Huis & Tuin

De Beste Stofzuiger zonder Zak

de beste stofzuiger zonder zak

Laatste update op: 23 juni 2022

Een stofzuiger zonder zak wordt steeds vaker verkozen boven een traditionele stofzuiger met stofzak: je hoeft nooit meer op zoek te gaan naar passende stofzuigerzakken, je kunt het stofreservoir eenvoudig legen in de afvalbak én de stofzuiger verliest in veel gevallen geen zuigkracht als de stofbak vol begint te raken. Van elk bekend stofzuigermerk zijn er tientallen modellen op de markt geïntroduceerd die aangeduid worden als zakloze stofzuigers. Vanwege het feit dat er zo ongelooflijk veel keuze is voor een stofzuiger zonder zak, hebben wij besloten om onderzoek te doen naar de beste keuze op dit moment.

Van meer dan 150 zakloze stofzuigers hebben we een onderzoeksselectie afgebakend van tien modellen. Wij hebben deze stofzuigers zonder zak uitgebreid getest op diverse vloersoorten, hebben geluidsmetingen verricht en hebben onder andere de maximale actieradius per stofzuiger berekend. Na heel wat uren stofzuigen en een compleet stofloos kantoor in Zeist zijn we eruit: wij denken dat de Philips FC9745/09 PowerPro Expert de beste zakloze stofzuiger op dit moment is voor de meeste mensen.

Beste keuze

philips fc9745-09 powerpro expert

Philips FC9745/09 PowerPro Expert

De Philips FC9745/09 PowerPro Expert komt in ons onderzoek als beste stofzuiger zonder zak naar voren. Deze zakloze stofzuiger levert de beste zuigprestaties en is ook geschikt voor het opzuigen van dierenharen.

De beste stofzuiger zonder zak is de Philips FC9745/09 PowerPro Expert. Deze stofzuiger is voorzien van een speciale tapijtborstel, waardoor zowel hoog- als laagpolige vloerkleden diep in de vezels bereikt kunnen worden. Dankzij de meegeleverde parketborstel zijn ook makkelijk dierenharen te verwijderen uit tapijten en wordt voorkomen dat bijvoorbeeld houten vloeren beschadigd raken. Deze PowerPro Expert heeft een stofbak met een capaciteit van 2 liter, wat een prima grootte is.

Beste budget keuze

dirt devil ultima power dd2720-4

Dirt Devil Ultima Power DD2720-4

Als je niet teveel wilt betalen voor een nieuwe zakloze stofzuiger, maak je een goede keuze met de Dirt Devil Ultima Power DD2720-4. Voor slechts € 69,95 haal je deze stofzuiger in huis. Ondanks zijn belachelijk lage prijs, scoort deze stofzuiger goed op het gebied van zuigprestaties.

Dat een goede stofzuiger zonder zak ook goedkoop kan zijn bewijst Dirt Devil: de Ultima Power DD2720-4 wordt bij diverse webshops aangeboden voor een prijs van € 69,95. Deze stofzuiger is voorzien van een HEPA-13 filter, waardoor veel stof gefilterd wordt en hiermee een goede keuze is voor mensen met een stofallergie. Opvallend was dat deze stofzuiger geen zuigkracht verliest naarmate de stofbak voller raakte in ons onderzoek. Waar je bij deze goedkopere stofzuiger wel rekening mee moet houden, is dat je inlevert op snoerlengte en geluidsniveau. Met slechts 5 meter snoer is de actieradius niet groot en met een geluidsniveau van 76 dB is deze stofzuiger luider dan andere stofzuigers zonder zak uit ons onderzoek.

Beste lichtgewicht keuze

philips powerpro active fc9555-09

Philips PowerPro Active FC9555/09

Met 4,5 kilogram is de Philips PowerPro Active FC9555/09 een super interessante keuze als je op zoek bent naar de beste lichtgewicht stofzuiger zonder zak. Bij deze stofzuiger is er wel sprake van een minder groot stofreservoir dan de Philips FC9745/09 PowerPro Expert: bij dit model is de grootte 1,5 liter.

De Philips PowerPro Active FC9555/09 is de beste keuze voor een lichtgewicht zakloze stofzuiger. Met 4,5 kilogram is deze Philips stofzuiger enorm licht, waardoor je hem makkelijk naar andere kamers of verdiepingen kunt tillen. Net als bij de Philips FC9745/09 PowerPro Expert ontvang je bij deze stofzuiger een combiborstel (TriActive Plus), waarmee je een goede zuigkracht hebt op harde vloeren en kwetsbare vloeren beschermd worden. Dankzij de PowerCycloon 7 technologie heeft deze stofzuiger een hogere zuigkracht dan andere stofzuigers. De stofzuiger heeft een snoerlengte van 6 meter, wat voor de gemiddelde woning prima is. Met een stofreservoir van 1,5 liter is er wel sprake van een kleiner reservoir dan onze beste keuze, de Philips FC9745/09 PowerPro Expert.


Waarom je ons kan vertrouwen

Ruim honderd jaar geleden werd de eerste stofzuiger geïntroduceerd. Sinds toen heeft de ontwikkeling van de stofzuiger nooit meer stilgestaan: de stofzuiger werd steeds slimmer, lichter en compacter. Ook op het gebied van hygiëne en reiniging van de stofzuiger is flink doorontwikkeld: zo zijn er steeds sterkere HEPA-filters te vinden onder de motorkap van stofzuigers om daarmee de stofuitstoot te minimaliseren. Voor ons onderzoek hebben we ons verdiept in de geschiedenis van de stofzuiger en hebben we flink wat documentaires gekeken over het ontstaan van deze huishoudelijke hulpjes. Sterker nog: naar aanleiding van het bekijken van een ouderwetse documentaire uit 1988 van ‘Secret Life of Machines' werd onze motivatie om op onderzoek te gaan naar de beste stofzuiger zonder zak enorm versterkt.

Tijdens ons onderzoek hebben we niet alleen onderzoek gedaan naar de achtergrond van de stofzuiger: we hebben diverse experts gesproken van stofzuigers en hebben in samenwerking met Bestestofzuigers.nl factoren op een rij gezet die van groot belang zijn bij zakloze stofzuigers. Door ook in gesprek te gaan met veel huidig eigenaren van zakloze varianten én door daadwerkelijk honderden beoordelingen van verschillende stofzuigers zonder zak door te lezen, hebben we een goed beeld weten te schetsen voor onze onderzoeksmethodologie.

Bij Alstu.nl nemen wij voor elk onderzoek ruim de tijd: we doen er alles aan om ons onderzoek zo interessant en waardevol mogelijk te maken voor de meeste mensen. In dit onderzoek naar de beste stofzuiger zonder zak hebben we ook rekening gehouden met een klein budget door ook een beste goedkope keuze te onderzoeken. Ook een lichtgewicht keuze ontbreekt niet in onze beste keuzes. Over mogelijke verdiensten zijn we altijd transparant: wij kunnen verdienen aan uitgelichte producten die naar aanleiding van ons onderzoek aangekocht worden. Echter beïnvloed dit onze onderzoeksresultaten nooit en hebben wij als redactie geen inzicht eventuele samenwerkingen en bijhorende vergoedingen. Kom meer te weten over Alstu.nl en onze unieke aanpak. 

Voor wie is dit onderzoek?

Een stofzuiger kan en mag natuurlijk niet ontbreken in elke woning. Het is van groot belang dat stofzuigen behoort tot de huishoudelijke taken: stof kan schadelijk zijn voor de gezondheid en kan zelfs allergische reacties veroorzaken. Hoewel een stofzuiger in het algemeen voor iedereen interessant is, zijn zakloze varianten in dit onderzoek ook voor praktisch iedereen erg interessant. Zo hoef je bij een stofzuiger zonder zak nooit meer op zoek naar passende stofzuigerzakken en is het legen van de stofbak vaak een eitje.

In dit onderzoek zijn we op zoek gegaan naar de beste stofzuiger zonder zak voor de meeste mensen. Dit houdt in dat we niet specifiek op zoek zijn gegaan naar de beste keuze voor een bepaalde vloersoort, maar juist rekening hebben gehouden met verschillende vloeren en toepassingen. Onze beste keuze – de Philips FC9745/09 PowerPro Expert – is bijvoorbeeld geschikt voor elk vloertype dankzij de meegeleverde zuigmonden en zuigt ook zonder problemen dierenharen uit vloerkleden of tapijten. 

Onze randvoorwaarden voor een stofzuigers zonder zak

Verschillende webshops bieden een keuze aan honderden zakloze stofzuigers. Deze verschillen allemaal in geluidsniveaus, snoerlengtes, zuigkracht en zaken als gewicht. Door ons te verdiepen in wenselijke eigenschappen en grenzen van geluidsniveaus en gewicht hebben we enkele randvoorwaarden op weten te stellen voor stofzuigers zonder zak. In onze ogen dient een model in ieder geval te voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Geen steelstofzuiger: hoewel een steelstofzuiger vaak ook geen zak heeft, is dit in onze ogen een dusdanig ander model dat we deze niet hebben meegenomen in het onderzoek. Mocht je wel op zoek zijn naar dit model, raad ik je aan om een kijkje te nemen bij ons onderzoek naar de beste steelstofzuiger.
 • Geluidsniveau < 80 dB: een stofzuiger die enorm veel geluid maakt, maakt het stofzuigen nóg minder leuk. We hebben in ons vooronderzoek gemerkt dat een stofzuiger rond de 80 dB al als enorm luidruchtig wordt ervaren. We hebben daarom een bovengrens van 80 dB aangehouden; alles wat hierboven komt, komt niet in aanmerking voor een beste keuze.
 • Niet zwaarder dan 7 kilogram: het vertillen van een stofzuiger is niet te voorkomen. Denk aan het stofzuigen van verschillende verdiepingen of het opbergen van de stofzuiger, waarbij je hem toch echt even op moet tillen. Stofzuigers zwaarder dan 7 kilogram zijn echt te zwaar, we hebben enkel modellen opgenomen in onze onderzoeksselectie die niet zwaarder wogen dan 7 kilogram. 
 • Geschikt voor meerdere vloertypen: we zijn op zoek gegaan naar de beste keuze voor de meeste mensen. Een stofzuiger moet dus niet alleen goede zuigkracht hebben op harde vloeren, maar juist ook op andere vloertypen als vloerkleden. We hebben hiervoor niet alleen het energielabel bekeken; ook de meegeleverde zuigmonden speelde hierbij een grote rol.
 • Snoerlengte > 5 meter: de gemiddelde woonoppervlakte in Nederland is zo'n 68 vierkante meter, bleek vorig jaar in een onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Een snoerlengte van minder dan 5 meter zorgt voor een dusdanig lage actieradius, dat we enkel modellen hebben meegenomen met een langer snoer.

Daarbij is het goed om te weten dat we het onderzoek waardevol willen houden door enkel stofzuigers uit te lichten die op dit moment te koop zijn bij de grotere webshops als Bol.com en Coolblue. Op deze manier kun jij binnenkort al genieten van de beste stofzuiger zonder zak in onze ogen.

Deze stofzuigers zonder zak hebben we getest

Naar aanleiding van het hanteren van onze randvoorwaarden voor zakloze stofzuigers, hebben we meer dan 150 verschillende modellen terug kunnen brengen naar een afgebakende onderzoeksselectie van 10 populaire zakloze stofzuigers op dit moment. De volgende stofzuigers hebben we getest tijdens dit onderzoek:

 • AEG LX7-2-CR-A
 • AEG LX7-2-DB
 • Dirt Devil Ultima Power DD2720-4
 • Miele Blizzard CX1 PowerLine Parquet
 • Miele Blizzard CX1 PowerLine Excellence
 • Philips FC9745/09 PowerPro Expert
 • Philips FC9334/09 PowerPro Expert
 • Philips PowerPro Active FC9555/09
 • Philips FC9742/09 PowerPro Expert
 • Rowenta Compact Power Cyclonic RO3731

Het is goed om te weten dat wij onze onderzoeken altijd zo up-to-date mogelijk proberen te houden. Wanneer er een nieuw interessant model geïntroduceerd wordt wat niet mag ontbreken in deze lijst, zullen wij ons onderzoek vernieuwen. Mocht jij van mening zijn dat er op dit moment een stofzuiger zonder zak ontbreekt die de moeite waard is om ook te onderzoeken, kun je ons altijd een berichtje sturen.

Onderzoeksmethodologie voor beste stofzuiger zonder zak

Als je op zoek gaat naar een stofzuiger dien je te letten op een aantal belangrijke factoren. Al deze factoren hebben wij op een rij gezet en hebben we met elke stofzuiger uit ons onderzoek nauwkeurig onderzocht. De volgende onderzoeksfactoren hebben we daarbij doorlopen:

 • Zuigkracht
 • Filters en stofreservoir
 • Actieradius
 • Geluidsniveau

We delen per factor hoe wij het onderzoek hebben verricht om te komen tot een selectie van de beste keuze stofzuiger zonder zak.

Zuigkracht op verschillende vloeren en oppervlaktes

Een woning heeft vaak verschillende vloeroppervlaktes die gestofzuigd moeten worden. Denk aan een houten vloer met daarop een vloerkleed of een stenenvloer met hoogpolig tapijt rondom de eettafel. Op het energielabel van een stofzuiger (daarover later meer) kun je snel ontdekken hoe het gesteld is met de zuigkracht van stofzuigers op harde vloeren en op zachte vloeren. Echter hoef je hier niet altijd helemaal op af te gaan: negen van de tien keer wordt de daadwerkelijke zuigkracht bepaald naar aanleiding van meegeleverde accessoires. We hebben verschillende zuigmonden met de stofzuigers uit ons onderzoek getest op vier belangrijke vloersoorten:

 1. Stenen vloeren (plavuizen, tegels)
 2. Houten vloeren (laminaat, hout)
 3. Vloerkleden (tapijt, laag- en hoogpolig vloerkleed)
 4. Plastic vloeren (zeil, PVC, vinyl)
stofzuiger zonder zak vloerentest

We hebben de zuigkracht van de stofzuigers zonder zak getest op verschillende vloeren en oppervlaktes.

Bekijk de testresultaten van de verschillende stofzuigers zonder zak voor harde en zachte vloeren uit ons onderzoek.

Stofzuiger modelZuigkracht harde vloerenZuigkracht zachte vloeren
AEG LX7-2-CR-ASterkSterk
AEG LX7-2-DBSterkGemiddeld
Dirt Devil Ultima Power DD2720-4SterkGemiddeld
Miele Blizzard CX1 PowerLine ParquetSterkSterk
Miele Blizzard CX1 PowerLine ExcellenceSterkGemiddeld
Philips FC9745/09 PowerPro ExpertSterkSterk
Philips FC9334/09 PowerPro ExpertGemiddeldSterk
Philips PowerPro Active FC9555/09SterkSterk
Philips FC9742/09 PowerPro ExpertGemiddeldGemiddeld
Rowenta Compact Power Cyclonic RO3731GemiddeldGemiddeld

Filters en stofreservoir

Of het nu gaat om een zakloze of niet-zakloze stofzuiger: het is altijd belangrijk om goed onderzoek te verrichten naar de aanwezige filters. Er zijn in een stofzuigers vaak verschillende filters te vinden. Van een motorfilter tot een HEPA-filter. Met name deze laatste geeft een goede indicatie hoe het gesteld is met de stofuitstoot van stofzuigers. Bij een HEPA-filter geldt: hoe hoger de aanduiding, hoe beter deze stof filtert voordat deze weer uitgelazen wordt. We hebben elke stofzuiger uit elkaar gehaald en de filters bekeken. Uiteraard hebben we ook hiervoor de HEPA-certificering gecheckt en hebben we gekeken hoe het gesteld was met de daadwerkelijke stofuitstoot. 

Stofzuiger modelType filter (uitblaas/HEPA)HEPA-niveau
AEG LX7-2-CR-AMicrofilter N.v.t.
AEG LX7-2-DBHEPA12 (99,5% filtering)
Dirt Devil Ultima Power DD2720-4HEPA13 (99,95% filtering)
Miele Blizzard CX1 PowerLine ParquetHEPA13 (99,95% filtering)
Miele Blizzard CX1 PowerLine ExcellenceHEPA13 (99,95% filtering)
Philips FC9745/09 PowerPro ExpertAnti-allergiefilter n.v.t.
Philips FC9334/09 PowerPro ExpertAnti-allergiefilter n.v.t.
Philips PowerPro Active FC9555/09Anti-allergiefilter n.v.t.
Philips FC9742/09 PowerPro ExpertAnti-allergiefilter n.v.t.
Rowenta Compact Power Cyclonic RO3731HEPA10 (85% filtering)

Gezien we de stofzuigers toch vaak uit elkaar haalden, hadden we gelijk een mooi combinatie-onderzoek. We hebben bij gekeken hoe makkelijk het stofreservoir uit de stofzuiger geklikt kon worden en hoe eenvoudig deze te legen was boven de prullenbak. In sommige gevallen bleek het onvermijdelijk om met twee handen de stofbak te moeten legen: dit zorgde voor wat problemen met een pedaalemmer die niet voorzien was van een pedaal. 

hepa filter van stofzuiger zonder zak

Een filter achter het stofreservoir van een zakloze stofzuiger. We testten hierbij gelijk hoe eenvoudig het stofreservoir te legen was.

Maximale actieradius van zakloze stofzuigers

Bij het kopen van een stofzuiger wordt vaak vergeten om de snoerlengte te bekijken. Zoals we hebben aangegeven bij onze randvoorwaarden is een snoerlengte kleiner dan 5 meter in veel gevallen veel te kort. Dit resulteert namelijk in het constant moeten verplaatsen van de stekker naar een nieuw stopcontact, wat een stofzuigerbeurt niet heel efficiënt maakt. In ons onderzoek hebben we niet alleen de snoerlengte meegenomen, maar hebben we de totale actieradius van de verschillende stofzuigers berekend. De actieradius van een stofzuiger is de totale afstand van de stekker tot en met de zuigmond.

Stofzuiger modelSnoerlengteActieradius
AEG LX7-2-CR-A6 meter9,1 meter
AEG LX7-2-DB6 meter9,0 meter
Dirt Devil Ultima Power DD2720-45 meter7,3 meter
Miele Blizzard CX1 PowerLine Parquet7 meter10,9 meter
Miele Blizzard CX1 PowerLine Excellence7 meter10,9 meter
Philips FC9745/09 PowerPro Expert7 meter9,8 meter
Philips FC9334/09 PowerPro Expert6 meter8,9 meter
Philips PowerPro Active FC9555/096 meter8,8 meter
Philips FC9742/09 PowerPro Expert7 meter9,8 meter
Rowenta Compact Power Cyclonic RO37316,2 meter8,5 meter

Geluidsniveau test

Een stofzuiger die teveel herrie maakt is niet aan te raden. Het maakt het stofzuigen niet alleen minder prettig; ook buren zullen geen fan zijn van jouw huishoudelijke taakje. Het is daarom van groot belang om het maximale geluidsniveau mee te nemen bij de keuze van je stofzuiger. In ons onderzoek naar de beste stofzuiger zonder zak hebben we met een decibelmeter de verschillende geluidsniveaus gemeten van elke stofzuiger. Bekijk in onderstaand overzicht de gemeten resultaten.

Stofzuiger modelGemeten geluidsniveau
AEG LX7-2-CR-A73 dB
AEG LX7-2-DB77 dB
Dirt Devil Ultima Power DD2720-478 dB
Miele Blizzard CX1 PowerLine Parquet77 dB
Miele Blizzard CX1 PowerLine Excellence69 dB
Philips FC9745/09 PowerPro Expert76 dB
Philips FC9334/09 PowerPro Expert77 dB
Philips PowerPro Active FC9555/0978 dB
Philips FC9742/09 PowerPro Expert79 dB
Rowenta Compact Power Cyclonic RO373177 dB

We hebben gemerkt dat een aantal zaken van invloed kunnen zijn op het geluidsniveau: zo spelen onder andere zuigmonden, de inhoud van het stofreservoir en de omgeving een rol bij het geluidsniveau. Daarbij benadrukken we dat een stofzuiger met een geluidsniveau boven de 80 dB (deze hebben wij nog geen eens meegenomen in ons onderzoek) niet aan te raden zijn. Deze zijn écht enorm luidruchtig.

Wat moet je in de gaten bij een stofzuiger zonder zak?

Bij een stofzuiger zonder zak zijn er aantal zaken waar je altijd net even wat beter op moet letten dan bij andere stofzuigers. Zo hebben we hier te maken met een model waar dus geen stofzuigerzak in gaat, maar voorzien is van een stofreservoir. Om te voorkomen dat je constant aan het legen bent dien je te kijken naar een goede capaciteit (rond 2 liter opslag). Ook is het legen van het stofreservoir zelf een belangrijk onderdeel: check hoe het gesteld is met het legen van de stofbak en of deze makkelijk afwasbaar is. Daarbij blijft het bij een stofzuiger in het algemeen natuurlijk belangrijk om de volgende zaken te checken:

 • Energieniveau van de stofzuiger
 • Zuigkracht op specifieke vloersoorten en meegeleverde stofzuigeraccessoires
 • Geluidsniveau en maximale actieradius (snoerlengte check)
 • Stofuitstoot en aanwezige filters (HEPA en mogelijke anti-allergie filters)

Wij proberen ons onderzoek altijd up-to-date te houden. Mocht jij van mening zijn dat ons onderzoek naar de beste stofzuiger zonder zak toe is aan vernieuwing of heb jij een interessant nieuwtje opgemerkt die wellicht verandering kan brengen in onze onderzoeksresultaten, laat dan vooral een reactie achter!

Ontdek meer
Huis & Tuin

Het Beste Middel Tegen Groene Aanslag op Tegels

Huis & Tuin

De Beste Kerstboomstandaard

Huis & Tuin

De Beste Slimme Kerstboomverlichting

Huis & Tuin

De Beste IJskrabber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *