ElektronicaHuis & Tuin

In 6 stappen de beste televisiebeugel

Hoe een tv beugel op te hangen

Laatste update op: 23 juni 2022 Het is bijna makkelijker om een televisie uit te zoeken dan om de juiste muurbeugel te vinden. Want welke televisiebeugel moet je in vredesnaam hebben? Ze lijken allemaal hetzelfde maar dat zijn ze toch ook weer niet. Als je alles online koopt is het extra lastig omdat je niet goed kunt zien of alles past. Om te voorkomen dat je net als ik met een slijptol aan de slag moet, kun je deze stappen volgen om tot een geschikte televisiebeugel te komen. Zie het als een handige checklist.

1) Bepaal eerst of de muur geschikt is om een beugel aan op te hangen

Afhankelijk van hoe groot en zwaar de televisie is, kun je deze wel of niet aan muursoorten ophangen. Aan (gewapend) beton kun je in feite alles ophangen (gebruik hiervoor boorhamer i.p.v. een klopboor). En ook in bakstenen muren kun je prima gaten boren voor een televisiebeugel. Hout lukt ook als het dik genoeg is, maar bij holle wanden van gips wordt het lastiger. Probeer in dat laatste geval een punt te vinden waarop de gipsplaat is gemonteerd. Vaak kun je daar in boren. Koop geen mega groot scherm als je niet zeker bent of de muur het houdt, of zoek de hulp van een professional om alles goed te bevestigen.

Kies bij zwakke muren een grotere bevestigingsvoet om de kracht op de muur zoveel mogelijk te verdelen.

Naast het controleren van de sterkte van de muur, is het ook belangrijk om te bepalen of er geen leidingen of kabels door de muur lopen. Als je hier onzeker over bent, kun je een leidingzoeker kopen (altijd handig om te hebben) of huren (voordelig).

2) Controleer de grootte van de TV

In de product omschrijving van de televisie vind je de formaten van de TV. Op beugels wordt aangegeven voor welk formaat deze geschikt is. Hoe dichter dit bij elkaar zit, hoe groter de kans dat de beugel goed past.

3) Controleer de achterkant van de TV

Muurbeugels zijn zo gemaakt dat deze vlak op de TV worden gemonteerd. Dat betekent dat de TV ook vlak genoeg moet zijn voor de beugel. Soms is dat niet het geval en moet een beugel wat dieper in de TV gemonteerd worden. Als dit laatste voor jouw TV geldt, dan kun je problemen voorkomen door een TV beugel uit te kiezen die niet ook geschikt is voor veel grotere televisies. Want daar steekt de beugel verder van uit. Als je hiermee de mist in gaat is er nog geen man overboord. Vaak kun je met een ijzerzaagje de beugel wat inkorten. Maar dit voorkomen heeft natuurlijk de voorkeur.

4) Wil je de TV ook kunnen kantelen?

Niet alle televisiebeugels kunnen bewegen. Sommige zitten vast op de muur en hebben geen kantelmechanisme. Andere beugels kunnen horizontaal en soms ook verticaal bewegen. In beide gevallen kun je handig de kijkhoek aanpassen, maar komt de TV ook wat verder van de muur te hangen. Het draaimechanisme neemt namelijk ruimte in.

TV beugel monteren

Beugel met dubbele arm waar de plek van de montage voor zich spreekt

5) Bepaal de gewenste draaihoek van de beugel

Er zijn veel soorten beugels die allemaal anders draaien. Zeker als je een asymmetrische beugel koopt (wellicht omdat alleen deze past) dan moet je even goede bedenken hoe je deze gaat monteren. Soms is het beter als de voet aan de muur wordt gezet aan de tegenovergestelde kant van waar je de TV naartoe wilt draaien, terwijl dat voor je gevoel anders kan zijn. Let dus goed op en visualiseer van tevoren hoe de TV tegen de muur gaat en vervolgens zal gaan draaien.

TV beugel

Hier is de beugel vastgezet in de verre hoek

6) Bepaal de ideale hoogte

Het is ideaal als het midden van het scherm op kijkhoogte wordt gemonteerd, maar er is verder geen vaste regel voor. Sommige zeggen dat de ooghoogte op 1/3e van de bovenkant moet zijn, anderen haverwege. Het is ook even testen wat je prettig vindt. Als de TV erg hoog wordt gemonteerd, dan kun je ervoor kiezen om een televisiebeugel te nemen die verticaal kan kantelen. Houd er rekening mee dat je over je eigen voeten moet kunnen kijken als je een diepe ligbank hebt.

De beugel kopen

Je kunt op verschillende websites een televisiebeugel kopen. Wij vonden Coolblue een prettige site vanwege de goede informatie over de beugels. Daarnaast heeft Coolblue een goede uitlegpagina over hoe je de beugel kunt ophangen.

Ontdek meer
Huis & Tuin

Het Beste Middel Tegen Groene Aanslag op Tegels

CadeausElektronicaHobby

De beste spelcomputer

Huis & Tuin

De Beste Kerstboomstandaard

CadeausElektronica

Kerstverlichting slim maken? Onze tips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *