een kwart van de aankoopsom, dus als je deze echt niet verwacht te gebruiken: ga dan gewoon voor de digital edition.

Prijs PS5

Op het moment van schrijven zijn de prijzen als volgt:

 • Sony Playstation 5 – Prijs: €499,99
 • Sony Playstation 5 Digital Edition – Prijs: €399,99

Prestaties

Zowel de PS5 als de Digital Edition hebben de volgende hardware specificaties:

SpecsPS5
Processor8-core 3.5 GHz AMD Zen 2
Grafische processor10.3 teraflop
Geheugen16 GB GDDR6
Frames p/stot 120 fps
Resolutietot 8k
Opslagruimte825 GB
Blue-ray speler4K UHD Blu-ray (alleen standaard PS5)
Geluid3D Audio

Spellenaanbod & exclusieve games

Er zullen de komende jaren veel spellen verschijnen speciaal voor de PS5. Nu zijn er voornamelijk nog veel spellen van de PS4 die ook goed op de 5 gespeeld kunnen worden. Exclusieve titels van Sony zijn o.a. Spiderman: Miles Morales, Gran Turismo 7, Horizon II: Forbidden West.

Waarop moet je letten bij de aankoop?

 • De PS5 is van een behoorlijk formaat en van een love it or hate it design. Zorg ervoor dat je een geschikte plek hebt bij de televisie in de buurt.
 • Evenals bij de Xbox dien je een tweede controller apart te kopen.
 • Er zijn 2 modellen beschikbaar van de PS5, eentje met een Blue Ray speler en eentje zonder.
 • De Playstation 4 wordt ook nog verkocht, maar we raden aan om voor het nieuwste model te gaan omdat de focus de komende jaren op de nieuwe console komt te liggen.

Pluspunten

 • Grafisch sterk
 • 3d geluid
 • Goede SSD schijf en daardoor snel
 • Prettige Dual sense controller

Minpunten

 • Groot
 • Geen 1440p QHD ondersteuning
 • Prijzige games

PS5

playstation 5 normal edition

Sony Playstation 5

Dit is het standaard model Playstation dat ook beschikt over een blue-ray speler. Er wordt 1 controller bijgeleverd. 

Momenteel beperkt beschikbaar

 

PS5 Digital Edition

ps5 digital edition

Sony Playstation 5 Digital Edition

De Digital Edition heeft geen blue-ray speler en alle games zijn dus enkel te downloaden. Dat scheelt wel €100,- ten opzichte van de standaard editie. 

Momenteel beperkt beschikbaar

 

De Microsoft Xbox Series X & S


Xbox fans zullen niet teleurgesteld worden van de uitgebrachte Xbox Series X & S. De eerste reviews zijn erg positief en naarmate er spellen worden ontwikkeld die de volle kracht van deze console weten te benutten, zal dat alleen maar beter worden. 

halo

Verschil Xbox Series X en Xbox series S

De Xbox Series is er in twee varianten. De X is er voor de fanatieke gamer terwijl de S is ontwikkeld voor de meer Casual gamer. Het grootste verschil tussen de X en de S is dat de meer geavanceerde X 4k resolutie biedt (ultra High Definition) en de S 1440p (Dat is een resolutie van 2560×1440 pixels en wordt ook wel Quad HD genoemd).

Met name op de grotere en duurdere televisies zal de Xbox Series X zich van zijn sterkste kant kunnen laten zien. Een ander belangrijk verschil is de opslagruimte. Fanatieke gamers zullen meer spellen verzamelen en opslagruimte nodig hebben.

Prijs Xbox

Op het moment van schrijven zijn de prijzen als volgt:

Prestaties

Xbox XXbox S
Processor8-core, 3.8 GHz AMD Zen 28-core, 3.6 GHz AMD Zen 2
Grafische processor12.0 teraflop4 teraflop
Geheugen16 GB GDDR610 GB GDDR6
Frames p/stot 120 fpstot 120 fps
Resolutietot 8k1440p
Opslagruimte1 TB512 GB
Blue-ray speler4K UHD Blu-ray-
GeluidDolby Digital 5.1Dolby Digital 5.1

Spellenaanbod & exclusieve games

Je kunt duizenden games spelen op de Xbox Series die zijn uitgebracht op de oudere Xbox consoles. Je krijgt met ‘Smart Delivery’ de beste versie van het spel. Bekende exclusieve game titels die je op de Xbox Series kunt spelen zijn onder andere: HALO, Forza Motorsport, Sea of Thieves. Met een Microsoft account kun je met anderen spelen via Xbox Live. Verder kun je eenvoudig op youtube, netflix Spotify, Disney+ Apple TV en andere handige apps.

Waarop moet je letten bij de aankoop van de Xbox?

 • De Xbox is begin 2021 gelimiteerd beschikbaar en vaak niet op voorraad. Hierdoor kan het even duren voordat je er eentje bemachtigd.
 • Er wordt maar 1 controller geleverd bij de Xbox Series X. Een extra controller die voor veel kopers wel belangrijk is, kost je €59,95 extra.
 • Bedenk goed hoeveel opslagruimte je verwacht nodig te gaan hebben. Als je de het S-model koopt en je besluit later toch meer harde schijfruimte nodig te hebben, dan is dit behoorlijk aan de prijs. Je kan dan beter direct de Series X kopen.
 • De Xbox One wordt ook nog verkocht, maar we raden aan om voor het nieuwste model te gaan omdat de focus de komende jaren op de nieuwe console komt te liggen.

Pluspunten

 • Grafisch sterk
 • Abonnement voor spellen
 • Snelle laadtijd
 • Stil

Minpunten

 • Controller beperkt innovatief
 • Beperkte games bij lancering

Series X

Xbox series X

Microsoft Xbox Series X

Wat specificaties betreft is dit de krachtigste spelcomputer van het moment. Dat merk je met name als je de beschikking hebt over een grote hoge resolutie televisie. De resolutie van deze spelcomputer gaat namelijk tot wel 8k

Momenteel beperkt beschikbaar

 

Series S

Xbox series S

Microsoft Xbox Series S

Het kleinere broertje van de X is kleiner en voordeliger maar ook wat minder krachtig en de blue-ray speler ontbreekt. Voor een wat kleinere televisie voldoet deze console prima. De Series S kan een resolutie aan van 1440p.

Momenteel beperkt beschikbaar

 


Conclusie


Microsoft Xbox Series vs Nintendo Switch vs Sony Playstation 5 

 

De specificaties nog even  op een rij
SwitchPS5Xbox XXbox S
ProcessorVier ARM Cortex-A57 cores, max 2 GHz8-core 3.5 GHz AMD Zen 28-core, 3.8 GHz AMD Zen 28-core, 3.6 GHz AMD Zen 2
Grafische processor1024 flops10.3 teraflop12.0 teraflop4 teraflop
Geheugen4 GB16 GB GDDR616 GB GDDR610 GB GDDR6
Frames p/s60 fpstot 120 fpstot 120 fpstot 120 fps
Resolutie1920×1080 tot max 3840×2160 met 30fpstot 8ktot 8k1440p
Opslagruimte32 GB825 GB1 TB512 GB
Blue-ray speler-4K UHD Blu-ray (alleen standaard PS5)4K UHD Blu-ray-
GeluidStereo3D AudioDolby Digital 5.1Dolby Digital 5.1

Nintendo Switch: duidelijk anders dan de andere consoles

 • De console van Nintendo is eigenlijk een heel ander soort spelcomputer in gebruik. Hierdoor zal er een ander soort koper zijn voor de Switch dan voor de Playstation 5 en Xbox. De Switch is geschikter voor jonge kinderen, voor mensen die onderweg willen gamen, en voor de fans van de Nintendo games. Mario, Mariokart en Zelda blijven mateloos populair. Nintendo blijft daarnaast verrassen met nieuwe spellen.

  Eén van de laatste innovaties is Mariokart Live. In dit spel rijd je met kleine karts die uitgerust zijn met een camera op een parcours door je woonkamer. Waar kopers wel even bij stil moeten staan is dat de Switch alweer eventjes meedraait. Hierdoor bestaat er een kans bestaat dat over niet al te lange tijd een opvolger wordt aangekondigd. De levensduur van de net uitgebrachte andere Sony en Microsoft consoles is wat dat betreft langer. Daarnaast is de prijs relatief hoog ten opzichte van de gameprestaties van de relatief goedkope PS5 Digital Edition of Xbox Series S.

Xbox Series of PS5?

 • Veel gameliefhebbers zullen twijfelen tussen de PS5 en de Xbox Series X of S. Beide consoles zijn erg goed en een voordelig alternatief voor bijvoorbeeld een veel duurdere gaming PC. Op de vraag welke je precies moet kiezen hebben we geen eenduidig antwoord klaar. Op papier heeft de Xbox iets snellere hardware maar in de praktijk blijken de prestaties zeer vergelijkbaar en zijn de verschillen in de praktijk niet erg merkbaar. Dit zou nog kunnen veranderen met nieuwe games die meer gaan eisen van de systemen maar dat is nog afwachten. 

  Bekijk deze video waarin beide consoles worden vergeleken op prestatie aan de hand van hetzelfde spel (Call of Duty – Black Ops Cold War).
 • Voor de juiste keuze raden we aan om goed naar de games te kijken die uitkomen als exclusieve titels. De PS5 scoort hier naar onze smaak nét wat beter op. Dit heeft Sony te danken aan klassiekers als Gran Turismo en Horizon II: Forbidden West. Microsoft biedt dan weer een Games pass aan waarmee je toegang krijgt tot ruim 300 spellen. Dat is aanlokkelijk maar meer is niet altijd beter.
 • Omdat de verschillen tussen de spelcomputers zo klein zijn is de controller misschien wel een reden om voor de PS5 te kiezen. De PS5 controller trilt mee met de actie op het scherm waardoor je meer gevoel krijgt met de game die je speelt.

Koop online:
Nintendo Switch
Nintendo Switch Lite
Ps5
Ps5 Digital Edition
Xbox Series X
Xbox Series S

We hopen dat dit artikel je heeft geholpen bij het maken van jouw beslissing. Heb jij feedback, een prangende vraag of een aanvulling voor ons onderzoek? Neem dan gerust contact met ons op of laat een reactie achter onderaan de pagina.

Ontdek meer
Hobby

Top 10 grootste puzzels

Hobby

De Moeilijkste Puzzel(s)

HobbyReizen

De Beste Schoensmeer

CadeausElektronica

Kerstverlichting slim maken? Onze tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *