Laatste update op: 23 juni 2022
Fietscomputers met GPS en navigatie: handig om de weg te vinden tijdens een recreatief rondje fietsen, of bijvoorbeeld met wielrennen je route en snelheid bij te kunnen houden; er zijn talloze modellen. Maar wat is nou de beste fietscomputer of de meest geschikte fietsnavigatie voor de meeste mensen? En wat heb je eigenlijk nodig qua functionaliteiten voor een goede, complete fietscomputer?
We zijn voor dit onderzoek in de fietsnavigatie en computers gedoken, en hebben rondgevraagd bij fietsenwinkels, rondgeneusd in honderden reviews, bevriende fietsers ondervraagd naar hun ervaringen en zelf hebben we enkele van de geselecteerde fietscomputers getest.
We hebben uitgezocht wat de beste fietscomputer met GPS en navigatie is met de focus op de gemiddelde hobbymatige wielrenner en recreatieve fietser als gebruiker. Hierbij hebben we gelet op onder meer de volgende specificaties en functionaliteiten: GPS met navigatie, routes maken, draadloos, schermgrootte, batterijduur, gebruiksgemak, en compatibiliteit (syncen) met derden apps (Strava, RideWithGPS etc).
Uiteindelijk kwam de ‘Wahoo Elemnt Roam‘ als beste keuze uit onze test, maar ook zijn we behoorlijk onder de indruk van de Garmin Edge 530. Sowieso heeft Garmin meerdere goede modellen voor fietsnavigatie, alleen vonden we een aantal modellen te duur – ook van andere merken – voor de gemiddelde gebruiker. Deze modellen zijn alleen op basis van prijs afgevallen (tot €350) voor de keuze van de beste fietscomputer voor de meeste mensen. Onze keuzes worden hier onder verder toegelicht.
De Beste Fietscomputer met GPS navigatie
Onze Keuze
Wahoo Elemnt Roam
Voor de sportieve fietserDe Wahoo Elemnt Roam is wat ons betreft de beste fietscomputer voor de sportieve fietser. De ROAM stond ook bij veel online fietsspecialisten in de top 10, is gebruiksvriendelijk en intuïtief, makkelijk met routes inladen en handig bergop. Dit is de opvolger van de Wahoo Elemnt Bolt wat eerder onze favoriet was. De Roam biedt echter net wat meer functionaliteiten en het grotere scherm zorgt voor aanzienlijk meer gebruikscomfort.
De Wahoo Elemnt Roam is de opvolger van de Wahoo Elemn Bolt. Wahoo heeft met eerder de Elemnt, de Elemnt Mini en de Elemnt Bolt razendsnel een plek veroverd binnen fietsnavigatie wereldje.. We kwamen de Wahoo Elemnt Roam extern in de top 10's beste fietscomputers met GPS navigatie tegen van onder meer BikeVision, bol.com, Mantel.com, Futurumshop en Coolblue. In veel reviews en recensies wordt het gebruiksgemak geprezen en ook dat het goed te bedienen is vanaf je telefoon is een veelgehoord pluspunt, hoe goed het samen gaat met de app.
Het scherm is lekker groot, je kan vrij eenvoudig in en uitzoomen – ook onderweg – voor duidelijke navigatie en statistieken. Verder is de Roam goed te koppelen met derden apps zoals Strava, Ride with GPS en Komoot. In deze apps kun je gemakkelijk routes creëren die je vervolgens makkelijk kan inladen via je Elemnt Companion app (door bv een .gpx file te uploaden) en dus vervolgens naar fietscomputer.
Heb je de routes ingeladen? Dan biedt de Elemnt Roam de mogelijkheid om turn by turn navigatie inschakelen. Eerder gefietste routes kun je uit de geschiedenis vissen, en opslaan als route op je Elemnt Roam. Zo kun je de volgende keer je route laden en gaan.
Ga je de heuvels of de bergen in en heb je een route ingeladen? Dan laat deze fietscomputer ook zien hoe lang je lijdensweg (zie screenshot hiernaast) nog duurt, hoe stijl de beklimming is en nog wordt en of je kans maakt op de plaatselijke KOM.
De batterijduur is een grote plus voor de Elemnt Roam, hij haalt met gemak de 17 uur, ook opladen gaat eenvoudig via de bijgeleverde oplader. Ben je verkeerd gefietst? Dan licht je scherm rood op en begint het te piepen en zal hij je terug begeleiden naar je uitgestippelde route
Heb je de abonnementsversie van Strava? Dan kun je nu via de functie ‘ontdekken' binnen Strava ook eenvoudig fietsroutes creëren en inladen op je Wahoo of je Wahoo Element Roam.
De Wahoo Elemnt Roam is verder makkelijk te bedienen, onder meer door de prettige Wahoo Companion app. Wel is het de eerste keer even uitvogelen hoe het precies werkt. Wil je meer gegevens weten? Dan kan je bij aanschaf of op een later moment ook een cadans- en hartslagmeter bijbestellen. Al met al is dit absoluut een top fietscomputer met GPS en navigatie voor een behoorlijk nette prijs, helemaal gezien de functies.
Inmiddels gebruik ik deze fietscomputer zelf nu al een tijdje, het is op het begin even klooien en uitvogelen hoe alles werkt maar dan is het ook echt een topper.
Ook interessant
Garmin Edge 530 fietscomputer
Gevorderde fietser, data & gegevens liefhebberDe Garmin Edge 530 is dan weer de opvolger van de 520. Eigenlijk het kleine broertje van de Garmin Edge 830. Een hele complete en goede fietscomputer en zeker als je geïnteresseerd bent in data en analyses is deze fietscomputer een aanrader.
Veel fanatieke fietsers zijn groot fan van de Garmin fietsnavigatie, goede kwaliteit fietscomputers met veel data en GPS navigatie. Garmin heeft ook een aantal handige functies ingebouwd in de fietscomputers. Zo meet je relatief makkelijk je VO2max en geeft je fietscomputer aan wanneer je moet eten en drinken, ja echt. Ook heb je bijvoorbeeld de Climb Pro functie, die wellicht in Nederland dan weer wat minder van pas komt. De Garmin Edge 530 is door o.a. Bluetooth Smart, Wifi en ANT+ sensor net als de Elemnt Roam gemakkelijk te koppelen, aan onder meer cadans- en hartslagmeters, vermogensmeters, sport apps en noem maar op.
De Edge 530 is een stuk sneller dan de 520, de fietskaarten met turn by turn navigatie zijn dan ook snel geladen. Heb je een verkeerde afslag? Ook dan wordt de route razendsnel opnieuw ingeladen.
Routes zijn in te laden via de Garmin Connect app of via USB verbinding met je computer. De 530 mist t.o.v. de Roam wel de functie om naar een specifiek adres te navigeren. Qua batterijduur zit het ook met deze fietscomputer wel snor; hij gaat tot wel 20 uur mee.
Het gebruiksgemak van de Garmin Edge 530 is wat ons betreft net iets minder dan bij de Elemnt Roam, juist omdat er zoveel functies zijn, wil je nog wel eens verdwalen in je fietscomputer. Dat is dan wel weer een pluspunt voor de data en gegevens freak; al die functies. De bediening en reactiesnelheid van de Garmin 530 voelt net iets sneller aan. De Garmin Edge 530 schijnt ook erg geschikt te zijn voor mountainbikers.
De Garmin Edge 530 is gemiddeld zo'n €50,- goedkoper dan de Roam en is ook een absolute topper in het middensegment van fietscomputers met navigatie.
Budget Keuze
Mio Cyclo 210
Voor de recreatieve fietser / toerfietserDe Mio Cyclo 210 was voor ons een onbekende maar het viel ons op dat dit model 4 van de 5 keer in de top 10 stond van beste fietsnavigatie. Goed model van de recreatieve fietser.
De Mio Cyclo is wat ons betreft een uitstekende keuze voor een fietscomputer met navigatie voor de recreatieve toerfietsers. De Mio Cyclo 210 is met name geschikt voor afstanden fietsen en navigeren. Heeft ook turn by turn navigatie en als leuke toevoeging de surprise me functie, waarbij de fietscomputer een route voor jou bedenkt. Voor de enthousiaste wielrenner is de Mio Cyclo minder geschikt omdat hij niet beschikt over een Bluetooth of ANT+ verbinding. Zodoende kan je hem niet verbinden met bijvoorbeeld een hartslag-, cadans- of vermogensmeter. Ook is deze fietscomputer niet te verbinden met je smartphone of bijvoorbeeld Strava. Wil je over dit soort zaken kunnen beschikken dan zou je kunnen kijken naar de Cyclo 405 en 605
Grootste plus van de Mio Cyclo is het uitstekende GPS systeem, simpel en intuïtief, ook in bossen en bij slecht weer blijft de navigatie goed.
Het scherm is wat groter en lekker duidelijk, ook gaat de batterij makkelijk 10 uur mee en is hij simpel en snel op te laden.
Ons Onderzoek
Waarom je ons kan vertrouwen
Zelf mountainbike ik al sinds ik jong ben en sinds een jaar of 10 ben ik ook veel gaan wielrennen. Eerst zonder allerlei apps en fietscomputers maar in de afgelopen jaren ben ik mezelf hier toch een beetje in verloren. Onder meer door de sport app Strava gebruik ik al jaren GPS horloges en fietscomputers met GPS van verschillende merken. Wat mij betreft is dat ook het grootste nadeel aan wielrennen en mountainbiken, dat er elke keer weer betere fietscomputers komen die je ook wilt hebben.
Afgelopen jaar heb ik zelf een Wahoo Elemnt Mini gekocht waar ik erg tevreden mee was en ben. Dit is alleen niet echt een stand-alone fietscomputer en achteraf had ik toch wel een beetje spijt dat ik niet meteen voor de iets duurdere maar completere optie ben gegaan.
Daar is desalniettemin wel dit onderzoek geboren en het moment dat ik me begon te oriënteren op fietscomputers met eigen gps en navigatie. Dit onderzoek is daarmee toegespitst op de sportieve wielrenner en ook grotendeels eigenbelang 😉
Voor dit onderzoek hebben we eerst gekeken bij de verschillende aanbieders van fietscomputers en onder meer de top 10's van Futurumshop, Mantel.com, Coolblue, bol.com en Bikevision naast elkaar gelegd, reviews doorgespit, prijzen en mogelijkheden bekeken. Vervolgens zijn we gaan testen met een aantal geselecteerde fietscomputers en hebben we ook onze eigen ervaringen meegenomen. Daar zijn bovenstaande resultaten uit naar voren gekomen.
Één van de recensies over de Wahoo Elemnt serie bij Coolblue:
Je weet… geen Gar-! Hoe ga je dat recht l*llen aan je immer perfect geoutilleerde en gesoigneerde (fiets)maatjes 😉 Je zoekt, je vergelijkt, je leest dit soort reviews. Je bent echt niet de enige. Been there, done that, got the t-shirt! Ga je voor de dure, het bekende en weet je wat je krijgt? Of toch dat wat betaalbaardere (!!), nieuwe apparaat. Nog meer lezen? Nee, ik heb deze gekocht. En ik ben er blij mee.
Onze onderzoeken zijn niet gesponsord, wel kan het zijn dat als je via onze links iets koopt, dat wij daar een commissie over krijgen. Dit verdienmodel staat echter compleet los van onze gemaakte keuzes en heeft er ook geen invloed op.
Voor wie zijn fietscomputers met gps interessant?
Eigenlijk voor iedereen die wel eens op de fiets stapt om te toeren of te wielrennen. De fietscomputers worden steeds geavanceerder en onder meer de koppeling met apps, hartslagmeters, vermogensmeters en cadansmeters zorgt voor extra en leuke informatie. Door de GPS navigatie op fietscomputers kan je makkelijk nieuwe routes ontdekken en hoef je niet constant te stoppen om de weg te zoeken want die staat op de display voor je neus.
Voor de sportieve fietsers hebben we gekeken naar wat er mogelijk is qua functies, bedieningsgemak, koppelingen en de standaard zaken die je eigenlijk wilt hebben in een fietscomputer. De Wahoo Elemnt Roam en de Garmin Edge 530 zijn daarbij beide erg goede alternatieven tegen een redelijke prijs (< €350).
Wanneer je op zoek bent naar een goede, complete fietscomputer met GPS navigatie met een budget tot €350,– is deze review dan ook interessant. Voor onze budget keuze ben je ongeveer de €150,- kwijt. Een andere optie is de Wahoo Elemnt Mini (voor zo'n €75,-) deze ontbeert echter de navigatie mogelijkheid, maar heeft via de bluetooth van je smartphone wel toegang tot GPS.
Voor mountainbikers werden we ook nog getipt over de Bryton Rider 450H. En ook voor Lezyne Mega XL GPS nog een eervolle vermelding: een goede optie voor mountainbikers een accu van 48 uur!
Mocht je een ruimer budget hebben, kijk dan ook eens goed naar de Garmin Edge 830, de Garmin Edge 1030 en de Wahoo Elemnt Roam.
De fietscomputer die het meest uitgebreid qua functionaliteiten is, een kleurenscherm heeft, en wat groter en sneller is, is de Garmin Edge 1030, dit model is wel flink aan de prijs.
Mis jij een fietscomputer in dit overzicht? Laat het dan in onze reacties eens weten wat jouw favoriet is en ook waarom.
Waar we op hebben geselecteerd / voorwaarden bij de fietscomputers
Om het onderzoek enigszins af te kunnen bakenen hebben we bij de fietscomputers gelet op een aantal specificaties en functionaliteiten:
- Beschikking over GPS en navigatie;
- Mogelijkheid tot routes in de fietscomputer te zetten en er mee kunnen navigeren;
- Draadloos systeem;
- Mogelijkheid tot syncen met ‘derden apps‘ als Strava, Ride with GPS, Komoot;
- Fatsoenlijke batterijduur en schermgrootte;
- Een maximale prijs van €350,- het gaat om de beste fietscomputers voor de meeste mensen;
- Gebruiksgemak van de fietscomputer en / of bijbehorende app.
Qua specificaties is het dus kort door de bocht zo dat de Garmin Edge 830 bijvoorbeeld beter uit de test zal komen dan de Garmin Edge 530: we letten echter op het totaalplaatje en wat het meest interessant is voor de grote groep plezier / sportieve fietsers, dus ook de prijs.
Waar let je op bij het kiezen van een fietscomputer?
Wanneer je op zoek bent naar een goede, complete fietscomputer is het goed te bedenken wat jij zoekt in een fietscomputer. Ga je hem voor rondtoeren gebruiken? Dan is GPS navigatie erg handig. Ga je veel wielrennen en of mountainbiken en ben je benieuwd naar je prestaties, dan is het leuk om uit te kunnen breiden met hartslagmeters, cadansmeters, vermogensmeters en te kunnen syncen met apps.
Bedenk van te voren goed wat jij dus zoekt in een fietscomputer, dit om te voorkomen dat je gaat betalen voor functionaliteiten die je helemaal niet gaat gebruiken. Of dat je weer net €40,- bezuinigd maar niet precies de functies hebt die je zou willen en na 2 maanden al weer spijt hebt 🙂
Hieronder op een rijtje waar je aan kan / moet denken als je een fietscomputer of fietsnavigatie systeem overweegt:
- GPS: dit kan bijvoorbeeld ook door koppeling van je fietscomputer met je telefoon, maar er zijn dus ook fietscomputers met eigen gps;
- Navigatie: lang niet alle fietscomputers hebben een routeplanner / navigatie systeem er in zitten, wil je dit? Kijk er dan ook specifiek naar;
- Bluetooth en ANT+ : voor koppelingen aan externe / derde apps zodat je je prestaties kan uitlezen of routes kunt plannen en uploaden;
- Scherm: is het scherm groot genoeg en leesbaar voor jou? Dat kan per persoon verschillen;
- Accuduur: het is wel zo prettig dat je navigatie niet halverwege uitvalt;
- Bediening: knoppen of touchscreen, of via een app? Knoppen zijn vaak net zo handig.
Mocht je naast bovenstaande punten nog enkele vragen hebben of feedback hebben op ons onderzoek, stuur ons dan gerust een berichtje of laat een reactie achter onderaan het onderzoek. Of vind je dat we een fietscomputer toch echt ook nog moeten overwegen? Laat het dan weten in de reacties, en graag ook waarom deze er volgens jij ook echt bij moet
In onderstaand filmpje van Wahoo krijg je ook nog een indruk van hoe makkelijk het is om routes te plannen en te gebruiken op fietscomputers.
Beste redactie,
Vraag me af waarom de bluetooth oordopjes van JABRA 65 als zeer goed getest zijn , terwijl je op de meeste testen leest dat het de JABRA 75 is. Hoe zit dat nu ?
Op de Garmin edge 530 kun je onder navigeren geen adres ingeven. Kun je wel bv een stad ingeven en dat vervolgens de Garmin vanaf het ingegeven vertrekpunt een route berekend naar die stad toe