Huis & Tuin

Beste manier om velgen te reinigen

beste manier om velgen te reinigen

Laatste update op: 23 juni 2022 Als er iets snel vies wordt van een auto, zijn het wel de velgen. En juist deze velgen vallen vaak enorm op bij auto's. Er zijn verschillende manieren om je velgen schoon te maken: zo zijn er speciale schoonmaakmiddeltjes in de vorm van spray's, maar zweren anderen weer bij een simpele hogedrukreiniger. We hebben onderzoek gedaan naar alle mogelijkheden om velgen te reinigen en komen met onze conclusie: want wat is nu de beste manier om velgen te reinigen?

Een kleine zoektocht op het web laat ons zien dat er tientallen middelen zijn om de velgen weer grondig schoon te kunnen maken. Van middeltjes in de supermarkt van HG tot spray's die in de schappen te vinden zijn bij de Action. Vaak gaan keuzes voor specifieke oplossingen gepaard met kosten, hoe zuinig je op je velgen bent én hoe grondig ze schoongemaakt moeten worden. En het feit dat elk middeltje beweert de beste te zijn, was voor ons reden genoeg om nu eens de mogelijkheden onder de loep te houden.

Het feit dat elk middeltje beweert de beste te zijn, was voor ons reden genoeg om nu eens de mogelijkheden onder de loep te houden

Manieren om velgen te reinigen

Los van alle verschillende merken en uitvoeringen, zijn de volgende oplossingen vaak gebruikt bij het reinigen van velgen:

 • Speciale velgenreinigers
 • Hogedrukspuit
 • Gewoon met autoshampoo
 • Speciale velgenborstels (bekijk hier een voorbeeld)

Voor elke oplossing hebben we onderzocht wat er beschikbaar is op de markt en hoe men daar over te spreken is. Ongeacht de verschillende mogelijkheden lijkt er bij een grondige schoonmaak wel een overeenkomende aanpak: het demonteren van je velgen is bij een goede reiniging een must.

eerst je velgen eraf halen is een must bij het reinigen

Het demonteren van je velgen is een must bij het grondig kunnen reinigen van je velgen

Velgen reinigen met speciale velgenreinigers

We zijn begonnen met een deskresearch naar het reinigen van van velgen met speciale velgenreinigers. Want hier blijken er nog al heel wat van te zijn. Alleen een Bol.com verkoopt al meer dan 200 verschillende soorten velgenreinigers (interessant: check hier alle varianten bij elkaar). Zoals we daarnet al aangaven zijn deze middeltjes ook gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar of bij winkels als de Action. Een greep van bekende merken die deze velgenreinigers aanbiedt:

 • HG (Onze tip!)
 • Meguiars
 • Turtle
 • Great-Lion
 • Tuga Chemie
 • Action
 • KENOTEK
 • CarPro

Alleen een Bol.com verkoopt al meer dan 200 verschillende soorten velgenreinigers.

Velgen reinigen met een hogedrukspuit

velgen reinigen met hogedrukspuit

Je kunt velgen makkelijk reinigen met een hogedrukreiniger

Hij wordt niet alleen gebruikt als midddel voor groene aanslag op je tegels, maar ook voor het reinigen van velgen: de hogedrukreiniger! Met een hogedrukreiniger kun je vastgekoekte vuiligheid makkelijk eraf spuiten, maar ook hierbij geldt: het blijkt noodzaak om de velgen onder de auto vandaan te halen. Doe je dit niet, dan kan de hogedrukreiniger zorgen voor schade op de lak van de auto, rondom de velgen, of kan deze zelfs de wielkassen los spuiten.

Het is wel belangrijk om bij het gebruik van een hogedrukspuit rekening te houden met voldoende afstand: doe je dit niet dan zul je zien dat je zelfs de velgen of de banden zelf kunt beschadigen. In de meeste gevallen speel je safe als je minimaal 25 centimeter afstand houdt tijdens het reinigen van je velgen met de hogedrukspuit. Een hogedrukreiniger met meer dan 150 bar raden we af, gezien hier de kracht simpelweg te hoog voor is. Een goede keuze zou deze Kärcher K2 zijn, met een maximaal 110 bar.

Velgen reinigen met autoshampoo

Een andere manier om je velgen schoon te maken is door gewoon het sopje voor het wassen van je auto ook te gebruiken voor je velgen. Autoshampoo is geschikt voor het schoonmaken van metalen oppervlaktes die voorzien zijn van een laklaag. Gezien dit ook zo is met velgen, kan je het dus prima doorvoeren. Wel moet je rekening houden met de volgende nadelen:

 • Vaak moet je een aparte spons gebruiken, gezien deze al snel zwart zal worden van het veil van de velgen
 • Je kunt ze pas helemaal op het laatst onder handen nemen
 • Het reinigt minder goed bij diepgeworteld vuil
 • Je kunt er niet makkelijk bij met een normale autospons

Net als bij de velgenreiniger is het aanbod van autoshampoo enorm. Het is belangrijk om bij de keuze van een autoshampoo te gaan voor een variant met wax: dit zorgt niet alleen voor een grondige schoonmaak, maar ook dat er een extra laagje aangebracht wordt. Hiermee blijft je lak en je velg niet alleen langer schoon én zien ze er beter uit; ook zijn ze voor een tijdje beter beschermd tegen invloeden van buitenaf. Een goede keuze voor autoshampoo is en blijft nog altijd Turtle Wax.

Velgen reinigen met een speciale velgenborstel

We wisten dat er speciale velgenborstels bestaan, maar niet dat er ook sinds kort speciale borstels zijn die je op je boormachine kunt plaatsen. Hiermee kun je nog makkelijker – zonder zelf te veel kracht te hoeven zetten – je velgen reinigen. (Zie bijvoorbeeld deze variant van Lemato)

Mocht je geen velgenborstel hebben of willen aanschaffen voor het reinigen, hou dan in iedergeval rekening met het volgende:

 • Voel of de borstel vóór gebruik geen scherpe uiteindes heeft
 • Hou rekening met het feit dat de borstel helemaal zwart zal zijn en niet nog even gebruikt kan worden voor het schoonmaken van andere onderdelen van de auto
 • Dat de borstel klein genoeg is om ook bij moeilijk bereikbare plekken te kunnen komen

Conclusie: juist dé combinatie is de beste manier om velgen te reinigen

Nu we alle manieren om je velgen te kunnen reinigen besproken hebben, is het tijd om te concluderen wat nu de beste mogelijkheid is. Hiervoor hebben we natuurlijk ook bij experts gekeken en hebben we advies ingewonnen bij websites als Car Blogger. Het blijkt dat juist de combinatie van alle mogelijkheden zorgt voor een optimale reiniging. Dus ja: je hebt voor de perfecte aanpak een hogedrukreiniger nodig, een speciale velgenborstel om bij de moeilijk bereikbare plekjes te komen en om vastzittend vuil te kunnen verwijderen én velgenreiniger van bijvoorbeeld HG.

Dit heb je dus nodig, met de beste keuze in onze ogen:

Optimale stappenplan voor het reinigen van je velgen

Heb je alles in huis, dan kun je onderstaande stappen volgen om je velgen weer te laten blinken.

 1. Demonteer de velgen onder de auto vandaan
 2. Spuit de velgen af met de hogedrukreiniger (houdt dus voldoende afstand om schade te voorkomen)
 3. Spuit de velgen vervolgens in met speciale velgenreiniger (wij adviseren dus deze van HG) en volg de aanwijzingen op de verpakking
 4. Laat de reiniger enkele minuten zijn werk doen
 5. Borstel met een speciale velgenborstel (dit is een goede keuze in onze ogen) de velgen goed schoon
 6. Maak een sopje met autoshampoo en was de velgen vervolgens schoon
 7. Spuit de velgen opnieuw af met de hogedrukreiniger
 8. Droog de velgen helemaal af, zodat opgedroogd schoonmaakmiddel niet kan zorgen voor vlekken
 9. Monteer de velgen weer onder de auto

Optioneel: wil je de complete wielen er weer als nieuw uit laten zien? Dan moet je de banden niet vergeten: met een beetje bandenzwart lijken ze weer als nieuw. Op Bol.com scoort deze bandenzwart van Valma het beste, deze krijgt 4.7 van de 5.0 sterren.

Ontdek meer
Huis & Tuin

Het Beste Middel Tegen Groene Aanslag op Tegels

Huis & Tuin

De Beste Kerstboomstandaard

Huis & Tuin

De Beste Slimme Kerstboomverlichting

Huis & Tuin

De Beste IJskrabber

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *