Laatste update op: 23 juni 2022
Een koelbox is handig tijdens een uitstapje, op vakantie en tijdens een lange rit in de auto of vrachtwagen. Er zijn verschillende soorten koelboxen te koop. Alstu.nl heeft de opties, mogelijkheden en functionaliteiten voor je verzameld en op een rijtje gezet.
In het kort over een koelbox
- Het soort koelbox dat je uitkiest moet passen bij wat je ermee wilt doen. Er zijn elektrische koelboxen, koelboxen die werken met koelelementen en koelboxen op gas. Ga je naar het strand, dan is er geen elektriciteit tot je beschikking, maar ga je reizen of op vakantie in een caravan, dan is dat er wel.
- Je maakt de keuze voor een bepaalde koelbox dus door jezelf af te vragen wat je ermee wilt kunnen doen. Daarnaast zijn punten zoals de inhoud, de koelcapaciteit, het gewicht, het geluid dat de koelbox maakt, het elektriciteitsgebruik en ook je budget ook belangrijke punten om in overweging te nemen. Er zijn zelfs koelboxen die vriezen, mocht dat een vereiste voor je zijn.
- De beste koelboxen van dit moment werken op verschillende voltages en zijn dus op verscheidene plekken aan te sluiten. Ze gebruiken weinig stroom, zijn licht van gewicht en kunnen zelfs vriezen. Er zijn koelboxen die werken op gas, 12-, 24- of 230 Volt, dus deze zijn werkelijk overal te gebruiken.
Beste Keuze
Travellife TL26 Thermo-Elektrische Koelbox (19 liter)
Op dit moment vinden wij de Trafellife TL26 Thermo-Elektrische Koelbox de beste koelbox voor de meeste mensen. Het gaat hier om een thermo-elektrische koelbox: je kunt dus koelen én verwarmen.
Ook interessant
Travellife TL32 Thermo-Elektrische Koelbox (25 liter)
Behoefte aan groter? Dan kun je ook kiezen voor deze grotere variant van onze beste keuze: de Travellife TL32 Thermo-Elektrische koelbox met een inhoud van 25 liter.
Budget Keuze
Bo-Camp Koelbox Arctic (24 liter)
Wanneer je niet te veel wil betalen voor een koelbox die doet wat hij moet doen, kun je in onze ogen het beste kiezen voor de Arctic koelbox van Bo-Camp. De koelbox heeft een inhoud van 24 liter.
Over koelboxen
Nederlanders zijn al vele jaren gek op koelboxen. Wat begon als een simpele koelbox met koelelementen is ondertussen uitgegroeid tot niets minder dan een verplaatsbare koelkast. Er wordt onderscheid gemaakt tussen vier verschillende koelboxen en dat onderscheid komt door de manier waarop je eten gekoeld wordt. Hier zijn een aantal technologieën voor en deze passen beter of slechter bij bepaalde situaties.
Met een koelbox kun je naar het strand en daar een heerlijk koel drankje drinken of en ijsje eten. Bij een barbecue houd je je vlees gekoeld zodat het niet slecht wordt voordat je het kunt bakken. Met een koelbox kun je overal heen en je favoriete eten meenemen zonder dat dit warm wordt of bederft. Omdat je met verschillende soorten koelboxen verschillende functionaliteiten krijgt, is het maken van de juiste keuze erg belangrijk.
Welke verschillende soorten koelboxen zijn er?
- Koelbox/koeltas met koelelementen: een koelbox of koeltas met koelelementen werkt niet met stroom of gas. Het is een geïsoleerde ruimte waar je bevroren blokken in legt en daar plaats je je eten tussen. Dit wordt ook wel een passieve koelbox genoemd, omdat het niet zelf koelt. Dit is de goedkoopste keuze en de beste optie als je geen stopcontact tot je beschikking hebt.
Pluspunten
- Goedkoop
- Geen aansluiting nodig
- Hoeft niet te worden gekoeld
- Licht gewicht
- Geen lawaai
Minpunten
- Werking beperkt
- Koelt niet uit zichzelf
- Inhoud kleiner
- Absorptie koelbox: een absorptie koelbox werkt op stroom (12V, 24V en 230V) en gas. Dat betekent dat je hem overal naartoe mee kunt nemen. Je eten en drinken kan tot 25 graden Celsius koeler blijven dan de omgevingstemperatuur. De warme lucht verdwijnt aan de achterkant van de koelbox. Een nadeel van deze optie is dat het energieverbruik hoog is en dat de koelbox waterpas moet staan.
Pluspunten
- Werkt op stroom én gas
- Inhoud 25 graden koeler dan omgeving
Minpunten
- Aan de dure kant
- Zwaar
- Compressor koelbox: compressor koelboxen werken alleen op stroom (12V, 24V en 230V) en koelt zelf. De temperatuur die gehaald wordt is constant en kan zelfs beneden het vriespunt liggen. Het stroomgebruik is relatief laag en de temperatuur in de omgeving heeft geen invloed op de temperatuur in de koelbox. Compressor koelboxen maken wel wat geluid en zijn duurder.
Pluspunten
- Koelt uit zichzelf
- Kan ook vriezen
- Temperatuur regelbaar met thermostaat
- Laag stroomgebruik
- Grotere inhoud
- Werkt op elektriciteit
Minpunten
- Niet helemaal stil
- Duur
- Zwaar
- Groot
- Thermo-elektrische koelbox: wil je een koelbox aanschaffen voor gebruik in de auto of de vrachtwagen, dan is de thermo-elektrische koelbox een goede optie. Deze werken meestal op 12- of 24 Volt. Deze koelboxen zijn niet duur, koelen uit zichzelf, maar de omgevingstemperatuur heeft wel invloed op de temperatuur in de koelbox. Deze is 20 graden Celsius lager. Deze koelboxen zijn niet zwaar, voordelig, maar maken wel veel geluid.
Pluspunten
- Goed betaalbaar
- Koelt uit zichzelf
- Inhoud 25 graden koeler dan omgeving
- Werkt op elektriciteit
- Relatief klein
Minpunten
- Maakt veel lawaai
- Kleinere inhoud
- Niet altijd voldoende koelvermogen
- Kan niet vriezen
Koelboxen kopen: waar moet je op letten?
- Inhoud: het is belangrijk dat je alles kwijt kunt in je koelbox en dat zie je aan de inhoud. De standaard koelboxen hebben een inhoud van 22 tot 33 liter. Er zijn ook kleinere (19 liter) en grotere (40 liter) exemplaren. Vraag jezelf af hoeveel je mee wilt nemen, maar ook waar de koelbox moet komen te staan en hoe gemakkelijk deze te dragen is.
- Koelcapaciteit: wil je een koelbox die uit zichzelf koelt en hoe goed moet deze dan kunnen koelen? De buitentemperatuur heeft bijna altijd invloed op de temperatuur in de koelbox, maar niet als je een compressor koelbox aanschaft. Dat is ook de enige koelbox die ook kan vriezen.
- De aansluiting: wil je een koelbox op elektriciteit, op gas, op een combinatie van de twee of zonder aansluiting? Deze keuze wordt voornamelijk bepaald door wat je met je koelbox gaat doen en je budget. Een absorptiekoelbox is van alle markten thuis en als er geen stopcontact aanwezig is, werkt deze ook op gas. Een passieve koelbox heeft helemaal geen aansluiting, met als gevolg dat deze ook niet zelf koelt.
- Het geluid: als je een koelbox neemt die in de caravan komt te staan, dan is het fijn dat deze zo stil mogelijk is. Plaats je je koelbox in de auto, dan is het geluid dat deze maakt minder van belang. Absorptiekoelboxen (na passieve koelboxen uiteraard) maken het minste geluid en de thermo-elektrische koelbox het meeste. Het geluid van de compressiekoelbox is vergelijkbaar met dat van de koelkast thuis.
- Budget: passieve koelboxen kun je al kopen voor een paar tientjes. Dit is de goedkoopste optie. Van de zelf-koelende opties is een thermo-elektrische koelbox de goedkoopste keuze. Compressiekoelboxen zijn het duurste en kunnen gemakkelijk een paar honderd euro kosten.
Samenvatting
Wat is de beste koelbox voor jou? Deze vraag beantwoord je door te kijken naar een aantal punten. Allereerst vraag je jezelf af of je een koelbox op elektriciteit of gas nodig hebt of dat je voor een passieve koelbox of koeltas kiest. Daarna denk je na over de koelcapaciteit, de inhoud, het geluid dat de koelbox maakt en hoeveel je er aan uit wilt geven. Is er een stopcontact aanwezig? Wil je een koelbox die ook vriest? Hoe koel moet je eten precies blijven? Is geluidsoverlast een probleem? Dit zijn allen vragen die je jezelf stelt om tot de beste koelbox te komen voor jou.