Huis & Tuin

De Beste Vacuümzakken

beste vacuumzakken

Laatste update op: 23 juni 2022

Een kledingkast die te vol hangt met kleren die je misschien maar een paar keer per jaar aantrekt? Of die nu gevuld is met zomerkleding, terwijl je dat ene shirt pas over een paar maanden weer aan zult trekken? Dan kan het slim zijn om gebruik te maken van vacuümzakken. Deze zakken kun je vullen met kledingstukken, waarna je de zak vacuüm kunt zuigen. Hiermee kan kleding veel compacter opgeslagen worden én gaat het na lang in de kast te hebben gehangen niet muf ruiken. Naast het gebruik van vacuümzakken voor ruimtebesparing in kledingkasten, kunnen deze zakken ook goed gebruikt worden voor het meenemen van kleding op vakantie. Door vacuümzakken voor kleding te gebruiken kun je veel meer meenemen in je koffer.

Het aanbod aan vacuümzakken is ongelooflijk groot. Zo zijn er zogeheten roll-up vacuümzakken, waarmee je de lucht uit de zak perst door de zak op te rollen, maar heb je ze ook die vacuüm gezogen kunnen worden met behulp van een speciaal pompje of stofzuiger, de zakken met een ventiel. Wij hebben onderzoek gedaan naar de beste keuze op dit moment. Na het testen van verschillende zakken – die we geselecteerd hebben op basis van behoeftes die genoemd zijn in interviews met gebruikers en verkopers – zijn we eruit: wij bestempelen Packmate Vacuümzakken als de beste vacuümzakken op dit moment.

Beste Keuze

packmate vacuumzakken

Packmate Vacuümzakken (6-delig)

Beste kwaliteit vacuümzakken 

In ons onderzoek komen de vacuümzakken van Packmate als beste uit de test. Deze zakken worden in een complete set aangeboden: met ventiel en als roll-up variant. De zakken zijn van goede kwaliteit, voorzien van een goed ventilatiesysteem en zijn ze bestemd tegen schimmel, vocht en stof.

De Packmate Vacuümzakken scoren in ons onderzoek het beste. Deze vacuümzakken worden verkocht in een 6-delige set, waarbij je zakken met en zonder ventiel in huis haalt. De zakken laten – in tegenstelling tot veel andere vacuümzakken – geen lucht meer binnen, ook niet na een wat langere periode. Hoewel de prijs van € 24,88 wel wat aan de hoge kant is, haal je hiermee wel voordelig een compleet pakket in huis, waarmee je ook kunt genieten als je op reis gaat dankzij de handige roll-up varianten.

Ook interessant

travelsky vacuümzakken

TravelSky Vacuümzakken

Beste vacuümzakken voor op vakantie

Deze herbruikbare vacuümzakken van TravelSky zijn de beste keuze voor op vakantie. In tegenstelling tot een vacuümzak met een ventiel, hoef je hier geen pomp of stofzuiger bij te gebruiken, wat ideaal is als je op reis gaat.

De TravelSKy vacuümzakken komen in ons onderzoek als beste keuze naar voren voor op vakantie. Zoals we eerder aangaven zijn er naast varianten met een ventiel, ook zogeheten roll-up zakken. Deze zakken kun je makkelijk vacuüm krijgen door ze op te rollen, dankzij het handige sluitingsmechanisme. In tegenstelling tot andere zakken hoef je hiervoor dus geen stofzuiger of een pomp te gebruiken, die je natuurlijk niet mee wilt nemen in je koffer. De zakken worden verkocht in complete sets, waarmee je drie maten in huis haalt: een 40×50 cm, een 60×40 cm en een 70×50 cm zak. Wij zijn overigens niet als enige te spreken over deze zakken: bij Bol.com scoort deze variant een 3.9/5.0 op basis van 38 reviews.

Budget Keuze

vacuum storage bag pro

Vacuüm Storage Bag Pro (set van 2)

Beste goedkope vacuümzakken

Voor slechts € 10,95 haal je twee vacuümzakken van hoge kwaliteit in huis met een afmeting van 80×100 centimeter. De zakken zijn voorzien van een ventiel, waarmee je met behulp van een pompje of je eigen stofzuiger eenvoudig de lucht uit de zak kunt zuigen.

De Vacuüm Storage Bag Pro zakken bij Vacuumzakkenspecialist scoren enorm goed, terwijl ze voor een zacht prijsje verkrijgbaar zijn. Deze vacuümzakken zijn voorzien van een ventiel: je kunt hierbij gebruik maken van een speciaal pompje, maar het bleek ook met de stofzuiger geen enkel probleem te zijn. Ook deze zakken zorgen langdurig voor een luchtdichte inhoud, wat erg handig kan zijn bij het opbergen van winterkleding of hoofdkussens. Het gaat hier om herbruikbare zakken, die je dus meermaals kunt gebruiken. Rondom het ventiel is een foampad te vinden: deze zorgt ervoor dat er geen valse lucht aangezogen wordt bij het vacumeren van de zakken; iets wat bij veel andere zakken helaas wél het geval was.

De zakken worden verkocht in een set van twee, maar worden bij grotere aankopen per stuk goedkoper. Schaf je er bijvoorbeeld 36 aan, dan betaal je slechts € 9,50 per vacuümzak.


Waarom je ons kan vertrouwen

Bij Alstu doen we uitgebreid onderzoek naar de beste keuzes: of het nu gaat om een gadget als een stofzuiger zonder zak of een saai product als vacuümzakken in dit geval. Voor dit onderzoek hebben we gesproken met diverse verkopers van deze zakken, zodat we een goed beeld hebben gecreëerd van de diversiteit en de werking van deze vacuümzakken. Zo kwamen we erachter dat lang niet altijd alle zakken met een handpomp of stofzuiger vacuüm gezogen kunnen worden, maar er ook zogeheten rollup zakken zijn: door te rollen kun je de lucht uit de zak persen.

Naast verkopers hebben we ook gesproken met veel mensen in ons eigen netwerk: tegen welke problemen lopen zij aan als zij zo'n zak niet gebruiken en welke behoeftes kunnen er spelen als zo'n vacuüm zak aangekocht zou worden? Zo bleek dat lang niet iedereen de zakken gebruikt om ruimte te besparen in een koffer als men op reis gaat, maar dat men ook graag gebruik zou willen maken van de vacuümzakken in de kledingkast. Zo bleek in ons eerdere artikel over een muffe geur uit de kledingkast verwijderen dat een te volle kledingkast kan resulteren in muffe geuren in de kleding en in de kledingkast zelf. Deze interviews hebben met name gezorgd voor een waardevolle lijst met randvoorwaarden, waarop wij onze onderzoeksselectie op gebaseerd hebben.

Online zijn er reeds onderzoeken te vinden naar de beste vacuümzakken. Waarin Alstu echter verschilt, is dat wij deze zakken zelf niet verkopen. Dit geeft ons de vrijheid om daadwerkelijk alle zakken met elkaar te vergelijken en onder de loep te leggen om op zoek te gaan naar de beste keuze. We kunnen verdienen aan een verkoop wat plaatsvindt naar aanleiding van ons onderzoek (anders zou Alstu niet kunnen bestaan), maar dit heeft nooit impact op onze onderzoeksresultaten. We houden mogelijke samenwerkingen en eventuele vergoedingen gescheiden van onderzoekers, waardoor dit nooit kan zorgen voor beïnvloeding van het onderzoeksresultaat. Lees meer over Alstu en onze aanpak.

Voor wie is dit interessant?

Wie heeft er eigenlijk geen ruimte tekort in de koffer als we op reis gaan voor een korte periode? Hetzelfde geldt voor de kledingkast: we kopen vaak nieuwe kleding, maar weggooien ho-maar! Vacuümzakken zijn in grote lijnen interessant om ruimte te besparen in de koffer als je op reis gaat én om meer ruimte te krijgen in de kledingkast. Dit laatste kan dus zorgen voor een minder muffe geur én een beter overzicht van de te dragen kleding. Wij werden door een gebruiker ook gewezen op de tip om bijvoorbeeld winterkleding tijdelijk in de vacuümzakken op te bergen in de zomer, omdat je die dan toch niet zult gaan dragen.

Om het onderzoek voor zoveel mogelijk mensen interessant te maken, hebben we – net als veel andere onderzoeken op Alstu – onze beste keuze voor de meeste mensen uitgelicht, maar komen we ook met een interessant alternatief. Om ook rekening te houden met een wat kleiner budget, zijn we ook op zoek gegaan naar de beste budget keuze. Mocht je van mening zijn dat er een beste keuze voor een specifieke toepassing ontbreekt, dan kun je ons uiteraard altijd een bericht sturen of een reactie achterlaten onderaan de pagina.

twee gesloten vacuumzakken

Met vacuumzakken kun je snel ruimte besparen in de kledingkast óf koffer

Onze randvoorwaarden voor goede vacuümzakken

Zoals we eerder aangaven hebben we veel verschillende gesprekken gevoerd met reeds gebruikers, maar ook met verkopers van vacuümzakken. Aan de hand van deze gesprekken hebben we ons beeld over behoeftes en wensen rondom deze zakken goed verbreed. Op basis van de genoemde behoeftes hebben we randvoorwaarden op een rij gezet; factoren die dusdanig belangrijk zijn bij een goede keuze, dat we hierop ook onze onderzoeksselectie gebaseerd hebben. De volgende randvoorwaarden gelden in onze ogen:

  • De vacuümzakken zijn voorzien van een goed ventilatiesysteem: het is belangrijk dat de vacuümzakken voor een langere tijd luchtdicht blijven, zodat ze niet op den duur weer langzaam gevuld worden met lucht. Vaak ontdek je bij goedkopere varianten een slecht ventilatiesysteem.
  • Sterke kwaliteit: de zak zelf moet een dusdanig goede kwaliteit zijn, dat deze niet snel kan beschadigen of zelfs lek kan raken. We ontdekten in ons vooronderzoek zakken die aanvoelden als een boterhamzak; deze kunnen snel lek gaan, wat bij bijvoorbeeld reizen al een groot minpunt kan zijn.
  • Meerdere keren te gebruiken (herbruikbare vacuümzakken): een ander belangrijke randvoorwaarden in ons onderzoek, is dat het gaat om herbruikbare vacuümzakken. De zak kan na gebruik gewoon weer gevuld worden en opnieuw vacuüm gezogen worden.
  • Verkrijgbaar in verschillende maten: wanneer je vacuümzakken koopt, zul je deze gaan vullen met verschillende soorten artikelen met diverse groottes. Denk aan seizoensdekbedden, maar ook aan jassen of kleinere kledingstukken. 

Naast bovenstaande randvoorwaarden is er ook een sterke voorkeur voor schaalvoordelen: grote pakketten met verschillende groottes vacuümzakken, die als pakket goedkoper aangeboden worden, dan wanneer deze individueel gekocht worden. Echter is dit een specifieke behoefte, waardoor we los aangeboden zakken ook hebben meegenomen in ons onderzoek.

Daarbij is het goed om te weten dat we het afbakenen van een interessante onderzoeksselectie, ook goed hebben gekeken naar reviews van eerdere gebruikers. We hebben tientallen beoordelingen doorgelezen: zowel bij grotere webshops als Bol.com als bij de wat specialistische aanbieders, waaronder Vacuumzakkenspecialist.nl. 

Zo hebben we de vacuümzakken getest

Na het selecteren van interessante vacuümzakken, die aanmerking zouden kunnen komen voor de beste keuze stempel, hebben we ingezoomd op de materialen, het ventilatiesysteem én hoe goed de zakken vacuüm blijven over een langere tijd. We zetten onze onderzoeksmethodologie stap voor stap op een rij.

vacuumzak afsluiten

  1. Vullen van de vacuümzakken: hoe makkelijk is het vullen van de zakken. Hierbij hebben we de verschillende capaciteiten losgelaten; het ging hier meer om de openingen van de zakken.
  2. Afsluiten van de vacuümzakken: hoe worden de zakken vervolgens afgesloten? Is dit met een clip, een handige schuifsluiting of door simpelweg de zak op te rollen?
  3. Ventilatiesysteem: hoe kan de lucht vervolgens uit de zak gezogen worden? Is er sprake van een bijhorend vacuümpompje of kun je ook gewoon de stofzuiger gebruiken die je reeds hebt staan?
  4. Kwaliteit van de zakken: hoe is het gesteld met de kwaliteit van de zakken zelf? Blijven ze lang genoeg vacuüm en kunnen ze tegen een stootje?
  5. Ruimtebesparing: we merkten in ons onderzoek dat zelfs na het vacuüm zuigen van de zakken, de daadwerkelijke hoogte (en daarmee ruimtebesparing) van de zakken verschilden. Ook hier hebben we goed naar gekeken.
  6. Prijzen: om ook te kunnen komen tot een budget keuze, hebben we uiteraard ook gekeken naar de prijzen. In ons onderzoek gaan we altijd naar de beste keuze voor de meeste mensen, waarbij we prijs nooit uit het oog verliezen.
vacuumzakken sluiten met clip

Hoe makkelijk zijn de vacuümzakken af te sluiten?

Wat je in de gaten moet houden

Tijdens ons onderzoek naar de beste vacuümzakken hebben we een lijst bijgehouden met factoren die je altijd goed in de gaten moet houden bij de aankoop. Zo is het bijvoorbeeld de vraag waar je de zakken precies voor wilt gebruiken: gaat het om vacuümzakken voor kleding of voor professioneel gebruik? Daarbij is het ook altijd slim om te letten op het ventilatiesysteem: moet je hiervoor gebruik maken van een speciaal pompje of kun je ook makkelijk je eigen stofzuiger gebruiken?

Graag wil ik nog de tip meegeven om op zoek te gaan naar complete pakketten: je haalt hier niet gelijk verschillende afmetingen vacuümzakken mee in huis, maar je bent ook goedkoper uit dan wanneer je de zakken individueel aan zou schaffen. Daarbij blijft het belangrijk om reviews en beoordelingen van eerdere kopers te lezen; hiermee ben je een stapje voor en haal je geen slechte zakken in huis waar anderen uiteindelijk niet over te spreken zijn.

Het is goed om te weten dat ons onderzoek nooit af is: er komen constant nieuwe vacuümzakken op de markt die – natuurlijk – allemaal beweren de beste keuze te zijn. Wij houden de markt nauwlettend in de gaten en updaten ons onderzoek als een nieuwe variant van invloed is op onze onderzoeksresultaten. Hier zijn we altijd transparant in en daarom updaten we ons onderzoek zo nu en dan. Bovenaan het onderzoek ontdek je de laatste update datum. Ben je van mening dat het onderzoek toe is aan vernieuwing, laat gerust een reactie achter!

Ontdek meer
Huis & Tuin

Het Beste Middel Tegen Groene Aanslag op Tegels

Huis & Tuin

De Beste Kerstboomstandaard

Huis & Tuin

De Beste Slimme Kerstboomverlichting

Huis & Tuin

De Beste IJskrabber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *