Alstu! We hebben het beste voor je uitgezocht.

Sport & Gezondheid

De Beste Neusspray

beste neusspray

Laatste update:

Het is weer de tijd van het jaar dat half Nederland zich grieperig voelt. Gelukkig zijn er heel wat middeltjes om symptomen als een verstopte neus, hoesten en een droge keel te verminderen. Onlangs zijn we op onderzoek uitgegaan naar de beste neusspray voor de meeste mensen. Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan: wat een ontzettend groot aanbod. Van speciale neusspray voor kinderen en baby tot neusspray voor allergieën. En met zaken als een mogelijke neusspray verslaving vanwege het vaak toegevoegde xylometazoline, hebben we ook bij verschillende verkooppunten om advies moeten vragen om te komen tot een waardevol onderzoeksresultaat. We hebben ons onderzoek toegespitst op neussprays die je gewoon in de winkel kunt kopen.

Uiteindelijk zijn we gekomen tot drie beste neusspray keuzes: een beste voor de meeste mensen met een verstopte neus en/of loopneus, een goed keuze voor kinderen en baby's (zonder xylometazoline) en vanwege de toch wel hoge prijs van een goede neusspray, een goedkope (maar goede) neusspray. Wij bestempelen Otrivin Duo als de beste neusspray op dit moment.  

Beste Keuze

otrivin duo neusspray

Otrivin DUO

Beste neusspray voor verstopte neus en loopneus

Wij bestempelen Otrivin Duo als de beste neusspray voor een verstopte neus of een stoppen van een loopneus. Het gaat hier wel een neusspray voor 18 jaar en ouder. Let op: gezien de aanwezigheid van xylometazoline kun je deze neusspray niet langdurig gebruiken.

In onze ogen is Otrivin Duo de beste neusspray op dit moment. Deze neusspray is zowel geschikt voor het openen van een verstopte neus, maar is ook voor het stoppen van een loopneus. Deze neusspray mag echter pas gebruikt worden boven de 18 jaar. Daarbij is het goed om te weten dat er in deze neusspray xylometazoline te vinden is. Hierdoor is het geen neusspray wat je langdurig kunt gebruiken. Lees voor gebruik de bijsluiter.

Ook interessant

otrivin neusspray voor baby

Otrivin Baby Zoutoplossing

Beste neusspray voor kinderen en baby

We hebben deze neusspray geselecteerd zonder xylometazoline, omdat deze stof niet geschikt is voor kinderen en baby's t/m 2 jaar. Deze neusspray bevat een fysiologische zoutoplossing.

Op het gebied van neussprays worden er ook speciale varianten voor baby's en kinderen aangeboden. In deze varianten is vaak geen xylometazoline terug te vinden, wat niet geschikt is voor kinderen t/m 2 jaar. Otrivin Baby Zoutoplossing is zo'n variant die geschikt is voor de allerkleinsten. Vanaf 0 jaar kan deze neusspray gebruikt worden. De doseerspray zorgt ervoor dat de baby of het kind niet teveel en te weinig neusspray krijgt. Lees de bijsluiter voor gebruik.

Budget Keuze

etos neusspray

Etos Neusspray Xylometazoline

Beste goedkope neusspray

De neusspray van Etos met Xylometazoline is een goede budget keuze. Ook deze neusspray is dus voorzien van xylometazoline, waardoor je deze niet langdurig mag en kan gebruiken. Deze neusspray werkt goed bij een verstopte neus.

Later in dit onderzoek zullen we terugkomen op de prijzen van de neussprays. Deze liggen vaak om en nabij de € 6,-. Als je echter verder zoekt dan merken als Otrivin en A.Vogel, zijn er ook gewoon huismerken te vinden. Zo ook bij Etos, die met deze neusspray een voordelig alternatief biedt. Net als Otrivin Duo is er hier wel sprake van een variant mét xylometazoline, waardoor deze neusspray dus niet langdurig gebruikt mag en kan worden. Lees de bijsluiter voor gebruik..


Waarom je ons kan vertrouwen

Zoals we in de inleiding van dit onderzoek al aangaven, was het selecteren van de beste neusspray voor de meeste mensen makkelijker gezegd dan gedaan. Het aanbod bij een individueel verkooppunt is al zo enorm groot, dat je al snel vraagtekens zet welke je moet hebben. Zo ontdekten we bij een lokale supermarkt al meer dan 12 neussprays. Sterker nog: van het merk Otrivin bijvoorbeeld, blijken er gewoon al zeven verschillende soorten aangeboden te worden. Ja, gewoon in de supermarkt.

Zo ontdekten we bij een lokale supermarkt al meer dan 12 neussprays

Om een beter beeld te krijgen van de werking van neusspray en mogelijke gevolgen als een neusspray verslaving, hebben we veel gesprekken gevoerd met aanbieders van deze middeltjes. Zo hebben we gesproken met verkoopadviseurs van winkelketen Kruidvat en Etos, maar hebben we ook diverse forums en informatieve sites onderzocht op het gebruik van neusspray. Een goed voorbeeld is deze neusspray-discussie op het forum van Radar, waar een neusspray-verslaafde van mening is dat het niet meer verkocht zou mogen worden door drogisten. We hebben naar aanleiding hiervan dus ook goed gekeken naar het soort neusspray: wat doet welke neusspray, voor welke doelgroep is deze bedoeld en wat zijn de ingrediënten van desbetreffende spray? Omdat het aardig lastig is om neusspray daadwerkelijk naast elkaar te testen (als je een goede hebt, heb je geen verstopte neus meer…) hebben we ons ook goed ingelezen in de reviews en beoordelingen van reeds kopers en gebruikers van neussprays uit onze onderzoeksselectie.

waarom neusspray gebruiken

Waarvoor wordt neusspray allemaal gebruikt?

Het is goed om te weten dat we bij Alstu! zelf geen neusspray aanbieden. Hiermee zijn we anders dan veel andere ‘beste neusspray onderzoeken', die wél zelf deze middelen verkopen. Hoewel we wel mogelijk kunnen verdienen aan verkoop wat plaatsvindt naar aanleiding van ons onderzoek, heeft dit geen invloed op onze onderzoeksresultaten. Lees meer over Alstu! als je meer te weten wilt komen over onze aanpak en hoe we de betrouwbaarheid van onze onderzoeken waarborgen.

Voor wie is dit interessant?

Neusspray is voor iedereen interessant die een verstopte neus heeft of een allergische aanval krijgt waarbij de neus bijvoorbeeld begint te lopen. Het is opvallend dat het aanbod zich ook lijkt te richten op kinderen en baby's: zo heeft Otrivin bijvoorbeeld een speciaal kinder-alternatief. Voor het onderzoek hebben we ook gesproken met veel personen binnen ons eigen netwerk. Waarom zouden zij een neusspray gebruiken? We zetten de belangrijkste redenen op een rij.

 • Neusspray tegen allergie (bijvoorbeeld hooikoorts): het kan aardig lastig zijn als je een allergische aanval krijgt wat invloed is op je neus. Zo zou je een loopneus kunnen krijgen óf juist een verstopte neus.
 • Neusspray voor verstopte neus: deze werd vaker benoemd in onze interviews. Met name bij griep of verkoudheid wordt er vaak gegrepen naar neussprays.
 • Neusspray voor kind: zoals we daarnet aangaven, blijken velen ook op zoek te zijn naar alternatieven voor kinderen. Niet zozeer voor een kleinere spuit voor de wat kleinere neusjes, maar ook vanwege de inhoud van het middel.

Net als veel andere onderzoeken bij Alstu! hebben we ons gericht op de beste keuze voor de meeste mensen. Om even terug te komen op onze interviews, bleek dat men vaak een neusspray in de supermarkt wilt aanschaffen. We hebben daarom ook gekeken naar varianten die daar te koop zijn en dus niet zozeer enkel bij de drogist aan te schaffen zijn of die op recept van de dokter meegegeven worden. We hebben om je een beeld te geven van het enorme aanbod, een overzicht gemaakt van drie belangrijke aanbieders met de hoeveelheid neussprays in het assortiment.

 • Neusspray Etos: 31 soorten
 • Neusspray Jumbo: 12 soorten
 • Neusspray Kruidvat: 35 soorten

neusspray aanbod lokale supermarkt

Het kiezen van de beste neusspray kan lastig zijn, gezien het aanbod enorm is, zelfs per merk.

Twee soorten neussprays: met natriumchloride (zoutoplossing) en xylometazoline

In deze paragraaf staan we ook graag nog even stil bij de twee verschillende soorten neussprays. In grote lijnen zijn er namelijk twee soorten van elkaar te onderscheiden: een op basis van natriumchloride (zoutoplossing) en een op basis van xylometazoline. Deze laatste mag bijvoorbeeld niet te lang gebruikt worden, omdat het kan zorgen voor een neusspray-verslaving. Laten we beiden varianten erbij pakken.

 • Neusspray zoutoplossing (natriumchloride): het is goed om te weten dat natriumchloride hetzelfde is als keukenzout. Het zout in de neusspray zorgt ervoor dat het opgehoopte slijm in de neus slinkt, waardoor het makkelijk uitgesnoten kan worden. Vaak ontdekken we zoutoplossing neussprays ook onder de varianten voor kinderen en baby's. Dat heeft waarschijnlijk met het feit te maken dat dit middel de slijmvliezen en huid in de neus niet irriteren.
 • Neusspray met xylometazoline: de andere variant is op basis van xylometazoline. Je hebt vast wel eens gehoord van een neussprayverslaving. Dat kan een gevolg zijn van langdurig gebruik van dit type neussprays. Hoewel het een sterkere oplossing is dan degene met zoutoplossing, wordt er geadviseerd om dit middel niet op lang termijn te gebruiken. Zo adviseert Gezondheidsnet dit type neusspray niet langer dan 5 dagen achter elkaar te gebruiken en niet meer dan 10 dagen per maand. 

Vaak ontdekken we zoutoplossing neussprays ook onder de varianten voor kinderen en baby's

Deze neussprays hebben we meegenomen in ons onderzoek

Van specifieke merken zijn er al tientallen soorten neussprays te ontdekken. We hebben geprobeerd het onderzoek te verrichten onder zoveel mogelijk neussprays, maar hierin hebben we meer dan 50 soorten neussprays wel teruggebracht naar een afgebakende onderzoeksselectie. Net als bij andere onderzoeken hebben we ons bij Alstu! gefocust op drie keuzes:

 • Beste voor de meeste mensen: hierbij zijn we op zoek gegaan naar de beste neusspray voor verstopte neuzen of allergieën.
 • Beste voor kinderen/baby's: hierbij hebben we een beste – en minder agressieve – keuze voor kinderen en baby's geselecteerd.
 • Beste voor klein budget: omdat de prijs van een gemiddelde neusspray al snel meer dan € 6,- kost, hebben we ook gekeken naar huismerken als bijvoorbeeld van Etos of Jumbo.

Onderzoeksselectie beste neusspray

De volgende neussprays hebben we uiteindelijk meegenomen in ons onderzoek:

 • Otrivin Zoutoplossing
 • Otrivin Baby
 • Otrivin voor Kinderen
 • Otrivin Zoutoplossing + Eucayptus
 • Otrivin Menthol
 • Otrivin DUO
 • Otrivin Xylometazoline
 • Coldrex Neusspray ‘in 2 min'
 • Coldrex Neusspray ‘3 in 1'
 • A. Vogel Cinuforce
 • A. Vogel Cinuforce Forte
 • A. Vogel Extra
 • Etos Babyneusspray
 • Etos Zeezout neusspray
 • Etos Xylometazoline (+ HCl menthol)
 • Etos Anti-allergie neusspray

Wat je in de gaten moet houden

Voor je direct overgaat tot aankoop van een goede neusspray, is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

 • Kijk naar hoeveelheid xylometazoline (mg/ml) indien je niet voor een zoutoplossing kiest
 • Bekijk het doel van de neusspray (tegen verkoudheid óf allergie?)
 • Raadpleeg bij langdurige problemen altijd je huisarts
 • Check voor welke doelgroep de neusspray bedoeld is; kinderen, baby's?
 • Lees altijd de bijsluiter voor je gebruik maakt van een neusspray

Het is daarbij altijd aan te raden om advies in te winnen van specialisten. Bij zaken als Kruidvat en Etos weet het personeel welke soort het best bij jouw persoonlijke wensen en behoeftes past.

Hoe kun je het best je neus sprayen?

Op basis van deskresearch hebben we de belangrijkst regels voor het goed sprayen van je neus op een rij gezet. Het best je neus spray kan door onderstaande punten te hanteren:

 • Gebruik je de neusspray voor het eerst? Zorg er dan voor dat het pompje een paar goed ingedrukt is.
 • Snuit je neus voor je neusspray gebruikt
 • Probeer zo gelijkmatig mogelijk de neusspray op te snuiven
 • Houdt je hoofd rechtop en houdt één neusgat dicht
 • Gebruik het pompje éénmaal  per neusgat
 • Reinig de neusspray na gebruik met lauwwarm water en sluit het flesje weer goed af

Het is goed om te weten dat wij onze onderzoeken regelmatig updaten. Dit naar aanleiding van aanvulling of feedback van onze lezers, maar ook omdat wij ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden. Mocht je van mening zijn dat ons onderzoek toe is aan vernieuwing of heb je een opmerking? Laat gerust een reactie achter.

Ontdek meer
Sport & Gezondheid

De Beste Wegwerphandschoenen

Sport & Gezondheid

De Beste Mondkapjes

Sport & Gezondheid

De Beste Oordoppen voor Slapen

ReizenSport & Gezondheid

De Beste Wandelsokken

Altijd up to date?
Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *