ElektronicaHuis & Tuin

De Beste Robotstofzuiger

beste robotstofzuiger onderzoek

Laatste update op: 23 juni 2022

Update: Vanwege enorme prijsdalingen hebben we ons onderzoek geüpdatet. Dit heeft echter geen impact gehad op het uiteindelijk onderzoeksresultaat.

Hoe lekker is dat: terwijl je op je werk bent wordt je huis gestofzuigd én gedweild, zonder dat je zelf achter de stofzuiger aan hoeft te lopen! Het is allemaal mogelijk met een robotstofzuiger, een automatische stofzuiger die vaak te bedienen is middels je smartphone. Een robotstofzuiger is vandaag de dag enorm populair en er zijn dan ook steeds meer verschillende automatische stofzuigers te ontdekken van verschillende merken. Dankzij meer dan 100 uur aan onderzoek en een stofvrij huis kunnen wij concluderen dat de Roomba E5 van iRobot de beste robotstofzuiger is voor de meeste huishoudens. 

 

Onze Keuze

 

irobot roomba e5

iRobot Roomba E5

Beste (stille) robotstofzuiger

De iRobot Roomba E5 komt in ons onderzoek als beste robotstofzuiger naar voren. Deze opvallend stille robotstofzuiger is te bedienen met Google Assistant en volgt een systematische schoonmaakroute.

 

Wij denken dat de iRobot Roomba E5 de beste robotstofzuiger is voor de meeste woningen. De robotstofzuiger kan over drempels tot 2 centimeter rijden, wat relatief hoog is als we dit vergelijken met de maximale drempel-hoogte van andere robotstofzuigers. Met een geluidsniveau van maximaal 58 decibel is het een stille stofzuiger, maar dit is niet een vereiste als je er voor kiest om de robotstofzuiger aan de slag te laten gaan als jij van huis bent. Dit is mogelijk door de koppeling met je smartphone: bedien de stofzuiger op afstand, stel schema's in of laat de iRobot Roomba E5 specifieke zones in het huis stofzuigen.

De stofzuiger is daarbij voorzien van Virtual Wall, waarmee gebieden afgebakend kunnen worden in huis waar de stofzuiger niet mag stofzuigen. Ook in smart homes is iRobot Roomba E5 een zeer geschikte keuze: door de koppelmogelijkheid met Google Assistant, kun je deze robotstofzuiger bedienen met spraak en opnemen in smart home scenario's. Interessant: hoewel er duurdere modellen van iRobot op de markt zijn, is dit de enige met een afwasbare opvangbank, wat wel zo fijn en hygiënisch is!

Ook interessant

 

irobot roomba 980

iRobot Roomba 980

Krachtige automatische stofzuiger

De iRobot Roomba 980 is ook een zeer interessante keuze. Hoewel deze ontzettend prijzig is, heeft deze robotstofzuiger een totale gebruiksduur van 120 minuten en krijg je interessante schoonmaakrapporten.

De Roomba 980 van iRobot is op dit moment de meest krachtige robotstofzuiger van iRobot. Deze robotstofzuiger een ontzettend interessante keuze voor degene die wilt genieten van veel extra functionaliteiten. Deze stofzuiger onderscheidt zich van andere modellen van iRobot met interessante schoonmaak-rapporten met dekkingskaarten. Op die manier kun je precies waar de stofzuiger geweest is. Ook heeft dit model de langste gebruikersduur: met 120 minuten is het een interessante stofzuiger voor de wat grotere huizen. Ook voor kamers met veelal tapijten is de iRobot Roomba 980 een goede keuze. De stofzuiger heeft Power Boost aan boord, waarmee er sprake is van een diepere reiniging van tapijten. Net als de Roomba E5 is deze te koppelen met Google Assistant, waarmee het bedienen van spraak tot de mogelijkheden behoort.

Waarom wij deze niet als beste keuze hebben bestempeld? De prijs vinden wij ook een belangrijke factor en een gemiddelde verkoopprijs van € 594,99,- is in vergelijking met andere robotstofzuigers in ons onderzoek relatief hoog.

Budget Keuze

 

ilife v5s pro

iLife V5s Pro

Beste goedkope robotstofzuiger

De  iLife V5s Pro is een goede budget keuze. Deze robotstofzuiger is de meest stille robotstofzuiger uit ons onderzoek en met een adviesprijs van € 178,95 scherp geprijsd

De beste goedkope robotstofzuiger is in onze ogen de iLife V5s Pro. Voor een gemiddelde verkoopprijs van € 178,95 haal je deze automatische stofzuiger al in huis! Deze robotstofzuiger is met slechts 40 decibel opvallend stiller dan andere modellen uit ons onderzoek. Met een totale oplaadtijd van 120 minuten is deze stofzuiger net zo snel opgeladen als de meeste andere stofzuigers. De totale accuduur is ook 120 minuten, waarmee hij zo'n half uur langer is dan de meeste stofzuigers in deze range. De stofzuiger is echter minder geschikt voor woningen met hoge drempels: de maximale drempel-hoogte waar de iLife V5s Pro over heen kan rijden is slechts 0,3 centimeter, wat wel aan de lage kant is. Daarbij is er ook sprake van een willekeurige schoonmaakroute, waarbij het dus mogelijk is dat de robotstofzuiger bepaalde delen in een kamer over kan slaan.

 


Waarom je ons kan vertrouwen

Hoewel er online heel veel beste stofzuigers lijsten te vinden zijn, zijn er nog maar weinig waardevolle robotstofzuiger onderzoeken te ontdekken die écht waardevol zijn. Voor we zijn gestart met het onderzoek hebben we de populairste robotstofzuigers op een rij gezet. Wij hebben deze geselecteerd door bij verschillende webshops door te filteren op de bestverkochte modellen. We hebben hiervoor niet alleen grotere webshops als Bol.com en Coolblue onderzocht: juist de specialistische smart home webshops trokken onze aandacht. Hier worden met name robotstofzuigers gekocht door liefhebbers van een slimme woning, zodat we een eerlijk en waardevol beeld hebben gecreëerd van de écht populaire modellen .

We zijn niet alleen online op onderzoek uitgegaan: ook verschillende kennissen en vrienden in onze eigen kringen bleken gebruik te maken van zo'n robotstofzuiger. We hebben ook gevraagd naar hen mening, welk model zij hadden en waar zij eventueel tegenaan gelopen zijn. 

Zelf ben ik (Robbert) fan van slimme gadgets, die met name thuishoren in een smart home. Ik volg de ontwikkelingen op de voet als het gaat om robotstofzuigers of apparaten die huishoudelijke klusjes uit handen nemen. Dagelijks deel ik mijn advies op verschillende toonaangevende smart home websites en schrijf ik over mijn passie middels actuele nieuwsberichten en blogs. Ook op Alstu heb ik eerder onderzoek gedaan naar smart home gadgets, check bijvoorbeeld het artikel met de beste slimme thermostaat of het onderzoek naar de beste slimme deurbel. Ik stond dan ook te trappelen om dit onderzoek naar de beste robotstofzuiger voor Alstu te mogen verrichten samen met het team.

Voor wie is een automatische stofzuiger interessant?

Een robotstofzuiger is niet alleen interessant voor de échte smart home liefhebber. Steeds meer huishoudens, ongeacht of hier ook andere slimme apparaten te vinden zijn, stappen over op zo'n automatische stofzuigerrobot. Niet heel gek: de automatische stofzuiger kan aan de slag gaan als jij niet thuis bent en vergeet geen plekje: door de lage uitvoering van robotstofzuigers kunnen ze zelfs makkelijk onder meubels stofzuigen. Sterker nog: er zijn ook robotstofzuigers met dweilfunctie. Is de stofzuiger robot klaar met stofzuigen, dan gaat hij daarna aan de slag met dweilen.

Een robotstofzuiger is niet alleen interessant voor de échte smart home liefhebber

Daarbij is een robotstofzuiger ook perfect voor degene met een stofallergie: de stofzuiger volgt in veel gevallen een systematische schoonmaakroute, wat inhoudt dat deze een parcours aflegt waarbij hij niets vergeet. Steeds vaker zijn er betere HEPA filters te ontdekken bij robotstofzuigers, waarbij de stofuitstoot minimaal is. Om het nog mooier te maken biedt het bekende merk iRobot zelfs een robotstofzuiger aan die zichzelf kan legen. Hiermee kom je helemaal niet meer in contact met stof! Onderstaande video geeft goed weer waartoe deze stofzuiger robot in staat is.

Hoe we geselecteerd en getest hebben

Robotstofzuigers komen op heel veel eigenschappen overeen: ze werken allemaal automatisch, zijn vaak te bedienen met een app en kunnen in veel gevallen makkelijk over drempels rijden. Hoewel ze in grote lijnen overeenkomen, zijn er toch heel wat kenmerken die hét verschil maken bij een stofvrije woning. 

Iedereen heeft specifieke wensen als het gaat om stofzuigen, waarvan de vloeroppervlakte een enorm belangrijk detail is. Om te komen tot een goede selectie hebben we diverse kennissen, vrienden en collega's gevraagd wat zij belangrijk vinden bij een automatische stofzuiger. Hieruit bleek dat men met name op zoek was naar een stofzuiger die automatisch aan de slag gaat, geen plekje vergeet en niet zorgt voor beschadigingen aan meubels of vloeren.

De ideale robotstofzuiger zou daarnaast over drempels moeten kunnen rijden, niet teveel herrie moeten maken en genoeg accuduur moeten hebben om geruime tijd draadloos te kunnen stofzuigen. Opvallend was dat niet iedereen zat te wachten op een vaak aanwezige dweil-functie: zo liet men weten dat ze dit liever zelf zouden doen op specifieke momenten dat een tijdelijke vochtige vloer geen probleem is. 

Alle geselecteerde robotstofzuigers in ons onderzoek voldoen aan bovengenoemde criteria. Ze verschillen echter wel in detail: de een heeft bijvoorbeeld een paar decibel meer qua geluidsniveau en de ander kan weer een paar decimeter extra over drempels kan rijden. 

Andere factoren waarvan wij denken dat ze belangrijk zijn bij de keuze voor een goede robotstofzuiger zijn:

 • Volgt een systematische schoonmaakroute, geen willekeurige route
 • Is laag, zodat deze over drempels heen kan rijden
 • Is te koppelen met Google Assistant, zodat je hem met spraak kunt bedienen in de toekomst

Zodra we onze randvoorwaarden op een rij hadden gezet, hebben we elke populaire robotstofzuiger daadwerkelijk onderzocht op de specifieke kenmerken. We hebben per robotstofzuiger op een rij gezet:

 • De maximale drempelhoogte
 • Het maximale geluidsniveau
 • Of deze aangestuurd kan worden met spraakbediening
 • Voorzien van een dweilfunctie
 • Type route: willekeurig of systematisch
 • De totale gebruiksduur zonder op te laden
 • Oplaadtijd voor een volledig opgeladen accu
 • De prijs van de robotstofzuigers

Bekijk de gemeten gegevens per robotstofzuiger uit ons onderzoek. We hebben de vijf populairste modellen van iRobot getest (Roomba 960, 691, E5, 980, 605), een model van Medion (MD 18600), iLife (V5S Pro), Eufy (Robovac 11) en Eucovacs (Deebot Slim 2). 

Onze keuze: iRobot Roomba E5

 

Onze Keuze

 

irobot roomba e5

iRobot Roomba E5

De beste keuze in onze ogen! Met een totale accuduur van 90 minuten goed geschikt voor de meeste huishoudens. Volgt daarbij een systematische schoonmaakroute en is met 58 decibel een stille keuze.

Deze robotstofzuiger komt bij ons als beste uit de test. We zetten de testresultaten van de belangrijkste kenmerken op een rij.

 • Maximale drempelhoogte: 2 centimeter
 • Gemeten geluidsniveau: 58 decibel
 • Spraakbediening: Ja, dit is mogelijk met Google Assistant
 • Dweilfunctie: Nee
 • Type schoonmaakroute: Systematisch
 • Totale gebruikersduur: 90 minuten
 • Oplaadtijd: 180 minuten voor een volledig opgeladen accu
 • Gemiddelde verkoopprijs: € 385,-

Ook interessant: iRobot Roomba 980

Ook interessant

 

irobot roomba 980

iRobot Roomba 980

Met name een goede keuze voor de wat grotere woningen. Kan maar liefst 120 minuten stofzuigen zonder op te hoeven laden en is met 120 minuten relatief snel opgeladen!

De iRobot Roomba 980 is een zeer interessante keuze voor de wat grotere woningen. Met een totale gebruikstijd van 120 minuten springt deze er op de accuduur tussenuit. Echter is het prijskaartje wel een stuk hoger dan andere robotstofzuigers. Bekijk de testresultaten.

 • Maximale drempelhoogte: 2 centimeter
 • Gemeten geluidsniveau: 59 decibel
 • Spraakbediening: Ja, met Google Assistant
 • Dweilfunctie: Nee
 • Type schoonmaakroute: Systematisch
 • Totale gebruikersduur: 120 minuten
 • Oplaadtijd: 120 minuten voor een volledig opgeladen accu
 • Gemiddelde verkoopprijs: € 725,-

Budget keuze: iLife V5s Pro

Budget Keuze

 

ilife v5s pro

iLife V5s Pro

Als je op zoek bent naar een goede, maar goedkope robotstofzuiger, maak je de best keuze met iLife V5s Pro. Let er wel op dat deze alleen over hele lage drempels heen kan rijden.

De iLife V5s Pro is met een gemiddelde verkoopprijs van € 205,- een stuk goedkoper dan andere modellen binnen deze range. Je levert bij de stofzuiger wel in op de maximale over te rijden drempel-hoogte: de iLife V5s Pro kan over drempels rijden tot 0,3 centimeter. Deze robotstofzuiger is dus minder geschikt voor kamers met hogere drempels. Aan de andere kant is deze stofzuiger ontzettend stil (meest stille uit ons onderzoek) met een maximaal geluidsniveau van 40 decibel en is deze wél voorzien van een dweilfunctie.

 • Maximale drempelhoogte: 0,3 centimeter
 • Gemeten geluidsniveau: 40 decibel
 • Spraakbediening: Nee
 • Dweilfunctie: Ja
 • Type schoonmaakroute: Willekeurig
 • Totale gebruikersduur: 118 minuten
 • Oplaadtijd: 120 minuten voor een 100% opgeladen accu
 • Gemiddelde verkoopprijs: € 196,72,-

Wat staat ons te wachten?

Het valt mij op dat robotstofzuigers steeds vaker te bedienen zijn met spraak. Zo zoeken stofzuigermerken de laatste tijd vaker een samenwerking op met domotica platformen: een goed voorbeeld is de eerder aangekondigde samenwerking van iRobot met Google Home.

Met deze samenwerking zijn de modellen van iRobot niet alleen te bedienen met spraak, maar kunnen ze ook informatie doorgeven aan Google Home, ten behoeven van het optimaliseren van smart home scenario's. Ook worden robotstofzuigers steeds vaker uitgerust met speciale sensoren die botsingen met meubels doen voorkomen, evenals het voorkomen dat de stofzuiger van een trap afrijdt. 

Binnenkort een update van het onderzoek

Een update van onze eerste versie van het onderzoek naar de beste robotstofzuiger laat hoogstwaarschijnlijk niet lang op zich wachten. iRobot heeft een nieuwe robotstofzuiger aangekondigd die zichzelf kan legen middels een extra component op het oplaadstation. Wij staan te trappelen om deze te testen, om te zien of hij de beste keuze op dit moment van zijn troon kan stoten. Hou Alstu in de gaten voor updates!

Ontdek meer
Huis & Tuin

Het Beste Middel Tegen Groene Aanslag op Tegels

CadeausElektronicaHobby

De beste spelcomputer

Huis & Tuin

De Beste Kerstboomstandaard

CadeausElektronica

Kerstverlichting slim maken? Onze tips!

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *