Huis & Tuin

De Beste Snoeischaar

onderzoek naar beste snoeischaar op basis van een aantal factoren

Laatste update op: 23 juni 2022

Update: met het snoeiseizoen in het vooruitzicht, hebben we ons onderzoek naar de beste snoeischaar opnieuw doorlopen. Hierin bleek nog steeds de Gardena snoeischaar en de Felco 2 snoeischaar het best uit de test te komen. Op prijzen na is het onderzoeksresultaat daarom ongewijzigd gebleven.

Als je van plan bent om planten, struiken of bomen in de tuin te gaan snoeien, kan een goede snoeischaar niet ontbreken. We hebben meer dan 40 uur onderzoek gedaan naar de beste snoeischaar en zijn tot de conclusie gekomen dat de Gardena Comfort snoeischaar de beste keuze is voor de meeste struiken en bomen. Ook het onderzoek naar ervaringen van eerdere kopers bevestigt onze conclusie: gemiddeld scoort deze snoeischaar 4,6 van de 5 sterren bij grote webshops als Bol.com.

Onze Keuze

 

gardena comfort snoeischaar

Gardena Comfort Snoeischaar

Op basis van ons onderzoek is de Gardena Comfort de beste snoeischaar voor de meeste bomen en struiken. Dankzij de grote openingswijdte is deze snoeischaar makkelijk in staat om ook dikkere takken te snoeien.

De Gardena Comfort is in onze ogen de beste snoeischaar op dit moment.  Dankzij de grotere openingswijdte in vergelijking met andere snoeischaren, kun je ook dikkere takken eenvoudig wegsnoeien. De snoeischaar van Gardena is daarbij gemaakt van glasvezel, waardoor de levensduur enorm is en er sprake is van een lichtgewicht model. Dat Gardena kwaliteit waarborgt blijkt uit de garantieperiode: bij deze snoeischaar krijg je maar liefst een garantie van 25 jaar.

Ook interessant

 

felco no2 snoeischaar

Felco 2 snoeischaar

Een goed, maar wel een duurder alternatief is de Felco 2 Deze snoeischaar snijdt aan twee kanten wat de kans op snoeiwonden minimaliseert.

De Felco 2 is een prima alternatief voor de Gardena Comfort, hoewel het prijskaartje een stukje hoger is. Deze snoeischaar is geschikt voor takken met een dikte van maximaal 2,5 centimeter, wat hem ook zeer geschikt maakt voor de meeste snoeiklussen. Opvallend is dat deze snoeischaar van Felco tevens voorzien is van een sapgoot en een draadafsnijder. Hoewel deze snoeischaar ook bij zaken als Praxis verkrijgbaar is, is de prijs bij Bol.com in veel gevallen het goedkoopste.

Budget Keuze

 

gardena classic snoeischaar

Gardena Classic

De Gardena Classic is een goedkoop, maar goed alternatief. Deze eenvoudige snoeischaar is wellicht wat minder geschikt voor de dikkere takken, maar maakt het dankzij de extra smalle kop makkelijk om zeer nauwkeurig te snoeien.

Wanneer je niet teveel wilt betalen voor een snoeischaar is de Gardena Classic een goedkoop alternatief. Voor slechts € 13,99 haal je deze snoeischaar in huis (lees: tuin) en kun je direct aan de slag met het snoeien van de meeste planten en struiken. Deze snoeischaar van Gardena heeft een maximale knipdiatmeter van 2 centimeter. Ook bij de Gardena Classic geniet je van 25 jaar garantie! 

 


Waarom je ons kan vertrouwen

Voor het onderzoek naar de beste snoeischaar hebben we tientallen modellen uitgebreid onderzocht op relevante factoren. Zo hebben we gekeken naar de maximale knipdiameter, het materiaal van de snoeischaren en natuurlijk de prijzen die hier tegenover staan. Ook hebben we ons verdiept in de reviews en ervaringen van eerdere kopers bij specifieke modellen. Leuk weetje: we hebben meer dan 200 reviews doorgelezen om specifieke snoei ervaringen mee te laten wegen in ons oordeel.

Voor wie is dit?

test geschikt voor tuinliefhebbers

Lang genieten van een prachtige tuin? Dan is een goede snoeischaar onmisbaar!

Wanneer jij meerdere struiken en planten in de tuin hebt staan, is snoeien niet te voorkomen. Je kunt hier uiteraard een tuinman of een hovenier voor inhuren, maar het is ook super leuk om hier zelf mee aan de slag te gaan. Het is hierbij wel enorm belangrijk dat je de juiste snoeigereedschap in huis hebt, waarbij de snoeischaar natuurlijk niet kan ontbreken. 

Als je gezocht hebt naar een snoeischaar ben je hoogstwaarschijnlijk tientallen, al dan niet honderden, snoeischaren tegengekomen. De benaming snoeischaar dekt diverse soorten modellen die je kunt gebruiken voor het snoeien van struiken, bomen en planten: zo zijn er snoeischaren met aambeeld, met een lange veer en zelfs automatische modellen. Bij een snoeischaar is het altijd belangrijk om te kijken naar de knipdiameter en deze vervolgens te vergelijken met de dikte van de takken die jij wilt gaan snoeien.

Hoe wij getest hebben

Voor ons onderzoek naar de beste snoeischaar hebben we eerst een selectie gemaakt van de populairste modellen op de markt. Hierbij hebben we niet alleen gekeken naar de bekendere merken als Gardena en Felco, maar hebben we ook minder merken meegenomen in onze test. 

Om de populairste snoeischaren er tussenuit te vissen hebben we gekeken naar de best verkochte snoeischaren op grote webshops. Dit waren Bol.com, Coolblue en Praxis. Op basis van de beoordelingen en de ervaringen zijn we gestart met het onderzoek. 

We hebben vervolgens verschillende takken met diverse diktes naast elkaar gelegd en deze met alle snoeischaren doorgeknipt. Door te noteren hoe ‘makkelijk' een specifieke door te knippen was in combinatie met de beoordeling en ervaringen van eerdere kopers hebben we de test uitgevoerd.

snoeischaren getest

We hebben takken met diktes van 1 centimeter tot 2.5 centimeter doorgeknipt

Definitie snoeischaar

Zoals ik net aangaf kan het woordje snoeischaar meerdere ‘modellen' betekenen. Om het onderzoek goed af te bakenen heb ik daarom een aantal randvoorwaarden gesteld voor de definitie van een snoeischaar. In mijn ogen is er sprake van een snoeischaar als:

  • Een scherp snijblad aan minimaal een zijde
  • Deze voorzien is van een veer
  • Geschikt voor hout 

Snoeischaren die geen veer hebben en niet geschikt zijn voor hout (ja, deze zijn er), heb ik dus niet meegenomen bij mijn onderzoek naar de beste snoeischaar.

Ondergrens voor minimale knipradius 

Als je op zoek gaat naar een goede snoeischaar is de dikte van de tak die je wilt gaan snoeien een belangrijke factor. Wanneer een tak dikker is dan de maximale knipradius van een snoeischaar, kan deze simpelweg niet goed gebruikt worden. Sterker nog: de kans op snoeiwonden is veelal aanwezig, wat niet ten goede komt van de groei van de boom, struik of plant. 

Omdat in mijn ogen een snoeischaar met een knipradius van maximaal 1 centimeter te nihil is en voor te weinig snoeiklussen gebruikt kan worden, heb ik deze niet meegenomen in mijn test. Alle snoeischaren met een knipradius boven de maximale 1 centimeter en die ik heb geselecteerd als populair model, wel.

De totstandkoming van de score

Eerst hebben we een selectie gemaakt van de 10 populairste snoeischaren op dit moment. We hebben hiervan een gemiddelde beoordeling berekent door te kijken naar reviews op de websites Bol.com, Coolblue en Praxis. Vervolgens zijn we met elke snoeischaar aan de slag gegaan en hebben we takken met de volgende diktes doorgeknipt:

  • 1 centimeter
  • 1,5 centimeter
  • 2 centimeter
  • 2,5 centimeter

Bij het doorknippen van de verschillende takken hebben we genoteerd hoe makkelijk dit is gegaan. Ging dit stroef, normaal of zeer gemakkelijk? Door dit te noteren en dit mee te nemen met de gemiddelde beoordeling, hebben we de verschillende snoeischaren gerangschikt!

Wat moet je in de gaten houden?

Hoewel een snoeischaar ‘maar' een simpel stuk snoeigereedschap is, zijn er toch wat ontwikkelingen in de markt van tuinonderhoud. Zo worden er steeds meer klussen geautomatiseerd: een robotmaaier maait het gras op de juiste momenten en besproeiinssystemen bewateren automatisch het gazon. Ik verwacht dat er op het gebied van snoeien ook veel innovatie gaat plaatsvinden: denk aan een notificatie op je smartphone als het tijd is om de Buxus te snoeien, omdat het een lange periode goed weer geweest is.

Ontdek meer
Huis & Tuin

Het Beste Middel Tegen Groene Aanslag op Tegels

Huis & Tuin

De Beste Kerstboomstandaard

Huis & Tuin

De Beste Slimme Kerstboomverlichting

Huis & Tuin

De Beste IJskrabber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *