Geld

De Beste Zakelijke Rekening voor Startende ZZP’ers

beste zakelijke rekening

Laatste update op: 23 juni 2022

Als ZZP'er ben je niet verplicht om een zakelijke rekening te hebben, maar kan dit wel onwijs handig zijn. Je hebt met een zakelijke rekening vaak meer inzicht in je inkomsten en uitgaven en je geniet als zzp'er van diverse voordelen. We hebben alle banken die een zakelijke rekening aanbieden voor zzp'ers met elkaar vergeleken. Op basis van meer dan twee weken onderzoek kunnen we concluderen dat Knab waarschijnlijk de beste zakelijke rekening is voor de meeste startende zzp'ers.  

Onze Keuze

 

knab bank beste keuze

Knab zakelijke rekening voor ZZP'ers

Knab is met de meeste boekhoudpakketten te integreren en biedt een pakket al aan vanaf €5, per maand

In onze ogen is Knab de beste bank voor startende ZZP'ers. De kosten zijn het meest aantrekkelijk en de bank heeft veel verschillende voordelen. Zo kun je na het openen van een rekening genieten van 50% korting in het eerste half jaar op alle kosten. Je kunt daarnaast gratis 5 rekeningen openen en de eerste 1.000 transacties zijn geheel gratis. Na deze 1.000 transacties betaal je € 0,10 per transactie; dit is een gemiddeld tarief. In tegenstelling tot veel andere banken hoef je bij Knab geen afspraak te maken voor het openen van een rekening: dit kun je eenvoudig online doen. Knab scoort ook veel punten op de bereikbaarheid: de bank is ook in het weekend bereikbaar.

Makkelijk over te stappen van een andere bank

Voor degene die nu ergens anders hun zakelijke rekening hebben, wordt het overstappen naar Knab door de bank makkelijk gemaakt. Alle bij- en afschrijvingen worden automatisch doorgezet naar de nieuwe rekening. Ook krijgen eventuele incassanten een melding dat er sprake is van een nieuw rekeningnummer, waarmee de kans op het verloren gaan van betalingsverkeer minimaal is.

Daarnaast brengt het overstappen naar Knab ook financiële voordelen met zich mee: Knab heeft een actie waarbij overstappers gratis € 50,- ontvangen. Knab regelt vervolgens de complete overstap, waarbij je zelf kunt aangeven vanaf welk moment de overstap klaar moet zijn. Tot die tijd kunnen starters hun huidige rekening blijven gebruiken. 

Ook interessant

 

rabobank zakelijke rekening

Rabobank zakelijke rekening

Hoewel de kosten van een zakelijke rekening voor starters en zzp'ers bij Rabobank wat hoger liggen is dit wel een kwalitatief goede keuze. Bij een zakelijke rekening krijg je de mogelijkheid om gebruik te maken van diverse unieke features die handig kunnen zijn voor startende zzp'ers / ondernemers, waaronder de Rabo SmartPin.

Rabobank biedt bij een zakelijke rekening een aantal unieke producten aan die erg interessant kunnen zijn voor startende zzp'ers. Zo is er de Rabo SmartPin, waarmee je je smartphone als een pinapparaat kan laten functioneren. Of wat dacht je van de Rabo OnlineKassa, een tool waarmee eigenaren van een webshop een eigen betaalpagina op de website kunnen inladen. Ook op het gebied van boekhouden biedt Rabobank oplossingen: je kunt bij een zakelijke rekening gebruik maken van Rabo Bizzy, een automatisch boekhoudpakket. De Rabobank is wel een stuk duurder dan Knab: waar je bij Knab jaarlijks € 60,- betaalt voor een zakelijke rekening, betaal je bij Rabobank € 119,- per jaar. Echter krijg je bij Rabobank ook korting bij het openen van een rekening: in het eerste jaar krijgen gebruikers € 70,- startersvoordeel per maand. 

Budget Keuze

 

n26 zakelijke rekening

N26 zakelijke rekening

N26 is een Duitse bank waar een zakelijke rekening voor ZZP'ers uit ons onderzoek het meest voordelig is. De bank rekent geen kosten voor een zakelijke rekening en koersopslagen bij betalingen in het buitenland.

De beste budget keuze voor een zakelijke rekening voor startende ZZP'ers is N26. De bank is geheel gratis te gebruiken, evenals het openen van een zakelijke rekening. Ook krijg je gratis een MasterCard en worden er geen transactiekosten of koersopslagen gerekend bij betalingen in het buitenland. Bij overige banken betaal je wel koersopslag bij betalingen in het buitenland, zo betaal je bij Knab 0,5% over het opgenomen bedrag. Echter zijn er wel twee kleine kanttekeningen te benoemen bij N26 waar je rekening mee moet houden. Bij een zakelijke rekening is er geen koppeling mogelijk met een boekhoudpakket en is het ook niet mogelijk om met iDEAL te betalen.


Waarom je ons kan vertrouwen

Voor dit onderzoek zijn we op zoek gegaan naar de beste zakelijke rekening voor startende ZZP'ers. Hiervoor hebben we uitgebreid onderzoek gedaan bij diverse reviewsites, vergelijkingssites en aanbieders van een zakelijke rekeningen voor starters, daarnaast hebben we zelf ervaring met diverse banken. Aan de hand van deze input hebben we een vergelijking kunnen maken van de verschillende banken. Ook hebben we onze eigen ervaringen met diverse banken meegenomen in dit onderzoek. 

Tijdens dit onderzoek zijn we ook een vrij onbekende en nieuwe bank tegen gekomen, N26. Om een goed en eerlijk advies te geven over deze bank hebben we een zakelijke rekening afgesloten bij deze bank. Van een periode van drie maanden hebben we deze bank volledig uitgetest en gebruikt.

Voor wie is dit?

Dit onderzoek is uitgevoerd voor zzp'ers en startende éénpitters die op zoek zijn naar een goede, voordelige zakelijke rekening. Wel dien je zelf nog naar de voorwaarden per bank te kijken, omdat elke bank zijn eigen eisen stelt. Voor dit onderzoek hebben we gekeken naar de volgende voorwaarden: een onderneming met maximaal twee medewerkers in dienst en niet meer dan 1.000 afschrijving per jaar heeft. 

Hoe we geselecteerd en getest hebben

Voor het selecteren van de banken voor dit onderzoek hebben we enkele eisen gesteld. Allereerst hebben we voor dit onderzoek alleen gekeken naar banken die een zakelijke rekening voor startende ZZP'ers aanbieden. Ook veiligheid heeft in dit onderzoek een belangrijke rol gespeeld, zo hebben we alleen banken geselecteerd in dit onderzoek die vallen onder het depositogarantiestelsel. Wanneer een bank valt onder het depositogarantiestelsel gegarandeerd het banktegoeden tot €100.000,- wanneer een bank failliet gaat. Daarnaast hebben we de geselecteerde banken getest op basis van de volgende factoren:

 • Boekhoudkoppelingen: een boekhoudkoppeling zorgt voor een automatische koppeling met een bank een een boekhoudsoftware. Automatische worden alle boekingen doorgevoerd naar de boekhoudsoftware. Voor dit onderzoek hebben we gekeken naar deze functie omdat het in dit onderzoek gaat om een zakelijke rekening. 
 • Kosten: in vergelijking met een privérekening zitten er aan een zakelijke rekening bijkomende kosten. Bij een zakelijke rekening betaal je een maandelijks bedrag en betaal je vaak per transactie. Tijdens dit onderzoek is duidelijk geworden dat elke bank verschillende kosten rekent per transactie, maandelijkse kosten en boekhoudkoppeling.
 • Extra's: de laatste factor waar op we getest hebben zijn de extra's. Zo zijn er banken die diverse extra's aanbieden die voor ZZP'ers interessant kunnen zijn.

Onderzochte banken in dit onderzoek

De banken die zijn onderzocht in dit onderzoek en voldeden aan bovenstaande eisen staan hier onder opgesomd:

 • Knab zakelijk
 • Rabobank zakelijk
 • Bunq zakelijk
 • ING zakelijk
 • ABN AMRO Basis voor ondernemen
 • N26 Business
 • SNS Zakenrekening
 • ASN Betalen Zelfstandigen
 • Triodos Internet Zaken Rekening
 • Van Lanschot zakelijk

Definitie: zakelijke rekening

Voor een ondernemer waarbij er geen verschil is tussen privé en zakelijke vermogen, is het niet verplicht om een zakelijke rekening te openen. In vergelijking met een privérekening worden er voor een zakelijke rekening hogere jaarlijkse kosten en transactiekosten in rekening gebracht. Wel word het ZZP'ers aangeraden om een zakelijke rekening aan te schaffen. Een zakelijke rekening voor je beginnende bedrijf zorgt namelijk voor meer overzicht in je onderneming, daarnaast oogt het wat professioneler naar klanten. Klanten maken met een zakelijke rekening namelijk geld over naar je bedrijf en niet naar jou als persoon.

De voordelen van een zakelijke rekening:

 • Goed financieel overzicht
 • Oogt professioneler
 • Betaaloplossingen voor klanten
 • Kosten zijn aftrekbaar

Natuurlijk zou je voor een beter financieel overzicht ook gewoon een tweede betaalrekening kunnen openen bij je huidige bank en deze gebruiken voor je onderneming. Echter staan banken het vaak niet toe om een tweede rekening te openen voor zakelijk gebruik.


Onze keuze: Knab

Onze Keuze

 

knab bank

Zakelijke rekening voor ZZP'ers bij Knab

Eenvoudig te koppelen met diverse boekhoudpakketten en veel voordelen in het eerste jaar. Daarbij is de bereikbaarheid van de bank enorm goed.

Onderbouwing beste zakelijke rekening voor ZZP'ers Knab

Qua kosten is Knab de voordeligste bank van Nederland met een zakelijke rekening. Jaarlijks bedragen de kosten van Knab €60,-, inclusief de kosten van de boekhoudkoppeling. Zonder een boekhoudkoppeling bedragen de jaarlijkse kosten €60,-. Ook de transactiekosten zijn erg laag, zo worden de transactiekosten pas in rekening gebracht na 1.000 transacties, daarna kost elke transactie € 0,10. 

Ook rekent Knab geen extra kosten voor het vervangen van een betaalpas of cardreader, betaalpassen kunnen gratis aangevraagd worden wanneer deze aan vervanging toe zijn en per jaar mag je twee cardreaders aanvragen (daarna €10,- per stuk). In vergelijking met andere banken betaal je wel degelijk voor deze service, bij Rabobank betaal je €3,95 per pas en bij ING €8 euro per pas.

Bijkomende voordelen van Knab zijn dat er zonder extra kosten vijf aparte rekeningen geopend kunnen worden. Verschillende rekeningen kunnen handig zijn wanneer je bijvoorbeeld aparte rekening wilt hebben voor bijvoorbeeld ontvangen btw. Een ander voordeel van Knab is dat je zelfs rente ontvangt op je betaal rekening, 0,01% tot een saldo van € 0,- tot € 250.000,-.

Kosten van een zakelijke rekening

Voor dit onderzoek hebben we per bank gekeken naar de jaarlijkse kosten. Het varieert per bank of de kosten maandelijks, per kwartaal of per jaar worden afgeschreven. Ook zijn de kosten per bank verschillend, zo rekent de ene bank voor zijn kosten de kosten van internetbankieren erbij en de ander niet. Dit is wat verwarrend, omdat het net lijkt of een bank heel goedkoop is maar dan komen er toch nog andere kosten bij. Voor de jaarlijkse kosten hebben we gekeken naar kosten een zakelijke rekening, hierin is internetbankieren inbegrepen en de kosten van een betaalkaart. Verder hebben we de boekhoudkoppeling apart gerekend omdat sommige banken hier nog geen mogelijkheid voor bieden en voor sommige banken dit een betaalde optie is.

BankJaarlijkse KostenTransactiekostenKosten boekhoudkoppelingVoordeel eerste jaar
Knab€ 60,-Eerste 1.000 gratis, daarna € 0,10 per transactie€ 1,50 per maand 1e jaar 50% korting
Rabobank€ 119,40€ 0,09 per transactie€ 6,- per maand 1e jaar € 70,- startersvoordeel
Bunq€ 119,88€ 0,10 per transactieGratisGeen voordeel
ING€ 118,80€ 0,10 per transactieGratisEerste zes maanden gratis
ABN AMRO€ 108,-Per ontvangende transactie € 0,15, per verstuurde transactie € 0,08GratisEerste zes maanden gratis
N26GratisGratisN.v.t.Geen
SNS Zakenrekening€ 90,-< 2.500 = € 0,07 per transactieN.v.t.Geen
ASN Betalen Zelfstandigen€ 78,-Gratis (maximaal 1.000 transacties per jaar) N.v.t.Eerste drie maanden gratis
Triodos€ 108,-Per ontvangende transactie € 0,15, per verstuurde transactie € 0,07Gratis Geen
Van Lanschot zakelijk€ 212,-Per ontvangende transactie € 0,17, per verstuurde transactie € 0,11N.v.t.Geen

Boekhoudsoftware

Ben je al werkzaam met een boekhoudsoftware? Dan kan het verstandig zijn om naar de mogelijke koppelingen te kijken per bank. Bekijk hieronder een overzicht met daarin desbetreffende boekhoudpakket en bank. 

 • Exact : ING, Rabobank, Bunq, ABN Amro
 • Unit4 Multivers: ING, rabobank, ABN Amro, Tridios
 • Twinfield: ING, Rabobank, ABN Amro, Knab
 • Visma: ING, Rabobank,Tridios
 • AFAS: ING, Rabobank, ABN Amro
 • Reeleezee: ING, Rabobank, ABN Amro, Knab
 • Cash Software: ING, Rabobank, Bunq, ABN Amro, Knab
 • Asperion: ING, Rabobank, ABN Amro, Knab
 • E-Boekhouden.nl: ING, Rabobank, Bunq, ABN Amro, Tridios, Knab
 • Yuki: ING, Rabobank, ABN Amro, Knab
 • SnelStart: ING, rabobank, ABN Amro, Tridios, Knab
 • Moneybird: ING, Rabobank, Bunq, Knab
 • Informer: ING, Knab
 • Muis: ING, Rabobank, ABN Amro, Knab
 • Kleisteen: ING, Bunq, Tridios
 • Jortt: Bunq
 • Moneymonk: Bunq, Knab
 • Twinq: ABN Amro
 • Visma software: Rabobank, ABN Amro
 • E-captain: Rabobank, ABN Amro

 

Ontdek meer
Geld

Goedkoop Tanken: Groot Onderzoek 2020

Geld

De Beste Creditcard voor Studenten

Geld

Waarom een creditcard? De belangrijkste redenen!

ElektronicaGeld

De Beste Google Nest Cyber Monday Aanbiedingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *